Akshata Murty: Ποια είναι η δισεκατομμυριούχος γυναίκα του Βρετανού Πρωθυπουργού, Rishi Sunak;

Επιχειρηματίας και κληρονόμος μιας περιουσίας δισεκατομμυρίων, έχει ζήσει μια ζωή μοιρασμένη σε τρεις ηπείρους. Ο πατέρας της ίδρυσε μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες της Ινδίας, την Infosys, ενώ η ίδια κυκλοφόρησε τη δική της ομώνυμη εταιρεία ρούχων.

Η Akshata Murty είχε περάσει μεγάλο μέρος της ζωής της στις ΗΠΑ και την Ινδία, όπου ο πατέρας της ίδρυσε μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες, αλλά τα τελευταία χρόνια βρίσκεται στο πλευρό του συζύγου, της Rishi Sunak.

«Αναμειγνύεται με όλους και όλοι μιλούν πολύ γι’ αυτήν», αναφέρει ο Peter Walker, μέλος του τοπικού κόμματος στο Ρίτσμοντ. «Παρά το προνομιακό της υπόβαθρο είναι ένας πολύ απλός άνθρωπος» λέει ο κ. Walker.

Ποια είναι η καθαρή αξία της Akshata Murty;

Οι μετοχές της κας Murty στην Infosys, την εταιρεία που ίδρυσε ο πατέρας της, εκτιμάται ότι ανέρχονται σε 700 εκατομμύρια λίρες. Νωρίτερα φέτος, λόγω της δημοτικότητας που απολάμβανε ο σύζυγός της, τα επιχειρηματικά της συμφέροντα αποτέλεσαν αντικείμενο πρωτοσέλιδων εφημερίδων και πολιτικών συζητήσεων.

Μέσα από τον τύπο προέκυψε ότι η εταιρεία της Murty συνέχισε να δραστηριοποιείται στη Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία ενώ, μέρες αργότερα, αποκαλύφθηκε ότι βρισκόταν σε καθεστώς μη κατοικίας, πράγμα που σημαίνει ότι δεν χρειαζόταν να πληρώσει φόρο για εισοδήματα εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου. Η εταιρεία τελικά αποχώρησε από τη Ρωσία και η κα Murty δεσμεύτηκε να πληρώσει φόρο στο Ηνωμένο Βασίλειο για όλο της το εισόδημα.

Οι διαμάχες εξέπληξαν ορισμένους στην Ινδία, όπου η οικογένεια είναι γνωστή για την προώθηση ενός λιτού τρόπου ζωής. «Υπάρχει τόση απλότητα στον τρόπο που συμπεριφέρονται και στον τρόπο που ζουν, αυτό είναι στο DNA τους», είπε η Suhel Seth, μια Ινδή ειδικός στο μάρκετινγκ που γνωρίζει την οικογένεια.

Οικογένεια δισεκατομμυριούχων με «απλές αξίες»

Το 1981, ένα χρόνο μετά τη γέννηση της μοναχοκόρης του, ο μηχανικός λογισμικού NR Narayana Murthy ξεκίνησε μια εταιρεία πληροφορικής, χρησιμοποιώντας 250 δολάρια που δανείστηκε από τη γυναίκα του.

Πάνω από τέσσερις δεκαετίες, καθώς οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές και το Διαδίκτυο άλλαξαν τον κόσμο, η εταιρεία μεταμορφώθηκε σε έναν γίγαντα. Σήμερα, περισσότεροι από 300.000 εργαζόμενοι εργάζονται σε περίπου 50 χώρες. Έχει κερδίσει προσοδοφόρα συμβόλαια για την παροχή υπηρεσιών πληροφορικής σε εταιρείες και κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η επιτυχία της εταιρείας έκανε τον κ. Murthy έναν από τους πλουσιότερους ανθρώπους σε μια χώρα όπου εκατοντάδες εκατομμύρια ζουν στη φτώχεια. Αλλά έχει προσπαθήσει να μην είναι μέρος μιας χαϊδεμένης ελίτ, λένε οι υποστηρικτές του, μάλιστα τον αναφέρουν ως τον επιχειρηματία Γκάντι της Ινδίας.

Αυτές τις αξίες πήρε και η Murty από την οικογένειά της ώστε σήμερα να χαρακτηρίζεται ως ένα «ευγενικό και γενναιόδωρο πνεύμα».

Η σχέση με τον Rishi Sunak

Ως προπτυχιακή φοιτήτρια η Murty μετακόμισε στις ΗΠΑ για να σπουδάσει οικονομικά και γαλλικά στο ιδιωτικό Κολλέγιο Claremont McKenna, κοντά στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνια. Στη συνέχεια έλαβε ένα δίπλωμα από κολέγιο μόδας πριν εργαστεί στη Deloitte και στη Unilever και σπουδάσει MBA στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.

Η σχέση της με τον Sunak ξεκίνησε στο πανεπιστήμιο του Στάνφορντ στο Σαν Φρανσίσκο. 

«Είναι οι ίδιοι δύο οι υπέροχοι άνθρωποι που ήταν και ως φοιτητές – ανοιχτοί, ευγενικοί και ταπεινοί», είπε ο βοηθός κοσμήτορα που τους γνώρισε κατά τη διάρκεια των σπουδών τους στο Στάνφορντ.

Το 2009, παντρεύτηκαν σε μια τελετή στην πατρίδα της νύφης, την Μπανγκαλόρ, ενώ αργότερα διοργάνωσαν ένα γαμήλιο πάρτι στη Νέα Υόρκη.

Επιχειρηματίας μόδας

Στα χρόνια μετά την αποφοίτησή τους, το ζευγάρι έχτισε μια ζωή στη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνια, όπου εξακολουθεί να έχει ένα ρετιρέ διαμέρισμα με θέα στον ωκεανό. Για δύο χρόνια η Murty εργάστηκε για την εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων Tendris, αλλά τα παράτησε το 2009 για να ιδρύσει μια εταιρεία μόδας, με το όνομα Akshata Designs.

Ήταν το αποκορύφωμα μιας δια βίου αγάπης για τη μόδα που την οδήγησε σε αυτή την απόφαση.

Μετά από δύο χρόνια, ο Sunak εξελέγη βουλευτής του Ρίτσμοντ στο Βόρειο Γιορκσάιρ και το ζευγάρι αγόρασε ένα διατηρητέο ​​αρχοντικό στο χωριό Kirby Sigston, κοντά στο Northallerton, το οποίο το 2015 πωλήθηκε για 1,5 εκατομμύριο λίρες. Ο Sunak ανέλαβε Υπουργός Οικονομικών σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο, στην πανδημία του covid-19. Τo 2022 o Sunak υπέβαλε την παραίτησή του αφού του επιβλήθηκαν κυρώσεις για παραβίαση των κανονισμών COVID-19 κατά τη διάρκεια των lockdown.

Την επομένη της παραίτησης του συζύγου της, η Murty κέρασε τσάι και μπισκότα στους δημοσιογράφους που περίμεναν έξω από το σπίτι τους στο Λονδίνο. Αλλά η φιλοξενία της εξετάστηκε εξονυχιστικά αφού το Twitter γέμισε από αναρτήσεις ότι οι κούπες της κοστίζουν πάνω από 30 λίρες η κάθε μία. Ένας μάλιστα έγραψε ότι «Η τιμή αυτής της κούπας θα μπορούσε να θρέψει μια οικογένεια για 2 ημέρες».

Κι όμως οι υποστηρικτές της Murty επιμένουν ότι είναι «πολύ γοητευτική, πολύ απλή και πολύ λαμπερή», προσθέτοντας ότι είχε μια «υπέροχη ακαδημαϊκή καριέρα» πριν ξεκινήσει μια επιχείρηση μόδας «μακριά από την πληροφορική». «Αν κάποιος τα έχει κάνει όλα αυτά και τα αποτυπώνεις απλά λέγοντας «είσαι απλώς ένα πλούσιο παιδί», υποτιμάς τον ακαδημαϊκό κόσμο, υποτιμάς αξίες, δυσφημείς έναν δρόμο απλότητας πάνω στον οποίο έχει βαδίσει για χρόνια αυτή η οικογένεια».

Η ίδια η Murty στέκεται ακλόνητος βράχος δίπλα στον σύζυγό της, Rishi Sunak, παρά τα πυρά που κατά καιρούς έχει δεχτεί από τους πολιτικούς του αντιπάλους. Τόσο η απλότητά της όσο και η ευγενική ανατροφή της είναι εφόδια που την καθιστούν πολύτιμο σύμμαχο εκτός από σύντροφο ζωής για τον Βρετανό Πρωθυπουργό.

Σχετικά άρθρα