Έλενα Μποτάτζι- Πίτερ Χότεζ: Οι δύο γιατροί που κατασκεύασαν φθηνό εμβόλιο για τον κορωνοϊό και το προσφέρουν χωρίς πατέντα είναι υποψήφιοι για Νόμπελ Ειρήνης

Οι δύο επιστήμονες από το Χιούστον της Αμερικής κατασκεύασαν το εμβόλιο Corbevax κατά του κορωνοϊού με χαμηλό κόστος αλλά υψηλή αποτελεσματικότητα. Μάλιστα, το προσέφεραν χωρίς πατέντα με σκοπό την καταπολέμηση του ιού προς όφελος της ανθρωπότητας.

Για όλους αυτούς τους λόγους η βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος Λίζι Φλέτσερ πρότεινε την καθηγήτρια του Baylor College of Medicine του Χιούστον δρ. Έλενα Μποτάτζι και τον δρ. Πίτερ Χότεζ του Κέντρου για την Ανάπτυξη Εμβολίων του Παιδιατρικού Νοσοκομείου του Τέξας για το Νόμπελ Ειρήνης.

Έλενα Μποτάτζι η Ιταλίδα από την Γένοβα που μεγάλωσε στην Ονδούρα

Το κανονικό της όνομα είναι Μαρία Έλενα Μποτάτζι και γεννήθηκε στην Γένοβα της Ιταλίας. Είναι κόρη διπλωμάτης από την Ονδούρα της Λατινικής Αμερικής και στα 8 της χρόνια μετακόμισε εκεί από την Ιταλία. Μεγαλώνοντας αποφάσισε να σπουδάσει μικροβιολογία και κλινική χημεία στο Εθνικό Ανεξάρτητο Πανεπιστήμιο της Ονδούρας.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Alexander Fino (@alexanderfinos)

Στην συνέχεια έγινε δεκτή για το διδακτορικό της στην μοριακή ανοσολογία και πειραματική παθολογία από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα. Ολοκλήρωσε τις σπουδές της με τις μεταδιδακτορικές διατριβές της στην κυτταρική βιολογία στο Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι και της Πενσυλβάνια. Πλέον είναι αναπληρώτρια Κοσμήτορας και καθηγήτρια Βιολογίας στην Εθνική Σχολή Τροπική Ιατρική στο Baylor College of Medicine του Τέξας.

Ο παιδίατρος Πίτερ Χότεζ που αφιέρωσε την ζωή του στην καταπολέμηση τροπικών ασθενειών

Ο Πίτερ Χότεζ είναι Αμερικανός επιστήμονας και παιδίατρος που ειδικεύεται στους τομείς παγκόσμιας υγείας, στην εμβολιολογία και στον έλεγχο των τροπικών ασθενειών. Γεννήθηκε στο Κονέκτικατ σε Εβραϊκή οικογένεια με πατέρα βετεράνο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Αποφοίτησε από το λύκειο Hall και στην συνέχεια πήρε το πτυχίο του στην μοριακή βιοφυσική και την βιοχημεία στο Πανεπιστήμιο του Yale. Έκανε διδακτορικό στο Πανεπιστήμιο του Rockefeller και διδακτορικό στην Ιατρική από το Weill Cornell Medical College.

Όπως και η Μποτάτζι υπηρετεί ως Κοσμήτορας της Εθνική Σχολής Τροπικής Ιατρικής, ενώ είναι καθηγητής Παιδιατρικής και Μοριακής Ιολογίας και Μικροβιολογίας στο Baylor College of Medicine. Επίσης υπηρετεί ως διευθυντής του Κέντρου Ανάπτυξης Εμβολίων του Παιδιατρικού Νοσοκομείου Τέξας. Το μακροσκελές βιογραφικό του συμπληρώνει η θητεία του ως πρόεδρος της Αμερικανικής Εταιρείας Τροπικής Ιατρικής και Υγιεινής και θέση του αρχισυντάκτης του PLOS Neglected Tropical Diseases. Το λειτούργημά του ασκεί και μέσω του Μ.Κ.Ο Parasites Without Borders του οποίου είναι συνδιευθυντής.

Το Vegan κατασκευής εμβόλιο ενάντια στην Covid– 19

Όπως εξηγούν οι κατασκευαστές του το εμβόλιο Corbevax χρησιμοποιεί πρωτεΐνες που παρασκευάζονται με ένα σύστημα μικροβιακής ζύμωσης με μαγιά. Πρόκειται για πρωτεϊνική υπομονάδα που χρησιμοποιεί ένα ακίνδυνο τμήμα της πρωτεΐνης ακίδας του κορωνοϊού, ώστε να κινητοποιηθεί το ανοσοποιητικό εναντίον του covid.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Rajat N Agrawal (@rajagramd)

Εν αντιθέσει, με τα υπόλοιπα εμβόλια mRNA ή παλαιότερων τεχνολογιών το συγκεκριμένο παρέχει το ίδιο στον οργανισμό την πρωτεΐνη ακίδα. Χορηγείται σε δύο δόσεις και στην Ινδία έχει ήδη εγκριθεί από τις αρχές του χρόνου.

Η παραγωγή του είναι εύκολη και η αποτελεσματικότητά του είναι μεγαλύτερη από 80%. Η απόφαση των κατασκευαστών του να μην το πατεντάρουν το κάνει προσιτό και στις φτωχές χώρες του τρίτου κόσμου.

Η πρόταση για Νόμπελ Ειρήνης

Η συμβολή τους στην παγκόσμια υγεία και την ανθρωπιστική βοήθεια είναι τόσο μεγάλη που η Αμερικανίδα βουλευτής Φλέτσερ τους πρότεινε για το Νόμπελ. Την απόφασή της αυτή αιτιολόγησε ως εξής: «Το ιδιαίτερο σε αυτό που έχουν κάνει είναι ότι εργάστηκαν και μοχθούν για την ανάπτυξη και τη διανομή αυτού του εμβολίου σε ανθρώπους σε όλο τον κόσμο χωρίς κανενός είδους δίπλωμα ευρεσιτεχνίας ή περιορισμούς στη χρήση του. Εργάζονται επί σειράν ετών για την αδελφοσύνη μεταξύ των εθνών και τέτοιους ανθρώπους επιβραβεύει το Νόμπελ Ειρήνης».

Οι δύο επιστήμονες δεν θέλησαν να κατοχυρώσουν πνευματικά δικαιώματα της ανακάλυψής τους και τα χρήματα που βρέθηκαν δεν προέρχονται από κρατικά κονδύλια. Τα 7 εκατομμύρια του προγράμματος χορηγήθηκαν από φιλανθρωπικά ιδρύματα. Ένα ακόμη προσόν του εμβολίου που το κάνει προσιτό είναι πως δεν χρειάζεται ειδικά ψυγεία για την μεταφορά και την αποθήκευσή του. Έτσι, μπορούν να κατασκευαστούν εκατομμύρια δόσεις γρήγορα και εύκολα. Ήδη η Ινδική κυβέρνηση έχει παραγγείλει 300 εκατομμύρια δόσεις, ενώ σχεδιάζεται να παραχθούν και άλλες ένα δισεκατομμύριο δόσεις για χώρες του τρίτου κόσμου.

Σχετικά άρθρα