Έχεις μικρό διαμέρισμα; Βρες τους τρόπους να το διακοσμήσεις οικονομικά!

Ζώντας σε ένα μικρότερο διαμέρισμα σίγουρα θα σε απασχολεί το γεγονός του μεγέθους του χώρου και κατ’ επέκταση της διακόσμησης. Ωστόσο, και η διακόσμηση είναι βασικό χαρακτηριστικό ενός σπιτιού και ένας τρόπος να αναβαθμίσεις την αισθητική του. Ακόμη και με μικρό προϋπολογισμό, αν έχεις λίγη δημιουργική σκέψη, μπορείς να διακοσμήσεις ένα διαμέρισμα κάνοντάς το συγχρόνως λειτουργικό, προσωπικό και καλαίσθητο.

Πώς να διακοσμήσεις το διαμέρισμά σου;

Όταν ο χώρος που έχεις να διακοσμήσεις είναι μικρός είναι σημαντικό να επιλέξεις ένα συγκεκριμένο στυλ για να μπορείς να δράσεις. Χωρίς αυτό, θα καταλήξεις να κάνεις άσκοπες αγορές για τις οποίες δεν έχετε χώρο ή που τελικά δεν θα ταιριάξουν με αυτά. Σίγουρα θα οδηγηθείς σε σπατάλη χρόνου και κυρίως χρημάτων.

Κάνε μία έρευνα για τα διαφορετικά στυλ, σύλλεξε πληροφορίες για υφάσματα και χρώματα. Έτσι, θα έχεις ένα καθορισμένο πλαίσιο κίνησης που βοηθά στη διασφάλιση ενός προσιτού και αρμονικού σχεδίου. Όσο σχεδιάζεις το πλάνο σου, μπορεί να διαπιστώσεις ότι έχεις πολλά κομμάτια που θέλεις να βγάλεις από την αποθήκη, εξοικονομώντας έτσι ακόμη περισσότερα χρήματα. Μην βιαστείς να αγοράσεις το πρώτο πράγμα που βλέπεις πιστεύεις ότι μπορεί για να ταιριάζει με το όραμά σου.

1. Βάλε φυτά

Υπάρχει ένας μακρύς κατάλογος φυτών που χρειάζονται ελάχιστη συντήρηση και δίνουν χρώμα στον χώρο. Τοποθέτησε τα στο σωστό σημείο, πότιζέ τα περιστασιακά και έτσι έχεις αμέσως μία εύκολη διακόσμηση. Τα φυτά εσωτερικού χώρου υπάρχουν σε κάθε σχήμα και μέγεθος με κάποια να ανθίζουν και άλλα όχι.

Ορισμένα φυτά κάνουν ακόμη έχουν και διπλή λειτουργία, παρέχοντας οφέλη για την υγεία. Η γλάστρα στην οποία βάζεις το φυτό μπορεί να προσθέσει χρώμα, καθώς και να δημιουργήσει μια ακόμα πιο ελκυστική διακόσμηση. Μπορείτε να πάρετε ένα μπουκέτο με φρέσκα λουλούδια και είτε να τα εμφανίσετε ως ένα μεγάλο, ενιαίο τσαμπί είτε να σπάσετε τα άνθη σε πολλαπλά βάζα μπουμπουκιών για να τεντώσετε ακόμη περισσότερο τη διακόσμηση.

2. Διάλεξε ένα χαρακτηριστικό χρώμα

Διάλεξε ένα συγκεκριμένο χρώμα και βάλε διάσπαρτες πινελιές στον χώρο σου με μερικά μαξιλάρια, ριχτάρια ή μια βελούδινη κουβέρτα στο πίσω μέρος του καναπέ. Αυτά βοηθούν στη δημιουργία ενός αισθήματος άνεσης και χαλάρωσης απαραίτητα για να γίνει ένας μικρός χώρος ένα άνετο καταφύγιο. Με μια ποικιλία χρωμάτων, μοτίβων, στυλ και υλικών, είναι εύκολο να ανακαλύψεις το δικό σου χαρακτηριστικό χρώμα. Τα μεγαλύτερα μαξιλάρια μπορούν να δημιουργήσουν επιπλέον καθίσματα ή να μεταμορφώσουν ένα έπιπλο σε καναπέ.

3. Τόνισε το δικό σου στυλ

Οι καθρέφτες είναι ένα τέλειο διακοσμητικό κομμάτι για τα μικρότερα διαμερίσματα γιατί βοηθούν τους χώρους να φαίνονται μεγαλύτερα. Αντί να αγοράσεις έναν μεγάλο, ακριβό καθρέφτη, προσπάθησε να βρεις σε μικρότερους και διάφορα σχήματα και μεγέθη. Η ανακλαστική τους ισχύς βοηθά στη διάδοση του φωτός στο δωμάτιο. Η περισσότερη φωτεινότητα σε ένα μικρό χώρο δίνει την εντύπωση ότι είναι μεγαλύτερος από ό,τι φαίνεται.

4. Δώσε προσοχή στους αποθηκευτικούς χώρους

Σε περίπτωση που δεν θέλεις να κάνεις μόνιμες αλλαγές στο διαμέρισμά σου μπορείς να εστιάσετε σε πράγματα που είναι εύκολο να αλλάξεις ξανά. Μια πρόταση είναι να αλλάξεις ντουλάπια ή συρτάρια στην κουζίνα και το μπάνιο σου. Αντικατάστησε αυτό που υπάρχει με κάτι που αντικατοπτρίζει τη δική σου αισθητική. Δεν είναι μια δαπανηρή αλλαγή και μπορείς να την μεταφέρεις και στο επόμενο σπίτι αν κάποια στιγμή μετακομίσεις.

5. Μην ξεχνάς τους εξωτερικούς χώρους

Συνήθως στα διαμερίσματα εξωτερικός χώρος είναι το μπαλκόνι ή η βεράντα. Το πώς να διακοσμήσεις ένα μπαλκόνι διαμερίσματος δεν είναι περίπλοκο. Αρχικά βάλε ένα μικρό τραπέζι με μία ή δύο καρέκλες. Μπορείς ακόμη και να πάρεις και έπιπλα που διπλώνουν και αποθηκεύονται αν χρειαστεί να απελευθερώσεις χώρο.

Και εδώ ταιριάζουν μερικά φυτά σε μεγαλύτερες γλάστρες ή ζαρντινιέρες. Τα βότανα αναπτύσσονται υπέροχα σε διάφορα κλίματα και ταιριάζουν στα μπαλκόνια δίνοντας και ένα όμορφο άρωμα και νοστιμιά στα φαγητά σας. Επιπλέον, μπορείς να βάλεις ένα υπαίθριο χαλί δίνοντας μία πιο boho αισθητική ιδανική για κοκτέιλ με φίλους ή για έναν πιο οικείο χώρο για να διαβάσεις ένα βιβλίο και να απολαύσεις ένα φλιτζάνι καφέ.

 

Σχετικά άρθρα