Η πριγκίπισσα Λάλα Σάλμα του Μαρόκου στην Ελλάδα: Η γυναίκα που έσπασε τις παραδόσεις, η εξορία, τα 2 παιδιά και οι φήμες για το διαζύγιο

Σύμφωνα με το patrisnews.com η πριγκίπισσα του Μαρόκου έφτασε την Κυριακή (2.7.2023) στην Ελλάδα. Η Λάλα Σάλμα κατέφθασε στη χώρα μας με το ιδιωτικό της αεροπλάνο στο αεροδρόμιο του Άραξου κι από εκεί πήγε οδικώς στην Κυλλήνη.

Η πριγκίπισσα του Μαρόκου ήρθε στην Κυλλήνη μαζί με τα παιδιά της, τον γιο της πρίγκιπα, Μουλά Χασάν και την κόρη της πριγκίπισσα, Λάλλα Χαντίγια, αλλά και μέλη της βασιλικής οικογένειας της χώρας.

Η Λάλα Σάλμα είναι γνωστό ότι εδώ και χρόνια έχει στις πρώτες επιλογές της για διακοπές την Ελλάδα και δείχνει να έχει μια λατρεία προς την Κυλλήνη και το γνωστό ξενοδοχειακό συγκρότημα στο οποίο μένει και τώρα.

Τι ξέρουμε για την πριγκίπισσα

Ο όρος «πριγκίπισσα φάντασμα» θα μπορούσε πολύ εύκολα να δημιουργήσει εικόνες που ταιριάζουν σε κάποιο είδος παραφυσικού παραμυθιού. Όμως, όσο νοσηρά μαγευτική κι αν είναι αυτή η έννοια, υπάρχει μια πολύ πιο θεμελιωμένη σημασία για τον όρο όταν πρόκειται για τη χώρα του Μαρόκου, που αναφέρεται στην πριγκίπισσα Lalla Salma και στις περίεργες συνθήκες που την περιβάλλουν.

Για να είμαστε απολύτως σαφείς, αυτή δεν είναι μια ιστορία φαντασμάτων με την τυπική έννοια του όρου – δεν υπάρχουν στοιχειώματα ή πνεύματα εδώ. Μάλλον, είναι η ιστορία της παράξενης και απότομης εξαφάνισης ενός αγαπημένου δημόσιου προσώπου. Η πριγκίπισσα Lalla Salma γεννήθηκε ως Salma Bennan στις 10 Μαΐου 1978, σε μια μεσοαστική οικογένεια στο Ραμπάτ, και ήταν καλά μορφωμένη, αποκτώντας πτυχίο στην επιστήμη των υπολογιστών πριν μπει στη βασιλική οικογένεια του Μαρόκου το 2002. Η μητέρα της πέθανε όταν ήταν 3 ετών, και από τότε μαζί με την αδελφή της μεγάλωσαν με την γιαγιά τους από την πλευρά της μητέρας της.

Αυτή και ο σύζυγός της έσπασαν τα όρια και δημιούργησαν νέα προηγούμενα με τον γάμο τους, και η ίδια η Σάλμα ασχολήθηκε πολύ περισσότερο με δημόσια έργα και φιλανθρωπία από όσο θα περίμενε κανείς εκείνη την εποχή. Όλα έδειχναν να πηγαίνουν καλά.

Αλλά κάτι άλλαξε το 2017, και ξαφνικά, οι άνθρωποι του Μαρόκου δεν έβλεπαν την πριγκίπισσά τους. Η πλήρης εξαφάνιση ενός τέτοιου δημόσιου προσώπου έχει, φυσικά, αντιμετωπιστεί με εικασίες, αλλά ακόμη και μέχρι σήμερα, υπάρχουν ελάχιστες επίσημες πληροφορίες. Ο Μαροκινός λαός – και ο κόσμος γενικότερα – δεν είναι απολύτως σίγουροι για το τι συνέβη, αλλά εδώ είναι οι λεπτομέρειες που είναι διαθέσιμες για τους ανθρώπους να προβληματιστούν.

Οι παραδόσεις των Μαροκινών βασιλέων

Όταν πρόκειται να συζητήσουμε τι ακριβώς έκανε την πριγκίπισσα Lalla Salma να ξεχωρίζει τόσο για τον λαό του Μαρόκου και τον κόσμο γενικότερα, βοηθάει να έχουμε λίγο πλαίσιο σχετικά με το status quo των γυναικών βασιλικών μελών.

Σε γενικές γραμμές, στη μαροκινή κοινωνία, η πρόοδος ήταν λίγο αργή. Αν και έχουν γίνει σημαντικά βήματα προς την ισότητα των φύλων, η εστίαση σε αυτά τα ζητήματα αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στο Σύνταγμα του 2011 — μια σχετικά πρόσφατη αλλαγή. Οι γυναίκες πρέπει ακόμα να αντιμετωπίσουν την κοινωνική πίεση για να επικεντρωθούν στην ανατροφή των παιδιών και τη ζωή στο σπίτι, καθώς ο μισογυνισμός συνεχίζει να διαιωνίζεται, και ακόμη και ο ίδιος ο νόμος δυσκολεύει τις γυναίκες να διεκδικήσουν πραγματικά την ανεξαρτησία τους.

Η βασιλική οικογένεια του Μαρόκου ενήργησε σε γενικές γραμμές σύμφωνα με αυτές τις ιδέες, ειδικά μέχρι τις αρχές του 21ου αιώνα. Ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στο Yaponshunoslar Xalqaro Forumi εξηγεί ότι οι Μαροκινοί βασιλιάδες της τρέχουσας γενεαλογίας συνήθως παντρεύονταν πολλές φορές, αν και αυτό συνοδεύεται από την προειδοποίηση ότι πολλοί άνθρωποι στην πραγματικότητα δεν γνωρίζουν τις πλήρεις λεπτομέρειες αυτών των γάμων.

Η βασιλική οικογένεια συνήθως κρατούσε τη σύζυγο του βασιλιά μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, με πληροφορίες για αυτήν να κρατούνται μόνο ανάμεσα στην οικογένεια. Λεπτομέρειες θα δημοσιοποιούνταν συγκεκριμένα μόνο εάν η εν λόγω σύζυγος γεννούσε τον πρίγκιπα διάδοχο, και ακόμη και τότε, ήταν έγκλημα στο παρελθόν η δημοσίευση φωτογραφιών της συζύγου του βασιλιά. Σε αντίθεση με άλλες χώρες με ενεργό μοναρχία – την Αγγλία, για παράδειγμα – το να είσαι σύζυγος του Μαροκινού βασιλιά δεν ήταν πολύ δημόσια θέση.

Τα 2 της παιδιά

Η πριγκίπισσα έκανε δύο παιδιά, τον γιο της πρίγκιπα, Μουλά Χασάν 8 Μαΐου 2003 και την κόρη της πριγκίπισσα, Λάλλα Χαντίγια στις 28 Φεβρουαρίου 2007.

Η πριγκίπισσα Lalla Salma έσπασε την παράδοση

Με το γύρισμα του 21ου αιώνα ήρθε μια φαινομενική αλλαγή στις παραδόσεις της μαροκινής βασιλικής οικογένειας, και όπου οι προηγούμενες σύζυγοι των μαροκινών βασιλιάδων κρατούνταν σε μεγάλο βαθμό κρυμμένες από το κοινό, η πριγκίπισσα Lalla Salma ήταν κάθε άλλο παρά κρυμμένη. Με την ανακοίνωση του γάμου της με τον βασιλιά Μοχάμεντ ΣΤ’ το 2002, η Σάλμα συμμετείχε στους δημόσιους εορτασμούς και εμφανίστηκε στη μαζική παρέλαση που έγινε προς τιμήν του ζευγαριού. Φωτογραφίες της μαζί με τον νέο της σύζυγο δημοσιεύτηκαν επίσης στις ειδήσεις, πολύ μακριά από το παρελθόν που το κοινό της συζύγου του βασιλιά τους. Επιπλέον, ήταν η πρώτη που έλαβε άλλη μια τιμή: τον επίσημο τίτλο της πριγκίπισσας.

Η Σάλμα τελικά συνέχισε να σπάει την παράδοση ακόμη περισσότερο από ό,τι θα περίμενε ο κόσμος από αυτήν στην αρχή, κάνοντας περισσότερα από το να κάνει απλώς δημόσιες εμφανίσεις σε κυβερνητικές εκδηλώσεις και αντί να χρησιμοποιεί την πλατφόρμα της για ακτιβισμό και φιλανθρωπία.

Έχει μιλήσει για την κρίση του HIV στην Αφρική και έγινε επίσης επίσημη Πρέσβειρα Καλής Θέλησης για τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, εργαζόμενη για την προώθηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με τη θεραπεία και την πρόληψη του καρκίνου — προσπάθειες που της κέρδισαν ένα χρυσό μετάλλιο από την ίδια ομάδα το 2017. Και όλα εκτός από την ίδρυση του δικού της οργανισμού το 2005: το Ίδρυμα Lalla Salma — Πρόληψη και Θεραπεία του Καρκίνου. Συνολικά, σίγουρα φαινόταν σαν ένα βήμα προς το μέλλον για το Μαρόκο: μια δημόσια ενεργή πριγκίπισσα από εργατικό υπόβαθρο και ένας βασιλιάς που αναγνώρισε την ανάγκη για κοινωνική μεταρρύθμιση.

Εξαφανίστηκε ξαφνικά

Δεδομένου ότι η πριγκίπισσα Lalla Salma ήταν η πρώτη σύζυγος ενός Μαροκινού βασιλιά που ασχολήθηκε ενεργά με τους δικούς της ανθρώπους και συμμετείχε σε φιλανθρωπικές εργασίες από μόνη της, ο όρος «πριγκίπισσα φάντασμα» μπορεί να μην φαίνεται σαν ο πιο κατάλληλος χαρακτηρισμός. Τι ακριβώς της κέρδισε λοιπόν αυτό το συγκεκριμένο όνομα;

Λοιπόν, τα πράγματα προφανώς άλλαξαν το 2017, αν και κανείς δεν μπορεί να εξηγήσει ακριβώς τις λεπτομέρειες. Τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους, εντοπίστηκε στο Μουσείο Μοχάμεντ ΣΤ’ στο Ραμπάτ, στο Μαρόκο, και μετά από αυτό, δεν υπήρχε τίποτα. Η πριγκίπισσα είχε φαινομενικά εξαφανιστεί, μια πράξη εξαφάνισης που έγινε φανερή λίγους μήνες αργότερα, τον Μάρτιο του 2018. Ο βασιλιάς Μοχάμεντ ΣΤ’ βρισκόταν σε αποκατάσταση μετά από εγχείρηση καρδιάς, όταν κυκλοφόρησε μια φωτογραφία του σε κατάσταση ανάρρωσης, με την οικογένειά του να τον περιτριγυρίζει. Ή, το μεγαλύτερο μέρος της οικογένειάς του, μάλλον?

Η Σάλμα δεν φαινόταν πουθενά. Και αυτή ήταν μια τάση που θα συνεχιζόταν όσο περνούσε ο καιρός. Στις συναντήσεις με διπλωμάτες συμμετείχαν μόνο ο βασιλιάς και ο διάδοχος, ο γιος του Μουλάι Χασάν, αλλά όχι η πριγκίπισσα. Η σελίδα του ίδιου του βασιλιά στο Facebook —προφανώς διατηρείται μάλλον ενημερωμένη— είναι γεμάτη από ειλικρινείς φωτογραφίες της οικογένειας, αν και, και πάλι, η Σάλμα απουσιάζει.

Είναι σίγουρα περίεργο, καθώς τόσο ο μαροκινός λαός όσο και οι διεθνείς κοινότητες έχουν εικόνα του τι συμβαίνει, ωστόσο η μαροκινή κυβέρνηση δεν έχει ακόμη δημοσιεύσει καμία επίσημη λέξη για αυτό.

Οι θεωρίες πως η πριγκίπισσα ήταν νεκρή

Η περίεργη και ανεξήγητη κατάσταση γύρω από την πριγκίπισσα Lalla Salma, ίσως δεν ήταν έκπληξη, οδήγησε σε θεωρίες συνωμοσίας και εικασίες. Η πιο δραστική από αυτές τις θεωρίες μπορεί να είναι η πιθανότητα να πέθανε η Σάλμα, αλλά μπορείτε να παρηγορηθείτε στο γεγονός ότι ο θάνατος δεν ήταν η αιτία πίσω από την εξαφάνιση της. Μετά από δύο χρόνια, η Salma εμφανίστηκε στην πραγματικότητα για πρώτη φορά τον Απρίλιο του 2019 — δύο φορές, μέσα στον ίδιο μήνα. Η πρώτη θέαση ήταν αρκετά περιστασιακή: η Σάλμα φωτογραφήθηκε ενώ έτρωγε σε ένα εστιατόριο στο Μαρακές του Μαρόκου, με την κόρη της Lalla Khadija. Η δεύτερη ήταν μια δίωρη επίσκεψη στο Ογκολογικό Κέντρο Beni Mellal, κατά την οποία μίλησε με ασθενείς και προσωπικό.

Μετά από λίγα χρόνια, και το 2022, ο κόσμος έλαβε για άλλη μια φορά μια μικρή υπόδειξη για το πού βρίσκεται η πριγκίπισσα, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες γιόρταζε τα γενέθλιά της στο βασιλικό κτήμα στο Ραμπάτ του Μαρόκου. Εκτός από αυτές τις πολύτιμες λίγες αναλαμπές, δεν υπάρχουν πολλά περισσότερα. Τούτου λεχθέντος, ίσως αξίζει να ληφθεί υπόψη ότι αυτές οι δύο αναλαμπές το 2019 συνέβησαν λίγο αφότου τα μάτια του κόσμου έπεσαν στο Μαρόκο και άρχισαν να αμφισβητούν την απουσία της Σάλμα. Το αν η χρονική στιγμή είναι τυχαία ή όχι είναι μόνο μία εικασία.

Εξορία και διαζύγιο;

Μια από τις πιο εξέχουσες θεωρίες ήταν ότι η πριγκίπισσα Lalla Salma είχε πράγματι εξοριστεί – η ιδέα ότι έφυγε για κάποιο λόγο δεν είναι ανήκουστη. Η γενική σκέψη ήταν ότι θα μπορούσε να ζούσε είτε στις ΗΠΑ είτε στην Ελλάδα (συμπτωματικά, αναφέρθηκε ότι περνούσε πολύ χρόνο στο ελληνικό νησί της Κέας στις αρχές του 2018, όταν άρχισαν οι φήμες). Ή, αν δεν έχει αναγκαστεί να εγκαταλείψει τη χώρα (κάτι που φαίνεται να συμβαίνει, με τις μεταγενέστερες παρατηρήσεις), τότε υπάρχει επίσης η πιθανότητα να ζει ακόμα μακριά από τη βασιλική οικογένεια στην πόλη Ραμπάτ. Ποιος όμως μπορεί να είναι ο λόγος της εξορίας της ή της εξαφάνισής της από τα φώτα της δημοσιότητας γενικότερα;

Λοιπόν, οι περισσότερες πηγές στοιχηματίζουν ότι η ρίζα του προβλήματος είναι το διαζύγιο, με βάση μια ισπανική δημοσίευση που έκανε τον ισχυρισμό το 2018. Δεν υπάρχει επίσημη λέξη για να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τη φήμη, αλλά έκανε τους ανθρώπους να αναρωτιούνται τι επιφυλάσσει το μέλλον. Είναι όλα αρκετά θολά και αβέβαια, αλλά στην πραγματικότητα υπάρχουν λόγοι πέρα από φήμες για να πιστεύουμε ότι το διαζύγιο είναι η αλήθεια. Αν και δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση, μια αναφορά του 2019 από τον δικηγόρο της οικογένειας έκανε συγκεκριμένη αναφορά στη Σάλμα ως πρώην σύζυγο του Μωάμεθ VI.

Τι συνέβη τελικά στην πριγκίπισσα;

Όσο περισσότερο σκαλίζεις την ιστορία της πριγκίπισσας Lalla Salma, τόσο περισσότερο αρχίζεις να συναντάς μια συγκεκριμένη τάση: Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα τι της συνέβη και η βασιλική οικογένεια δεν ήθελε ακριβώς να δώσει πληροφορίες. Δεν είναι ακριβώς ένα μεγάλο σύνολο περιστάσεων αν θέλετε να μάθετε την αλήθεια, αλλά η έλλειψη πληροφοριών είναι κάτι σαν μια ενδιαφέρουσα εικόνα της μαροκινής κοινωνίας από μόνη της. Γενικά, η ανοιχτή συζήτηση για τη βασιλική οικογένεια δεν αντιμετωπίζεται ευγενικά στο Μαρόκο, και πιο συγκεκριμένα, η κυβέρνηση ασκεί σημαντικό έλεγχο στον Τύπο. Παρακολουθούν στενά τις δημοσιεύσεις και πνίγουν αντιφατικές απόψεις με δικά τους άρθρα, ενώ φιμώνουν τους δημοσιογράφους που θα τολμούσαν να μιλήσουν. Εν ολίγοις, τίποτα δεν λέγεται στο Διαδίκτυο χωρίς την έγκριση της κυβέρνησης – και κατ’ επέκταση της βασιλικής οικογένειας. Επιστρέφοντας στη Σάλμα, ενώ οι φήμες φουντώνουν για διαζύγιο, οι λόγοι αυτού του διαζυγίου αναφέρονται σπάνια.

Αλλά υπήρχε μια συγκεκριμένη ιστορία που δημοσιεύτηκε σε έναν μαροκινό ιστότοπο (μέσω της NZ Herald) που θα μπορούσε να προσφέρει κάποιου είδους διορατικότητα. Το άρθρο ουσιαστικά κατηγόρησε τη Σάλμα για την επιδείνωση του γάμου, αναφέροντας τα ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά ως τη βασική αιτία των προβλημάτων. Δεδομένου ότι η ιστορία επιτρεπόταν να συνεχιστεί καθόλου, πρέπει να είχε κάποιο επίπεδο σιωπηρής έγκρισης από τη βασιλική οικογένεια. Το αν οι κατηγορίες είναι αληθινές είναι ένα άλλο ερώτημα εντελώς, αλλά η γενική άποψη είναι αυτή που η κυβέρνηση προφανώς δεν ενδιαφέρεται να διαδώσει.

Πηγή: grunge.com

Σχετικά άρθρα