Ρύθμιση οφειλών με 120 δόσεις: Ποιες αλλαγές έρχονται;

Τις βασικές διαφορές και αλλαγές, που κομίζει για τους οφειλέτες και τα χρέη τους η νέα ρύθμιση για τις 120 δόσεις, μετά και την ψήφιση της σχετικής νομοθεσίας, περιγράφει στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ, ο γενικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτης Κουρμούσης.

Εξηγεί ότι πρόκειται για «διαφορές που αφορούν στα χρέη προς την εφορία και πλέον μπορούν να ενταχθούν και τα νομικά πρόσωπα με οφειλές έως ενός εκατομμυρίου ευρώ, όπου δεν υπάρχει κάποιο άλλο κριτήριο».

Ποιες αλλαγές έρχονται;

«Οι ίδιοι οι οφειλέτες μπορούν να επιλέξουν πόσες δόσεις θέλουν. Ωστόσο υπάρχει στον νόμο ένας πίνακας που ενημερώνει πως όσες δόσεις επιλέγεις, τόσο μικρότερο είναι και το κούρεμα των οφειλών», σημειώνει επί των εξελίξεων ο κ.Κουρμούσης.

«Αν κάποιος επί παραδείγματι επιλέξει τις 120 δόσεις, θα πάρει 10% κούρεμα προστίμων και προσαυξήσεων. Εάν κάποιος επιλέξει να εξοφλήσει όλο το κεφάλαιο εφάπαξ και με μια πληρωμή,τότε θα πάρει 100% κούρεμα των προστίμων και των προσαυξήσεων. Γίνεται αντιληπτό πως υπάρχει μια αναλογία και όσες περισσότερες δόσεις επιλέγεις, τόσο μικρότερο είναι το κούρεμα».

Tο… κούρεμα 10% προστίμων

Αξιοσημείωτη διαφορά προκύπτει σε ό,τι αφορά την επιβάρυνση που υπάρχει για όσους επιλέξουν έναν αριθμό δόσεων πέρα από τη δυνατότητα της εφάπαξ πληρωμής. Σε αυτή την περίπτωση «υπήρχε ένα επιτόκιο της τάξης του 5%, ως προσαύξηση πάνω στο πόσο της οφειλής, επιτόκιο που σύμφωνα με τον νόμο που ψηφίστηκε την Τρίτη 30 Ιουλίου μειώνεται σε 3% ετησίως».

Αν κάποιος λοιπόν επιλέγει πλέον τις 120 δόσεις ως ρύθμιση αποπληρωμής «δεν θα βλέπει πλέον το χρέος του να αυξάνεται», σχολιάζει. Χαρακτηριστικά αναφέρει πως στο παρελθόν «υπήρχαν περιπτώσεις, στις οποίες μετά το κούρεμα 10% προστίμων και προσαυξήσεων, το επιτόκιο 5% στα 10 χρόνια έβγαλε μεγαλύτερη οφειλή με τους πολίτες σε εκείνη την περίπτωση να λένε: πληρώνω, πληρώνω και το χρέος αυξάνεται».

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Σας αφορά: Αναλυτικές οδηγίες για όσους αποκτούν εισόδημα από Airbnb

Σας ενδιαφέρει: Πού ξεκινούν άμεσα προσλήψεις στο Δημόσιο

Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ»: Σε αφορά αν είσαι εργαζόμενος

Πληρώνεις τις συναλλαγές σου με κάρτα; Δες τι αλλάζει

Σχετικά άρθρα