ΥΠΟΙΚ: Τι σημαίνει για την καθημερινότητά σου η άρση των capital controls;

Την πλήρη κατάργηση των capital controls, ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως ανέφερε στην παρέμβασή του, «σε συνεργασία με τη Τράπεζα της Ελλάδας αποκαθιστούμε πλήρως την ομαλότητα στην κίνηση κεφαλαίων». Συνεχίζοντας, επιτέθηκε στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας πως «το πρώτο εξάμηνο του 2015 προκάλεσε τη φυγή δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ με αποκορύφωμα τον Ιούνιο το κλείσιμο των τραπεζών και τους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων και στην ανάληψη μετρητών».

Τι αλλάζει μετά την άρση των capital controls;

Τα capital controls είχαν επιβληθεί με νόμο στα τέλη του Ιουνίου 2015. Οι αλλαγές αφορούν στα εξής σημεία:

  • Τα μετρητά έπρεπε να είναι μέχρι 10.000 ευρώ ανά ταξίδι. Αλλά εξαιρούνταν οι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού και εξουσιοδοτημένα πρόσωπα των ναυτιλιακών εταιρειών.
  • Η πληρωμή νοσηλίων και ιατρικών εξόδων γίνεται χωρίς τον περιορισμό έγκρισης από την Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών. Αλλά πρέπει να τηρηθούν οι προϋποθέσεις για προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών στην τράπεζα μέσω της οποίας διενεργείται η συναλλαγή. Πρέπει να γίνει μεταφορά του σχετικού χρηματικού ποσού κάλυψης νοσηλίων και ιατρικών εξόδων με πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό του νοσηλευτικού ιδρύματος και όχι σε λογαριασμό του ίδιου του δικαιούχου.
  • Επίσης, επιτρέπεται η ανάληψη από τραπεζικό λογαριασμό και η μεταφορά στο εξωτερικό μετρητών μέγιστου εφάπαξ ποσού 2.000 ευρώ ή του ισόποσου αυτού σε ξένο νόμισμα για ένα συνοδό προσώπου που μεταβαίνει στο εξωτερικό για νοσηλεία, υπό την προϋπόθεση της έγγραφης τεκμηρίωσης του σκοπού της μετάβασης.
  • Είχε οριστεί η μεταφορά έως 8.000 ευρώ/τρίμηνο για φοιτητές εξωτερικού στις περιπτώσεις που τα ανωτέρω ποσά πιστώνονται απευθείας σε λογαριασμούς φοιτητικής εστίας ή εκμισθωτή κατοικίας φοιτητή, με την προσκόμιση μισθωτηρίου συμβολαίου ή άλλων σχετικών δικαιολογητικών.
  • Η πληρωμή διδάκτρων γίνεται χωρίς τον περιορισμό έγκρισης από την Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών. Απαραίτητη είναι η προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών στην τράπεζα μέσω της οποίας διενεργείται η συναλλαγή και η μεταφορά του σχετικού χρηματικού ποσού με πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό του εκπαιδευτικού ιδρύματος και όχι σε λογαριασμό του ίδιου του δικαιούχου.
  • Επίσης, επιτρέπεται η μεταφορά μέγιστου ποσού 5.000 ευρώ ή του ισόποσου αυτού σε ξένο νόμισμα, ανά ημερολογιακό τρίμηνο, συνολικά. Αφορά σε έξοδα διαμονής και διαβίωσης φοιτητών που σπουδάζουν στο εξωτερικό ή συμμετέχουν σε προγράμματα ανταλλαγής φοιτητών. Η πληρωμή συντελείται, υποχρεωτικά, σε λογαριασμό, που τηρείται στο εξωτερικό, με δικαιούχο το φοιτητή.
  • Απαγορεύεται η πληρωμή μισθοδοσίας στο εξωτερικό. Από τον περιορισμό εξαιρούνται οι εργαζόμενοι σε διπλωματικές αποστολές, μόνιμες αντιπροσωπείες ή άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου. Επίσης, οι εργαζόμενοι σε διπλωματικές αποστολές, μόνιμες αντιπροσωπείες ή άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου στο εξωτερικό, οι οποίοι τηρούν λογαριασμούς μισθοδοσίας σε τράπεζα που εδρεύει και λειτουργεί στην Ελλάδα, επιτρέπεται να μεταφέρουν το ισόποσο της μισθοδοσίας τους σε λογαριασμό τους στο εξωτερικό, αποδεικνύοντας εγγράφως την ιδιότητά τους.
  • Όσο αφορά στις πληρωμές σε POS τράπεζας εξωτερικού, εάν οι επιχειρήσεις που λειτουργούν στην Ελλάδα έχουν εγκαταστήσει τερματικό αποδοχής καρτών πληρωμών (POS) από τράπεζα του εξωτερικού και η εκκαθάριση των συναλλαγών καρτών γίνεται σε λογαριασμό που τηρούν σε τράπεζα του εξωτερικού, οι πιστωτικές, χρεωστικές και προπληρωμένες κάρτες που έχουν εκδοθεί από τράπεζες και ιδρύματα ηλεκτρονικού χρήματος που λειτουργούν στην Ελλάδα απαγορεύεται να χρησιμοποιούνται εκτός εάν δοθεί ειδική προς το σκοπό αυτό άδεια από την Επιτροπή Εγκρίσεως Τραπεζικών Συναλλαγών.
  • Υπήρχε το όριο για ανάληψη έως 5.000 ευρώ ανά μήνα στο εξωτερικό με κάρτα.

Δείτε το βίντεο με απόσπασμα από την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη:

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Πότε αναρτώνται στο TAXIS τα εκκαθαριστικά με τον μειωμένο ΕΝΦΙΑ;

Σας αφορά: Γιατί ελέγχονται φορολογικές δηλώσεις από το 2014 και μετά;

Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο: Εδώ πρέπει να μπεις για να κάνεις την αίτηση

Πηγές απαντούν: Τελικά θα υπάρχει χρέωση όταν καλείς το 112;

Σχετικά άρθρα