Σας αφορά: Γιατί ελέγχονται φορολογικές δηλώσεις από το 2014 και μετά;

Σε ευρείες διασταυρώσεις, από το 2014 και μετά, στοιχείων που περιλαμβάνονται στις καταστάσεις πελατών – προμηθευτών με όλα τα δεδομένα από τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ προχωρά η ΑΑΔΕ.

Ήδη, τα πρώτα αποτελέσματα του 2014 μπαίνουν στο σύστημα ηλεκτρονικών διασταυρώσεων και αναρτώνται στο πληροφοριακό σύστημα Elenxis, αφού κατηγοριοποιηθούν ως προς το βαθμό ενδιαφέροντος αναφορικά με τις ενδείξεις φοροδιαφυγής.

Γιατί ελέγχουν τις φορολογικές δηλώσεις;

Στη συνέχεια, ενημερώνονται οι ελεγκτές για τους νέους στόχους ως προς την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Η σχετική απόφαση του διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Αρχής και αναμένεται να δημοσιευθεί σε ΦΕΚ.

Στρατηγικός στόχος της ΑΑΔΕ είναι, μεταξύ άλλων, η αξιοποίηση όλων των υφιστάμενων στη Φορολογική Διοίκηση πληροφοριών. Στο πλαίσιο υλοποίησης αυτού του στόχου, διενεργείται για πρώτη φορά συνδυαστική διασταύρωση δεδομένων των καταστάσεων φορολογικών στοιχείων, προμηθευτών και πελατών.

Πώς γίνεται η διαδικασία;

Οι προϊστάμενοι των ελεγκτικών υπηρεσιών ανακτούν το αρχείο της προηγούμενης ενότητας και αξιολογούν, τα στοιχεία και τις πληροφορίες που εμπεριέχονται σε αυτό, ως ακολούθως.

Συσχετίζουν τις υποθέσεις αυτές με τις προτεραιοποιημένες υποθέσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, προκειμένου να ληφθούν υπόψη οι επιπλέον πληροφορίες που παρέχονται, αναφορικά με ασυμφωνίες και αποκλίσεις που εντοπίστηκαν.

Παράλληλα, αξιολογούν ό,τι έχει αναρτηθεί και δημιουργούν υπόθεση στο ΟΠΣ Elenxis για τις επιλεγμένες υποθέσεις και εκδίδουν εντολές ελέγχου κατόπιν εγκρίσεως από την κεντρική υπηρεσία.

Οι υποθέσεις αυτές δημιουργούνται στο ΟΠΣ Elenxis με αιτία ελέγχου «Διασταυρώσεις καταστάσεων προμηθευτών πελατών (ΜΥΦ)», αντικείμενο ελέγχου ΕΙΣΟΔΗΜΑ ή/και ΦΠΑ και ελεγχόμενο φορολογικό έτος 2014.

Περαιτέρω, ανάλογα με τα ευρήματα της αξιολόγησης επί των πραγματικών περιστατικών που διέπουν εκάστη υπόθεση, δύναται να ορίζονται επιπλέον αντικείμενα ελέγχου και ευρύτερο ελεγχόμενο διάστημα.

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Πηγές απαντούν: Τελικά θα υπάρχει χρέωση όταν καλείς το 112;

Άρση των capital controls: Πότε θα εφαρμοστεί;

Σας αφορά: Αναλυτικές οδηγίες για όσους αποκτούν εισόδημα από Airbnb

Σας ενδιαφέρει: Πού ξεκινούν άμεσα προσλήψεις στο Δημόσιο

Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ»: Σε αφορά αν είσαι εργαζόμενος

Πληρώνεις τις συναλλαγές σου με κάρτα; Δες τι αλλάζει

Σχετικά άρθρα