Ροδόχρους πιτυρίαση: Σύνηθες έκζεμα που προκαλεί έντονη φαγούρα thumbnail
Η ροδόχρους πιτυρίαση είναι ένα δερματικό εξάνθημα που συνήθως ξεκινά ως μεγάλη κυκλική ή οβάλ κηλίδα στο στήθος , στην κοιλιά ή στην πλάτη . Μπορεί να επηρεάσει οποιαδήποτε ηλικιακή ομάδα , αλλά πιο συχνά εμφανίζεται μεταξύ των ηλικιών 10 - 35 . Η ροδόχρους πιτυρίαση μπορεί να προκαλέσει κνησμό , και η θεραπεία συνήθως εστιάζεται στην ανακούφιση των συμπτωμάτων .

Ροδόχρους πιτυρίαση: Σύνηθες έκζεμα που προκαλεί έντονη φαγούρα

Η ροδόχρους πιτυρίαση είναι ένα δερματικό εξάνθημα που συνήθως ξεκινά ως  μεγάλη κυκλική ή οβάλ κηλίδα στο στήθος , στην κοιλιά ή στην πλάτη . Μπορεί να επηρεάσει οποιαδήποτε ηλικιακή ομάδα , αλλά πιο συχνά εμφανίζεται μεταξύ των ηλικιών 10 – 35 . Η ροδόχρους πιτυρίαση μπορεί να προκαλέσει κνησμό , και η θεραπεία συνήθως εστιάζεται στην ανακούφιση των συμπτωμάτων .


Συμπτώματα


Η εμφάνιση εξανθήματος συχνά συμπίπτει με αδιαθεσία και συμπτώματα όμοια με αυτά ιογενούς μόλυνσης του ανώτερου αναπνευστικού τμήματος ή γαστρεντερικής διαταραχής. Στις επόμενες 2 εβδομάδες ένα γενικότερο εξάνθημα εμφανίζεται στον κορμό, ενώ μικρότερες πλάκες υπάρχουν στα χέρια, τα πόδια και το λαιμό. Αν ο βαθμός της μόλυνσης είναι σοβαρότερος, τα εξανθήματα στην πλάτη μπορεί να παραπέμπουν σε κλαδιά δένδρου. Ο κνησμός είναι συνήθης στο 75% των ασθενών και επιδεινώνεται μετά από έντονη άσκηση και εφίδρωση. Επιπλέον συμπτώματα είναι το αίσθημα κόπωσης και το άλγος.


Η πρώτη εκδήλωση της νόσου μπορεί να γίνει σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος αλλά κυρίως στις περιοχές του λαιμού, του θώρακα, της κοιλιάς, της πλάτης και των μηρών. Το εξάνθημα συνήθως υποχωρεί μετά από 6 εβδομάδες περίπου, αφήνοντας ίσως μερική υπερχρωμία ή υποχρωμία στην περιοχή, η οποία υποχωρεί μετά από κάποιο χρονικό διάστημα.


Αιτίες


Η ακριβής αιτία της ροδόχρους πιτυρίασης είναι ασαφής , αν και υπάρχουν ορισμένες ενδείξεις ότι το εξάνθημα μπορεί να προκληθεί από μία ιογενή λοίμωξη , ιδίως με ορισμένα στελέχη του ιού του έρπητα . Προσβάλλει τα παιδιά και τους νέους ενήλικες κατά τη διάρκεια της άνοιξης και του φθινοπώρου ενώ περιγράφεται ως ιογενές εξάνθημα.


Η επίσκεψη σε έναν δερματολόγο κρίνεται απαραίτητη ακόμα και αν τα συμπτώματα είναι ήπια, χωρίς έντονο κνησμό. Καλό είναι αποφεύγετε τα ζεστά μπάνια, τη χρήση μη ειδικών σαπουνιών καθώς και τη χρήση σφουγγαριών που ερεθίζουν το δέρμα. Σε ήπιες περιπτώσεις η θεραπεία επικεντρώνεται στην αντιμετώπιση της φαγούρας ενώ σε σοβαρότερες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί να χορηγηθεί κορτιζόνη.

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X