Χωρίζω μετά από 10 χρόνια: Πώς να το αντιμετωπίσω;

Είμαι 10 χρόνια με τον άντρα μου. Τα τελευταία τρία χρόνια είχαμε απομακρυνθεί. Πριν μερικές μέρες μου ανακοίνωσε ότι θέλει να ζήσει μόνος τους. Μέσα μου έχουν σκοτεινιάσει τα πάντα.

Κλαίω μέρα νύχτα και δεν ξέρω πώς να το αντιμετωπίσω. Στη μέση έχουμε και ένα πανέμορφο κοριτσάκι που προσπαθώ να μην της δείξω την θλίψη μου. Πώς μπορώ να το ξεπεράσω όλο αυτό. Πονάω παντού…

Στο ερώτημα απαντά η Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεύτρια Νάσια Σκαμπαρδώνη

Αγαπητή αναγνώστρια,

Παρότι τα ερευνητικά δεδομένα μας λένε ότι οι γυναίκες είναι συνήθως αυτές που ζητούν να λήξουν το γάμο τους πιο συχνά, υπάρχουν λόγοι που οδηγούν επίσης έναν άντρα σε κατάσταση απομάκρυνσης από τον γάμο του. Αν και δεν μας περιγράφετε αναλυτικά την κατάσταση μεταξύ σας, εγώ θα σας παραθέσω κάποιους λόγους που συνηθέστερα οδηγούν έναν άνδρα εκεί.

Όταν τα οικονομικά προβλήματα χτυπούν την πόρτα της οικογένειας και το ζευγάρι δεν έχει βρει έναν κοινό τρόπο αντιμετώπισης των δυσκολιών, εμφανίζονται εντάσεις και αυτό με τη σειρά του προκαλεί αρνητικές επιδράσεις στη σχέση τους και στην καθημερινότητά τους.

Τα καθημερινά προβλήματα

Εάν δε, μέσα σε όλα τα καθημερινά προβλήματα, ο άνδρας έχει να αντιμετωπίσει μια γυναίκα που τον επιπλήττει για όλα και του επιρρίπτει ευθύνες χωρίς να του συμπαραστέκεται και αυτό είναι κάτι που γίνεται επί μονίμου βάσεως, τότε, αντί να νιώθει το σπίτι ως καταφύγιό του όπου θα επιστρέφει και θα χαλαρώνει θα το θεωρεί και αυτό επιπλέον βάρος.

Επιπρόσθετα, πολλές γυναίκες λόγω υποχρεώσεων, παραμελούν τον εαυτό τους, δεν κάνουν ούτε τα βασικά για την στοιχειώδη φροντίδα της εξωτερικής τους εμφάνισης. Με αυτόν τρόπο ακυρώνουν στα μάτια του συντρόφου τους, ένα από τα βασικά μέρη που τους έκανε να την ερωτευτούν κάποτε και να νιώσουν έλξη για αυτήν!

Η έλλειψη σεβασμού είναι ένας βασικός λόγος για μια σχέση που νοσεί καθώς και η παθολογική ζήλια όπου εκεί εξαντλεί ψυχικά τον άλλον. Η παραμέληση του συντρόφου, αποτελεί ένα αγκάθι για τη σχέση επίσης. Με το μεγάλωμα των παιδιών, τις εργασιακές και οικιακές υποχρεώσεις, μια γυναίκα ενδεχομένως να ξεχνά να εκφράζεται σεξουαλικά και συναισθηματικά στον σύντροφό της.

Να του μιλήσετε ανοιχτά

Οι συχνές διενέξεις, η ασυμφωνία χαραχτήρων, οι διαφορετικές ανάγκες και επιθυμίες που μπορεί να προκύπτουν στην πορεία συμβάλλουν και αυτά στην αποστασιοποίηση του ζευγαριού. Οι λόγοι που συντρέχουν δηλαδή, είναι περισσότεροι του ενός. Υπάρχει μια δεσμίδα παραγόντων.

Για αυτό από το να κάνετε εικασίες σας προτείνω να του μιλήσετε ανοιχτά και να ζητήσετε επεξηγήσεις, κι έχοντας τα παραπάνω στο μυαλό σας να αναλάβετε κι οι δυο σας το μερίδιο ευθύνης σας. Δικαιούστε να μάθετε τι σκέφτεται, και να δείτε αν μπορεί να εξομαλυνθεί η κατάσταση ή αν όντως θα ήταν καλύτερα να απομακρυνθείτε.

Να θυμάστε ότι και ένα παιδί θέλει να βλέπει χαρούμενους γονείς, κι όχι γονείς που θα μένουν μαζί για εκείνο αλλά εκείνο θα μεγαλώνει σ’ ένα σπίτι με εντάσεις, συγκρούσεις και κατηγορώ και θα βλέπει τους γονείς του δύσθυμους καθημερινά.

Νάσια Σκαμπαρδώνη
Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεύτρια
Διαταραχές άγχους
[email protected]
6944606204
Στρατηγού Μακρυγιάννη 36 και 25ης Μαρτίου, Γέρακας, Αθήνα, 153 44

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Η μητέρα μου συνεχώς με μειώνει και με κρίνει – Νιώθω το σπίτι σαν φυλακή…

Χωρισμός και επανασύνδεση: Γιατί θέλω να γυρίσω πίσω;

Χωρισμός: Πόσο καιρό «πρέπει» να μείνεις μόνος σου πριν κάνεις νέα σχέση;

Σχετικά άρθρα