Η ταραχώδης ζωή της οσκαρικής Meryl Streep – Ο θάνατος του πρώτου της άντρα, ο γάμος της 6 μήνες μετά, τα 4 παιδιά, η κατάθλιψη, το διαζύγιο και η αμοίραστη περιουσία – Μια χολυγουντιανή ζωή

Η Mary Louise Streep γεννήθηκε στις 22 Ιουνίου 1949 στο Summit του New Jersey. Ως νεαρό κορίτσι ανέπτυξε από νωρίς ενδιαφέρον για το θέατρο και την παρουσία της στη σκηνή και γι’ αυτό εκπαιδεύτηκε στην όπερα, καταπλήσσοντας τους πάντες στα σχολικά ρεσιτάλ.

Όταν μπήκε στο κολέγιο, άρχισε να ασχολείται πιο σοβαρά με την υποκριτική, εμφανιζόμενη σε θεατρικά έργα καθ’ όλη τη διάρκεια της φοίτησής της στο Vassar College στις δεκαετίες του ’60 και του ’70, φοιτώντας τελικά στη Δραματική Σχολή του Yale, όπου και έλαβε πιο εκλεπτυσμένη καθοδήγηση στην υποκριτική.

Μια καριέρα σαν παραμύθι

Η Streep έκανε το ντεμπούτο της στο θέατρο τη δεκαετία του ’70, πετυχαίνοντας από νωρίς επαίνους και εξαιρετικές κριτικές για αρκετές παραγωγές του Μπρόντγουεϊ καθώς και υποψηφιότητα για το βραβείο Tony για το A Memory of Two Mondays του 1976. Έκανε το κινηματογραφικό της ντεμπούτο στην “Τζούλια” του 1977 και έλαβε την πρώτη της υποψηφιότητα για Όσκαρ για το “The Deer Hunter” του 1978, που της έφερε τεράστια δημοσιότητα και αναγνώριση. Την ίδια χρονιά, κέρδισε το πρώτο της Emmy Primetime για τον πρωταγωνιστικό της ρόλο στη μίνι σειρά Holocaust. Έκλεισε τη δεκαετία με ένα Όσκαρ Β’ Γυναικείου Ρόλου για την εμβληματική της ερμηνεία στην ταινία “Kramer εναντίον Kramer“.

Η Streep μέχρι την δεκαετία των 1980 ήταν ήδη μια αναγνωρισμένη ηθοποιός, χάρη σε πολλές ακόμη υποψηφιότητες για Όσκαρ και τη δεύτερη νίκη της μέσα σε τρία χρόνια για την απίστευτη ερμηνεία της στο Sophie’s Choice του 1982, που θεωρείται μια από τις καλύτερες ερμηνείες που βγήκαν ποτέ στην οθόνη. Η εμπορική της επιτυχία αντιμετώπισε διακυμάνσεις στα μέσα του ’80 και στις αρχές της δεκαετίας του ’90, αλλά εξακολουθεί να υπερηφανεύεται για σημαντικούς τίτλους όπως Silkwood (1983), Out of Africa (1985), Death Becomes Her (1992), The Bridges of Madison County (1995) , και Music of the Heart (1999).

Η πασίγνωστη ηθοποιός κέρδισε και πάλι την αναγνώριση στη δεκαετία του 2010 και μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία από ποτέ. Το αποκορύφωμα ήταν η τρίτη της νίκη με Όσκαρ για το The Iron Lady του 2011. Άλλα μεγάλα κινηματογραφικά της έργα από την εποχή περιλαμβάνουν το Adaptation (2002), The Hours (2002). The Devil Wears Prada (2006), Doubt (2008), Mamma Mia! (2008), Julie & Julia (2009), Into the Woods (2014) και The Post (2017). Βρήκε επίσης περαιτέρω επιτυχία στην τηλεόραση με τις επιτυχημένες σειρές Angels in America (2003), Big Little Lies (2019) και Only Murders in the Building (2023).

Η προσωπική ζωή

Ο έρωτας και ο θάνατος που τη σημάδεψε

Παρά την επιτυχία που είδε από τη νεαρή της ηλικία στο σανίδι αλλά και στη μικρή και μεγάλη οθόνη, η Meryl Streep έχει ζήσει μια ήσυχη και σχετικά φυσιολογική ζωή, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. To 1976 έζησε έναν θυελλώδη έρωτα με τον ηθοποιό John Cazale. Εκείνη ήταν μόλις 27 ετών και τους χώριζαν 14 χρόνια αλλά ήταν ένας έρωτας βαθύς και μεγάλος. «Δεν έμοιαζε με κανέναν από αυτούς που είχα γνωρίσει πριν. Ήταν η μοναδικότητά του, η ανθρωπιά του, το νοιάξιμο για τους άλλους, η συμπόνια του» παραδέχτηκε χρόνια αργότερα η μεγάλη ηθοποιός.

Δυστυχώς αυτή η ένωση δεν κράτησε περισσότερο από 3 χρόνια καθώς ο John Cazale έφυγε από τη ζωή του 1978 χτυπημένος από τον καρκίνο του πνεύμονα, βυθίζοντας την Streep στον πόνο για την απώλεια της μεγάλης της αγάπης. Εκείνη την εποχή, λίγο νωρίτερα, και παρόλο που ο Cazale ήταν ήδη αδύναμος από την αρρώστια που τον κατέτρωγε, έπαιξε στο «The Deer Hunter», κι έτσι η Streep αποφάσισε να συμπρωταγωνιστήσει στην ταινία μόνο και μόνο για να βρίσκεται στο πλάι του.

Ο θεατρικός παραγωγός Joseph Papp, αναφερόμενος στη λατρεία που είχε η Streep για τον Cazale είπε: «Τον φρόντιζε σαν να μην υπήρχε κανένας άλλος στη Γη. Δεν τον πρόδωσε ποτέ. Ούτε πίστευε ότι θα επιζούσε. Ήξερε ότι πέθαινε, όπως το ξέρει ένας ετοιμοθάνατος. Του έδωσε όμως, τεράστια ελπίδα».

Η καινούρια αγάπη και ο γάμος 6 μήνες μετά

Μετά τον θάνατο του Cazale η Streep αναγκάστηκε να φύγει από το διαμέρισμα που διατηρούσε το ζευγάρι. Προσπαθώντας να αντέξει τη διαδικασία του αποχωρισμού και καθώς έπρεπε να συγκεντρώσει τα υπάρχοντα του αγαπημένου της, ζήτησε από τον αδερφό της Harry να τη βοηθήσει. Η μοίρα ωστόσο, της επεφύλασσε μία ευχάριστη έκπληξη γιατί ο Harry έφερε μαζί του έναν φίλο του, τον γνωστό γλύπτη Don Gummer. O Gummer παραχώρησε στην Streep το διαμέρισμά του, αφού υποτίθεται ότι θα ήταν εκτός πόλης, σε ταξίδι.

Τα σχέδια του Gummer όμως αναβλήθηκαν λόγω ενός ξαφνικού τροχαίου ατυχήματος. Ο Gummer αναγκάστηκε να επιστρέψει στο σπίτι του για να αναρρώσει κι αυτή η κατά τα άλλα τραγική σύμπτωση, έδωσε στην Streep την ευκαιρία να βάλει στη ζωή της έναν δεύτερο άνδρα, μετά την πρώτη της αγάπη. Οι δυο τους ερωτεύτηκαν κεραυνοβόλα και παντρεύτηκαν σχεδόν αμέσως, τον Σεπτέμβριο του 1978. Ήταν για την Streep μια ευκαιρία να αφήσει πίσω της τον παλιό της έρωτα με την τραγική κατάληξη και να κάνει μια νέα αρχή, στο πρόσωπο ενός ανθρώπου που έμελλε να είναι ο πατέρας των παιδιών της.

Η Streep και ο Gummer απέκτησαν τέσσερα παιδιά, τον μουσικό Henry Wolfe Gummer (γενν. το 1979) και τις ηθοποιούς Mary Willa “Mamie” (γενν. το 1983), Grace Jane (γενν. 1986) και Louisa Jacobson Gummer (γενν. το 1991). 

Τα 44 χρόνια γάμου, το αθόρυβο διαζύγιο και η αμοίραστη περιουσία

Κι ενώ ο γάμος της Streep με τον Gummer μετρούσε 44 χρόνια, διάστημα ρεκόρ για παντρεμένο ζευγάρι στο Hollywood, πριν από μόλις λίγα εικοσιτετράωρα ανακοινώθηκε ότι δεν είναι πια μαζί. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ζευγάρι βρισκόταν σε διάσταση από το 2017 και μόλις τις τελευταίες ημέρες έγινε γνωστό ότι έχουν τραβήξει πλέον ξεχωριστούς δρόμους.

H Streep εμφανίστηκε στην τελετή των ισπανικών βραβείων Asturias, όπου μαζί με τον Haruki Murakami παρέλαβε το βραβείο της φορώντας τη βέρα της, όμως το ζευγάρι έχει να εμφανιστεί από κοινού από το μακρινό 2018. Μάλιστα, ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων της ηθοποιού δήλωσε ότι: «Ο Don Gummer και η Meryl Streep είναι χωρισμένοι για περισσότερα από έξι χρόνια και ενώ θα νοιάζονται πάντα ο ένας για τον άλλον, έχουν επιλέξει να ζουν χωριστά». Πάντως τα σχόλια γύρω από το διαζύγιο του δημοφιλούς ζευγαριού αναφέρουν ότι προτίμησαν να χωρίσουν ήρεμα και πολιτισμένα, καθώς η τεράστια περιουσία τους θα ήταν αντικείμενο μεγάλης διαμάχης και για τους πρώην συντρόφους.

Η μάχη με την κατάθλιψη

Η Meryl Streep είναι ένας ευαίσθητος χαρακτήρας που δεν δίστασε να παραδεχτεί ότι ταλαιπωρούνταν από κατάθλιψη κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της πετυχημένης της ταινίας, “Ο Διάβολος Φορούσε Prada”. Η προσπάθεια της ηθοποιού να μπει όσο πιο βαθιά μπορούσε στον ρόλο της ιδιόρρυθμης και νευρωτικής “Μιράντα” την οδήγησε κατευθείαν στην κατάθλιψη. “Ήταν φρικτό” παραδέχτηκε η ίδια. “Ήμουν μόνη και μίζερη μέσα στο καμαρίνι μου. Τους άκουγα όλους να λικνίζονται και να γελάνε”, είπε η Streep. “Ήμουν τόσο καταθλιπτική! Είπα, “Λοιπόν, είναι το τίμημα που πληρώνεις για να είσαι αφεντικό!” ενώ αργότερα δήλωσε ότι ήταν η τελευταία φορά που επιχείρησε να βρεθεί τόσο κοντά σε ένα ρόλο.

Ένας άνθρωπος με βαθιά ενσυναίσθηση

Κατά καιρούς, η Meryl Streep, έχει μοιραστεί ιδιαίτερα εμπνευσμένα λόγια, που πηγάζουν από την εμπειρία της και την βαθιά της ενσυναίσθηση. Είναι εξάλλου γνωστό ότι σπάνια θα συναντήσεις άνθρωπο που να μην έχει δει μια ταινία της ή να μην έχει κάτι να πει γι’ αυτή την βαθιά σκεπτόμενη σταρ. Κάποιες από αυτές τις σκέψεις της είναι:

“Δείχνω ενδιαφέρον για τους άλλους. Είμαι περίεργη, να καταλάβω τι κάνουν και τι θα έκανα εγώ στη θέση τους.”

“Υπήρξα πολύ τυχερή: όλοι οι άνθρωποι με τους οποίους συνεργάστηκα μου έφτιαξαν την καριέρα. Οι σκηνοθέτες, οι ηθοποιοί, οι συγγραφείς, οι διευθυντές φωτογραφίας, όλοι οι συνεργάτες μου, επειδή μου έδωσαν την ευκαιρία να δουλέψω με τον τρόπο που δούλεψα κι είμαι ευγνώμων γι’ αυτό.” 

“Το να είσαι ηθοποιός σημαίνει να είσαι ευαίσθητος σε ό,τι σε περιβάλλει και να το αφήνεις να σε επηρεάζει. Μετά πρέπει να κρατήσεις μονό αυτό που σου χρειάζεται και θέλεις. Όταν αυτό λειτουργεί, τότε αφήνεσαι στο χρόνο.”

“Πιστεύω στη δύναμη της φαντασίας. Όταν έκανα το «Κράμερ εναντίον Κράμερ» δεν είχα παιδιά, κι όμως ήδη υπήρχε μέσα μου η μητέρα που θα γινόμουν.”

Η Meryl Streep έχει ένα ταλέντο αξεπέραστο και έναν χαρακτήρα εξίσου ξεχωριστό, κερδίζοντας, μέσα από τα πενήντα και πλέον χρόνια δράσης της, τον σεβασμό όχι μόνο των θαυμαστών και των φίλων της αλλά και των αντιπάλων της.

Σχετικά άρθρα