Εύκολες ασκήσεις για να μην καμπουριάζεις

Τη στιγμή που διαβάζεις αυτό το άρθρο, παραδέξου το, καμπουριάζεις. Είτε το έχεις ανοίξει από το κινητό σου ή το λάπτοπ σου, βρίσκεσαι με το κεφάλι σκυμμένο και τους ώμους σου κυρτούς. Οι περισσότεροι γνωρίζουμε ότι δεν έχουμε τη σωστή στάση του σώματος αλλά δυσκολευόμαστε πολύ να το διορθώσουμε. Η λανθασμένη στάση του σώματος για μεγάλα χρονικά διαστήματα προκαλεί βλάβες στη σπονδυλική στήλη με έντονα συμπτώματα.

Αυτό συμβαίνει τις περισσότερες φορές γιατί λόγω της καθιστικής μας ζωής η στάση του σώματος είναι συνήθως κυφωτική, με τους ώμους να έχουν προβολή προς τα εμπρός. Παράλληλα η πολύωρη έκθεση μας στον υπολογιστή δυσχεραίνει περαιτέρω την επαναφορά του σώματος σε σωστή στάση. Οι ενήλικες έχουν συνηθίσει μετά από μια κουραστική μέρα να κάθονται σε άνετους μαλακούς καναπέδες σε μια θέση που δεν απαιτεί προσπάθεια από τους μυς της πλάτης και της κοιλιάς. Εάν μάλιστα δεν γυμναζόμαστε κάθε προσπάθεια να διατηρήσουμε όρθια στάση στην πλάτη δεν διαρκεί για περισσότερο από μόλις λίγα λεπτά.

Πως μπορούμε όμως να καταπολεμήσουμε τη λάθος στάση σώματος;

Υπάρχουν πολλές καθημερινές δραστηριότητες που μπορούν να βοηθήσουν το σώμα να διατηρήσει μια σωστή στάση, όπως:
Περπάτημα με το κεφάλι ψηλά:
Στο περπάτημα κρατήστε το κεφάλι ψηλά και κοιτάζετε ευθεία μπροστά. Εάν το κεφάλι είναι στη σωστή θέση μπορείς να ευθυγραμμίσεις ολόκληρο το σώμα.

Τράβηγμα των ώμων προς τα πίσω:
Όταν περπατάμε οι μύες της ωμοπλάτης συσπώνται. Μπορείς να τραβήξεις τους ώμους σου προς τα πίσω για να διορθώσεις τη στάση της πλάτης και να αποφύγεις το καμπούριασμα.
Σφίξιμο της κοιλιάς:
Κάθε φορά που κινείσαι θυμήσου να ενεργοποιείς του μυς στον κορμό σου, έτσι ώστε η κοιλιά σου να διατηρείται σφιγμένη. Μ’ αυτόν τον τρόπο η μέση σου προστατεύεται από πόνους και βοηθάς το σώμα σου να παραμείνει σταθερό.
Κάθισμα σε μπάλα ισορροπίας:
Η μπάλα ισορροπίας σε βοηθάει να κάθεσαι με όρια πλάτη αφού χρειάζεται να κάνεις διαρκώς διορθωτικές κινήσεις για να μην πέσεις από την μπάλα. Έτσι, αποκτάς δύναμη και αντοχή στους μυς του κορμού σου και διορθώνεις της στάση του σώματος.
Ανύψωση της θέσης της οθόνης του υπολογιστή:
Η λάθος θέση της οθόνης του υπολογιστή μας προκαλεί βλάβες στο σώμα μας και ευθύνεται για το καμπούριασμά μας. Η οθόνη μας πρέπει να βρίσκεται ψηλά, στο ύψος των ματιών μας, ώστε να υποχρεώνεται το σώμα μας να πειθαρχήσει σε μια ευθεία στάση.
Διόρθωση της καρέκλας εργασίας ή της θέσης του οδηγού:
Η καρέκλα εργασίας μας και η θέση του οδηγού πρέπει να προσαρμόζεται στον σωματότυπό μας. Επιλέξτε μια ανατομική καρέκλα εργασίας και προσαρμόστε τη θέση της καθώς και το κάθισμα του αυτοκινήτου στο σώμα σας, έτσι ώστε να αποφύγετε πόνους στη μέση και τον αυχένα και να μη καμπουριάζετε.

Σχετικά άρθρα