Γιατί κάνουμε σχέσεις και τι είναι αυτό που ψάχνουμε να βρούμε τελικά;

Έχω σχέση εδώ και έναν χρόνο με ένα παιδί και πρόσφατα είχαμε μια συζήτηση για το τι προσφέρει ο ένας στον άλλο.

Δεν μπορώ να κατανοήσω και να σκεφτώ τι θα μπορούσα να προσφέρω σε έναν άνθρωπο. Γενικά όμως, το έχω σαν απορία. Τι είναι αυτό που ψάχνουμε και μας το προσφέρει ο άλλος;

Στο ερώτημά σας απάντησε η ψυχολόγος Σοφία Κουφοπούλου

Σε αυτά τα ερωτήματα ο καθένας μέσα του βρίσκει τις δικές του απαντήσεις. Μέσα από τα βιώματά του ανακαλύπτει σιγά σιγά τι είναι αυτό που θέλει από μια σχέση, από τον άνθρωπο που έχει δίπλα του και τι μπορεί ο ίδιος να του προσφέρει.

Δεν υπάρχει λίστα ή κάποιος οδηγός με «χρυσές» συμβουλές με αυτά που πρέπει να έχει μια σχέση. Ο κάθε δεσμός είναι διαφορετικός και δημιουργεί τους δικούς της κώδικες επικοινωνίας καθώς αποτελείται από διαφορετικούς και μοναδικούς ανθρώπους.

Μας «δένουν» και οι ευχάριστες και οι δυσάρεστες στιγμές

Αυτό όμως, που μπορούμε να πούμε είναι ότι ουσιαστικά ο καθένας αυτό που δίνει στον σύντροφό του είναι ο χρόνος του. Είναι οι σκέψεις και τα συναισθήματά του, είναι η επιλογή να μοιράζεται την καθημερινότητά του με τον συγκεκριμένο άνθρωπο.

Αυτό που μας φέρνει πιο κοντά και συνθέτει τις κοινές εμπειρίες, είναι οι ευχάριστες αλλά και οι δυσάρεστες στιγμές. Το γέλιο και το κλάμα. Είναι όλα αυτά που περιλαμβάνει η ζωή και πολλοί αρνούνται να δουν θετικά γιατί θεωρούν πως αν υπάρξει κάποιος τσακωμός, σημαίνει πως κάτι δεν πάει καλά.

Μα αυτό δεν ισχύει. Ο καθένας δίνει τον εαυτό του, δίνει ό,τι μπορεί προκειμένου να μπορέσει να είναι από τον άλλο. Το πρόβλημα ανακύπτει όταν κανείς δεν δίνει από τον χρόνο του.

Σοφία Κουφοπούλου
ψυχολόγος – ψυχοδραματίστρια
6947834889
www.drasipsyhis.gr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Είμαι σε σχέση και με τον σύντροφό μου ετοιμαζόμαστε να μείνουμε μαζί: Πώς να το πω στον πατέρα μου;

Σχέση με μεγαλύτερο: Να συνεχίσω και όπου πάει ή να τον αφήσω και να προχωρήσω;

3 ερωτήματα για να απαντήσεις αν θες να βελτιώσεις τη σχέση σου

Σχετικά άρθρα