Δεν τρως ζάχαρη ή λακτόζη; Δες τι μπορείς να φας αν βγεις για φαγητό…

Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι είτε από πεποίθηση είτε για λόγους υγείας (όπως δυσανεξία σε λακτόζη, σακχαρώδης διαβήτης) έχουν αποβάλει τη ζάχαρη και τη λακτόζη από το καθημερινό τους διαιτολόγιο.

Γράφει η διαιτολόγος Ελένη Σολωμού

Είναι γνωστό ότι η λακτόζη αποτελεί το βασικό σάκχαρο του γάλακτος. Αυτό σημαίνει ότι τη συναντάμε σε όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα – γιαούρτι – τυρί).

Η ζάχαρη (ή σακχαρόζη) από την άλλη βρίσκεται σε πληθώρα τροφών, καθιστώντας πολύ δύσκολο το εγχείρημα κάποιου να την αποβάλει από το καθημερινό του διαιτολόγιο: Ψωμί, φρυγανιές, έτοιμες σάλτσες, γιαούρτια με γεύσεις, σως, δημητριακά (και μπάρες αυτών), ενεργειακά ποτά, συσκευασμένοι χυμοί αποτελούν μερικές από τις «τροφές… κρυφές πηγές» της ζάχαρης.

Αποκλείοντας, επομένως, πολλά από τα παραπάνω τρόφιμα, καταλήγουμε να έχουμε ως βασικές και ασφαλείς επιλογές για ενα γεύμα / δείπνο εκτός σπιτιού τις ομάδες της πρωτεϊνης και των λιπαρών: Κοτόπουλο, κόκκινο κρέας, ψάρι, θαλασσινά, αυγά, όσπρια, λαχανικά, ξηροί καρποί, φρούτα είναι μερικές από τς τροφές που θα κυριαρχήσουν στα πιάτα.

Τι μπορείς να φας αν βγεις για φαγητό; Είτε μεσημέρι είτε βράδυ!

Για παράδειγμα, μια σαλάτα αποτελούμενη από αβοκάντο (μονοακόρεστο – καλό λίπος), ξηρούς καρπούς (πολυακόρεστα – καλά λιπαρά), φρέσκα φυλλώδη λαχανικά (πλούσια σε υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, βιταμίνες) και σολομό (πολυακόρεστα – καλά λιπαρά), εκτός από γευστική αποτελεί και θρεπτική πανδαισία.

Για τους λάτρεις του κοτόπουλου μια παραλλαγή της σαλάτας του Καίσαρα (χωρίς τυρί – έτοιμη σως – έτοιμα κρουτόν) θα αποτελούσε μια εξίσου ασφαλής πρόταση για γεύμα / δείπνο. Αν πάλι έχετε συνηθίσει ένα ελαφρύ δείπνο, ένα γιαούρτι χωρίς λακτόζη, συνδυασμένο με νιφάδες βρώμης (χωρίς ζαχαρη) και μερικούς ξηρούς καρπούς θα αποτελούσε μια εξαίρετης θρεπτικής αξίας επιλογή.

Υπάρχει… ζωή ακόμα και αν δεν τρως κάποια πράγματα

Αν είστε λάτρεις τους γλυκού, δεν θα μείνετε παραπονεμένοι, μιας και κυκλοφορούν άπειρες παραλλαγές συνταγών, οι οποίες και δεν υστερούν σε τίποτε γευστικά χρησιμοποιώντας ως πρώτες ύλες τη στέβια (φυτικό γλυκαντικό – υποκατάστατο ζάχαρης) και γαλακτοκομικά χωρίς λακτόζη (γάλα / γιαούρτι χωρίς λακτόζη),

Συνοψίζοντας, υπάρχει ζωή και για αυτούς που δεν τρώνε κάποια πράγματα! Η βιομηχανία των τροφίμων έχει αναπτυχθεί τόσο πολύ που καλύπτει γευστικά μεγάλη γκάμα ατόμων με ιδιαίτερες διατροφικές προτιμήσεις.

Ο καθένας μας το μόνο που χρειάζεται να κάνει είναι να διαβάζει τις ετικέτες των τροφίμων που αγοράζει & να ενημερώνεται από έγκυρες πηγές (διαδίκτυο-διαιτολόγο/διατροφολόγο) για τους κινδύνους / ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά λόγω των διτροφικών του επιλογών.

fagito deipno filoi

Ελένη Σολωμού
Διαιτολόγος
www.logodiatrofis.gr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Βιταμίνη D. Μπορεί να βοηθήσει τον οργανισμό μας στη «μάχη» κατά του κορωνοϊού;

Πόσο ασφαλής είναι η κετογονική δίαιτα; Τα υπέρ και τα κατά

Ώρα για δίαιτα; Σού έχουμε 2 λύσεις για να μην πεινάσεις ποτέ!

Σχετικά άρθρα