7 εκπληκτικοί λόγοι που δεν μπορείτε να χάσετε βάρος-Mήπως κάνετε και εσείς αυτά τα λάθη;

Δεν μπορείτε να χάσετε βάρος όσο σκληρά κι αν προσπαθήσετε; Μπορεί να κάνετε ένα από αυτά τα λάθη δίαιτας, λένε οι συγγραφείς του The Shrinkology Solution που σας βοηθά να αλλάξετε τη νοοτροπία σας για να χάσετε τα περιττά κιλά .

Έχετε επιλέξει λάθος δίαιτα

Στην προσπάθεια να αδυνατίσετε για το καλοκαίρι, είναι τόσο δελεαστικό να επιλέξετε την πιο πρόσφατη μοντέρνα δίαιτα, αλλά δεν υπάρχει κάτι όπως «ένα πρόγραμμα διατροφής που να ταιριάζει σε όλους» και αν το πρόγραμμα που έχετε επιλέξει δεν λειτουργεί, μπορεί να είναι απλά λάθος για εσάς.

Η επιστήμη είναι πλέον ξεκάθαρη: δεν υπάρχουν δύο άνθρωποι ίδιοι – διανοητικά ή σωματικά – και η προσέγγισή σας στο φαγητό πρέπει να είναι πάντα μια εξαιρετικά προσωπική προσέγγιση.

Ένα άτομο μπορεί να έχει αναπτύξει συγκεκριμένες συνήθειες σε όλη την παιδική του ηλικία (το υποχρεωτικό μπισκότο με ένα φλιτζάνι τσάι ή γλυκό μετά από κάθε γεύμα), ένα άλλο μπορεί να λαχταράει υδατάνθρακες ή να φοβάται την πείνα. και όλοι διαφέρουμε ως προς την ευαισθησία μας στον συνεχή βομβαρδισμό ισχυρών διατροφικών μηνυμάτων που μας κατακλύζουν καθημερινά.

Αυτό σημαίνει ότι ο καθένας από εμάς θα έχει έναν μοναδικό συνδυασμό διατροφικών παραγόντων και παραγόντων τρόπου ζωής που μπορούν να εμποδίσουν τη σταθερή επιλογή υγιεινών τροφίμων ή την τήρηση ενός συγκεκριμένου διατροφικού προγράμματος.

Επομένως, η απόφαση δεν πρέπει να είναι «ποιο είναι το καλύτερο πρόγραμμα διατροφής;» αλλά «ποιο είναι το καλύτερο πρόγραμμα διατροφής ΓΙΑ ΜΕΝΑ;»

Το έχετε πάρει πραγματικά απόφαση;

Η ψυχολόγος, Dr Meg Arroll, η οποία συνέταξε το The Shrinkology Solution , λέει ότι οποιαδήποτε δίαιτα είναι πολύ πιο πιθανό να λειτουργήσει εάν έχετε φτάσει στο σημείο όπου είστε απολύτως έτοιμοι να χάσετε βάρος και είστε πρόθυμοι να κάνετε κάποιες αλλαγές για να φτάσετε εκεί.

«Οποιοδήποτε σχέδιο που σας κάνει να νιώθετε αγανάκτηση ή στέρηση δεν πρόκειται ποτέ να λειτουργήσει μακροπρόθεσμα», λέει. «Είναι πολύ καλύτερο να αποφασίσετε ότι κάνετε αλλαγές για εσάς και να θέσετε στον εαυτό σας ρεαλιστικούς, εφικτούς και μετρήσιμους στόχους.»

Μελέτες δείχνουν ότι το «εσωτερικό κίνητρο» (το οποίο προέρχεται από μέσα) είναι πολύ πιο πιθανό να οδηγήσει σε επιτυχή αλλαγή συμπεριφοράς από το «εξωτερικό κίνητρο» (που προκαλείται από εξωτερικές δυνάμεις, όπως το σφίξιμο σε ένα συγκεκριμένο φόρεμα ή ένα τζιν).

«Αν δεν κάνετε πραγματικά αλλαγές για τον εαυτό σας, ίσως είναι καιρός να σκάψετε λίγο βαθύτερα και να ρωτήσετε γιατί δεν σας δίνετε προτεραιότητα», συμβουλεύει η Δρ Μεγκ.

Αλλάζετε σχέδια πολύ γρήγορα

Οι δίαιτες πολύ σπάνια εμπορεύονται τη φάση μακροπρόθεσμης συντήρησής τους. «Μπορεί να χρειαστεί πολύς χρόνος και θα πρέπει να προσέχετε τι τρώτε για πάντα» δεν έχει την ίδια γοητεία με το «η αβίαστη διαδρομή για να ρίξετε ένα νούμερο φορέματος σε μια εβδομάδα».

Πολλά δημοφιλή προγράμματα διατροφής δίνουν μόνο πρόχειρες συμβουλές συντήρησης, και μερικά καθόλου, επομένως δεν είναι περίεργο που πολλοί από εμάς πετάμε από τη μια δίαιτα στην άλλη όταν το βάρος αυξάνεται ή αρχίζει να υποχωρεί.

Αλλά το να εγκαταλείψετε ένα πρόγραμμα διατροφής για να μεταβείτε κατευθείαν σε ένα άλλο θα φέρει το σώμα σας σε σύγχυση και θα σας οδηγήσει σε μια καταστροφική καθοδική πορεία δίαιτας γιο-γιο. Απογοητευτικά, οι μελέτες δείχνουν ότι αυτό συχνά οδηγεί σε όλο και μεγαλύτερη αύξηση βάρους με την πάροδο του χρόνου, καθώς το σώμα προσκολλάται στις θερμίδες και το μυαλό παγιδεύεται σε μια αυξανόμενη αίσθηση αποτυχίας.

Επομένως, πριν ξεκινήσετε οποιοδήποτε σχέδιο, ελέγχετε ΠΑΝΤΑ τη φάση της μακροπρόθεσμης συντήρησης – αν δεν υπάρχει, ή δεν μπορείτε να δείτε τον εαυτό σας να το ακολουθεί για πάντα, απλά αλλάξτε το.

Δεν κινείστε αρκετά

Υπάρχει κάποια αλήθεια στο παλιό ρητό ότι η απώλεια βάρους έχει να κάνει με το «να τρως λίγο λιγότερο και να κινείσαι λίγο περισσότερο» και τα δύο στοιχεία λειτουργούν πραγματικά χέρι-χέρι.

Μεγάλης κλίμακας ανασκοπήσεις έρευνας για τη δίαιτα δείχνουν σταθερά ότι η υιοθέτηση της άσκησης στην καθημερινή σας ζωή είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες για τη διατήρηση ενός σταθερού βάρους. Αλλά το ένα τέταρτο όλων των ενηλίκων ασκείται για λιγότερο από 30 λεπτά την εβδομάδα.

Είναι αλήθεια ότι η άσκηση μπορεί να μην είναι η νιρβάνα που καίει θερμίδες που θα θέλαμε να είναι, αλλά έχει πολλαπλά αναμφισβήτητα οφέλη για τη σωματική και ψυχική υγεία και οι μελέτες δείχνουν ότι η άσκηση –ακόμη και μόνο με δέκα λεπτά περπάτημα κάθε μέρα– θα κάνει πραγματικά έχετε περισσότερες πιθανότητες να τηρήσετε το πρόγραμμα διατροφής σας.

Εάν δεν θεωρείτε τον εαυτό σας ως εκ φύσεως λατρη των σπορ το κλειδί της επιτυχίας είναι να πετάξετε το δίχτυ γυμναστικής σας, να δοκιμάσετε πολλές διαφορετικές μορφές δραστηριότητας και να επιλέξετε τη σωστή μορφή άσκησης που σας ταιριάζει.

Η απόφαση δεν πρέπει να βασίζεται στο τι είναι στη μόδα ή στο τι πιστεύετε ότι θα είστε καλός, αλλά σε αυτό που ταιριάζει στη ζωή και την προσωπικότητά σας αυτή τη στιγμή. Γιατί αυτό είναι πιο πιθανό να είναι κάτι στο οποίο θα επιμείνετε και έτσι θα αποκομίσετε τα οφέλη μακροπρόθεσμα.

Σας κούρασε η δίαιτα;

Τα πάντα σχετικά με τη σωματική και πνευματική μας διάταξη αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου – ο μεταβολισμός επιβραδύνεται, οι ορμόνες ξετυλίγονται, η ζωή γίνεται πολύπλοκη – έτσι δεν υπάρχει ποτέ καμία εγγύηση ότι το πρόγραμμα δίαιτας που πάντα λειτούργησε για να σας ετοιμάζει το μαγιό κάθε καλοκαίρι θα συνεχίσει να σας εξυπηρετεί και φέτος.

Μετά την ηλικία των 30 ετών ο μεταβολισμός πέφτει κατά πέντε τοις εκατό ανά δεκαετία και από την ηλικία των 40 ετών αυτή η πτώση επιταχύνεται περαιτέρω. Η πτώση είναι απολύτως φυσική καθώς τα κύτταρα σε όλο το σώμα μας αρχίζουν να επιβραδύνονται, αλλά σημαίνει ότι θα καίτε 100 λιγότερες θερμίδες την ημέρα στην ηλικία των 35 ετών από ό,τι στα 25 και 200 λιγότερες στα 45.

Για να διατηρήσετε το βάρος σας, τα μεγέθη των μερίδων σας πρέπει να αρχίσουν να συρρικνώνονται αναλογικά και για να χάσετε βάρος, θα πρέπει να εργάζεστε λίγο πιο σκληρά κάθε φορά. Ίσως είναι καιρός να δοκιμάσετε ένα νέο σχέδιο.

Ανακατεύετε τις διάφορες δίαιτες

Εάν έχετε δοκιμάσει πολλές δίαιτες στο παρελθόν – με κάποιο βαθμό επιτυχίας – μπορεί να βρείτε τον εαυτό σας να δημιουργεί τη δική σας υβριδική εκδοχή ενός σχεδίου απώλειας βάρους.

Αυτό είναι εντάξει αν λειτουργεί, αλλά αν η ζυγαριά δεν αλλάζει, θα μπορούσε να οφείλεται στο ότι άθελά σας επινοείτε ένα διατροφικό μείγμα κάθε μέρα που βάζει το σώμα σας σε κατάσταση σύγχυσης;

Ίσως ξεκινάτε τη μέρα σας με ένα smoothie, τρώτε ένα μεσημεριανό γεύμα πλούσιο σε κρέας (Paleo), παραλείπετε το δείπνο (διαλείπουσα νηστεία) και στη συνέχεια επιβραβεύετε τις προσπάθειές σας με μερικά ποτήρια κόκκινο κρασί (Μεσογειακή διατροφή);

Μπορεί να νομίζετε ότι είστε υγιείς, αλλά αυτός ο εκλεκτικός συνδυασμός μπορεί να είναι ιδιαίτερα θερμιδογόνος, να προκαλεί σύγχυση στο σώμα σας. Ο καλύτερος τρόπος για να ξεπεράσετε τη σύγχυση της δίαιτας είναι να συμπληρώσετε ένα ημερολόγιο διάθεσης/φαγητού μιας εβδομάδας. Μελέτες δείχνουν σταθερά ότι η διατήρηση ενός ημερολογίου διατροφής βοηθάει στην επιτυχή δίαιτα, αλλά σημειώνοντας τα επίπεδα πείνας και/ή τη διάθεσή σας κάθε φορά που βάζετε κάτι στο στόμα σας, μπορείτε να πάρετε μια συναρπαστική εικόνα για το πόσο συχνά – και γιατί – τρώτε ό,τι τρώτε .

Στην πραγματικότητα, μελέτες δείχνουν ότι όσοι κάνουν δίαιτα που σημειώνουν ό,τι τρώνε και πόση άσκηση κάνουν μπορούν να χάσουν διπλάσιο βάρος από εκείνους που δεν το κάνουν. Τόσο μεγάλο μέρος του φαγητού μας είναι αυτόματο και μπορεί να μην γνωρίζετε συνειδητά τα υγιεινά και ανθυγιεινά στοιχεία της διατροφής σας. Ένα ημερολόγιο φαγητού/διάθεσης είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να σας επαναφέρετε τον έλεγχο.

Ίσως δεν χρειάζεται να κάνετε καθόλου δίαιτα

Είναι τόσο εύκολο να παρασυρθείτε στο να θέλετε να δείχνετε αδύνατη ως μοντέλο και να είστε έτοιμη να πηδήξεις μέσα από όλα τα είδη διατροφικών κρίκων για να φτάσεις εκεί. Αναρωτηθείτε όμως – η αύξηση βάρους είναι πραγματικό πρόβλημα για εσάς ή θα μπορούσατε να κυνηγάτε ένα αδύνατο ιδανικό; Να είστε λογικοί σχετικά με αυτό που θεωρείτε ότι είναι το «ιδανικό» βάρος σας.

Όλα αλλάζουν καθώς μεγαλώνουμε και είναι πιο υγιές –τόσο πνευματικά όσο και σωματικά– να στοχεύουμε σε ένα χαρούμενο βιώσιμο βάρος και σχήμα σώματος αντί για κάποιο τυχαίο βάρος που θυμάστε ότι ήσασταν ευτυχισμένοι όταν ήσασταν στην εφηβεία ή στις αρχές των είκοσι.

Είναι πολύ καλύτερος στόχος να νιώθετε ενεργητικοί, ζωντανοί, δυνατοί και ευέλικτοι παρά πεινασμένοι. Εάν μπορείτε να μάθετε να βρίσκετε και να υιοθετείτε μια ρεαλιστική νοοτροπία, τότε το να κάνετε μερικές καλές αλλαγές, όπως η μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ και η αύξηση της πρόσληψης λαχανικών/σαλάτας, θα μπορούσε να είναι αρκετή αυτοδιόρθωση.

Σχετικά άρθρα