Ρόμαν Αμπράμοβιτς: Ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος που είναι δεξί χέρι του Πούτιν- Η Εβραϊκή του καταγωγή, η γρήγορη επιχειρηματική του άνοδος και ο ρόλος του στις διαπραγματεύσεις για το τέλος του Ρωσο-ουκρανικού πολέμου

Ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς γεννήθηκε στις 24 Οκτωβρίου του 1966, στο Σαράτοφ της Σοβιετικής Ένωσης και έχει ρίζες από την Ρωσία, το Ισραήλ και την Πορτογαλία. Είναι ιδιοκτήτης της Αγγλικής ομάδας Τσέλσι και της επενδυτικής εταιρείας Millhouse LLC. Είναι το δεξί χέρι του Πούτιν και ανήκει στις τάξεις της Ρωσικής Ολιγαρχίας, ενώ μετά την κήρυξη του Ρωσο- Ουκρανικού Πολέμου είναι μέσα στους επτά ολιγάρχες που επιβλήθηκαν κυρώσεις από την αγγλική κυβέρνηση. Δεσμεύθηκαν περιουσιακά στοιχεία του και του επιβλήθηκαν ταξιδιωτικές απαγορεύσεις.

Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης ο Αμπράμοβιτς επωφελήθηκε από την ιδιωτικοποίηση των κρατικών περιουσιών και κατάφερε να δημιουργήσει την τεράστια περιουσία που διαθέτει. Σύμφωνα με το Forbes, από τον Μάρτιο του 2016, ο Αμπράμοβιτς είχε καθαρή περιουσία 7,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, κατατάσσοντάς τον ως τον 155ο πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο. Πριν από την οικονομική κρίση του 2008, θεωρούνταν ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος που ζούσε στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η ιστορία της Εβραϊκής του καταγωγής

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω ο Αμπράμοβιτς γεννήθηκε τον Οκτώβριο του 1966 από γονείς Εβραίους Ασκενάζι τους οποίους έχασε σε πολύ μικρή ηλικία. Η μητέρα του, Irina Vasilievna Abramovich ήταν δασκάλα μουσικής που πέθανε όταν ο Αμπράμοβιτς ήταν 1 έτους. Ο πατέρας του, Aaron Abramovich Leibovich εργαζόταν στο οικονομικό συμβούλιο της Komi ASSR και πέθανε όταν ο γιος του ήταν τριών.

Οι παππούδες του ήταν ο Vasily Mikhailenko και η Faina Borisovna Grutman γεννημένοι στην Ουκρανία. Έφυγαν για το Σαράτοφ τις πρώτες μέρες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου με την μητέρα του Ιρίνα τριών ετών. Από την άλλη, οι γονείς του πατέρα του ήταν οι Nachman Leibovich και Tatyana Stepanovna Abramovich, ήταν Εβραίοι της Λευκορωσίας. Έζησαν στη Λευκορωσία και, μετά την επανάσταση, μετακόμισαν στην Tauragė της Λιθουανίας.

Το 1940 λίγο πριν την εισβολή των Ναζιστικών στρατευμάτων στην Λιθουανία η Σοβιατική Ένωση προσάρτησε την χώρα και επέβαλλε εθνοκάθαρση. Οικογένειες ολόκληρες στάλθηκαν στα στρατόπεδα εργασίας της Σιβηρίας ανάμεσά τους και οι παππούδες του Αμπράμοβιτς. Μάλιστα ο παππούς του Nachman πέθανε σε ένα από αυτά τα στρατόπεδα. Αφού έμεινε χωρίς τους γονείς του από την ηλικία των 3, ο Αμπράμοβιτς μεγάλωσε από συγγενείς και πέρασε μεγάλο μέρος των παιδικών και εφηβικών του χρόνων στη Δημοκρατία των Κόμι στη βόρεια Ρωσία.

Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εβραϊκών Κοινοτήτων Ρωσίας

Ο Αμπράμοβιτς διατελεί Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εβραϊκών Κοινοτήτων της Ρωσίας και είναι διαχειριστής του Εβραϊκού Μουσείου της Μόσχας. Εις μνήμην των Λιθουανών Εβραίων που έχασαν την ζωή τους στο Ολοκαύτωμα αποφάσισε να δημιουργήσει ένα δάσος με περίπου 25.000 νέα δέντρα, καθώς και ένα εικονικό μνημείο και φόρο τιμής στον Λιθουανικό Εβραίο που δίνει τη δυνατότητα σε ανθρώπους από όλο τον κόσμο να τιμούν τη μνήμη τους.

Σε αυτό το δάσος μπορεί οποιοσδήποτε άνθρωπος έχει συγγενείς Εβραίους που χάθηκαν στο Ολοκαύτωμα να φυτέψει έναν σπόρο προς τιμήν τους και να γράψει εκεί το όνομα των ανθρώπων του.

Η αρχή της επιχειρηματικής του καριέρας και η σύλληψή του για υποθέσεις κλοπής κρατικής περιουσίας

Ο Αμπράμοβιτς εργάστηκε αρχικά ως πλανόδιος έμπορος και μετά ως μηχανικός σε ένα τοπικό εργοστάσιο κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας. Στην συνέχεια παρακολούθησε μαθήματα στο Ινστιτούτο Πετρελαίου και Αερίου Gubkin στη Μόσχα, και αντάλλασσε εμπορεύματα για την ελβετική εμπορική εταιρεία Runicom.

Το 1988, καθώς η πολιτική στρατηγική της «Περεστρόικα» δημιουργούσε ευκαιρίες για ιδιωτικοποίηση εντός της Σοβιετικής Ένωσης, ο Αμπράμοβιτς ήδη μία ευκαιρία για να νομιμοποιήσει την παλιά του επιχείρηση. Μαζί με την πρώτη του σύζυγο, Όλγα, δημιούργησαν μια εταιρεία κατασκευής κουκλών.

Μέσα σε λίγα χρόνια κατάφερε να γίνει πλούσιος, επεκτείνοντας τις επιχειρήσεις του σε ομίλους πετρελαίου και στις χοιροτροφικές μονάδες. Συγχρόνως, έκανε εμπόριο και άλλων προϊόντων μεταξύ των οποίων και ξυλείας, ζάχαρης, τροφίμων. Το 1992, όμως, συνελήφθη και οδηγήθηκε στη φυλακή για υπόθεση κλοπής κρατικής περιουσίας.

Η γνωριμία του με ανθρώπους της πολιτικής

Όσο ο πλούτος του μεγάλωνε, μεγάλωνε και η επιρροή του. Έτσι, σε μία συνάντηση επιχειρηματιών το 1993 γνωρίστηκε με τον Ρώσο πολιτικό Boris Berezovsky. Κάποιοι, βέβαια, λένε πως η γνωριμία τους έγινε το καλοκαίρι του 1995. Οι δυο τους ίδρυσαν μια υπεράκτια εταιρεία, τη Runicom Ltd., με πέντε θυγατρικές. Ταυτοχρόνως ο Αμπράμοβιτς ήταν επικεφαλής της θυγατρικής της ελβετικής εταιρείας Runicom S.A.

Η εξαγορά πετρελαϊκών επιχειρήσεων μαζί με τον Μπερεζόφσκι

Το 1995, απέκτησαν τον έλεγχο της μεγάλης πετρελαϊκής εταιρείας Sibneft σε μια στημένη δημοπρασία. Η συμφωνία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος δανείων για μετοχές και κάθε εταίρος πλήρωσε 100 εκατομμύρια δολάρια για μισό μερίδιο της εταιρείας. Η ταχέως αυξανόμενη αξία της εταιρείας οδήγησε πολλούς παρατηρητές, εκ των υστέρων, να προτείνουν ότι το πραγματικό κόστος της εταιρείας θα έπρεπε να ήταν σε δισεκατομμύρια δολάρια.

Ο Αμπράμοβιτς παραδέχτηκε αργότερα στο δικαστήριο ότι δωροδόκησε με δισεκατομμύρια δολάρια πολλούς κυβερνητικούς αξιωματούχους και γκάνγκστερ για να αποκτήσει τα περιουσιακά του στοιχεία και κατόπιν για να τα προστατεύσει. Από το 2000, η ​​Sibneft παρήγαγε ετησίως πετρέλαιο αξίας 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Σε ρεπορτάζ τους οι Times ισχυρίστηκαν ότι βοηθήθηκε από τον Badri Patarkatsishvili στην απόκτηση της Sibneft. Μετά από αυτή την εταιρεία, ο επόμενος στόχος του Αμπράμοβιτς ήταν η βιομηχανία αλουμινίου.

Μετά την ιδιωτικοποίηση της, οι λεγόμενoι «πόλεμοι του αλουμινίου» οδήγησαν σε δολοφονίες διευθυντών εργοστασίων τήξης, εμπόρων μετάλλων αλλά και δημοσιογράφων, καθώς ομάδες μάχονταν για τον έλεγχο της βιομηχανίας. Ο Αμπράμοβιτς αρχικά δίσταζε να μπει στην επιχείρηση αλουμινίου, ισχυριζόμενος ότι «κάθε τρεις μέρες κάποιος δολοφονούνταν σε αυτήν την επιχείρηση». Το 2005 πούλησε τη Sibneft στη ρωσική κυβέρνηση για 13 δισεκατομμύρια δολάρια.

Τα στοιχεία που τον ενοχοποιούσαν για την υπόθεση του εργοστασίου αλουμινίου

Το 2011 βρέθηκε μια απομαγνητοφωνημένη συνομιλίας του Αμπράμοβιτς και του Μπερεζόφσκι στο αεροδρόμιο Le Bourget τον Δεκέμβριο του 2000. Ο Badri Patarkatsishvili, στενός γνωστός του Μπερεζόφσκι, ήταν παρών. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο Μπερεζόφσκι μίλησε για το πώς θα μπορούσαν να «νομιμοποιήσουν» την επιχείρηση αλουμίνιου τους.

Ωστόσο, μετά στο δικαστήριο ο Μπερεζόφκσι αργότερα υποστήριξε στο δικαστήριο ότι ήταν άγνωστος μέτοχος των περιουσιακών στοιχείων αλουμινίου και ότι η «νομιμοποίηση» σε αυτή την περίπτωση σήμαινε να κάνει την ιδιοκτησία του «επίσημη». Ως απάντηση, ο Αμπράμοβιτς δηλώνει στη μεταγραφή ότι δεν μπορούν να προχωρήσουν στην νομιμοποίηση. Οι δικηγόροι του Αμπράμοβιτς ισχυρίστηκαν ότι «νομιμοποίηση» σήμαινε τη διάρθρωση των πληρωμών προστασίας στον Μπερεζόφσκι για να διασφαλιστεί ότι συμμορφώνονταν με τους δυτικούς κανονισμούς κατά του ξεπλύματος χρήματος.

Η απόκτηση της Τσέλσι και η χρηματοδότηση της ΤΣΣΚΑ Μόσχας

Το ίδιο διάστημα που ο Αμπράμοβιτς επέκτεινε τις δραστηριότητές του στην βιομηχανία πετρελαίου και αλουμινίου, το ενδιαφέρον του επεκτάθηκε και στον αγγλικό ποδοσφαιρικό όμιλο της Τσέλσι. Τον Ιούνιο του 2003, ο Αμπράμοβιτς έγινε ιδιοκτήτης της Τσέλσι που τα γραφεία του ομίλου εδρεύουν στο Δυτικό Λονδίνο. Ο προηγούμενος ιδιοκτήτης του συλλόγου ήταν ο Κεν Μπέιτς, ο οποίος αργότερα αγόρασε τους αντιπάλους της Λιντς Γιουνάιτεντ.

Η Τσέλσι ξεκίνησε αμέσως ένα φιλόδοξο πρόγραμμα εμπορικής ανάπτυξης, με στόχο να την κάνει παγκόσμια ποδοσφαιρική υπερδύναμη όπως η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και η Ρεάλ Μαδρίτης. Για αυτό ανακοίνωσε πως σχεδιάζει την κατασκευή ενός νέου προπονητικού συγκροτήματος τελευταίας τεχνολογίας. στο Cobham, Surrey.

Τον Μάρτιο του 2004, η -ακόμη δική του- Sibneft συμφώνησε σε μια τριετή συμφωνία χορηγίας αξίας 41,3 εκατομμυρίων ευρώ στη ρωσική ομάδα ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Αν και η εταιρεία εξήγησε ότι η απόφαση λήφθηκε σε επίπεδο διοίκησης, ορισμένοι την θεώρησαν ως προσπάθεια του Αμπράμοβιτς να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες ότι ήταν δεν ήταν πιστός στην πατρίδα του αφού επέλεξε να αγοράσει την Τσέλσι. Οι κανόνες της UEFA εμποδίζουν ένα άτομο να έχει περισσότερες από μία ομάδες που συμμετέχουν σε διοργανώσεις της UEFA, επομένως ο Αμπράμοβιτς δεν έχει μετοχικό συμφέρον στην ΤΣΣΚΑ.

Η συμμαχία Αμπράμοβιτς- Πούτιν

Ο Αμπράμοβιτς ήταν το πρώτο άτομο που πρότεινε στον Γέλτσιν να γίνει ο Πούτιν διάδοχός του ως Ρώσος πρόεδρος.  Στη συνέχεια, ο Αμπράμοβιτς θα παρέμενε για πάντα ένας από τους στενότερους έμπιστους του Πούτιν. Το 2007, ο Πούτιν συμβουλεύτηκε σε συναντήσεις με τον Αμπράμοβιτς σχετικά με το ποιος θα έπρεπε να είναι ο διάδοχός του ως πρόεδρος. Για αυτό του πρότεινε τον Μεντβέντεφ.

Ο Κρις Χάτσινς, βιογράφος του Πούτιν, περιέγραψε τη σχέση του Ρώσου προέδρου με τον Αμπράμοβιτς σαν αυτή μεταξύ πατέρα και αγαπημένου γιου. Ο Αμπράμοβιτς είπε ότι όταν απευθύνεται στον Πούτιν χρησιμοποιεί επίσημες προσφωνήσεις της ρωσικής γλώσσας. Ο Αμπράμοβιτς λέει ότι ο λόγος του Πούτιν είναι «είναι μεγαλύτερος από εμένα». Μέσα στο Κρεμλίνο, ο Αμπράμοβιτς αναφέρεται ως «Mr A».

Τον Σεπτέμβριο του 2012, η ​​δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου της Αγγλίας Ελίζαμπεθ Γκλόστερ, ισχυρίστηκε ότι η επιρροή του Αμπράμοβιτς στον Πούτιν ήταν περιορισμένη και ότι δεν υπήρχε αποδεικτική βάση που να υποστηρίζει αυτό τον ισχυρισμό. Οι υπόνοιες χειραγώγησης του Πούτιν από τον Αμπράμοβιτς για την επίτευξη δικών του σκοπών θεωρήθηκαν αβάσιμες.

Προσωπική ζωή και ο γάμος του με την γυναίκα του Νιάρχου

Ο Αμπράμοβιτς έχει παντρευτεί και έχει χωρίσει τρεις φορές. Τον Δεκέμβριο του 1987, μετά από μια σύντομη θητεία στον Σοβιετικό Στρατό, παντρεύτηκε την Όλγα Γιούρεβνα Λύσοβα και χώρισαν το 1990. Τον Οκτώβριο του 1991 παντρεύτηκε μια πρώην ρωσική αεροσυνοδό της Aeroflot, Irina Malandina με την οποία απέκτησαν πέντε παιδιά. Η μεγαλύτερη κόρη του Άννα είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου Κολούμπια και ζει στη Νέα Υόρκη και η κόρη του Σοφία είναι επαγγελματίας ιππέας που ζει στο Λονδίνο.

Στις 15 Οκτωβρίου 2006, το News of the World ανέφερε ότι η Ιρίνα είχε προσλάβει δύο κορυφαίους δικηγόρους διαζυγίου στο Ηνωμένο Βασίλειο, μετά από αναφορές για στενή σχέση του Αμπράμοβιτς με την τότε 25χρονη Ντάσα Ζούκοβα, κόρη ενός εξέχοντος Ρώσου ολιγάρχη, Αλεξάντερ Ζούκοφ.

Ο Αμπράμοβιτς παντρεύτηκε τη Ζούκοβα το 2008 και έχουν δύο παιδιά, έναν γιο, τον Άαρον Αλεξάντερ, και μια κόρη, τη Λία Λου. Τον Αύγουστο του 2017, το ζευγάρι ανακοίνωσε ότι θα χωρίσει. Η Ντάσα Ζούκοβα παντρεύτηκε τον Δεκέμβριο του 2019 με τον έλληνα κληρονόμο Σταύρο Νιάρχο.

Ο ρόλος του στις διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία

Στις διαπραγματεύσεις Ρωσίας και Ουκρανίας που έγιναν στην Κωνσταντινόπουλη ο Αμπράμοβιτς ήταν παρών μετά από απαίτηση του Πούτιν. Ωστόσο, έγιναν αναφορές για δηλητηρίαση του πριν την έναρξη των διαπραγματεύσεων. Δεν επιβεβαιώθηκε όμως η φήμη και ακόμη συζητείται αν συνέβη το περιστατικό ή όχι ειδικά από την στιγμή που είχε δικό του μπουκάλι νερό και έφαγε μόνο μία σοκολάτα.

 

Σχετικά άρθρα