Ενισχύστε το ανοσοποιητικό σας και θωρακίστε τον οργανισμό σας από τη γρίπη με αυτές τις εύκολες 7 ασκήσεις

Όλοι γνωρίζουμε ότι η άσκηση έχει γενική επίδραση στην τόνωση της υγείας στο σώμα μας, αρκετοί όμως δεν ξέρουμε ότι η γυμναστική μπορεί να κρατήσει μακριά τη γρίπη και το κρυολόγημα, καθώς ενισχύει το ανοσοποιητικό μας και μας κάνει πιο ανθεκτικούς. Η άσκηση βοηθά στην καταπολέμηση του κρυολογήματος, της γρίπης, του COVID-19 και οποιουδήποτε άλλου άσχημου ιού βρίσκεται εκεί έξω. Οι ενήλικες συνήθως κρυολογούν δύο έως τέσσερις φορές το χρόνο, κυρίως τους χειμερινούς μήνες, οπότε η ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος μέσω της άσκησης είναι πολύ σημαντική για να μην καταλήξουμε στο κρεβάτι.

Οι 7 καλύτερες ασκήσεις για να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα

Μελέτες έχουν δείξει ότι η άσκηση μπορεί να αυξήσει τον αριθμό των λευκών αιμοσφαιρίων στο αίμα σας, το οποίο μπορεί με τη σειρά του, να ενισχύσει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού σας. Εδώ είναι μερικές ασκήσεις που πρέπει να ακολουθείτε για να μείνετε μακριά από τη γρίπη και το κρυολόγημα.

Περπάτημα 

Το γρήγορο περπάτημα είναι μια μορφή αερόβιας άσκησης που βοηθά στην ενεργοποίηση  διαφορετικών τύπων κυττάρων του ανοσοποιητικού. Σύμφωνα με μελέτη της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ, οι άνθρωποι που περπατούν για τουλάχιστον 20 λεπτά την ημέρα, πέντε ημέρες την εβδομάδα δήλωναν ασθένεια λιγότερες μέρες, και συγκεκριμένα κατά  43% σε σύγκριση με ανθρώπους που ασκούνταν μία φορά την εβδομάδα ή λιγότερο. Επίσης το περπάτημα κάνει πιο ήπια τα συμπτώματα μιας ασθένειας, επομένως όταν αρρωστήσουμε το περνάμε πιο ελαφρά σε αντίθεση με τα άτομα που δεν έχουν βάλει το περπάτημα στην καθημερινότητά τους. 

Θυμηθείτε ότι 20 με 30 λεπτά γρήγορο περπάτημα σας κρατούν μακριά από τη γρίπη και το κοινό κρυολόγημα.

Πιλάτες 

Ο τρόπος με τον οποίο οι Pilates μπορούν να βοηθήσουν το ανοσοποιητικό σας σύστημα είναι διπλός. Όπως κάθε άλλη άσκηση, οι Pilates μπορούν να ανεβάσουν τον καρδιακό μας ρυθμό και να βοηθήσουν το σώμα μας να παράγει κύτταρα του ανοσοποιητικού μας. Αλλά ένας άλλος τρόπος για να το καταλάβουμε είναι ότι αυτή η προπόνηση, όπως και η γιόγκα, απασχολεί το μυαλό μας και βοηθά να αναπνέουμε με το σωστό ρυθμό. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να μειώσει τα επίπεδα άγχους μας και όπως είναι γνωστό το άγχος μειώνει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού μας συστήματος που βοηθούν στην καταπολέμηση των ιών. Με τη διαχείριση του άγχους, βοηθάμε το ανοσοποιητικό μας σύστημα να παραμείνει δυνατό και να καταπολεμήσει τις ασθένειες. 

Εάν θέλετε να προσθέσετε τις Pilates στην προπόνησής σας, μπορείτε να το κάνετε μερικές φορές την εβδομάδα για 30 έως 60 λεπτά τη φορά, συνδυαστικά με άλλες προπονήσεις που κάνετε. 

Διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης 

Με τη διαλειμματική προπόνηση υψηλής έντασης πρέπει να είμαστε λίγο προσεκτικοί. Σε γενικές γραμμές βοηθά στη λειτουργία του ανοσοποιητικού, εφόσον δίνουμε στο σώμα μας αρκετό χρόνο για ξεκούραση. Μελέτες έχουν δείξει ότι η έντονη άσκηση που γίνεται πολύ συχνά και χωρίς διαλείμματα μπορεί να είναι επιβλαβής για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Η μέτρια άσκηση, από την άλλη πλευρά, βοηθά στην αύξηση της παραγωγής κυττάρων του ανοσοποιητικού μας. Με τη διαλειμμάτική προπόνηση υψηλής έντασης κάνετε μικρές εκρήξεις έντονης προπόνησης, ώστε να μπορείτε να αποκομίζετε τα οφέλη της άσκησης για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού χωρίς να καταπονείτε το σώμα σας.

30 λεπτά διαλειμματικής προπόνησης υψηλής έντασης είναι αρκετά για να δυναμώσετε το σώμα σας και το ανοσοποιητικό σας.

Προπόνηση ενδυνάμωσης 

Η ενδυνάμωση, είτε πρόκειται για άρση βαρών είτε για άλλες ασκήσεις που βασίζονται σε αντιστάσεις, είναι καλό να συμβαδίζει με τις καρδιαγγειακές ασκήσεις για μια ολοκληρωμένη προπόνηση. Είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος για να υποστηρίξετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Μια μελέτη έδειξε ότι σε μία μόνο προπόνηση ενδυνάμωσης, το σώμα παρήγαγε και απελευθέρωσε μυοκίνες απαραίτητες για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού. Επίσης, άλλαξε τον αριθμό των λευκών αιμοσφαιρίων με θετικό τρόπο. 

Η ενδυνάμωση είναι καλύτερη για την υγεία σας όταν συνδυάζεται με καρδιαγγειακές ασκήσεις όπως το τρέξιμο. Ο συνδυασμός των δύο προπονήσεων σε αναλογία 3 καρδιαγγειακές και 2 ασκήσεις ενδυνάμωσης δίνουν βελτιωμένα αποτελέσματα για το σώμα σας, την υγεία της καρδιά σας και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού σας.

Γιόγκα 

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι με τους οποίους η γιόγκα μπορεί να βελτιώσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα. Μελέτες διαπίστωσαν ότι η γιόγκα μπορεί να ενισχύσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και να έχει αντιφλεγμονώδη αποτελέσματα στο σώμα μας. Η φλεγμονή και η λειτουργία του ανοσοποιητικού συχνά πάνε χέρι-χέρι. Η γιόγκα μπορεί επίσης να μειώσει το άγχος και να βοηθήσει στη ροή του αίματος, χάρη στα τέντωματα και τις ασκήσεις για την αναπνοή μας, τα οποία είναι και τα δύο ευεργετικά για το ανοσοποιητικό μας σύστημα. 

30 λεπτά άσκησης για 2 με 3 φορές την εβδομάδα είναι αρκετά για να έχουμε όλα τα οφέλη που μας πρσφέρει η γιόγκα, στον νου και στο σώμα μας, προστατεύοντας το από την προσβολή διάφορων ασθενειών.

Αεροβική

Η αερόβια άσκηση, οποιαδήποτε από όλες εκείνες που ανεβάζουν τον καρδιακό μας ρυθμό, είναι ίσως η καλύτερη λύση για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος αυξάνοντας τον αριθμό των λευκών μας αιμοσφαιρίων. Πολλές ασκήσεις, όπως τρέξιμο, η ποδηλασία, το κολύμπι, ο χορός και πολλά άλλα βρίσκονται σε αυτή την κατηγορία. 

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων για να έχουμε όλα τα οφέλη από την αεροβική άσκηση θα πρέπει να αφιερώνουμε 150 λεπτά την εβδομάδα, χωρίζοντας το χρόνο αυτό σε 5 προπονήσεις των 30 λεπτών την εβδομάδα.

Τραμπολίνο

Η αναπήδηση στο μικρό μας τραμπολίνο είναι κάτι περισσότερο από ένας διασκεδαστικός τρόπος για να περάσουμε την ώρα μας. Στην πραγματικότητα είναι μια εξαιρετική προπόνηση. Πρόκειται για μια μορφή αερόβιας άσκησης που μπορεί να διεγείρει τους λεμφαδένες. Το λεμφικό μας σύστημα, με τη σειρά του, είναι μέρος της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος, οπότε όταν το λεμφικό σύστημα λειτουργεί στις καλύτερες συνθήκες, το ανοσοποιητικό μας σύστημα, λειτουργεί επίσης. 

Εάν θέλετε να χρησιμοποιήσετε το τραμπολίνο σας για να βοηθήσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα, δεν υπάρχει κανόνας για χρήση, αλλά δοκιμάστε να το βάλετε μπροστά στην τηλεόρασή σας και να γυμνάζεστε ενώ παρακολουθείτε τις αγαπημένες σας εκπομπές. Αυτή είναι μια αρκετά εύκολη και έξυπνη άσκηση για να βελτιώσετε το ανοσοποιητικό σας και να έχετε συνολικά καλή υγεία.

Σχετικά άρθρα