Ποια-τα-οφέλη-της-φύσης-στην-υγεία-μας,-τώρα-με-τον-κορωνοϊό-και-την-καραντίνα;

Ποια τα οφέλη της φύσης στην υγεία μας, τώρα με τον κορωνοϊό και την καραντίνα;

Τι είναι το Ecotherapy;

Το Ecotherapy βασίζεται στην αντίληψη, πως οι άνθρωποι είμαστε βαθιά συνδεδεμένοι με την γη και το φυσικό περιβάλλον. Πιο συγκεκριμένα πιστεύει πως όταν οι άνθρωποι δεν εναρμονίζονται με το περιβάλλον, προκαλείται μειωμένη ευημερία και προβλήματα στην ψυχική υγεία. (1)

Τι δραστηριότητες περιλαμβάνει το Ecotherapy;

 • Βόλτα στο δάσος (αυτή η πρακτική διεγείρει και τις 5 αισθήσεις, καθώς εναρμονιζόμαστε με το περιβάλλον)
 • Υπαίθριος διαλογισμός και yoga (τα οφέλη του διαλογισμού και της yoga είναι ήδη γνωστά στο ευρύ κοινό, ωστόσο διπλασιάζονται, όταν γίνονται σε φυσικό περιβάλλον)
 • Θεραπεία με ζώα (η εργασία το παιχνίδι και το χάιδεμα με τα ζώα σε εξωτερικό χώρο μπορεί να μειώσει σημαντικά το άγχος, για παράδειγμα η ιπποθεραπεία έχει καταπληκτικά επιστημονικά αποτελέσματα σε παιδιά με αναπηρία)
 • Ομαδική κηπουρική ή ενασχόληση με φάρμα (η ομαδική κηπουρική ή η ενασχόληση με ζώα σε φάρμα, διεγείρει την κοινωνικότητα και αυξάνει την προσφορά και την αίσθηση της δημιουργίας. Ακόμα το χώμα έχει ευεργετικές ιδιότητες για την διάθεση του ανθρώπου λόγω του Mycobacterium vaccae, όπου περιέχει) (2)
 • Βόλτα στο πάρκο (η βόλτα στο πάρκο, έχει συνυφαστεί με την βέλτιστη ψυχική υγεία. Συγκεκριμένα οι ειδικοί προτείνουν σε κάθε άνθρωπο να επισκέπτεται το πάρκο, συχνά μέσα στη εβδομάδα) (3)
 • Θεραπεία της περιπέτειας (ειδικά ανάμεσα στους νέους, η πρακτική αυτή είναι ότι πιο ιδανικό, με σκοπό την βέλτιστη θεραπεία της ψυχικής τους υγείας. Συγκεκριμένα, οι τεχνικές που περιλαμβάνονται σε αυτή την τεχνική είναι η κατασκήνωση, ο περίπατος στο δάσος, καθώς και η ένταξη σε ομάδα προσκόπων)
 • Βόλτα στην παραλία (συχνά η βόλτα στην παραλία ηρεμεί τους ανθρώπους λόγω της κίνησης και της ηρεμίας της θάλασσας, ωστόσο μια άλλη εναλλακτική ηρεμίας, είναι το μάζεμα σκουπιδιών στην παραλία. Αυτό συνδυάζει την ηρεμία της θάλασσας, καθώς και την αίσθηση της συνεισφοράς σε κάτι)
 • Βραδινή βόλτα στο δάσος/πάρκο (πολλοί είναι εκείνοι, όπου λόγω δουλειάς δεν προλαβαίνουν να βγούνε μια βόλτα με το φως του ήλιου, ωστόσο έρευνες έχουν δείξει πως ακόμα και ο νυχτερινός περίπατος στην φύση είναι εξίσου ευεργετικός για την υγεία μας. Πιο συγκεκριμένα το φως του φεγγαριού, τα αστέρια και ένα απαλό αεράκι είναι ο κατάλληλος συνδυασμός χαλάρωσης στην συγκεκριμένη περίπτωση) (4)

Ποια τα οφέλη του Ecotherapy στην υγεία μας, τώρα με τον κορωνοϊό και την καραντίνα;

 • Γυμνάζει το σώμα και την ψυχή (η φυσική δραστηριότητα μπορεί να γυμνάζει το σώμα, αλλά παράλληλα, βοηθά στην ποιότητα του ύπνου, καθώς και στην ψυχική υγεία. Πιο συγκεκριμένα, ο ήλιος και το απαλό αεράκι, μπορούν να καταπραΰνουν συναισθήματα θυμού, λύπης και άγχους) (5)
 • Ευνοεί την κοινωνικοποίηση (η κοινωνικοποίηση, είναι πολύ σημαντικό συστατικό για την καλή ευεξία ενός ανθρώπου. Νιώθει ότι μοιράζεται εμπειρίες, διευρύνει τους ορίζοντες του και δημιουργεί με παρέα)
 • Βελτιώνει το ευ ζην (πιο συγκεκριμένα η κηπουρική στο σπίτι, διεγείρει την συναισθηματική ευδαιμονία. Ακόμα, δημιουργεί το αίσθημα της κτήσης, της καλής διάθεσης και της ηρεμίας, καθώς επίσης και της καλύτερης κατανόησης της ψυχικής μας υγείας) (6), (7)
 • Βοηθά ανθρώπους με μετατραυματικό στρες ή αλλιώς PTSD (το Ecotherapy, βοήθησε αρκετού ανθρώπου με μετατραυματικό στρες και ιδιαίτερα εκείνους που δεν μπορούσαν να βρουν θεραπεία με κάποια άλλη πρακτική) (8)
 • Αυξάνει την ανθεκτικότητα (συγκεκριμένα, σύμφωνα με έρευνα, έχει φανεί πως τα παιδιά από χωριό, έχουν μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στο άγχος, καλύτερη συγκέντρωση, καλύτερη αυτοεκτίμηση, καθώς και δημιουργικότητα) (9)
 • Ηρεμεί το νευρικό σύστημα (σύμφωνα με έρευνες έχει φανεί, πως όταν έχεις άγχος και νεύρα, ο ήχος των πουλιών, το θρόισμα των δέντρων και γενικά η αίσθηση της φύση βοηθά στην χαλάρωση του νευρικού συστήματος, σε σχέση με τον ήχο από τα κορναρίσματα των αμαξιών και του θορύβου της πόλης) (10)

Πηγές

(1) https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpsyg.2014.01178/full

(2) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1868963/

(3) https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0192921

(4) https://www.researchgate.net/profile/Caroline_Wilson6/publication/305041212_Dark_Nature_Exploring_potential_benefits_of_nocturnal_nature-based_interaction_for_human_and_environmental_health/links/577fb1a008ae01f736e48f83/Dark-Nature-Exploring-potential-benefits-of-nocturnal-nature-based-interaction-for-human-and-environmental-health.pdf

(5) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2290997/

(6) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6085576/

(7) https://www.psychiatricnursing.org/article/S0883-9417(18)30298-X/fulltext#s0120%20at%20a

(8) https://www.emerald.com/insight/content/doi/10.1108/JPMH-08-2016-0039/full/html

(9) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6085576/

(10) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2872309/

Article Image cover fromhttp://www.depositphotos.com/

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Φύση, το «αντίδοτο» για την ψυχική και σωματική μας υγεία!

«Θα βρω ξανά την ευημερία μου;» 7+1 λόγοι που ο κορωνοϊός επηρεάζει την ψυχική υγεία…

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές.

Oι πληροφορίες που παρέχονται εδώ είναι συμβουλευτικές-ενημερωτικές και σε καμία περίπτωση δεν υποκαθιστούν την ιατρική κλινική εξέταση, διάγνωση και την ενδεχόμενη θεραπευτική αγωγή. Αν παρατηρήσεις κάτι επείγον επικοινώνησε με το 166 ή κάλεσε άμεσα το γιατρό σου.

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X