8 καλοκαιρινά φρούτα για να χάσετε βάρος με ευκολία και να δυναμώσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα

Πολλά φρούτα είναι χαμηλά σε θερμίδες αλλά είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, γεγονός που σημαίνει πως μπορεί να ωφελήσουν στην απώλεια βάρους. Ορισμένα φρούτα, συμπεριλαμβανομένων των μήλων, των μούρων και των πεπονιών, μπορεί επίσης να αυξήσουν το αίσθημα πληρότητας.

Τα φρούτα είναι το έτοιμο σνακ της φύσης γεμάτο με βιταμίνες, χαμηλά σε θερμίδες και πλούσια σε φυτικές ίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά που υποστηρίζουν μια υγιεινή διατροφή και θα σας βοηθήσουν να χάσετε να βάρος.

Στην πραγματικότητα, η κατανάλωση φρούτων συνδέεται με χαμηλότερο σωματικό βάρος και χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη, υψηλής αρτηριακής πίεσης, καρκίνου και καρδιακών παθήσεων.

Εδώ είναι μερικά από τα καλύτερα φρούτα για να απολαύσετε ενώ παράλληλα θα βοηθηθείτε στην απώλεια βάρους.

Μούρα

Τα μούρα είναι θρεπτικά συστατικά με λίγες θερμίδες. Για παράδειγμα, ένα φλιτζάνι (123 g) σμέουρα περιέχει μόλις 64 θερμίδες, αλλά παρέχει το 36% της ημερήσιας πρόσληψης για βιταμίνη C και μαγγάνιο, καθώς και 12% για βιταμίνη.

Ένα φλιτζάνι (152 g) φράουλες περιέχει κάτω από 50 θερμίδες και παρέχει 3 g διαιτητικών ινών, καθώς και 99% της ημερήσιας πρόσληψης για βιταμίνη C και 26% για μαγγάνιο.

Τα μούρα έχουν επίσης αποδειχθεί ότι είναι χορταστικά. Μια μικρή μελέτη διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που έλαβαν ένα σνακ μούρων 65 θερμίδων έτρωγαν λιγότερη τροφή σε ένα επόμενο γεύμα από αυτούς που έλαβαν μία καραμέλα με τον ίδιο αριθμό θερμίδων. Επιπλέον, η κατανάλωση μούρων μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης, στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στη μείωση της φλεγμονής, κάτι που μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για άτομα υπέρβαρα. Τόσο τα φρέσκα όσο και τα κατεψυγμένα μούρα μπορούν να προστεθούν σε δημητριακά ή γιαούρτι για πρωινό, να αναμειχθούν σε ένα υγιεινό smoothie, να αναμειχθούν σε αρτοσκευάσματα ή να ριχτούν σε μια σαλάτα.

Ροδάκινα, νεκταρίνια, δαμάσκηνα, κεράσια και βερίκοκα

Τα πυρηνόκαρπα είναι μια ομάδα εποχιακών φρούτων με σαρκώδες εξωτερικό και κουκούτσι στο εσωτερικό. Περιλαμβάνουν ροδάκινα, νεκταρίνια, δαμάσκηνα, κεράσια και βερίκοκα.

Τα κουκούτσια έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, χαμηλές θερμίδες και είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες C και A, που τα καθιστούν ιδανικά για άτομα που προσπαθούν να χάσουν βάρος.

Για παράδειγμα, ένα μέτριο ροδάκινο (150 g) περιέχει 58 θερμίδες, ενώ 1 φλιτζάνι (138 g) κεράσια παρέχει 87 θερμίδες και δύο μικρά δαμάσκηνα (132 g) ή τέσσερα βερίκοκα (140 g) έχουν λιγότερες από 70 θερμίδες.

Σε σύγκριση με τα συσκευασμένα σνακ, όπως τα πατατάκια ή τα μπισκότα, τα φρούτα με πυρήνα είναι μια πιο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, χορταστική επιλογή.

Τα κουκούτσια μπορούν να καταναλωθούν φρέσκα, ψιλοκομμένα σε φρουτοσαλάτες, αναμεμειγμένα σε πλούσιο χυλό ή ακόμα και ψητά ή να προστεθούν σε αλμυρά πιάτα όπως μαγειρευτά.

Πεπόνι

Τα πεπόνια είναι χαμηλά σε θερμίδες και έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, γεγονός που τα καθιστά εξαιρετικά για τον έλεγχο του βάρους. Μόλις 1 φλιτζάνι (150–170 g) πεπόνι παριέχει 46–61 θερμίδες.

Αν και χαμηλά σε θερμίδες, τα πεπόνια είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, κάλιο και αντιοξειδωτικά, όπως βιταμίνη C. Επιπλέον, η κατανάλωση φρούτων με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε επιπλέον βάρος.

Τα πεπόνια μπορείτε να τα απολαύσετε φρέσκα, κομμένα σε κύβους ή μπαλάκια για να ζωντανέψετε μια φρουτοσαλάτα. Επίσης, αναμειγνύονται εύκολα σε smoothies φρούτων ή καταψύχονται σε φρουτάκια.

Ακτινίδιο

Τα ακτινίδια είναι μικρά, καφέ φρούτα με λαμπερή πράσινη ή κίτρινη σάρκα και μικροσκοπικούς μαύρους σπόρους. Πολύ πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, τα ακτινίδια είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, βιταμίνης Κ, φυλλικού οξέος και φυτικών ινών και έχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία. Σε μια μελέτη, 41 άτομα με προδιαβήτη έτρωγαν δύο χρυσά ακτινίδια την ημέρα για 12 εβδομάδες. Είχαν υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης C, μείωση της αρτηριακής πίεσης και 3 εκατοστά μείωση στην περίμετρο της μέσης. Πρόσθετες μελέτες σημειώνουν ότι το ακτινίδιο μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, στη βελτίωση της χοληστερόλης και στην υποστήριξη της υγείας του εντέρου. Τα ακτινίδια έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, επομένως, ενώ περιέχουν ζάχαρη, απελευθερώνεται πιο αργά, με αποτέλεσμα μικρότερες αιχμές σακχάρου στο αίμα.

Επιπλέον, τα ακτινίδια είναι πλούσια σε διαιτητικές ίνες. Ένα μικρό, αποφλοιωμένο φρούτο (69 g) έχει πάνω από 2 g φυτικές ίνες, ενώ η φλούδα από μόνη της παρέχει 1 g επιπλέον φυτικών ινών. Οι δίαιτες πλούσιες σε φυτικές ίνες από φρούτα και λαχανικά έχει αποδειχθεί ότι προάγουν την απώλεια βάρους, αυξάνουν την πληρότητα και βελτιώνουν την υγεία του εντέρου.

Τα ακτινίδια είναι μαλακά, γλυκά και νόστιμα όταν τρώγονται ωμά, ξεφλουδισμένα ή χωρίς φλούδα. Μπορεί επίσης να χυμωθεί, να χρησιμοποιηθεί σε σαλάτες, να προστεθεί στα δημητριακά σας ή να χρησιμοποιηθεί σε αρτοσκευάσματα.

Πηγή: healthline

Σχετικά άρθρα