Ναυτία, αυξημένο βάρος και υψηλή χοληστερόλη; Το τζίντζερ είναι το γιατρικό σας

Το τζίντζερ είναι ένα ανθοφόρο φυτό που προέρχεται από την Νοτιοανατολική Ασία και θεωρείται ένα από τα θρεπτικότερα και πιο νόστιμα μπαχαρικά του πλανήτη. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί φρέσκο, αποξηραμένο, σε σκόνη ή ως λάδι σε πολλές συνταγές, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις προστίθεται και στις καλλυντικές συνθέσεις. 

Εσείς γνωρίζετε ποια είναι τα οφέλη του, αλλά και οι κίνδυνοι που εγκυμονεί η υπερβολική κατανάλωση του;

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα;

Περιέχει τζιντζερόλη

Το δεδομένο συστατικό που βρίσκεται σε υψηλή περιεκτικότητα στο τζίντζερ χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση της ναυτίας, της γρίπης και του κρυολογήματος, ενώ ενισχύει και την διαδικασία της πέψης.

Καταπολεμά τη ναυτία

Το τζίντζερ συμβάλλει στην δραστική καταπολέμηση της ναυτίας, ενώ είναι πολύ αποτελεσματικό και για την πρωινή αδιαθεσία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Παρόλο που θεωρείται ασφαλές ως προς τη χρήση του επικοινωνήστε με τον γιατρό σας.

Συμβάλλει στη μείωση του σωματικού βάρους

Μια έρευνα που διεξήχθη το 2019 κατέληξε στο συμπέρασμα πως το τζίντζερ είχε θετική επίδραση στην παχυσαρκία και την απώλεια βάρους, ωστόσο χρειάζεται να πραγματοποιηθούν περαιτέρω μελέτες, ώστε οι επιστήμονες να είναι σίγουροι για τα ευρήματα τους.

Βοηθά εκείνους που πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα

Η οστεοαρθρίτιδα οδηγεί σε πόνο στις αρθρώσεις και σε αίσθημα δυσκαμψίας. Μια πρόσφατη επιστημονική μελέτη κατέδειξε πως το τζίντζερ μειώνει σημαντικά τα παραπάνω συμπτώματα αν καταναλώνεται κάθε ημέρα (σε δοσολογία 500mg έως 1 γρ). 

Μειώνει την αρτηριακή πίεση και προστατεύει από καρδιαγγειακές παθήσεις

Σε μια μελέτη του 2015 διαπιστώθηκε πως όσοι κατανάλωναν τζίντζερ σε καθημερινή βάση κατάφεραν να μειώσουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους κατά 12%. Επίσης, βελτίωσε σημαντικά και τα επίπεδα MDA (μηλονδιαλδεΰδη) που αποτελεί κύριο αίτιο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων. Παρόλα αυτά, χρειάζεται να διενεργηθούν παραπάνω έρευνες για να καταλήξουμε σε ένα βέβαιο συμπέρασμα.

Μείωση κακής χοληστερόλης

Τα υψηλά επίπεδα κακής χοληστερόλης (LDL) συνδέονται άμεσα με τον αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων. Ωστόσο, για να δείτε μεγάλη διαφορά, δηλαδή σημαντική μείωση σε αυτήν, χρειάζεται να καταναλώσετε σχετικά μεγάλες ποσότητες τζίντζερ καθημερινά. Προτού προβείτε σε οποιαδήποτε ενέργεια επικοινωνήστε με τον γιατρό σας.

Υπάρχουν παρενέργειες;

Ορισμένες παρενέργειες που παρατηρήθηκαν και τις οποίες χρειάζεται να λάβετε υπόψη είναι:

  1. Αυξημένη τάση αιμορραγίας
  2. Κοιλιακή δυσφορία
  3. Δερματίτιδα
  4. Καρδιακές αρρυθμίες
  5. Διάρροια
  6. Καούρα
  7. Ερεθισμός στο στόμα ή στον λαιμό

ΠΡΟΣΟΧΗ: Να φυλάσσεται μακριά από παιδιά. Σε περίπτωση υπερδοσολογίας επικοινωνήστε με τον γιατρό σας άμεσα. Επίσης, μην το χρησιμοποιείτε αν έχετε υπερευαισθησία ή νόσο χοληδόχου κύστης, καρδιακές νόσους, αιμορραγικές διαταραχές, υψηλή (υπέρταση) ή χαμηλή (υπόταση) αρτηριακή πίεση και αν είστε εγκυμονούσα ή θηλάζετε.

Επομένως, το τζίντζερ χρησιμοποιείται συχνά τόσο στην μαγειρική, όσο και σε άλλα προϊόντα περιποίησης ή ακόμα και σε ιατρικές θεραπείες. Είναι σημαντικό να γνωρίζετε τα πλεονεκτήματα, αλλά και τις πιθανές παρενέργειες του, ώστε να προστατευθείτε άμεσα. Προτού προβείτε σε οποιαδήποτε ενέργεια, παρακαλούμε να επικοινωνήσετε με έναν ειδικό, ώστε να μην θέσετε την υγεία σας σε κίνδυνο.

Πηγές

https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-961/ginger

https://www.rxlist.com/consumer_ginger_african_ginger/drugs-condition.htm

https://www.healthline.com/nutrition/11-proven-benefits-of-ginger#8.-May-help-lower-cholesterol-levels

Σχετικά άρθρα