Τα κράνμπερι απομακρύνουν την πλάκα, βοηθούν στη διατήρηση του βάρους και υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό και την υγεία του εγκεφάλου – Δείτε τη συνταγή και φτιάξτε κι εσείς τάρτα κράνμπερι με 270 θερμίδες

Εσείς τι περιμένετε για να βάλετε αυτόν τον κόκκινο θησαυρό στη διατροφή σας; Τα κράνμπερι είναι μια “υπερτροφή” που συνδυάζει τα πάντα, έχει λίγες θερμίδες και υπέροχη γεύση. Μπορείτε να τα καταναλώσετε σκέτα, να πιείτε το χυμό τους ή να ετοιμάσετε λαχταριστά επιδόρπια και smoothies.

Ποια είναι όμως τα οφέλη των κράνμπερι στην υγεία μας;

Υγεία του ουροποιητικού μας συστήματος: Εάν έχετε περάσει έστω και μια φορά στη ζωή σας ουρολοίμωξη θα θυμάστε τον γιατρό σας να σας προτρέπει να πιείτε χυμό από κράνμπερι. Είναι γνωστό ότι ο χυμός των κράνμπερι έχει την ικανότητά να προλαμβάνει και να ανακουφίζει τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος. Τα κράνμπερι είναι φρούτο που περιέχει ενώσεις που μπορούν να αναστείλουν την προσκόλληση βακτηρίων, ιδιαίτερα του Escherichia coli (E. coli), στην επένδυση του ουροποιητικού συστήματος, μειώνοντας τον κίνδυνο μόλυνσης και ανακουφίζοντας από το δυσάρεστο τσούξιμο που μπορεί να αισθάνεται κάποιος που πάσχει από ουρολοίμωξη.

Αντιοξειδωτική δύναμη: Τα κράνμπερι έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση καθώς είναι πλούσια σε βιταμίνη C, βιταμίνη Ε και διάφορα φυτοθρεπτικά συστατικά. Τα αντιοξειδωτικά των κράνμπερι βοηθούν στην προστασία των κυττάρων από τις βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες, μειώνοντας έτσι τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών.

Υγεία της καρδιάς: Η τακτική κατανάλωση των κράνμπερι μπορεί να συμβάλει στην υγεία της καρδιάς. Τα αντιοξειδωτικά που περιέχουν βοηθούν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, στη μείωση της φλεγμονής και στη βελτίωση των επιπέδων χοληστερόλης, τα οποία αποτελούν παράγοντες που σχετίζονται με καρδιακές παθήσεις.

Πρόληψη του καρκίνου: Ορισμένες μελέτες αναφέρουν ότι τα κράνμπερι έχουν τη δυνατότητα να αποτρέψουν και να επιβραδύνουν την ανάπτυξη ορισμένων καρκινικών κυττάρων, ιδιαίτερα όσον αφορά σε καρκίνους του μαστού, του προστάτη και του παχέος εντέρου. Τα αντιοξειδωτικά στα κρανμπερι παίζουν σημαντικό ρόλο με τις αντικαρκινικές τους ιδιότητες.

Στοματική υγεία: Τα κράνμπερι περιέχουν ενώσεις που μπορούν να αναστείλουν την ανάπτυξη βακτηρίων που ευθύνονται για την οδοντική πλάκα και τις ασθένειες των ούλων. Η κατανάλωση χυμού cranberry χωρίς πρόσθετα σάκχαρα μπορεί να προάγει την καλή στοματική υγεία.

Πεπτική υγεία: Οι φυτικές ίνες στα κράνμπερι βοηθούν στην πέψη και εξασφαλίζουν ένα υγιές έντερο. Η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες όπως τα κράνμπερι μειώνουν τον κίνδυνο δυσκοιλιότητας και βελτιώνουν τη συνολική υγεία του πεπτικού συστήματος.

Υγεία του δέρματος: Τα αντιοξειδωτικά στα κράνμπερι μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία του δέρματος από βλάβες που προκαλούνται από την υπεριώδη ακτινοβολία και τους περιβαλλοντικούς ρύπους. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πιο υγιές και πιο νεανικό δέρμα.

Διαχείριση βάρους: Τα κράνμπερι είναι σχετικά χαμηλά σε θερμίδες και πλούσια σε φυτικές ίνες, γεγονός που τα καθιστά μια καλή προσθήκη στο πρόγραμμα διαχείρισης του βάρους μας. Η περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες δημιουργεί ένα αίσθημα κορεσμού όταν τα καταναλώνουμε, βοηθώντας στον έλεγχο της όρεξης.

Υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος: Η υψηλή περιεκτικότητα των κράνμπερι σε βιταμίνη C είναι γνωστό ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθά το σώμα να καταπολεμήσει ασθένειες και λοιμώξεις.

Υγεία του εγκεφάλου: Τα αντιοξειδωτικά στα κράνμπερι μπορεί να παίζουν ρόλο στην προστασία των εγκεφαλικών κυττάρων από το οξειδωτικό στρες και τα γνωστικά προβλήματα που σχετίζεται με την ηλικία. Μάλιστα τα κράνμπερι θεωρούνται ιδανική τροφή για τον εγκέφαλο.

Συνταγή τάρτας με κράνμπερι:

Υλικά:

  • 4 κούπες φρέσκα κράνμπερι
  • 1 ⁄ 2 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένη κανέλα
  • 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι ολικής
  • 1 πρέζα χοντρό αλάτι
  • 1 μεγάλο ασπράδι αυγού ελαφρώς χτυπημένο
  • 1 ⁄ 2 κούπα ζάχαρη διαίτης (ασπαρτάμη ή φρουκτόζη – εναλλακτικά χρησιμοποιείτε καστανή ζάχαρη)
  • 1 ⁄ 4 κούπας χυμό μήλου

Για τη ζύμη:

  • 2 1 ⁄ 2 κούπες αλεύρι ολικής για όλες τις χρήσεις
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1 ⁄ 2 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη διαίτης (ασπαρτάμη ή φρουκτόζη – εναλλακτικά χρησιμοποιείτε καστανή ζάχαρη)
  • 1 κούπα (2 ξυλάκια) κρύο ανάλατο βούτυρο light, κομμένο σε μικρά κομμάτια
  • 1 ⁄ 4 έως 1 ⁄ 2 φλιτζάνι παγωμένο νερό

Εκτέλεση:

Ρίξτε το αλεύρι, το αλάτι και τη ζάχαρη διαίτης σε ένα μπολ και ανακατέψτε τα. Προσθέστε το βούτυρο και χτυπήστε το μείγμα μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Περιχύστε 1 ⁄ 4 κούπας νερό πάνω από το μείγμα. Ανακατέψτε με ένα πιρούνι μέχρι το μείγμα να γίνει ζύμη. Εάν η ζύμη είναι πολύ στεγνή, προσθέστε λίγο νερό, 1 κουταλιά της σούπας κάθε φορά που ανακατεύετε.

Χωρίστε τη ζύμη στη μέση κάντε τη μπάλες και τυλίξτε τη με δύο κομμάτια πλαστικής μεμβράνης. Αφήστε τα δύο κομμάτια στο ψυγείο μέχρι να σφίξουν, από 1 ώρα έως και 1 ημέρα. (Η ζύμη μπορεί ακόμη και να καταψυχθεί και διατηρείτε μέχρι και 3 μήνες, αρκεί να την ξεπαγώσετε στο ψυγείο πριν τη χρησιμοποιήσετε.)

Βάλτε 1 ⁄ 2 κούπα νερό, 1 ⁄ 4 κούπας χυμό μήλου και τα κράνμπερι να βράσουν σε μια μέτρια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά. Μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, μέχρι τα κράνμπερι να αρχίσουν να σκάνε και να μαλακώσουν, περίπου 3 λεπτά. Χαμηλώστε τη φωτιά στο χαμηλό και προσθέστε τη ζάχαρη διαίτης, την κανέλα και το αλάτι. Αφήστε το μείγμα να σιγοβράσει για 5 λεπτά και μετά προσθέστε τις 2 κουταλιές της σούπας αλεύρι, σιγά σιγά για να μη σβολιάσει για να πήξει. 

Φέρτε τη ζύμη σε θερμοκρασία δωματίου. Σε μια ελαφριά αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίξτε τη ζύμη σε διάμετρο περίπου 40εκ. Μεταφέρετε τη σε μια στρογγυλή φόρμα με αφαιρούμενο πάτο. Κόψτε τις άκρες, αφήνοντας μια μικρή προεξοχή. Τραβήξτε τις άκρες της ζύμης από κάτω για να δημιουργήσετε διπλό πάχος και πιέστε σταθερά στις πλευρές του ταψιού. Πιέστε σταθερά τον πάτο της ζύμης και έπειτα βάλτε το στην κατάψυξη για 20 λεπτά.

Προθερμάνετε στους 180° C. Βγάλτε την τάρτα από το ψυγείο και σκορπίστε μέσα αντί για γέμιση όσπρια (φασόλια ή ρεθύθια). Βάλτε τη ζύμη στο φούρνο και ψήστε μέχρι να ροδίσουν, περίπου 25 λεπτά. Βγάλτε την τάρτα από τον φούρνο και αφήστε τη ένα λεπτό να καθίσει. Έπειτα αφαιρέστε τα όσπρια και ξαναβάλτε την στο φούρνο μέχρι να στεγνώσει η κρούστα, περίπου άλλα 10 λεπτά.

Βγάλτε την τάρτα και αλείψτε τη με το ασπράδι αυγού. Στη συνέχεια περιχύστε το μείγμα με τα κράνμπερι. Ψήστε περίπου για ακόμη 30-35 λεπτά (αν οι άκρες της ζύμης ροδίσουν πολύ γρήγορα, καλύψτε με μια λωρίδα αλουμινόχαρτου). Βγάλτε την τάρτα και αφήστε την να κρυώσει καλά προτού τη σερβίρετε.

Σχετικά άρθρα