Ιδανική δίαιτα για άτομα με κοιλιοκάκη-Ποιες τροφές με γλουτένη πρέπει να αποφύγετε;

Η κοιλιοκάκη είναι μια χρόνια πεπτική και ανοσοποιητική διαταραχή κατά την οποία η κατανάλωση τροφών που περιέχουν γλουτένη πυροδοτεί μια ανοσολογική αντίδραση που προκαλεί γαστρεντερική δυσφορία και, με την πάροδο του χρόνου, βλάπτει το λεπτό έντερο.
Εάν γίνει αρκετή ζημιά, το έντερο μπορεί να μην είναι πλέον σε θέση να απορροφήσει σωστά τα θρεπτικά συστατικά, οδηγώντας ένα άτομο με κοιλιοκάκη σε έλλειψη θρεπτικών συστατικών. Αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει τα συστήματα σε όλο το σώμα. Για το λόγο αυτό, είναι σημαντικό για τα άτομα με κοιλιοκάκη να ακολουθούν μια αυστηρή δίαιτα που αποκλείει τη γλουτένη.

Ποια είναι η σχέση της γλουτένης με την κοιλιοκάκη;

Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι, τη σίκαλη και το κριθάρι. Στην κοιλιοκάκη, το ανοσοποιητικό σύστημα αναγνωρίζει λανθασμένα τη γλουτένη ως «ξένη».
Όταν τα άτομα με κοιλιοκάκη τρώνε τροφές που περιέχουν γλουτένη, το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται στη γλουτένη όταν εισέρχεται στο λεπτό έντερο. Οι κρίσεις βλάπτουν τις λάχνες, οι οποίες είναι μικρές προεξοχές που μοιάζουν με τα δάχτυλα στο λεπτό έντερο και βοηθούν το σώμα να απορροφήσει τα θρεπτικά συστατικά από τα τρόφιμα. Καθώς οι λάχνες διαβρώνονται και ισοπεδώνονται, δυσκολεύονται να απορροφήσουν τα θρεπτικά συστατικά. Βραχυπρόθεσμα, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε διάρροια και άλλα πεπτικά συμπτώματα.

Αν αφεθεί ανεξέλεγκτη, η αδυναμία του λεπτού εντέρου να απορροφήσει θρεπτικά συστατικά μπορεί να οδηγήσει σε υποσιτισμό, απώλεια βάρους, αναιμία, οστεοπόρωση, στειρότητα, επιληπτικές κρίσεις και νευρικά προβλήματα.

Διατροφή και θεραπεία κοιλιοκάκης

Αν και δεν υπάρχει «θεραπεία» για την κοιλιοκάκη, η αποφυγή της γλουτένης μπορεί να αποτρέψει τα επαναλαμβανόμενα συμπτώματα. Μια δίαιτα χωρίς γλουτένη μπορεί επίσης να ανακουφίσει τα συμπτώματα της κοιλιοκάκης και ακόμη και να επιτρέψει την επούλωση της βλάβης στο λεπτό έντερο.

Επειδή η αποφυγή της γλουτένης είναι ο μόνος τρόπος για να αποτραπεί η επανεμφάνιση των συμπτωμάτων και της εντερικής βλάβης από κοιλιοκάκη, τα άτομα με κοιλιοκάκη πρέπει να ακολουθούν μια δίαιτα χωρίς γλουτένη εφ’ όρου ζωής.

Τροφές που πρέπει να αποφεύγετε με κοιλιοκάκη

Εάν έχετε κοιλιοκάκη, θα πρέπει να ζητήσετε τη συμβουλή γιατρού ή εγγεγραμμένου διαιτολόγου για τρόπους διατήρησης μιας ισορροπημένης διατροφής αποφεύγοντας τη γλουτένη.

Πολλά τρόφιμα μπορεί να περιέχουν γλουτένη – συμπεριλαμβανομένων πολλών που δεν θα περιμένατε, όπως οι σούπες σε κονσέρβα, η κρέμα γάλακτος και τα αλλαντικά. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ένα άτομο με κοιλιοκάκη πρέπει να είναι σε εγρήγορση σχετικά με το να διαβάζει τις ετικέτες και να κάνει ερωτήσεις σχετικά με τα συστατικά των τροφίμων.

Διατροφή και θεραπεία κοιλιοκάκης

Αν και δεν υπάρχει «θεραπεία» για την κοιλιοκάκη, η αποφυγή της γλουτένης μπορεί να αποτρέψει τα επαναλαμβανόμενα συμπτώματα. Μια δίαιτα χωρίς γλουτένη μπορεί επίσης να ανακουφίσει τα συμπτώματα της κοιλιοκάκης και ακόμη και να επιτρέψει την επούλωση της βλάβης στο λεπτό έντερο.

Επειδή η αποφυγή της γλουτένης είναι ο μόνος τρόπος για να αποτραπεί η επανεμφάνιση των συμπτωμάτων και της εντερικής βλάβης από κοιλιοκάκη, τα άτομα με κοιλιοκάκη πρέπει να ακολουθούν μια δίαιτα χωρίς γλουτένη εφ’ όρου ζωής.

Τι συμβαίνει εάν έχετε κοιλιοκάκη και συνεχίσετε να τρώτε γλουτένη;

Η αποφυγή της γλουτένης δεν είναι εύκολη. Η γλουτένη είναι κοινή σε τρόφιμα όπως το ψωμί, τα ζυμαρικά, τα μπισκότα και το κέικ.

Η κατανάλωση οτιδήποτε περιέχει σιτάρι, κριθάρι ή σίκαλη, ακόμη και σε μικρές ποσότητες, μπορεί να προκαλέσει έξαρση κοιλιοκάκης. Η έρευνα έχει δείξει ότι η συνολική ημερήσια κατανάλωση γλουτένης που φαίνεται να είναι ασφαλής για τα περισσότερα άτομα με κοιλιοκάκη κυμαίνεται από μόλις 10 έως 50 χιλιοστόγραμμα (mg) γλουτένης. μια φέτα ψωμί σιταριού περιέχει 2.000 mg.

Τα άτομα με κοιλιοκάκη θα πρέπει να γνωρίζουν τον κίνδυνο διασταυρούμενης επαφής στο φαγητό τους. Η διασταυρούμενη επαφή είναι όταν ένα τρόφιμο ή ένα προϊόν διατροφής χωρίς γλουτένη εκτίθεται σε ένα συστατικό ή ένα τρόφιμο που περιέχει γλουτένη – καθιστώντας το μη ασφαλές για τα άτομα με κοιλιοκάκη να φάνε. Η διασταυρούμενη επαφή μπορεί να συμβεί στο σπίτι, σε εστιατόρια και σε άλλες τοποθεσίες εξυπηρέτησης φαγητού. Μπορεί να προκύψει διασταυρούμενη επαφή όταν χρησιμοποιούνται οι ίδιες συσκευές ή αναλώσιμα καθαρισμού τόσο για τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη όσο και για τρόφιμα χωρίς γλουτένη.

Η διασταυρούμενη επαφή μπορεί επίσης να συμβεί κατά τη διάρκεια των διαδικασιών καλλιέργειας, επεξεργασίας και κατασκευής. Μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους κατασκευαστές για να ρωτήσετε εάν δοκιμάζουν κατά παρτίδες το προϊόν τους για γλουτένη, αν γνωρίζουν πώς προέρχονται και παράγονται οι πρώτες ύλες τους και ποιες διαδικασίες ακολουθούν για να αποτρέψουν τη διασταυρούμενη επαφή στο εργοστάσιο.

Ποιες είναι οι καλές τροφές να τρώτε εάν έχετε κοιλιοκάκη;

Ενώ ο κατάλογος των τροφών που πρέπει να αποφεύγετε σε μια δίαιτα κοιλιοκάκης φαίνεται μακρύς, μπορείτε να ακολουθήσετε μια δίαιτα χωρίς γλουτένη και να συνεχίσετε να απολαμβάνετε πολλά υγιεινά τρόφιμα. Όταν ψωνίζετε, αναζητήστε προϊόντα με την ένδειξη “χωρίς γλουτένη”. Εάν έχετε κοιλιοκάκη, επικεντρωθείτε σε τροφές που μπορείτε να απολαύσετε και που δεν περιέχουν γλουτένη.

Αυτά περιλαμβάνουν:

  • φρούτα
  • λαχανικά
  • κρέας και πουλερικά
  • ψάρια και θαλασσινά
  • γαλακτοκομείο
  • φασόλια
  • όσπρια
  • ξηροί καρποί
  • chia
  • καλαμπόκι
  • πατάτα
  • κινόα
  • ρύζι
  • σόγια
  • κρασί
  • βρώμη χωρίς γλουτένη.

(Η βρώμη είναι φυσικά χωρίς γλουτένη, αλλά η επεξεργασία αυξάνει τον κίνδυνο διασταυρούμενης μόλυνσης με σπόρους που περιέχουν γλουτένη. Επομένως, η βρώμη χωρίς ετικέτα χωρίς γλουτένη δεν θεωρείται ασφαλής για άτομα με κοιλιοκάκη.)

Τι συμβαίνει εάν η κοιλιοκάκη αφεθεί χωρίς θεραπεία;

Είναι σημαντικό να ακολουθείτε μια δίαιτα χωρίς γλουτένη εάν έχετε κοιλιοκάκη. Εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία, η κοιλιοκάκη μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρό υποσιτισμό και μπορεί να σας θέσει σε κίνδυνο σοβαρών συνεπειών, όπως οστεοπόρωση (λεπτά οστά), αναιμία, στειρότητα, ηπατική νόσο, νευροπάθεια (κατεστραμμένα νεύρα) και επιληπτικές κρίσεις.

Πηγή: ΗarvardHealth

Σχετικά άρθρα