Πώς μπορώ να βοηθήσω κάποιον χωρίς να πάει σε ψυχολόγο;

Θέλω να βοηθήσω τον σύντροφό μου να ξεπεράσει μια φοβία που έχει. Μένουμε σε νησί που δεν υπάρχουν γιατροί, επομένως είναι δύσκολο να πάμε κάπου αλλού για ψυχολόγο.

Εκείνος θέλει να λύσει το πρόβλημα του αλλά αρνείται να πάει αλλού διότι φοβάται να είναι συνοδηγός μπροστά ή πίσω σε κάποιο αμάξι. Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο αν οδηγεί εκείνος.

Έτσι, δεν μπορεί να πάει σε κάποιον ψυχολόγο εκτός του νησιού διότι θα αναγκαστεί να μπει σε κάποιο αμάξι που θα οδηγάει άλλος. Τι να κάνω;

Στο ερώτημά σας απαντά η Ψυχολόγος Αλεξάνδρα Παυλέτση – Στεφανή

Είναι πολύ σημαντικό να είστε δίπλα του και κατανοήσετε αυτή τη φοβία του, καθώς μία σημαντική δυσκολία είναι όταν το περιβάλλον δε μπορεί να κατανοήσει το πρόβλημα του ατόμου και με την διαπίστωση ότι το συγγενικό τους ή φιλικό πρόσωπο δεν πάσχει από οργανικό πρόβλημα, θεωρούν ότι η κατάσταση στην οποία βρίσκεται είναι αδικαιολόγητη.

Αρχικά, ο φόβος είναι, όπως και το άγχος είναι συναισθήματα εξαιρετικά δυσάρεστα, που προκαλούν δυσφορία σε όποιον τα βιώνει. Πρόκειται για μια φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού, προκειμένου να αντιμετωπίσει έναν κίνδυνο και αντιδρά ενστικτωδώς μπροστά στην απειλή, προκειμένου να επιβιώσει.

Συμπεριφορά – εμπόδιο για όλους

Όταν ένας φόβος είναι υπερβολικός και παράλογος και διαρκεί στον χρόνο, δηλαδή εξακολουθεί να υπάρχει ακόμα κι όταν δεν υπάρχει ένα ερέθισμα-κίνδυνος, τότε πρόκειται για φοβία, η οποία αναγκάζει το άτομο είτε να αποφύγει συγκεκριμένες καταστάσεις είτε να βιώνει εξαιρετικά έντονο άγχος κάθε φορά που βρίσκεται αντιμέτωπο με αυτές.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να επηρεάζεται η καθημερινότητά του και η ζωή του να γίνεται δυσλειτουργική. Συνήθως το άτομο έχει συναίσθηση ότι αυτό που νιώθει είναι υπερβολικό και παράλογο, αλλά δεν μπορεί να το αντιμετωπίσει με αποτέλεσμα να αποφεύγει συγκεκριμένες καταστάσεις, διαιωνίζοντας έτσι το πρόβλημα.

Αυτομάτως, η συμπεριφορά αυτή εμποδίζει και τους ίδιους αλλά και τις οικογένειες τους να λειτουργήσουν σε φυσιολογικούς ρυθμούς μέσα στη καθημερινότητα και να χαρούν τη ζωή. Έτσι, αναπτύσσονται ενοχικά συναισθήματα στα άτομα αυτά για το πώς επιβαρύνουν τα κοντινά τους άτομα.

Υπάρχουν οι online συνεδρίες

Είναι σημαντικό να μην πιέζουμε τα άτομα να ξεπεράσουν τις δυνάμεις τους, καθώς έτσι μπορεί να έχουμε αντίθετα αποτελέσματα. Παροτρύνετε τον άνθρωπο να βγαίνει από το σπίτι ή να έρχεται σε επαφή με τα φοβογόνα ερεθίσματα στο βαθμό που μπορεί, με τη συνοδεία όμως ενός ατόμου που αισθάνεται ασφάλεια μαζί του.

Ακόμα και αν δεν υπάρχει η δυνατότητα να επισκεφτεί έναν ειδικό, μπορεί το άτομο να πραγματοποιήσει online συνεδρίες, για να μπορέσει να λάβει στοχευμένη θεραπεία και να καταφέρει να ξεπεράσει τη φοβία και να έχει μια λειτουργική καθημερινότητα.

Αλεξάνδρα Παυλέτση – Στεφανή
BSc Ψυχολόγος , MSc
Λεωφόρος Μεσογείων 78Α, Αθήνα, 11527
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6979099277
[email protected]
Instagram: psychologist.pavletsi.stefani.alexandra
Facebook: psychologist_pavletsi.stefani
alexandrapavletsi.com

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Πώς μπορώ να ξεπεράσω την κοινωνική φοβία και να βγω από την απομόνωση;

Ο σύντροφός μου και η κόρη μου ερωτεύτηκαν: Τι να κάνω;

Σχετικά άρθρα