Αλέξανδρος Νικολαΐδης: οι διακρίσεις, η πολιτική του καριέρα, οι δύο γάμοι και τα παιδιά του ολυμπιονίκη που “έφυγε” από την ζωή σε ηλικία 43 ετών από σπάνιο καρκίνωμα

Σήμερα τα ξημερώματα έφυγε από την ζωή σε ηλικία 43 ετών ο ολυμπιονίκης του τάε κβον ντο και αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξανδρος Νικολαΐδης. Ο ολυμπιονίκης πάλευε τα τελευταία δύο χρόνια με την σπάνια μορφή καρκίνου το καρκίνωμα NUT. Ο ίδιος είχε φροντίσει όταν θα φύγει από την ζωή να δημοσιευθεί στην σελίδα του στο Facebook η ιστορία του για την μάχη που έδινε καθώς και η τελευταία του επιθυμία.

Πλήθος ανθρώπων αφήνουν λουλούδια στο γυμναστήριο που διατηρούσε στην Θεσσαλονίκη. Η οικογένειά του ανακοίνωσε πως η κηδεία του θα τελεστεί αύριο Σάββατο 15 Οκτωβρίου στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Τιμίου Προδρόμου Νεαπόλεως Θεσσαλονίκης στις 16.00. Η σορός θα εκτεθεί για χαιρετισμό από τις 15.00 το μεσημέρι. Μετά την κηδεία θα ενταφιαστεί στα Κοιμητήρια του Φιλύρου Θεσσαλονίκης.

Όπως ανέφερε στο τέλος της ανάρτησής του η τελευταία του επιθυμία ήταν: “Τελευταία επιθυμία μου είναι, τα δύο αυτά μετάλλια, να βγουν σε δημοπρασία και το ποσό που θα συγκεντρωθεί να δοθεί σε δομές για τα παιδιά που θα επιλέξει η οικογένειά μου. Αν σωθεί έστω ένα παιδί, θα αξίζει κάθε κλωτσιά που έχω φάει στο κεφάλι, κάθε κάταγμα στα πόδια μου. Αυτό είναι το αποτύπωμα που θέλω να αφήσω στην κοινωνία, αυτή είναι η κληρονομιά που θέλω να μείνει στα παιδιά μου”.

Ο αποχαιρετισμός της γυναίκας του

Η γυναίκα του, δημοσιογράφος Δώρας Τσαμπάζη, τον αποχαιρέτησε με μερικούς στίχους του “Μονογράμματος” του Ελύτη. Μαζί είχαν αποκτήσει δύο παιδιά. Όπως η ίδια έγραψε:

«Ποιός μιλεί στα νερά και ποιός κλαίει – ακούς;
Ποιός γυρεύει τον άλλο, ποιός φωνάζει – ακούς;
Είμ’ εγώ που φωνάζω κι είμ’ εγώ που κλαίω, μ’ ακούς.
Σ΄αγαπώ, σ’ αγαπώ, μ’ ακούς»

 

Το 2016 παντρεύτηκε την δημοσιογράφο Δώρα Τσαμπάζη μετά από τρία χρόνια σχέσης. Ωστόσο, ο ολυμπιονίκης είχε παντρευτεί και την Ρούξι Ντουμιτρέσκου με την οποία είχαν αποκτήσει και έναν γιο τον Φίλιππο που τώρα είναι 11 ετών και διαμένει στην Ρουμανία με την μητέρα του.  Με την σύζυγό του Δώρα Τσαμπάζη απέκτησαν δύο παιδιά την 5,5 ετών Ελεάνα και τον 2,5 ετών Γιώργο.

Η πρώην σύζυγός του ανέφερε πως δεν θα έρθει για την κηδεία αλλά δήλωσε: «Αν ο Φίλιππος επιθυμεί να επισκεφτεί τον τάφο του πατέρα του, θα είμαι δίπλα του». Ενώ, συμπλήρωσε «Ο Φίλιππος έμαθε πριν από λίγο για τον χαμό του πατέρα του, γνώριζε την κατάσταση υγείας του και η προτεραιότητά μου αυτή τη στιγμή είναι να τού σταθώ, όποτε και όπως το ζητά αυτός. Θα σεβαστώ την ανάγκη της οικογένειας να θρηνεί τον Αλέξανδρο και, αν ο Φίλιππος επιθυμεί στο μέλλον να επισκεφτεί τον τάφο, θα είμαι δίπλα του. Δεν παύει να είναι ο πατέρας του. Λυπάμαι πολύ, πραγματικά»,

Η αθλητική του πορεία και διακρίσεις

Ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη στις 17 Οκτωβρίου του 1979 και από μικρό παιδί μεγάλωσε στο γυμναστήριο του πατέρα του. Ξεκίνησε να ασχολείται με το τάε κβον ντο από την ηλικία των τριών ετών. Σπούδασε φυσική αγωγή στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Επαγγελματικά ήταν πυροσβέστης.

Ανήκε στο αθλητικό σωματείο “Μέγας Αλέξανδρος” και στην αθλητική του καριέρα συγκαταλέγονται πολλές διακρίσεις με σημαντικότερα μετάλλια στο τάε κβον ντο τα δύο αργυρά που κέρδισε στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας και του Πεκίνου. Τον Δεκέμβριο του 2008 εξελέγει κορυφαίος αθλητής της χρονιάς.

Τον Μάρτιο του 2019 ανακοινώθηκε πως θα κατέβει στις ευρωεκλογές με το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα και τον Σεπτέμβριο το 2020 διορίστηκε αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

Το σπάνιο καρκίνωμα NUT που έπασχε

Πριν από δύο χρόνια ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης διαγνώστηκε σε προχωρημένο στάδιο με το σπάνιο καρκίνωμα NUT το οποίο ακόμη δεν έχει βρεθεί από τι προκαλείται. Το μόνο που είναι γνωστό είναι πως χτυπάει τους πνεύμονες. Ο ολυμπιονίκης ήταν ο πρώτος καταγεγραμμένος ασθενής στην Ελλάδα με στην συγκεκριμένη μορφή καρκίνου και πάλεψε δύο χρόνια με την παρακολούθηση των γιατρών του, ακολουθώντας όλες τις ενδεδειγμένες θεραπείες.

Η διάγνωσή του γίνεται με λήψη ιστού που αποστέλλεται σε ειδικό ιατρό για βιοψία. Πρόκειται για όγκο που αποτελείται από κύτταρα με μεγάλους και στρογγυλούς πυρήνες. Με τα από διαίρεση των καρκινικών κυττάρων ακολουθεί κυτταρικός θάνατος. Ωστόσο μερικά από τα καρκινικά κύτταρα παράγουν μία πρωτεΐνη κερατίνης που αφού δημιουργηθεί το καρκίνωμα NUT αυτή η διαδικασία γίνεται πιο γρήγορη και απότομη.

 

Σχετικά άρθρα