H διατροφολόγος της 45χρονης Αμάλ Κλούνει αποκαλύπτει το πρόγραμμα διατροφής που την κρατά πάντα λαμπερή και σε φόρμα

Η πανέμορφη Αμάλ Κλούνεϊ αποκαλύπτει ότι απολαμβάνει ένα πρωινό με φύκια. Η διατροφολόγος Dr Naomi Newman-Beinart εξηγεί 5 λόγους για τους οποίους τα φύκια είναι εξαιρετικά για την υγεία σας, καθώς και πώς μπορείτε να τα βάλετε περισσότερο στη διατροφή σας. Τα φύκια είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό φαγητό που έχει γίνει όλο και πιο δημοφιλές τα τελευταία χρόνια, επομένως δεν αποτελεί έκπληξη να διαβάζουμε ειδήσεις σχετικά με διασημότητες όπως η Amal Clooney (η πανέμορφη σύζυγος του George Clooney) που επιλέγουν μια διατροφή πλούσια σε φύκια ως μέρος της πρωινής τους ρουτίνας.

Η Healthista μίλησε στη Διατροφολόγο (BSc) και Chartered Psychologist (PhD), Dr Naomi Newman-Beinart, για να εξηγήσει γιατί τα φύκια θα μπορούσαν να είναι μια εξαιρετική επιλογή πρωινού για ένα υγιεινό ξεκίνημα της ημέρας σας.

«Η σχέση μεταξύ του τι τρώμε και του πώς φαινόμαστε είναι αναμφισβήτητη – όταν είμαστε υγιείς, φαίνεται στην εμφάνισή μας», λέει ο Δρ Newman-Beinart. «Τα φύκια είναι φυσικά πλούσια σε ιώδιο, ένα απαραίτητο μέταλλο που χρειάζεται το σώμα σας για να παράγει θυρεοειδικές ορμόνες. Οι θυρεοειδικές ορμόνες είναι σημαντικές για ζωτικές σωματικές διεργασίες όπως ο μεταβολισμός, γι’ αυτό τα χαμηλά επίπεδα θυρεοειδικών ορμονών συχνά οδηγούν σε προβλήματα όπως χαμηλή ενέργεια, ξηροδερμία, αραίωση μαλλιών, δυσκοιλιότητα και αύξηση βάρους.

«Η έρευνα δείχνει ότι τα φύκια καταναλώνονταν από την προϊστορική εποχή και πιστεύεται ότι αυτή η φυσική πηγή ιωδίου, η οποία είναι κρίσιμη για την ανάπτυξη του εγκεφάλου, επέτρεψε την εξέλιξη του ανθρώπινου εγκεφάλου».

Πώς μπορούμε να βάλουμε περισσότερα φύκια στη διατροφή μας;

«Δοκιμάστε να προσθέσετε φύκια σε σούπες και σαλάτες για να λαμβάνετε καθημερινή ώθηση στο φυσικό ιώδιο», συμβουλεύει ο Δρ Newman-Beinart. «Χρησιμοποιώ συχνά τα αποξηραμένα άγρια φύκια της Clearspring, τα οποία, αφού επανενυδατωθούν με μούλιασμα σε υγρό, είναι εύκολο να τα απολαύσετε σε καθημερινά τρόφιμα. «Μπορείτε επίσης να ξεκινήσετε τη μέρα σας με ένα συμπλήρωμα φυκιών εάν δεν θέλετε μια σούπα με φύκια για να φτιάξετε το ιώδιο σας.

5 οφέλη ευεξίας και ομορφιάς από την προσθήκη φυκιών στη διατροφή σας

Ενισχύει τη δύναμη του εγκεφάλου σας

Γνωρίζατε ότι η έλλειψη ιωδίου μπορεί να επηρεάσει το πόσο έξυπνοι είστε; Οι ερευνητές συγκέντρωσαν περισσότερες από 20 μελέτες που εξέτασαν τη σχέση μεταξύ της κατάστασης του ιωδίου και του δείκτη νοημοσύνης και όλες οι μελέτες διαπίστωσαν ότι όσο πιο ελλιπής σε ιώδιο είχε ένα άτομο, τόσο χαμηλότερο το IQ του – συναρπαστικά πράγματα και ένας εξαιρετικός λόγος για να αρχίσετε να σκέφτεστε να προσθέσετε φύκια στο καθημερινή ΔΙΑΙΤΑ.

Βοηθά στη φροντίδα του θυρεοειδούς σας

Ο θυρεοειδής σας είναι ένας μικρός αδένας στο μπροστινό μέρος του λαιμού σας. Χρησιμοποιεί ιώδιο για την παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών, αλλά εάν έχετε έλλειψη ιωδίου, τότε το σώμα σας δεν μπορεί να παράγει αρκετές θυρεοειδικές ορμόνες. Όταν συμβεί αυτό, ο θυρεοειδής σας αρχίζει να εργάζεται υπερωριακά για να παράγει αυτές τις ζωτικές ορμόνες που μπορεί να οδηγήσουν σε υπερανάπτυξη του θυρεοειδούς αδένα, που ονομάζεται βρογχοκήλη. Ευτυχώς, εάν συλληφθεί αρκετά σύντομα, αυτό μπορεί να αντιστραφεί με τη βελτίωση της πρόσληψης ιωδίου.
Υποστηρίζει την υγεία των γυναικών

Οι ορμόνες του θυρεοειδούς είναι ζωτικής σημασίας για τόσες πολλές από τις φυσικές διαδικασίες του σώματός μας, συμπεριλαμβανομένης της υγείας των οστών, του μεταβολισμού, της αναπαραγωγικής υγείας και της υγείας του εγκεφάλου. Ως διατροφολόγος, έχω δει πολλές γυναίκες όλα αυτά τα χρόνια που αγωνίζονται με χαμηλή ενέργεια, αύξηση βάρους, ξηρό δέρμα και αίσθημα κρύου όλη την ώρα.

Αν και υπάρχουν πολλά που πρέπει να ληφθούν υπόψη όταν κάποιος παρουσιάζει αυτά τα συμπτώματα, η κατάσταση του ιωδίου είναι το νούμερο ένα μέρος που ξεκινάμε και συχνά διαπιστώνεται ότι παίζει ρόλο σε ορισμένα από αυτά τα ζητήματα.

Είναι καλό για την ομορφιά και το δέρμα

Ένας ακόμη λόγος για τον οποίο μπορεί να θέλετε να προσθέσετε φύκια στην καθημερινή σας διατροφή είναι ότι οι ορμόνες του θυρεοειδούς μπορούν πραγματικά να βοηθήσουν τα κύτταρα του δέρματός σας να αναγεννηθούν. Όταν οι άνθρωποι έχουν ανεπάρκεια ιωδίου, συχνά διαπιστώνουν ότι το δέρμα τους είναι ξηρό και ξεφλουδισμένο και οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτό μπορεί να οφείλεται σε χαμηλά επίπεδα θυρεοειδικών ορμονών.

Εκτός από αυτό, τα φύκια περιέχουν αντιοξειδωτικά που είναι γνωστά ότι βοηθούν στην προστασία του δέρματος από βλάβες και καταπολεμούν τα σημάδια γήρανσης. Το ιώδιο είναι ένα απαραίτητο μέταλλο που το σώμα σας δεν μπορεί να το φτιάξει μόνο του, επομένως πρέπει να βασιστούμε σε τροφές ή συμπληρώματα για να λάβουμε αυτό που χρειαζόμαστε.

Βοηθά τα μαλλιά σας να μεγαλώσουν πιο γρήγορα

Ναι, το διάβασες σωστά! Μια μελέτη διαπίστωσε ότι τα φύκια μπορούν να κάνουν τα μαλλιά σας να μεγαλώσουν έως και τέσσερις φορές πιο γρήγορα από το κανονικό.

Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι τα άτομα που έτρωγαν φύκια με πρόσφατα κομμένα μαλλιά είχαν ρυθμό αναγέννησης 95 έως 100 τοις εκατό και τα άτομα που δεν έτρωγαν φύκια είχαν ρυθμό αναγέννησης από 25 έως 30 τοις εκατό.

Πηγή: Healthista

Σχετικά άρθρα