Έχω σχέση αλλά ο πατέρας μου δεν το ξέρει: Πώς να το πω;

Έχω σχέση με έναν άνθρωπο 11 χρόνια. Τον αγαπάω και με αγαπάει και θέλουμε να προχωρήσουμε αλλά υπάρχει πρόβλημα με τον πατέρα μου.

Δεν τον θέλει, δεν ξέρει πως έχω σχέση μαζί του. Μια φορά το είχε υποψιαστεί και έγινε χαμός. Το παιδί είναι και από άλλη χώρα. Με πιέζει να το πω στον πατέρα μου αλλά δεν θέλω να χαλάσω τις σχέσεις μου μαζί του.

Πώς να το πω στον μπαμπά μου;

Δεν θέλω επίσης να ρίξει το φταίξιμο στη μαμά μου και είναι ένας λόγος που με κρατάει γιατί η μαμά μου μού λέει να μην το πω αλλά το αγόρι μου μου είπε να το πω αλλιώς χωρίζουμε. Δεν ξέρω τι να κάνω.

Επίσης μένω μαζί με το αγόρι μου μακριά από το πατρικό μου και έχει έρθει ο μπαμπάς μου για βόλτα και έρχεται και το αγόρι μου. Πώς να το πω στον μπαμπά μου; Και το πιο δύσκολο: πώς θα μείνουμε στο ίδιο σπίτι που όταν ο μπαμπάς μου δεν θέλει ούτε να ακούει για αυτόν ούτε να τον δει;

Στο ερώτημα απαντά η Ψυχολόγος Έλενα Τσαμκόσογλου, Μ. Α

Αγαπητή αναγνώστρια,

Είστε πολύ καιρό μαζί με τον σύντροφό σας και λέτε ότι θέλετε να προχωρήσετε. Από τη στιγμή που θα συνεχίσετε να είστε μαζί αργά ή γρήγορα θα το μάθει ο πατέρας σας. Πιθανώς θα είναι πολύ δύσκολο να συνεχίσετε να κρύβεστε και αυτό θα επηρεάσει εσάς και τη σχέση σας.

Λέτε: «μια φορά το είχε υποψιαστεί και έγινε χαμός». Πότε συνέβη αυτό; Μήπως ήταν πολύ παλιά, όταν εσείς ήσαστε μικρότερη ή είχε κάποιο συγκεκριμένο λόγο να είναι αρνητικός ο πατέρας σας τότε; Πιστεύετε πως το ότι ο σύντροφός σας είναι από άλλη χώρα είναι ο λόγος που θα αντιδράσει ο πατέρας σας ή έτσι κι αλλιώς θα αντιδρούσε αρνητικά στο σκεπτικό ότι εσείς βρίσκεστε σε σχέση;

Γιατί υπάρχει αυτή η σχέση με τον πατέρα;

Με τη βοήθεια ενός ψυχολόγου θα μπορέσετε να διερευνήσετε το ιστορικό της σχέσης σας με τον πατέρα σας γενικότερα και πώς θα θέλατε να τη διαμορφώσετε από εδώ και μπρος στην υπόλοιπη ενήλικη ζωή σας. Καταλαβαίνω τις αναστολές σας σε σχέση με το ότι υπήρξε σύμμαχός σας η μητέρα σας κρυφά και φοβάστε και οι δύο σας την αντίδραση του πατέρα.

Ωστόσο μπορείτε να αναρωτηθείτε πως φαντάζεστε το μέλλον σας και να αν αξίζει να προσπαθήσετε να βρείτε τον κατάλληλο τρόπο να το πείτε. Σε αυτό μπορεί να βοηθήσει ένας σύμβουλος ψυχικής υγείας στο να διερευνήσετε τον τρόπο που σας ταιριάζει καλύτερα να χειριστείτε την κατάσταση.

Είστε υπεύθυνη για εσάς και μόνο

Επίσης, μπορεί να βοηθήσει να αναλογιστείτε τους λόγους που θέλετε να προχωρήσετε με τον σύντροφό σας, να συνειδητοποιήσετε και εσείς η ίδια τα θετικά του στοιχεία και το τι παίρνετε από αυτή τη σχέση. Έτσι θα μπορέσετε να υποστηρίξετε καλύτερα τη θέση σας με λογική και επιχειρήματα σε περίπτωση που αποφασίσετε να μιλήσετε στον πατέρα σας. Σημασία έχει να αναλάβει ο καθένας την προσωπική του ευθύνη σε αυτό που συμβαίνει.

Δηλαδή εσείς έχετε ευθύνη για τις δικές σας σκέψεις, πράξεις και συμπεριφορά. Δεν έχετε την ευθύνη ούτε για τη στάση της μητέρας σας , ούτε για την πιθανή αντίδραση του πατέρα σας. Αυτό είναι επίσης ένα σημείο κλειδί που μπορεί να αναλυθεί με τη βοήθεια ενός ψυχολόγου ώστε να ξεκαθαρίσετε πρώτα μέσα σας το τοπίο για να μπορέσετε να το ξεκαθαρίσετε και στους έξω.

Έλενα Τσαμκόσογλου, Μ. Α
Ψυχολόγος – Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας
6972137475
[email protected]
www.psychologos-tsamkosoglou.gr
Facebook: ElenaTsamkosoglou Psychologos
Linkedin: Elena Tsamkosoglou

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Είμαι σε σχέση αλλά είμαι ερωτευμένη με άλλον. Τι να κάνω;

Ζευγάρι και γάμος: Οι «παγίδες» που απειλούν τη σχέση

Σχέση με παντρεμένο: Ποιες γυναίκες γίνονται το «τρίτο πρόσωπο»

Σχετικά άρθρα