Πώς δρούσε η 33χρονη νοσοκόμα που καταδικάστηκε για την δολοφονία 7 μωρών και την απόπειρα άλλων 6: “Στα χέρια της, αβλαβείς ουσίες όπως ο αέρας και το γάλα, έγιναν θανατηφόρα”

Ένα δικαστήριο στη βορειοδυτική Αγγλία καταδίκασε μια πρώην νοσοκόμα νεογνών για τη δολοφονία επτά μωρών, τερματίζοντας μια δίκη 10 μηνών που εξόργισε τη χώρα.

Μετά από μέρες διαβουλεύσεων, το δικαστήριο ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι το δικαστήριο των 11 ατόμων στο Μάντσεστερ έκρινε τη Λούσι Λέτμπι, 33 ετών, ένοχη για τη δολοφονία των επτά βρεφών και για απόπειρα δολοφονίας άλλων έξι. Κρίθηκε αθώα για άλλες δύο κατηγορίες για απόπειρα ανθρωποκτονίας και το δικαστήριο ήταν αναποφάσιστο για τις απόπειρες δολοφονίας άλλων τεσσάρων μωρών.

Οι ετυμηγορίες καθιστούν την Λέτμπι την πιο παραγωγική κατά συρροή δολοφόνο παιδιών στη σύγχρονη ιστορία της Βρετανίας, σύμφωνα με τον Ναζίρ Αφζάλ, πρώην γενικό εισαγγελέα στη βορειοδυτική Αγγλία.

Ο δικαστής φέρεται να περιέγραψε την υπόθεση ως «πιο θλιβερή και αναστατωτική». Η δίκη, που ξεκίνησε τον Οκτώβριο, λέγεται ότι είναι η πιο μακροχρόνια δίκη για φόνο στη βρετανική ιστορία.

«Σήμερα δεν είναι ώρα για γιορτές. Δεν υπάρχουν νικητές σε αυτή την υπόθεση», δήλωσε σε δήλωση ο Νίκολα Έβανς, επικεφαλής επιθεωρητής ντετέκτιβ για το αστυνομικό τμήμα του Τσεσάιρ. «Η εστίασή μας αυτή τη στιγμή είναι πολύ στις οικογένειες των μωρών. Η συμπόνια και η δύναμη που έδειξαν οι γονείς – και τα ευρύτερα μέλη της οικογένειας – ήταν συντριπτική».

Μετά την ανακοίνωση της ετυμηγορίας, η κυβέρνηση διέταξε μια ανεξάρτητη έρευνα για τις συνθήκες γύρω από τις δολοφονίες στο Countess of Chester Hospital, στο Chester της Αγγλίας, όπου εργαζόταν η Letby.

Η Λέτμπι έκλαψε καθώς εκδόθηκαν οι ετυμηγορίες, σύμφωνα με αναφορές των ΜΜΕ

Κατά τη διάρκεια της δίκης, οι εισαγγελείς ισχυρίστηκαν ότι η Λέτμπι σκότωσε πέντε αγόρια και δύο κορίτσια και προσπάθησε να σκοτώσει άλλα πέντε αγόρια και πέντε κορίτσια στη μονάδα νεογνών του νοσοκομείου, δηλητηριάζοντάς τα με ινσουλίνη, διοχετεύοντας αέρα στις φλέβες τους ή ταΐζοντάς τα υπερβολικά με γάλα.

Κατηγόρησαν την Letby ότι ήταν μια «συνεχής κακόβουλη παρουσία» στο Countess of Chester Hospital. Τα περιστατικά συνέβησαν μεταξύ 2015 και 2016, όταν η μονάδα παρουσίασε μια ασυνήθιστη αύξηση στους νεογνικούς θανάτους και τις καταρρεύσεις.

Η σκέψη ότι μια νοσοκόμα που είχε ανατεθεί να φροντίζει τα πιο ευάλωτα μωρά θα μπορούσε να τα είχε σκοτώσει προκάλεσε φρίκη στο βρετανικό κοινό και οι λεπτομέρειες που προέκυψαν από τη δίκη της Letby τράβηξαν ευρεία προσοχή.

Η Letby επέμενε σε όλη τη διάρκεια της δίκης ότι ήταν αθώα για τις κατηγορίες. Ισχυρίστηκε ότι είναι ο αποδιοπομπαίος τράγος από ορισμένους γιατρούς στη μονάδα νεογνών που δεν ήθελαν να αναγνωρίσουν τις «αστοχίες» του ίδιου του νοσοκομείου στη φροντίδα των νεογνών.

Νοσοκόμα σκότωσε 7 μωρά σε «κακόβουλο» σχέδιο με δηλητήριο, λέει ο εισαγγελέας

Ο δικαστής Τζέιμς Γκος ζήτησε από τους ενόρκους στις 8 Αυγούστου να καταλήξουν σε ομόφωνη συμφωνία σχετικά με τις κατηγορίες, αλλά είπε ότι αν δεν μπορούσαν, θα ήταν αρκετή η συμφωνία μεταξύ 10 από τους ενόρκους – επίσης γνωστή ως ετυμηγορία πλειοψηφίας.

«Ήρθε η ώρα που μπορώ να δεχτώ ετυμηγορίες στις οποίες δεν συμφωνείτε όλοι», είπε ο Γκος στο δικαστήριο στις 8 Αυγούστου, σύμφωνα με την εφημερίδα Independent. Η κριτική επιτροπή αποτελούταν αρχικά από 12 ενόρκους, αλλά ένας απολύθηκε για «καλούς προσωπικούς λόγους», είπε ο δικαστής νωρίτερα αυτό το μήνα, όπως ανέφερε το δημοσίευμα.

Κατά τη διάρκεια της δίκης, οι εισαγγελείς υποστήριξαν ότι η Λέτμπι, μια νοσοκόμα από το Χέρεφορντ, περίπου 94 μίλια νότια του Τσέστερ, εκμεταλλεύτηκε τη θέση της ως νοσοκόμα υπεύθυνη για τα ευάλωτα, πρόωρα μωρά για να βλάψει και να σκοτώσει.

«Η Λούσι Λέτμπι προσπάθησε να εξαπατήσει τους συναδέλφους της και να αποδώσει το κακό που προκάλεσε ως τίποτε άλλο από επιδείνωση της υπάρχουσας ευπάθειας κάθε μωρού», δήλωσε η εισαγγελέας Πασκάλ Τζόουνς σε δήλωση μετά την ετυμηγορία. «Στα χέρια της, αβλαβείς ουσίες όπως ο αέρας, το γάλα, τα υγρά – ή φάρμακα όπως η ινσουλίνη – θα γίνονταν θανατηφόρα. Διέστρεψε τη μάθησή της και όπλισε την τέχνη της για να προκαλέσει κακό, θλίψη και θάνατο».

Στο δικαστήριο, η Letby κατέθεσε ότι δεν έβλαψε σκόπιμα κανένα από τα μωρά που φρόντιζε. Είπε ότι οι κατηγορίες εναντίον της «άλλαξαν εντελώς» τη ζωή της και «με έκαναν να αμφισβητήσω τα πάντα για τον εαυτό μου», σύμφωνα με την Daily Mirror.

Η υπόθεση ήταν «εξαιρετικά περίπλοκη» για τους εισαγγελείς και τις αρχές επιβολής του νόμου επειδή «δεν ήξεραν καν αν είχε γίνει μια δολοφονία εξαρχής», είπε ο Afzal, ο πρώην γενικός εισαγγελέας. Ακόμη και όταν κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα μωρά τραυματίστηκαν, προσπαθώντας να εντοπίσουν έναν πιθανό ένοχο μέσα σε ένα νοσοκομείο, όπου το προσωπικό, οι ασθενείς και τα αγαπημένα τους πρόσωπα εργάζονται και επισκέπτονται καθημερινά, είναι «λίγο σαν «Δολοφονία στο Orient Express», αλλά με χιλιάδες των υπόπτων», είπε.

Στην αρχή της δίκης, ο εισαγγελέας Νικ Τζόνσον είπε στο δικαστήριο ότι ένα πρόωρο μωρό που σκοτώθηκε τον Ιούνιο του 2015, μία ημέρα μετά τη γέννησή του, πιστεύεται ότι είναι το πρώτο θύμα της Λέτμπι, όπως ανέφερε η Washington Post το περασμένο φθινόπωρο. Οι γιατροί παρατήρησαν ότι το παιδί Α, όπως αναγνωρίστηκε στο δικαστήριο για λόγους απορρήτου, είχε έναν «περίεργο αποχρωματισμό» στο δέρμα του, φέρεται να είπε ο Τζόνσον. Η νεκροτομή δεν μπόρεσε να προσδιορίσει την αιτία θανάτου του βρέφους.

Ένας ειδικός που εξέτασε την υπόθεση είπε ότι η πιο πιθανή αιτία ήταν η έγχυση αέρα στην κυκλοφορία του αίματος «από κάποιον που ήξερε ότι θα προκαλούσε σημαντική βλάβη», είπε ο εισαγγελέας.

Η δίδυμη αδερφή του μωρού, Child B, υπέφερε επίσης από επικίνδυνα χαμηλά επίπεδα οξυγόνου περίπου 28 ώρες μετά τον θάνατο του αδελφού της. Οι υπάλληλοι του νοσοκομείου τις έδωσαν τις πρώτες βοήθειες και τελικά επέζησε, αλλά ο Τζόνσον είπε στην αίθουσα του δικαστηρίου ότι οι διαδοχικές υποθέσεις έδειξαν ότι «δεν ήταν ατυχήματα», ανέφεραν οι Times του Λονδίνου.

Άλλα περιστατικά αρχικά θεωρήθηκαν φυσικά αίτια προτού ανησυχήσουν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, είπε ο Τζόνσον.

Τα παιδιά – που ταυτοποιήθηκαν ως Child F και Child L – επέζησαν αφού οι γιατροί τους αντιμετώπισαν μια ξαφνική και επικίνδυνη πτώση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, είπε ο Johnson.

Η Λέτμπι ήταν στην υπηρεσία όταν φέρεται να δηλητηριάστηκαν τα νεογέννητα – και ήταν παρών κάθε φορά που «τα πράγματα έπαιρναν τη χειρότερη τροπή για αυτά τα 17 παιδιά», είπε ο Τζόνσον. Η εισαγγελία είπε ότι η αύξηση των θανάτων ή η σοβαρή επιδείνωση των μωρών στο Countess of Chester Hospital συνέπεσε με το πρόγραμμα βάρδιων της Letby: Όταν δούλευε τα βράδια, αυτά τα περιστατικά αυξάνονταν και όταν μεταφέρθηκε σε καθημερινές βάρδιες, αυξάνονταν επίσης, είπε ο Johnson.

Οι δικηγόροι της Letby είπαν στο δικαστήριο ότι ο θάνατος των μωρών θα μπορούσε να οφείλεται σε άλλα αίτια. Υποστήριξαν ότι ο αριθμός των νεογνών που εισήχθησαν στη μονάδα όπου εργαζόταν η Letby αυξήθηκε μεταξύ 2015 και 2016. Είπαν ότι η Letby ήταν μια «σκληρά εργαζόμενη, αφοσιωμένη και περιποιητική» νοσοκόμα, σύμφωνα με τους Nursing Times.

Η Letby συνελήφθη για ανάκριση τρεις φορές από την αστυνομία του Τσέστερ σε σχέση με την έρευνά της για τα περιστατικά και κατηγορήθηκε επίσημα τον Νοέμβριο του 2020. Η έρευνα της κυβέρνησης θα προσπαθήσει τώρα να ξεμπερδέψει τι συνέβη και πώς η Letby θα μπορούσε να βλάψει τα μωρά για τόσο καιρό χωρίς να σταματήσει. Οι ερευνητές θα εξετάσουν «πώς αντιμετωπίστηκαν οι ανησυχίες που διατύπωσαν οι κλινικοί γιατροί» από το νοσοκομείο, δήλωσε το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Φροντίδας. Ωστόσο, η μορφή που επιλέχθηκε – μια μη θεσμοθετημένη δημόσια έρευνα – σημαίνει ότι οι ανακριτές δεν θα έχουν την εξουσία να εκδίδουν κλήσεις που υποχρεώνουν τους μάρτυρες να καταθέσουν ή να συλλέγουν αποδεικτικά στοιχεία ενόρκως.

Η κυβέρνηση στη δήλωσή της ανέφερε ότι αυτή «βρέθηκε ως η καταλληλότερη επιλογή, βασιζόμενη στην προσέγγιση που ακολουθήθηκε σε άλλες περιπτώσεις» και «θα επικεντρωθεί σε μαθήματα που μπορούν να αντληθούν γρήγορα».

Οι εισαγγελείς είπαν στο δικαστήριο ότι ορισμένοι από τους συναδέλφους της Λέτμπι εξέφρασαν ανησυχίες για τη δουλειά της πριν μεταφερθεί σε γραφείο το καλοκαίρι του 2016, σύμφωνα με το BBC. Η αστυνομία κλήθηκε να διερευνήσει τους απροσδόκητους θανάτους και τις καταρρεύσεις των μωρών το 2017 και η εξέταση των αποδεικτικών στοιχείων έδειξε ότι δύο παιδιά δηλητηριάστηκαν με ινσουλίνη από κάποιον στη μονάδα νεογνών, είπε ο Τζόνσον.

Πηγή: WashingtonPost

Σχετικά άρθρα