9 λόγοι που πρέπει τα παιδιά σας να τρώνε καρπούζι: Το φρούτο με ελάχιστες θερμίδες, 4 βιταμίνες και αντικαρκινικές ιδιότητες

Το καρπούζι πιστεύεται ότι ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά πριν από περισσότερα από 4.000 χρόνια στη Βορειοανατολική Αφρική.

Είναι γλυκό και ζουμερό, καθιστώντας το την τέλεια απόλαυση για να ξεδιψάσετε κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής ζέστης. Αυτό το μεγάλο στρογγυλό φρούτο έχει πράσινο φλοιό και φωτεινή κόκκινη σάρκα. Είναι επίσης γεμάτο με θρεπτικά συστατικά, συμπεριλαμβανομένων αντιοξειδωτικών και βιταμινών Α και C.

Εδώ είναι 9 από τα κορυφαία οφέλη του καρπουζιού για την υγεία:

Σας βοηθά να παραμένετε ενυδατωμένοι

Το να παραμένετε ενυδατωμένοι είναι σημαντικό για να λειτουργεί σωστά το σώμα σας. Η ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, η φυσιολογική λειτουργία οργάνων, η παροχή θρεπτικών ουσιών στα κύτταρα και η εγρήγορση είναι μερικές μόνο από τις σωματικές διαδικασίες που βασίζονται στην επαρκή ενυδάτωση.

Η κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό μπορεί να βοηθήσει να δώσετε στο σώμα σας το νερό που χρειάζεται για να λειτουργήσει σωστά.

Το καρπούζι περιέχει 92% νερό, καθιστώντας το εξαιρετική επιλογή για καθημερινή πρόσληψη νερού.

Επιπλέον, λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε νερό, έχει χαμηλή θερμιδική πυκνότητα — με άλλα λόγια, πολύ λίγες θερμίδες για το συνολικό του βάρος.

Η κατανάλωση τροφών με χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, όπως το καρπούζι, μπορεί να βοηθήσει στη διαχείριση του βάρους, κρατώντας σας χορτάτους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα

Γεμάτο με θρεπτικά συστατικά και ευεργετικές φυτικές ενώσεις

Το καρπούζι περιέχει μια ποικιλία θρεπτικών συστατικών, όπως κάλιο, μαγνήσιο και βιταμίνες Α και C. Είναι επίσης σχετικά χαμηλό σε θερμίδες, καθώς περιέχει μόλις 46 ανά φλιτζάνι (152 γραμμάρια). Εδώ είναι τα θρεπτικά συστατικά σε 1 φλιτζάνι (152 γραμμάρια) καρπούζι:

Θερμίδες: 46 Υδατάνθρακες: 11,5 γραμμάρια Φυτικές ίνες: 0,6 γραμμάρια Ζάχαρη: 9,4 γρ Πρωτεΐνη: 0,9 γρ Λίπος: 0,2 γρ Βιταμίνη Α: 5% της Ημερήσιας Αξίας (DV) Βιταμίνη C: 14% της DV Κάλιο: 4% του DV Μαγνήσιο: 4% του DV

Το καρπούζι είναι επίσης μια πλούσια πηγή κιτρουλίνης, ενός αμινοξέος που μπορεί να βελτιώσει την απόδοση της άσκησης . Επιπλέον, διαθέτει αντιοξειδωτικά, όπως βιταμίνη C, καροτενοειδή, λυκοπένιο και κουκουρβιτακίνη Ε. Αυτές οι ενώσεις βοηθούν στην καταπολέμηση των ελεύθερων ριζών, οι οποίες είναι ασταθή μόρια που μπορεί να βλάψουν τα κύτταρά σας εάν συσσωρευτούν στο σώμα σας. Με την πάροδο του χρόνου, αυτή η βλάβη μπορεί να οδηγήσει σε καταστάσεις όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος.

Μπορεί να έχει αντικαρκινικές επιδράσεις

Αρκετές φυτικές ενώσεις που βρίσκονται στο καρπούζι, συμπεριλαμβανομένου του λυκοπενίου και της κουκουρβιτακίνης Ε, έχουν πιθανές αντικαρκινικές επιδράσεις.

Ενώ τα αποτελέσματα της μελέτης είναι μικτά, η πρόσληψη λυκοπενίου μπορεί να σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο ορισμένων τύπων καρκίνου, όπως ο καρκίνος του προστάτη και του παχέος εντέρου.

Το λυκοπένιο πιστεύεται ότι δρα μειώνοντας τα επίπεδα του αυξητικού παράγοντα που μοιάζει με ινσουλίνη (IGF), μιας ορμόνης που προάγει την κυτταρική διαίρεση. Συγκεκριμένα, ο καρκίνος σχηματίζεται όταν η κυτταρική διαίρεση γίνεται ανεξέλεγκτη.

Επιπλέον, η κουκουρβιτακίνη Ε μπορεί να αναστείλει την ανάπτυξη του όγκου προάγοντας την αυτοφαγία των καρκινικών κυττάρων. Η αυτοφαγία είναι η διαδικασία με την οποία το σώμα σας αφαιρεί κατεστραμμένα κύτταρα.
Παρόλα αυτά, απαιτείται περαιτέρω έρευνα.

Μπορεί να βελτιώσει την υγεία της καρδιάς

Αρκετά θρεπτικά συστατικά στο καρπούζι μπορεί να υποστηρίξουν την υγεία της καρδιάς.

Οι καρδιακές παθήσεις είναι η κύρια αιτία θανάτου παγκοσμίως. Αξίζει να σημειωθεί ότι παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως η διατροφή, μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού μειώνοντας την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα χοληστερόλης .

Μελέτες δείχνουν ότι το λυκοπένιο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη της οξειδωτικής βλάβης που προκαλείται από τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης.

Το καρπούζι περιέχει επίσης κιτρουλίνη, ένα αμινοξύ που μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα νιτρικού οξειδίου στο σώμα σας. Το μονοξείδιο του αζώτου βοηθά τα αιμοφόρα αγγεία σας να διαστέλλονται, γεγονός που μειώνει την αρτηριακή πίεση .

Άλλες υγιεινές για την καρδιά βιταμίνες και μέταλλα στο καρπούζι περιλαμβάνουν το μαγνήσιο, το κάλιο και τις βιταμίνες A, B6 και C

Μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή και το οξειδωτικό στρες

Η φλεγμονή είναι βασικός μοχλός πολλών χρόνιων ασθενειών. Ο συνδυασμός αντιοξειδωτικών, λυκοπενίου και βιταμίνης C στο καρπούζι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής και της οξειδωτικής βλάβης.

Επιπλέον, μια μελέτη 8 εβδομάδων έδωσε σε 31 άτομα με παχυσαρκία και υψηλούς φλεγμονώδεις δείκτες 500 mg βιταμίνης C δύο φορές την ημέρα. Έδειξαν σημαντική μείωση στους δείκτες φλεγμονής σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου.

Ως αντιοξειδωτικό, το λυκοπένιο μπορεί επίσης να καθυστερήσει την εμφάνιση και την εξέλιξη της νόσου του Αλτσχάιμερ. Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα.

Μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας
Η ένωση του καρπουζιού λυκοπένιο μπορεί να έχει οφέλη για τα μάτια σας. Η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας είναι ένα κοινό πρόβλημα στα μάτια που μπορεί να προκαλέσει τύφλωση σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας.

Μια μελέτη δοκιμαστικού σωλήνα που αντιμετώπισε τα οφθαλμικά κύτταρα με λυκοπένιο διαπίστωσε ότι μείωσε την ικανότητα των φλεγμονωδών δεικτών να βλάψουν τα κύτταρα. Ωστόσο και εδώ απαιτείται επιπλέον έρευνα.

Μπορεί να ανακουφίσει τον μυϊκό πόνο

Η κιτρουλίνη, ένα αμινοξύ που βρίσκεται στο καρπούζι, μπορεί να βελτιώσει την απόδοση της άσκησης και να μειώσει τον πόνο των μυών.

Διατίθεται και ως συμπλήρωμα.

Μια ανασκόπηση διαπίστωσε ότι η τακτική λήψη κιτρουλίνης για τουλάχιστον 7 ημέρες βελτίωσε την αερόβια απόδοση αυξάνοντας την παραγωγή νιτρικού οξειδίου του σώματος.

Αυτή η ένωση βοηθά στην επέκταση των αιμοφόρων αγγείων, έτσι ώστε η καρδιά σας να μην χρειάζεται να εργάζεται τόσο σκληρά για να αντλεί αίμα μέσω του σώματός σας .

Επιπλέον, ορισμένα στοιχεία δείχνουν ότι το ίδιο το καρπούζι – όχι μόνο η κιτρουλίνη – μπορεί να βοηθήσει το σώμα σας μετά την άσκηση.

Μπορεί να βοηθήσει στην υγεία του δέρματος

Οι βιταμίνες Α και C, που βρίσκονται στο καρπούζι, είναι σημαντικές για την υγεία του δέρματος. Η βιταμίνη C – είτε όταν καταναλώνεται είτε όταν εφαρμόζεται τοπικά – βοηθά το σώμα σας να παράγει κολλαγόνο, μια πρωτεΐνη που διατηρεί το δέρμα σας ελαστικό και τα μαλλιά σας δυνατά. Μια ανασκόπηση διαπίστωσε ότι η υψηλότερη πρόσληψη βιταμίνης C από τρόφιμα και/ή συμπληρώματα μπορεί να μειώσει τις πιθανότητές σας να αναπτύξετε ρυτίδες και ξηρό δέρμα. Η βιταμίνη Α είναι επίσης σημαντική για το υγιές δέρμα, καθώς βοηθά στη δημιουργία και την αποκατάσταση των κυττάρων του δέρματος.

Μπορεί να βελτιώσει την πέψη

Το καρπούζι περιέχει άφθονο νερό και μικρή ποσότητα φυτικών ινών, οι οποίες είναι απαραίτητες για την υγιή πέψη.

Οι φυτικές ίνες βοηθούν να διατηρείτε τα έντερά σας τακτικά, ενώ το νερό μετακινεί τα απόβλητα μέσω του πεπτικού σας συστήματος πιο αποτελεσματικά.

Μια έρευνα σε 4.561 ενήλικες διαπίστωσε ότι όσοι είχαν χαμηλή πρόσληψη υγρών και χαμηλή πρόσληψη φυτικών ινών είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν δυσκοιλιότητα. Ωστόσο, και άλλοι παράγοντες μπορεί να έπαιξαν ρόλο.

Το καρπούζι είναι ένα νόστιμο φρούτο που σβήνει τη δίψα και το απολαμβάνουν πολλοί στη ζέστη του καλοκαιριού.
Έχει πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και παρέχει θρεπτικά συστατικά όπως λυκοπένιο, κιτρουλίνη και βιταμίνες Α και C.

Μελέτες δείχνουν ότι αυτό το γλυκό, κόκκινο φρούτο μπορεί ακόμη και να ενισχύσει την υγεία της καρδιάς, να μειώσει τον πόνο των μυών και να μειώσει τη φλεγμονή.

Πηγή: Healthline

Σχετικά άρθρα