Yoga προσώπου: Ο νέος σύμμαχος μας για την καταπολέμηση της χαλάρωσης και της γήρανσης του προσώπου

Η «yoga προσώπου» είναι ένα νέο είδος ασκήσεων προσώπου που σκοπό έχουν να τονώσουν και να τεντώσουν τους μύες του προσώπου, καταπολεμώντας τα σημάδια γήρανσης και την χαλάρωση. Είναι μία σειρά ασκήσεων που έχουν στην πραγματικότητα μακρά ιστορία χρήσης στη θεραπεία ορισμένων παθήσεων υγείας που επηρεάζουν τον έλεγχο των μυών, συμπεριλαμβανομένων των εγκεφαλικών επεισοδίων και της παράλυσης Bell.

Ποια τα οφέλη της yoga προσώπου;

Οι ίδιες ασκήσεις βοηθούν στην επιβράδυνση της όψης του γερασμένου δέρματος, καθώς οι μελέτες δείχνουν ότι θέματα που σχετίζονται με την ηλικία, όπως η χαλάρωση οφείλονται εν μέρει στην απώλεια μυών. Τα οφέλη της περιλαμβάνουν:

  • Εξομάλυνση των ρυτίδων και των λεπτών γραμμών
  • Ανύψωση του δέρματος γύρω από τα μάτια και πρόληψη των σακουλών κάτω από τα μάτια και των μαύρων κύκλων
  • Τόνωση και σύσφιξη στα μάγουλα
  • Σύσφιξη του δέρματος γύρω από το λαιμό και τη γραμμή της γνάθου
  • Μείωση της καταπόνησης, του πόνου και της έντασης στους καταπονημένους μύες

Πώς λειτουργεί;

Η yoga προσώπου αποτελεί μία ήπια μορφή προπόνησης για τους μύες του προσώπου και του λαιμού. Όσο περισσότερο επαναλαμβάνονται ορισμένες ασκήσεις που στοχεύουν σε διαφορετικά σημεία του προσώπου, τόσο περισσότερο οι μύες και το δέρμα αρχίζουν να αλλάζουν ελαφρώς προς το καλύτερο.

Με βάση όσα γνωρίζουμε για τις ασκήσεις προσώπου γενικά, η μέθοδος της yoga προσώπου φαίνεται να λειτουργεί με τους εξής τρόπους:

  • Διεγείρει τους μύες του προσώπου, συμβάλλοντας στη βελτίωση του τόνου και της σύσφιξής τους
  • Αυξάνει τη ροή/κυκλοφορία του αίματος στο δέρμα, χρήσιμο για τον καθαρισμό του δέρματος.
  • Μειώνει την καταπόνηση και την ένταση στους μύες του προσώπου που προκαλούνται από επαναλαμβανόμενες εκφράσεις του προσώπου κατά τη διάρκεια της ημέρας

Η παρακολούθηση βίντεο YouTube στο διαδίκτυο και η ανάγνωση βιβλίων ή άρθρων είναι εύκολοι και χαμηλού κόστους τρόποι για να μάθεις πως να κάνεις ασκήσεις προσώπου.

Ποιες ασκήσεις μπορείς να κάνεις;

Σε μια μελέτη, πραγματοποιήθηκαν 32 διαφορετικές ασκήσεις προσώπου, η καθεμία για περίπου ένα λεπτό. Περιελάμβαναν εκείνες που στόχευαν το κάτω και πάνω μέρος του μάγουλου, τον χώρο γύρω από τα μάτια, τη γραμμή του σαγονιού, το λαιμό και το μέσο μέτωπο.

Οι ασκήσεις αφορούν πολλές μυϊκές ομάδες του προσώπου:

  • Ανύψωση μάγουλων
  • Ανύψωση φρυδιών
  • Γλυπτική για μάγουλα
  • Σύσφιξη για το σαγόνι και το λαιμό
  • Ανόρθωση του οβάλ του προσώπου
  • Σύσφιξη του άνω βλεφάρου

Παρακάτω θα βρεις 7 ασκήσεις yoga προσώπου που μπορείς να κάνεις στο σπίτι:

1. Τόνωση των ματιών

Με τα δάχτυλά σου σχημάτισε «διόφθαλμο» σχήμα γύρω από τα φρύδια, τα μάγουλα και σε όλο το πρόσωπο. Σήκωσε τα φρύδια σας χωρίς να ζαρώσεις πολύ το μέτωπο, μετά κατέβασέ τα και ανασήκωσέ τα ξανά. Επανάλαβε για περίπου 50 φορές.

2. Ανύψωση μετώπου

Πλέξε τα δάχτυλά σου πάνω από το μέτωπό σου και ασκώντας ήπια πίεση, προσπάθησε να σηκώσεις το μέτωπο. Επαναλάβετε 50 φορές και/ή κρατήστε το για έως και ένα λεπτό. Ένας άλλος τρόπος για να κάνεις την άσκηση είναι να τοποθετήσεις και τις δύο παλάμες στους κροτάφους, να σπρώξεις τις παλάμες προς τα πάνω και προς τα πίσω για να ανασηκώσεις τις πλευρές του προσώπου. Στη συνέχεια μείνε εκεί για πέντε δευτερόλεπτα και συνέχισε να επαναλαμβάνεις.

3. Ανύψωσε τα μάγουλα

Τώρα άνοιξε το στόμα σου διάπλατα, κράτα τα δόντια να καλύπτουν τα χείλη και ανασήκωσε τα μάγουλα. Μείνε για 10 δευτερόλεπτα και μετά επιστρέψτε στο κανονικό. Επανάλαβε 50 φορές.

4. Τέντωμα λαιμού και γνάθου

Γείρε ελαφρά το πρόσωπό σου προς τα πάνω και, στη συνέχεια, ανασήκωσε το πηγούνι προς τα πάνω και προς τα εμπρός σε γωνία 45 μοιρών και προς τον έναν ώμο, μείνε εκεί για τρία δευτερόλεπτα. Επίστρεψε στο κέντρο και μετά επανάλαβε στην άλλη πλευρά. Κάνε 20 επαναλήψεις σε κάθε πλευρά και συνέχισε για ένα ή αρκετά λεπτά.

5. Τόνωση στα χείλη

Σφίξε τα χείλη σας, χαλάρωσέ τα ελαφρώς και επανάλαβε για ένα ή αρκετά λεπτά.

6. Άσκηση με έντονο χαμόγελο

Χαμογέλασε 50 φορές χωρίς να ζαρώσεις τα μάτια σου και μετά κράτησε ένα απαλό χαμόγελο για 50 δευτερόλεπτα ευθεία.

7. Μασάζ + Savasana προσώπου

Καθάρισε τα χέρια και το πρόσωπό σου με ένα απαλό καθαριστικό και, στη συνέχεια, κάνε μασάζ στο πρόσωπο. Πίεσε απαλά τις άκρες των δακτύλων στους μύες του προσώπου σου για να ανακουφίσεις τυχόν καταπόνηση. Φρόντισε να δώσεις προσοχή στο «τρίτο μάτι» (το κενό ανάμεσα στα φρύδια σας), κάνοντας μασάζ για 30 λεπτά και κάνοντας κύκλους γύρω από τα μάτια σου.

Για αποθεραπεία τοποθέτησε μία ζεστή πετσέτα σε όλο το πρόσωπο, ξάπλωσε και χαλάρωσε.

Σχετικά άρθρα