Το αλάνθαστο κριτήριο για να αποφασίσεις αν ο χωρισμός είναι η καλύτερη επιλογή

Είμαι παντρεμένη 15χρόνια και έχω δύο παιδιά, ένα 15χρονο αγόρι και ένα 10χρονο κορίτσι. Με τον σύζυγο μου τα τελευταία χρόνια είμαστε πολύ καλά στο ερωτικό κομμάτι, είχαμε απελευθερωθεί αρκετά.

Πέρυσι νόσησα με καρκίνο, έκανα χειρουργείο, χημειοθεραπείες, ακτινοβολίες και τώρα κάνω ορμονοθεραπεία. Τελείωσα τις ακτινοβολίες, έχασα τα μαλλιά μου, τα φρύδια μου, τις βλεφαρίδες μου. Γενικά έμοιαζα περισσότερο με φάντασμα παρά με γυναίκα.

Διατηρούσε σχέση με μια άλλη γυναίκα

Παρά τις δυσκολίες μου, δεν ήθελα να τον αφήνω ανικανοποίητο. Δεν είχαμε συχνές ερωτικές επαφές. Το καλοκαίρι έφυγα διακοπές με τα παιδιά και εκείνος θα ερχόταν μετά από μια εβδομάδα. Έμαθα λοιπόν, ότι διατηρούσε σχέση με μια άλλη γυναίκα παντρεμένη και αυτή με δύο παιδιά. Τέσσερις μήνες έλεγε ότι μόνο μιλούσαν από το τηλέφωνο.

Κάθε φορά έλεγε ψέματα για να καλύψει ένα άλλο ψέμα. Δεν ήταν ξεκάθαρος και αφού τον πίεσα, το παραδέχτηκε. Μιλούσαν κάθε μέρα 6 φορές, τα απογεύματα που εγώ δεν ήμουν σπίτι, Κυριακές έκαναν και βιντεοκλήσεις. Εκείνος επιμένει ότι δεν έκανε τίποτα άλλο μαζί της, μόνο μιλούσαν. Εγώ όμως, πιστεύω ότι το έχουν κάνει.

Νιώθω απαίσια, ανεπαρκής, προδομένη. Δεν μπορώ να δεχτώ την απόρριψη ειδικά μετά από ότι πέρασα. Το μεγαλύτερο παιδί μου γνωρίζει τι έχει συμβεί, μας άκουσε να τσακωνόμαστε. Τι θα μπορούσα να κάνω για να πονάω λιγότερο; Έφτασα σε σημείο να του πω να χωρίσουμε. Εκείνος αρνείται εγώ όμως και εγώ δεν μπορώ να διαχειριστώ.

Στο ερώτημά σας απάντησε η ψυχολόγος Σοφία Κουφοπούλου

Έχουν συμβεί σημαντικά γεγονότα τα οποία φαίνεται και είναι φυσιολογικό να έχουν δημιουργήσει έντονα συναισθήματα όπου καλείστε να διαχειριστείτε. Αυτό που θα σας βοηθούσε είναι να μοιραστείτε όλα αυτά με ειδικό ψυχικής υγείας ώστε εξατομικευμένα να λάβετε υποστήριξη.

Δεν υπάρχουν γενικές συμβουλές καθώς ο καθένας μας είναι διαφορετικός. Επομένως μπορείτε να σκεφτείτε ποιες είναι οι δικές σας ανάγκες και επιθυμίες αυτή τη στιγμή. Ακολουθώντας αυτό που έχετε εσείς ανάγκη ώστε να νιώσετε καλύτερα, αυτό θα απαλύνει τον πόνο.

Ίσως ο χωρισμός είναι καλύτερη επιλογή

Θα βοηθούσε ακόμη να σκεφτείτε πώς ήταν η σχέση με το σύζυγο όλα τα προηγούμενα χρόνια. Με την εμφάνιση του καρκίνου ή την αποκάλυψη μιας εξωσυζυγικής σχέσης αποκαλύπτεται παράλληλα και ο τρόπος που επικοινωνεί ένα ζευγάρι. Οπότε, ίσως είναι μια στιγμή που χρειάζεται να γίνουν αλλαγές στον τρόπο επικοινωνίας του ζευγαριού.

Αυτό προϋποθέτει την επιθυμία και προσπάθεια και των δύο. Αν όμως, δεν μπορεί να υπάρξει ουσιαστική επικοινωνία, ίσως ο χωρισμός είναι καλύτερη επιλογή. Για να πάρετε οποιαδήποτε απόφαση είναι σημαντικό να διερευνήσετε τα δικά σας συναισθήματα, τις δικές σας ανάγκες και τον τρόπο που εσείς θέλετε να ζήσετε τη ζωή σας.

Σοφία Κουφοπούλου
ψυχολόγος – ψυχοδραματίστρια
6947834889
www.drasipsyhis.gr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Χωρισμός και οικογένεια: Τι σημαίνει όταν το παιδί αλλάζει συμπεριφορά

Χωρισμός και παιδί: Τι προβλέπει ο νόμος για την επιμέλεια του παιδιού

Χωρισμός μετά από σοβαρή σχέση: Υπάρχει ελπίδα να γυρίσει;

Σχετικά άρθρα