Σίλβιο Μπερλουσκόνι: Ο επί 9 χρόνια πρωθυπουργός της Ιταλίας, η καταδίκη, τα “αμαρτωλά πάρτυ”, οι 2 γάμοι, τα 5 παιδιά και η αμύθητη περιουσία των 6 δις ευρώ

O Ιταλός πρώην πρωθυπουργός και επιχειρηματίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος απεβίωσε σήμερα στο νοσοκομείο Σαν Ραφαέλε της Ρώμης σε ηλικία 86 ετών, είχε γεννηθεί στο Μιλάνο στις 29 Σεπτεμβρίου του 1936.

Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών νομικής, στην αρχή της δεκαετίας του ’60, άρχισε να δραστηριοποιείται στον οικοδομικό τομέα. Από το 1969 μέχρι και το 1976, με τις εταιρίες του έχτισε σειρά οικοδομικών συγκροτημάτων και δημιούργησε ουσιαστικά τις περιοχές «Μιλάνο 2» και «Μιλάνο 3», κοντά στην ιταλική συμπρωτεύουσα.

Τον Νοέμβριο του 1980 ίδρυσε την πρώτη μεγάλη, ιταλική ιδιωτική τηλεόραση (Canale 5), η οποία άρχισε αμέσως να ανταγωνίζεται την δημόσια ραδιοτηλεόραση της Rai. Το 1982 στον τηλεοπτικό του όμιλο προστέθηκε το κανάλι Italia Uno και το 1984 το Rete 4.

Παράλληλα, το 1991 κατάφερε να ελέγξει την πλειοψηφία του πακέτου μετοχών του εκδοτικού οίκου Arnoldo Mondadori ενώ στις επιχειρηματικές του δραστηριότητες συγκαταλέγονταν τα πολυκαταστήματα Standa και οι ασφάλειες Mediolanum. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, απέκτησε τηλεοπτικά κανάλια στην Ισπανία, τη Γερμανία και, για σύντομο χρονικό διάστημα, στη Γαλλία.

Το απόλυτο σύμβολο του επιτυχημένου επιχειρηματία

Ο Μπερλουσκόνι ουσιαστικά μετατράπηκε στο απόλυτο σύμβολο του επιτυχημένου επιχειρηματία, με συνεχή ανάληψη νέων πρωτοβουλιών. Σύμφωνα με πολλούς σχολιαστές, η δημιουργία της ιταλικής, τηλεοπτικής του αυτοκρατορίας κατέστη δυνατή χάρη στη στενή φιλία του με τον σοσιαλιστή πρώην πρωθυπουργό Μπετίνο Κράξι, αλλά κανείς δεν αμφισβήτησε τις οργανωτικές του ικανότητες και τον εντυπωσιακό του δυναμισμό.

Από το 1986 και για τα επόμενα τριάντα χρόνια ήταν παράλληλα ιδιοκτήτης της ποδοσφαιρικής ομάδας της Μίλαν, η οποία κατέκτησε πολλά τρόπαια και έγινε από τις ισχυρότερες, σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Τον Ιανουάριο του 1994 κάνει την μεγάλη στροφή: από τον επιχειρηματικό τομέα, ο Μπερλουσκόνι επεκτείνεται στο πεδίο της πολιτικής, με την ίδρυση του κόμματος Φόρτσα Ιτάλια.

Αιτιολογεί την απόφασή του αυτή δηλώνοντας ότι «υπάρχει ορατός κίνδυνος κατάκτησης της εξουσίας από μέρους της αριστεράς και των κομμουνιστών». Πολλοί αναλυτές, όμως, θεώρησαν ότι σημαντικό ρόλο έπαιξε η ευρύτερη ιταλική πραγματικότητα, με τη δικαστική Έρευνα «Καθαρά Χέρια» η οποία, τη συγκεκριμένη περίοδο, είχε ως κύριο αντικείμενο τις σχέσεις του επιχειρηματικού και πολιτικού συστήματος της χώρας, με την αποκάλυψη ευρύτατου πλέγματος διαφθοράς.

Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, γνωστός και ως «Καβαλιέρε» (από τον τιμητικό τίτλο του ιππότη της Ιταλικής Δημοκρατίας) ορκίσθηκε πρωθυπουργός τέσσερις φορές, αφού υπερίσχυσε, με την κεντροδεξιά συμμαχία, στις βουλευτικές εκλογές του 1994, του 2001 (έπειτα από τέσσερα παραιτήθηκε και του δόθηκε νέα εντολή σχηματισμού κυβέρνησης) και του 2008. Κατά την διάρκεια της πολιτικής του σταδιοδρομίας, ο κυριότερος αντίπαλός του, ήταν ο κεντροαριστερός πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι.

Με τους παίκτες της Μίλαν

Οι δικαστικές περιπέτειες του πρώην πρωθυπουργού

Σε ό,τι αφορά τις δικαστικές του περιπέτειες, ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός καταδικάσθηκε οριστικά τον Αύγουστο του 2013 σε τέσσερα χρόνια φυλάκισης (τα τρία «σβήστηκαν», χάρη σε αμνηστία) λόγω φορολογικής απάτης στα πλαίσια αγοραπωλησίας τηλεοπτικών δικαιωμάτων. Το κοινοβούλιο της Ρώμης, τον Νοέμβριο του ίδιου έτους, ψήφισε υπέρ της καθαίρεσής του από το αξίωμα του γερουσιαστή.

Ο «μίστερ τιβί» εξέτισε «εναλλακτική ποινή» δέκα μηνών, εργαζόμενος σε υπηρεσίες του δήμου του Μιλάνου, οι οποίες στηρίζουν τις ασθενέστερες κατηγορίες πολιτών.

Η κατηγορία για χρηματισμό νεαρών γυναικών

Τεράστιο ενδιαφέρον, σε διεθνές επίπεδο, προκάλεσαν οι δίκες για τα λεγόμενα πάρτι «μπούνγκα-μπούνγκα». Δεν προέκυψε , όμως, κάποια οριστική καταδίκη ενώ αθωώθηκε από την κατηγορία χρηματισμού νεαρών γυναικών με στόχο να ψευδομαρτυρήσουν ως προς το περιεχόμενο των δείπνων που οργανώνονταν στην κατοικία του.

Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2022 ο «Καβαλιέρε» ήταν επικεφαλής του κόμματος Φόρτσα Ιτάλια και εξελέγη εκ νέου γερουσιαστής. Μια εξέλιξη την οποία ο ίδιος θεώρησε «μια προσωπική, ιστορική αποζημίωση».

Οι 2 γάμοι και τα 5 παιδιά

Ο Μπερλουσκόνι απέκτησε πέντε παιδιά και παντρεύτηκε δυο φορές: το 1965 με την Κάρλα Ελβίρα Νταλ’ Όλιο και το 1990 την Βερόνικα Λάριο. Την 56χρονη Μαρίνα, τον 53χρονο Πιέρ Σίλβιο από τον πρώτο του γάμο και την 38χρονη Μπάρμπαρα, την 36χρονη Ελεονώρα, τον 34χρονο Λουίτζι από τον δέυτερο γάμο του. Με την πρώτη του γυναίκα παντρεύτηκαν το 1965, και έμειναν μαζί μέχρι το 1985. Χώρισαν συναινετικά αφότου αποκαλύφθηκε η μυστική σχέση που διατηρούσε για πέντε χρόνια με την ηθοποιό με το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Βερόνικα Λάριο, κατά κόσμον Μίριαμ Ραφαέλα Μπαρτολίνι.

Στα δεξιά η πρώτη του σύζυγος, Κάρλα Ελβίρα Νταλ’ Όλιο

H δεύτερη σύζυγός του, Βερόνικα Λάριο

Η κόρη του Μπάρμπαρα

O γιος του, Πιέρ Σίλβιο

H κόρη του, Μαρίνα

O γιος του, Λουίτζι, με την γυναίκα του

Η κόρη του, Ελεονώρα

Οι δεκάδες ερωμένες και η Μάρτα Φασίνα

Ολόκληρο σόου κόστους 400.000 ευρώ παρέδωσε ο Μπερλουσκόνι, το Μάρτιο του 2022, στην ιδιοκτησίας του αχανή ιστορική Βίλα Γκερνέτο του 18ου αιώνα στην πόλη Λέσμο, έξω από τη Μόντσα. Διοργάνωσε εκεί υπερπολυτελή τελετή γάμου με την εκλεκτή της καρδιάς του. Ντύθηκε με σταυρωτό μπλε κοστούμι ραμμένο στα μέτρα του γαμπρός και αυτή νύφη μέσα σε ένα αραχνοΰφαντο νυφικό, δημιουργία Γάλλου σχεδιαστή. Αντάλλαξαν αιώνιους όρκους, έκοψαν πολυώροφη γαμήλια τούρτα, δεξιώθηκαν χλιδάτα τους καλεσμένους τους, αλλά κατά τα άλλα δεν ήταν πραγματικός γάμος.

Στο ίδιο μοτίβο η «πλασματική» νύφη διαμήνυσε με μια ατάκα βγαλμένη σαν από αισθηματική σαπουνόπερα: «Η σχέση μας είναι τόσο βαθιά και σταθερή που δεν χρειάζεται να την επισημοποιήσουμε με γάμο». Στην πραγματικότητα, παρά το πλήρες τυπικό του μυστηρίου, ο Σίλβιο δεν παντρεύτηκε την αγαπημένη του Μάρτα Φασίνα, βουλευτή από το 2018 με το κόμμα του Φόρτσα Ιτάλια, λόγω αντιδράσεων από τα τρία του παιδιά, την Μπάρμπαρα, την Ελεονόρα και τον Λουίτζι, από τον δεύτερο γάμο του. Οι ενστάσεις τους αφορούσαν προφανώς τα κληρονομικά. Ούτε καν διανοούνταν το ενδεχόμενο να προστεθεί άλλος ένας επίσημος διεκδικητής μέρους της αμύθητης περιουσίας του πατέρα τους.

Τα ξέφρενα πάρτυ bunga bunga, πληρωμένες συνοδοί και λεσβιακές περιπτύξεις

Το πώς μπήκε στη ζωή του «Καβαλιέρε» η Φασίνα αποτελεί ένα ακόμη επεισόδιο της ακατανίκητης έλξης του πρώην Ιταλού πρωθυπουργού για τις νεαρότερες εντυπωσιακές γυναίκες: τα εκρηκτικά μοντέλα, τις στρίπερ, τα τόπλες σόουγκερλ, τις νικήτριες διαγωνισμών ομορφιάς, τις σέξι διαγωνιζόμενες των τηλεριάλιτι. Α ναι, και τις ανήλικες ιερόδουλες. Ενα ολόκληρο χαρέμι το οποίο ο αθεράπευτα γλεντζές και πολυεκατομμυριούχος «μαχαραγιάς» Σίλβιο μίσθωνε και πρόσφερε δώρα για να συμμετέχει με εχεμύθεια στα διαβόητα, σκανδαλώδη και ξέφρενα «bunga bunga» πάρτυ του στην ιδιοκτησίας του χλιδάτη Βίλα Σερτόζα των 68 δωματίων στην Κόστα Σμεράλδα της Σαρδηνίας.

Στο αποκορύφωμα της κυριαρχίας του στην πολιτική ζωή της Ιταλίας, διοργάνωνε συγκεντρώσεις με οργιώδη ιδιωτικά δείπνα και ξέφρενες παραστάσεις που περιλάμβαναν ομαδικό στριπτίζ, χρήση ήπιων σεξουαλικών φετίχ και λεσβιακές περιπτύξεις. Χώρια οι πληρωμένες συνοδοί που πρόσφεραν στους καλεσμένους του τις σεξουαλικές τους υπηρεσίες. Με τον αέρα του ανεξέλεγκτου, άρχισε κατόπιν να προσφέρει νεποτιστικά θέσεις σε όποιο θηλυκό θεοκόμματο του γυάλιζε. Γέμισε, ανεξαρτήτως προσόντων, την κυβέρνησή του με σούπερ μοντέλα και έστειλε κάμποσες άλλες πιο παρακατιανές στάρλετ και χορεύτριες να γίνουν μέλη του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.

Εδωσε τη θέση του περιφερειακού βουλευτή της Λομβαρδίας, της πλουσιότερης και πολυπληθέστερης περιοχής της Ιταλίας, στην 26χρονη πληθωρική Νικόλ Μινέτι, που αργότερα κατηγορήθηκε για τις… ροζ προμήθειες στην αγκαλιά του πρωθυπουργού. Διόρισε την πρώην «velina» -όπως αποκαλούν στην Ιταλία τα σόουγκερλ- Μάρα Καρφάνια υπουργό Ισων Ευκαιριών, στην οποία δημοσίως είπε ότι θα την παντρευόταν ευχαρίστως αν δεν ήταν παντρεμένος. Δήλωση που εξόργισε την επί 19 χρόνια αξιοπρεπέστατη τότε δεύτερη σύζυγό του, η οποία έστειλε ανοιχτή επιστολή στα ΜΜΕ ζητώντας του δημοσίως μια συγγνώμη.

Tον Μάιο του 2010 μια 17χρονη, η Καρίμα Ελ Μαχρούγκ, γνωστή ως «Ρούμπι η καρδιοκλέφτρα», που συμμετείχε ανελλιπώς στα πάρτυ του, συνελήφθη για απάτη και υπεξαίρεση, εκείνος κίνησε γη και ουρανό να την απελευθερώσει. Προφανώς φοβόταν τι θα μπορούσε να αποκαλύψει στις αρχές. Aφού την απελευθέρωσε, 7 χρόνια αργότερα καταδικάστηκε σε 7 χρόνια φυλάκισης για αποπλάνηση ανηλίκου.

Η προσωπική του περιουσία, σύμφωνα με το αμερικανικό περιοδικό Forbes, ξεπέρασε τα 6 δισεκατομμύρια ευρώ

Στην δεκαετία του ’90 και την πρώτη δεκαετία της νέας χιλιετίας, η πολιτική αντιπαράθεση της ιταλικής κεντροαριστεράς με την κεντροδεξιά παράταξη -και τον ίδιο τον Μπερλουσκόνι- ήταν οξύτατη. Οι πολιτικοί του αντίπαλοι τον κατηγόρησαν, κυρίως, για «σύγκρουση συμφερόντων», λόγω της πολιτικής και επιχειρηματικής δράση του.

Στην συνέχεια, οι τόνοι άρχισαν σταδιακά να πέφτουν και –πέρα από μια σειρά ουσιαστικών διαφωνιών– αρκετοί αντίπαλοι θεώρησαν τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι έναν από τους κύριους πρωταγωνιστές της ιταλικής πολιτικής ζωής των τελευταίων τριάντα ετών.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Σίλβιο Μπερλουσκόνι απεβίωσε σήμερα σε ηλικία 86 ετών στο νοσοκομείο Σαν Ραφαέλε της Ρώμης, αναφέρει η ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, protothema

Σχετικά άρθρα