6 υγιεινές συμβουλές από ειδικούς για την πρόληψη των επιπτώσεων του φουσκώματος

Όλοι ξέρουμε πώς είναι να είσαι φουσκωμένος – είναι ότι «δεν μπορείς να κλείσεις φερμουάρ στο τζιν σου, έφαγες πολύ φαγητό». Φούσκωμα είναι το αίσθημα πληρότητας, σφίξιμο ή πρήξιμο στην κοιλιά που προκαλείται από συσσώρευση αερίων ή κατακράτησης νερού στο πεπτικό σύστημα. Το φούσκωμα είναι ένα κοινό σύμπτωμα που πολλοί αντιμετωπίζουν μετά από υπερβολική κατανάλωση και μπορεί να προκληθεί ακόμη και από εμμηνορροϊκούς κύκλους.
Ωστόσο, δεν είναι πάντα τα τρόφιμα που καταναλώνουμε ή οι ορμόνες μας που προκαλούν το αίσθημα φουσκώματος. Το φούσκωμα μπορεί επίσης να συνδεθεί με δυσανεξίες, κοιλιοκάκη και σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Εκτός από τη φόρτωση συμπληρωμάτων, τι μπορούμε να κάνουμε για να μην συμβεί αυτό;

Εδώ είναι 6 τρόποι για να σταματήσετε το φούσκωμα σύμφωνα με τη διατροφολόγο Gabi…

Συμβουλή #1 Σταματήστε τη δίαιτα

Το να μην τρώτε αρκετά ή να κάνετε δίαιτα, οδηγεί σε μειωμένη ταχύτητα με την οποία η τροφή κινείται προς τα κάτω στον γαστρεντερικό σωλήνα, συμβάλλοντας σε λιγότερο συχνές κενώσεις. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε δυσκοιλιότητα, η οποία μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα.

Αντί να βασίζετε τις διατροφικές σας συνήθειες σε καθορισμένες μακροεντολές και θερμίδες, δοκιμάστε να τρώτε πιο διαισθητικά.

Μην περιορίζετε τις ομάδες τροφίμων

Ο περιορισμός των ομάδων τροφίμων ή η μη κατανάλωση ενός ευρέος φάσματος φυτικών τροφών γενικά οδηγεί σε μειωμένη ποικιλότητα μικροβιώματος του εντέρου. Η ποικιλομορφία της διατροφής είναι εξαιρετικά σημαντική για τη γενική υγεία.

Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό όταν ακολουθείτε μια δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες, καθώς οι υδατάνθρακες περιέχουν φυτικές ίνες, οι οποίες κάνουν θαύματα για το έντερο.

Όσον αφορά τα συμπτώματα του γαστρεντερικού συστήματος, η μειωμένη πρόσληψη φυτικών ινών οδηγεί σε μικρότερη ποικιλότητα μικροβιώματος του εντέρου. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να μην έχετε τους απαραίτητους μεταβολίτες για να βοηθήσετε στην πέψη ορισμένων τροφών, εξ ου και το συνεχές φούσκωμα.

Διευρύνετε τη διατροφική σας ποικιλία συμπεριλαμβάνοντας τουλάχιστον 30 διαφορετικές φυτικές τροφές την εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένων λαχανικών και φρούτων, δημητριακών ολικής αλέσεως, ξηρών καρπών και σπόρων, βοτάνων και μπαχαρικών, καθώς και διαφορετικών συνδυασμών τσαγιού από βότανα.

Φάτε το ουράνιο τόξο – στοχεύστε το πιάτο σας να είναι πλούσιο σε έντονα χρώματα.

Ένα συνηθισμένο λάθος είναι να τρομάζετε από το φούσκωμα όταν επαναφέρονται τα τρόφιμα και να επιστρέφετε σε μια περιοριστική δίαιτα, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι είστε δυσανεκτικοί ή ευαίσθητοι σε αυτά τα τρόφιμα.

Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να επαναφέρετε τις τροφές σε μικρές ποσότητες, ώστε το έντερο να μπορεί να ξαναπληθυσθεί με τα απαραίτητα βακτήρια που χρειάζονται για να βοηθήσουν την πέψη.

Σκεφτείτε το σαν το έντερο του μωρού που μαθαίνει να αποδέχεται και να συνηθίζει τις νέες τροφές. Χρειάζεται χρόνος, γι’ αυτό να είστε υπομονετικοί. Το φούσκωμα, οι κράμπες και η γενική ενόχληση θα υποχωρήσουν τελικά.

Η σκόπιμη αποτοξίνωση είναι περιττή

Η αποτοξίνωση γίνεται φυσικά από το σώμα και εάν το σώμα είναι υγιές και τα όργανα που είναι υπεύθυνα για τις διαδικασίες αποτοξίνωσης είναι υγιή, το σώμα δεν χρειάζεται καμία βοήθεια αποτοξίνωσης.

Ωστόσο, εάν βρίσκεστε σε λειτουργία αποτοξίνωσης προσπαθώντας να πάρετε όσο το δυνατόν περισσότερα χόρτα και λαχανικά, μπορεί να αυξήσετε την πρόσληψη φυτικών ινών πολύ γρήγορα. Αυτό ισχύει επίσης για μια γενική αλλαγή στη διατροφή όταν εισάγονται περισσότερες φυτικές ίνες. Για να αποφύγετε το φούσκωμα, αυξήστε σταδιακά την πρόσληψη φυτικών ινών και πίνετε περισσότερο νερό καθώς τρώτε περισσότερα ινώδη τρόφιμα για να αποφύγετε τη δυσκοιλιότητα.

Αποφύγετε τα τρόφιμα με δίαιτα ή με λίγες θερμίδες

Τα τρόφιμα με λίγες θερμίδες και χωρίς ζάχαρη περιέχουν γλυκαντικά, τα οποία μπορεί να είναι ο ένοχος του φουσκώματος σας.

Ρίξτε μια ματιά στις ετικέτες των συστατικών και προσέξτε για γλυκαντικά, ειδικά που τελειώνουν σε -ol. Περιορίστε επίσης τα ανθρακούχα ποτά, τους χυμούς φρούτων και τα smoothies και αποφύγετε να καταπίνετε τα υγρά σας γρήγορα ή να πίνετε με καλαμάκι, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε κατάποση αέρα και στη συνέχεια φούσκωμα.

Συμβουλή #5 Δώστε προσοχή στο τι τρώτε ενώ το τρώτε

Το να τρώτε ενώ κάνετε κύλιση και περπατάτε ταυτόχρονα, τρώτε και οδηγείτε ή παρακολουθείτε τηλεόραση είναι όλα σημάδια ότι υπάρχει έλλειψη προσοχής στις διατροφικές σας συνήθειες, πράγμα που μπορεί επίσης να σημαίνει ότι τρώτε πιθανώς πιο γρήγορα από ό, τι φαντάζεστε, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε φούσκωμα .

Τρώτε αργά – ρυθμίστε ένα χρονόμετρο για τουλάχιστον δέκα λεπτά. Αποφύγετε τις οθόνες και άλλους περισπασμούς και κάντε ό,τι καλύτερο μπορείτε για να είστε προσεκτικοί όταν τρώτε. Εάν αυτό είναι νέο για εσάς, μπορεί να είναι δύσκολο στην αρχή. Μασήστε καλά και αποφύγετε να τρώτε εν κινήσει. Πρέπει να ξεκουράζεστε για να χωνέψετε και να μην βρίσκεστε σε λειτουργία πτήσης και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ξεκούραση μετά από ένα γεύμα για χαλάρωση για καλή πέψη μπορεί να είναι χρήσιμη.

Φτάστε στο κάτω μέρος του ανεξέλεγκτου άγχους σας

Το άγχος είναι γνωστό ότι είναι ο ένοχος πολλαπλών συμπτωμάτων του γαστρεντερικού συστήματος και ακόμη και παράγοντας γαστρεντερικών διαταραχών.

Η έναρξη μιας πρακτικής επίγνωσης μπορεί να είναι μια καλή ιδέα εάν δεν έχετε ήδη μια πρακτική για να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε το άγχος σας. Ξεκινήστε με έναν καθημερινό διαλογισμό και 3 πράγματα για τα οποία είστε ευγνώμονες εάν είστε νέοι σε αυτό.

Η άσκηση είναι ένας άλλος πολύ καλός τρόπος για να απελευθερώσετε την αρνητική ενέργεια και να φορτώσετε με ανυψωτικές ενδορφίνες. Επίσης, οι ελαφριές κινήσεις όπως το περπάτημα, το πιλάτες ή η γιόγκα μπορούν να βοηθήσουν στη διατήρηση του παρασυμπαθητικού νευρικού συστήματος ενεργοποιημένο, το οποίο είναι υπεύθυνο για την ξεκούραση και την πέψη. Οι περιστροφικές στάσεις γιόγκα μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη μείωση του φουσκώματος και των αερίων. Τελική Σημείωση… Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι το φούσκωμα είναι ένα φυσιολογικό μέρος της πεπτικής διαδικασίας. Το πεπτικό σύστημα παράγει και απελευθερώνει φυσικά αέρια ως αποτέλεσμα της διάσπασης των τροφίμων και της ζύμωσης ορισμένων ουσιών στο έντερο. Ωστόσο, το υπερβολικό ή χρόνιο φούσκωμα μπορεί να υποδεικνύει ένα υποκείμενο πρόβλημα που απαιτεί ιατρική φροντίδα.

Σχετικά άρθρα