Ποια επεξεργασμένα τρόφιμα αποτελούν μεγάλο κίνδυνο για ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2;

Νέα έρευνα δείχνει περαιτέρω ότι οι ανθυγιεινές επιλογές διατροφής συνδέονται με τα αυξανόμενα ποσοστά διαβήτη τύπου 2 σε όλο τον κόσμο. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τρεις διατροφικοί παράγοντες είχαν τη μεγαλύτερη επίδραση στον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2: η υπερβολική κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος και επεξεργασμένων υδατανθράκων, καθώς και η ανεπαρκής κατανάλωση δημητριακών ολικής αλέσεως.

Πώς το επεξεργασμένο κρέας και οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2

Οι ειδικοί στον τομέα της υγείας προτείνουν ότι η αντικατάσταση επεξεργασμένου κρέατος με άπαχη πρωτεΐνη και η αντικατάσταση των επεξεργασμένων δημητριακών με δημητριακά ολικής αλέσεως μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2.

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature MedicineTrusted Source, η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων επεξεργασμένων κρεάτων, καθώς και επεξεργασμένου ρυζιού και σιταριού μπορεί να συνδέεται με τα αυξανόμενα ποσοστά διαβήτη τύπου 2 παγκοσμίως.

Η μη κατανάλωση αρκετών δημητριακών ολικής αλέσεως συσχετίστηκε επίσης με την αύξηση των κρουσμάτων.

Αυτό βασίστηκε σε ένα ερευνητικό μοντέλο διατροφικής πρόσληψης σε 184 χώρες με δεδομένα που συλλέχθηκαν από το 1990 έως το 2018.

Γιατί μπορεί αυτοί οι τρεις διατροφικοί παράγοντες να αυξήσουν τον κίνδυνο;

Τα δημητριακά ολικής αλέσεως είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα που βοηθούν στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Το επεξεργασμένο ρύζι και το σιτάρι βρίσκονται συνήθως σε επεξεργασμένα τρόφιμα και περιέχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, ο οποίος αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Όταν τα τρόφιμα με επεξεργασμένο ρύζι και σιτάρι καταναλώνονται υπερβολικά, μπορεί να οδηγήσει σε αντίσταση στην ινσουλίνη.

«Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες όπως το λευκό ρύζι αφομοιώνονται γρήγορα, προκαλώντας αιχμές στο σάκχαρο του αίματος», είπε ο Aubrey Redd, MS, RDN, LDN, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα, στο Healthline. Το επεξεργασμένο κρέας περιέχει πρόσθετα και νάτριο, τα οποία θα μπορούσαν να συμβάλουν στην κακή μεταβολική υγεία οδηγώντας στη φλεγμονή.

Όλο και περισσότερα στοιχεία συνδέουν μια ανθυγιεινή διατροφή με τον κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2

Ο Andrew Odegaard, αναπληρωτής καθηγητής επιδημιολογίας και βιοστατιστικής, στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Irvine, Πρόγραμμα Δημόσιας Υγείας, εξήγησε ότι αυτή η τελευταία μελέτη αποτελεί μέρος ενός αυξανόμενου όγκου στοιχείων που καταδεικνύουν ότι η συνήθης, υψηλή πρόσληψη επεξεργασμένων τροφών με δημητριακά μπορεί να έχει οξείες επιπτώσεις σε φυσιολογικές και μεταβολικές παραμέτρους, που μπορεί να οδηγήσουν σε υψηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2.

Τι συμβαίνει με τα δημητριακά ολικής άλεσης:

«Τα δημητριακά ολικής αλέσεως έχουν σε μεγάλο βαθμό ευεργετική επίδραση σε σχέση με τα επεξεργασμένα σιτηρά φυσιολογικά και μεταβολικά. Υπάρχουν περισσότερα περιστασιακά στοιχεία που σχετίζονται με τις επιπτώσεις της συνήθους πρόσληψης επεξεργασμένου κρέατος με διαβήτη τύπου 2», δήλωσε ο Odegaard.

«Θα το συνοψίσω καλύτερα, καθώς υπάρχουν εύλογοι μηχανισμοί, αλλά πρέπει να γίνει ακόμα, και πιθανώς καλύτερα να επικαλεστεί την αρχή της προφύλαξης εάν κάποιος ανησυχεί για τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 που θα μπορούσε να προκύψει από υψηλή και συχνή κατανάλωση επεξεργασμένων κρέατος», πρόσθεσε.

Εναλλακτικές υγιεινές τροφές που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κινδύνου διαβήτη τύπου 2

Ο Odegaard πρότεινε πως εάν ανησυχείτε για τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, δοκιμάστε να τρώτε περισσότερα από τα ακόλουθα τρόφιμα αντί για επεξεργασμένα δημητριακά:

  • φρούτα
  • λαχανικά
  • όσπρια

«Απλοποιημένα, υπάρχουν στοιχεία για χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 όταν τρώμε άθικτα δημητριακά ολικής αλέσεως αντί για επεξεργασμένα δημητριακά», είπε ο Odgaard. Επιπλέον, ο Redd επεσήμανε ότι η αντικατάσταση «εξευγενισμένων δημητριακών με δημητριακά ολικής αλέσεως» θα σας προσφέρει «προστιθέμενες φυτικές ίνες και λιγότερες αιχμές σακχάρου στο αίμα». «Οι φυτικές ίνες επιβραδύνουν την πέψη και απελευθερώνουν αργά τη ζάχαρη στο αίμα, σε αντίθεση με τις εξευγενισμένες αντίστοιχές τους», εξήγησε ο Redd.

Επιπλέον, ο Odegaard πρότεινε ότι η κατανάλωση άπαχων πηγών πρωτεΐνης (όχι κόκκινο κρέας) μπορεί επίσης να κάνει μεγάλη διαφορά. Αυτά περιλαμβάνουν:
ψάρι τυρί τόφου αυγά φασόλια

Σύμφωνα με ένα νέο ερευνητικό μοντέλο, η κακή διατροφή συνδέεται με πάνω από 14,1 εκατομμύρια περιπτώσεις διαβήτη τύπου 2 το 2018, με βάση δεδομένα από το 1990 έως το 2018.

Τρεις διατροφικοί παράγοντες έπαιξαν τον μεγαλύτερο ρόλο στον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2: η ανεπαρκής κατανάλωση δημητριακών ολικής αλέσεως, η υπερβολική κατανάλωση επεξεργασμένου ρυζιού και σιταριού και η υπερβολική πρόσληψη επεξεργασμένου κρέατος.

Για εναλλακτικές υγιεινές τροφές, δοκιμάστε άπαχες πηγές πρωτεΐνης (όχι κόκκινο κρέας) όπως ψάρι, τυρί, τόφου, αυγά και φασόλια. Επίσης, αλλάξτε τα επεξεργασμένα δημητριακά με δημητριακά ολικής αλέσεως.

Πηγή: helathline

Σχετικά άρθρα