Colin Huang: Το παιδί θαύμα με γονείς εργάτες έγινε πολυδισεκατομμυριούχος και έφερε σεισμό με το TEMU – “Βγήκα σαν φοίνικας μέσα από το κοτέτσι”

Ο Colin Huang δεν είναι γνωστό όνομα εκτός Κίνας, αλλά είναι ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο. Παιδί αγροτικής περιοχής, με γονείς εργάτες εργοστασίου, ο Huang κατάφερε μέσα σε λίγα χρόνια να δημιουργήσει περιουσία δισεκατομμυρίων και να αφήσει πίσω του τεράστιες πολυεθνικές εταιρείς.

Ο Huang είναι ο ιδρυτής και πρώην διευθύνων σύμβουλος της Pinduoduo, μιας διαδικτυακής αγοράς που συνδέει αγοραστές και πωλητές, κάτι σαν το Alibaba δηλαδή. Είναι δημοφιλής στην Κίνα και έχει κεφαλαιοποίηση άνω των 135 δισεκατομμυρίων δολαρίων, δίνοντάς του υψηλότερη αποτίμηση από την Uber ή τη Sony!

Η περιουσία του Huang εκτοξεύτηκε, με την καθαρή του περιουσία να φτάνει στο υψηλότερο επίπεδο, αυτό των 70 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Φεβρουάριο του 2021, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Bloomberg Billionaires Index, όμως μέσα στον κορωνοϊό χτυπήθηκε όπως όλες οι επιχειρήσεις και σήμερα η περιουσία του υπολογίζεται σε 36,4 δισεκατομμύρια δολάρια, καθιστώντας τον, τον 35ο πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο και τον τέταρτο πλουσιότερο στην Κίνα.

Μόλις πριν από ένα χρόνο, η Pinduoduo κυκλοφόρησε την εφαρμογή αγορών Temu σε χαμηλές τιμές στις ΗΠΑ και πλέον έχει κατακτήσει όλον τον κόσμο, αφού επαναλαμβάνει την επιτυχία του Wish και του Shein στην παγκόσμια αγορά. 

Ο Huang είχε ταπεινή καταγωγή όμως η Ολυμπιάδα μαθηματικών του άλλαξε τη ζωή

Ο Huang γεννήθηκε το 1980 από γονείς εργάτες εργοστασίου στα περίχωρα της Hangzhou, μιας πόλης στην ανατολική επαρχία Zhejiang της Κίνας. Είναι επίσης όπου εδρεύει ο γίγαντας ηλεκτρονικού εμπορίου του Jack Ma, Alibaba.Έχει περιγράψει ορισμένες πτυχές της ζωής του λέγοντας ότι πήγε σε ένα «συνηθισμένο» σχολείο, όμως κέρδισε ένα βραβείο σε μια Ολυμπιάδα μαθηματικών και ο δάσκαλός του, του ζήτησε να δώσει ένα τεστ εισαγωγής για την εξαιρετικά επιλεκτική Σχολή Ξένων Γλωσσών της Hangzhou (HFLS). 

Ενώ κέρδισε μια θέση, αρχικά δεν ήθελε να πάει καθώς νόμιζε ότι το σχολείο επικεντρωνόταν στις ξένες γλώσσες. «Ήθελα να πάω σε μια σχολή ισχυρή στα Μαθηματικά, τη Φυσική και τη Χημεία», παραδέχεται ο Huang. «Αργότερα ο διευθυντής μας με κάλεσε και με έπεισε να πάω. Εκ των υστέρων, [είμαι ευγνώμον] που επέλεξα να πάω στο HFL» συνέχισε.

Το σχολείο ήταν γνωστό για τη φιλελεύθερη προσέγγισή του. «Είμαστε εκτεθειμένοι στη δυτική κουλτούρα και επιρροή πολύ νωρίτερα, βαθύτερα και σε μεγαλύτερο βαθμό. Πολλοί από εμάς είμαστε πιο φιλελεύθεροι από τους συνομηλίκους μας σε άλλα σχολεία», σημειώνει ο Huang.

Τα απωθημένα από την παιδική και εφηβική του ηλικία

Αν και ο Huang νιώθει «πολύ τυχερός» για το πώς εκπαιδεύτηκε και τις ευκαιρίες που απολάμβανε, περιγράφοντας τον εαυτό του ως «Φοίνικα που πετά στα ύψη από ένα κοτέτσι», έχει κάποια απωθημένα.

«Ήμουν πολύ προσανατολισμένος στους στόχους και έχασα πολύ χρόνο προσπαθώντας να γίνω νούμερο ένα στην τάξη και καλός μαθητής», αναφέρει ο Huang ενώ λέει ότι θα ήθελε να είχε περάσει περισσότερο χρόνο ως επαναστάτης, άτακτος και «απλώς απολαμβάνοντας την νεανική ηλικία».

Έκανε πρακτική άσκηση στη Microsoft αλλά την εγκατέλειψε για την Google

Ο Huang έλαβε τον πρώτο του μισθό ως ασκούμενος στη Microsoft και έκανε μια θητεία στα γραφεία της στο Πεκίνο καθώς και στο γραφείο της εταιρείας στο Ρέντμοντ, στην Ουάσιγκτον, όπου σημείωσε ότι πληρωνόταν πολύ περισσότερο.

Αλλά δεν επέλεξε να μείνει μετά την αποφοίτησή του γιατί κατευθύνθηκε προς την Google για το επόμενο βήμα του.

Η πρώτη δουλειά στην Google που περιέγραψε ως «τυχερό διάλειμμα»

Ο Huang αποφοίτησε με μεταπτυχιακό στην επιστήμη των υπολογιστών από το Πανεπιστήμιο του Ουισκόνσιν το 2004, και απέκτησε την πρώτη του δουλειά πλήρους απασχόλησης στη Google ως μηχανικός λογισμικού προτού γίνει διευθυντής προϊόντων. Εκείνη την εποχή, η Google ετοιμαζόταν να εισέλθει στην Κίνα και ο Huang έγινε μέλος της ομάδας της εταιρείας.

Ο Huang δεν κατάλαβε πόσο τυχερός ήταν στη Google μέχρι που έφυγε. «Μόλις τρία ή τέσσερα χρόνια αφότου άφησα την Google, άρχισα να συνειδητοποιώ πόσο σπάνιο ήταν να τη συναντήσω και να γίνω μέλος μιας εταιρείας όπως η Google εκείνη την εποχή. Ήταν μια ευκαιρία που έρχεται μια φορά στη ζωή και ήμουν εξαιρετικά τυχερός».

Η σοβαρή ασθένεια και ο μοναχικός δρόμος που τον οδήγησε στην κορυφή

Μετά την παραίτησή του από την Google το 2007, ο Huang ξεκίνησε τον ιστότοπο ηλεκτρονικού εμπορίου Oukou, ο οποίος πωλούσε ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης, όπως κινητά τηλέφωνα και οικιακές συσκευές. Πούλησε την εταιρεία τρία χρόνια αργότερα το 2010, προτού ξεκινήσει τη δεύτερη εταιρεία του και λίγο μετά το τρίτο του εγχείρημα, που ήταν το στούντιο τυχερών παιχνιδιών Xunmeng, το οποίο δημιούργησε παιχνίδια ρόλων βασισμένα στο Διαδίκτυο, με γυναικείους χαρακτήρες σχεδόν χωρίς ρούχα.

Ο Huang αντιμετώπισε μια σοβαρή τροπή στην καριέρα του αφού αναγκάστηκε να συνταξιοδοτηθεί πρόωρα το 2013, σε ηλικία μόλις 33 ετών, λόγω μόλυνσης του αυτιού.Όμως η συνταξιοδότηση δεν κράτησε πολύ. 

Βασιζόμενος στην εμπειρία του στα παιχνίδια, ο Huang μετέτρεψε το Pinduoduo σε μια «παιχνιδοποιημένη» εφαρμογή αγορών με διασκεδαστικές λειτουργίες που ενθαρρύνουν τις καθημερινές επισκέψεις στην εφαρμογή. Όπως έγραψε ο Huang στο ενημερωτικό δελτίο IPO της εταιρείας, το Pinduoduo είναι σαν ένας συνδυασμός Costco και Disneyland.  

Η επιρροή του βουδισμού στη ζωή του

Ως παιδί, ο Huang πήγαινε με τον παππού του για να προσκυνήσει τον Βούδα. Όταν ήταν ενήλικα επισκέφτηκε το μοναστήρι Φο Γκουάνγκ Σαν στην Ταϊβάν, ένα διάσημο προσκυνηματικό μέρος για τους πιστούς του Δάσκαλου Χσινγκ Γιουν, ενός βουδιστή μοναχού και ιδρυτή του θρησκευτικού κινήματος Φο Γκουάνγκ Σαν. 

Ο Huang ισχυρίζεται ότι δεν είναι βουδιστής, αλλά η θρησκεία έχει αφήσει ανεξίτηλο σημάδι στη ζωή του. Αναφερόμενος στις μέρες του στο Google, σημείωσε πώς τα χρήματα θα μπορούσαν να αλλάξουν τους ανθρώπους μέσα σε μια νύχτα. “Όπως ανέφερε ο Βουδισμός, το πόσα χρήματα μπορεί κανείς να πάρει είναι μια αντίστοιχη ενάρετη ανταμοιβή. Δεν είναι απαραίτητα καλό να αποκτάς μια μεγάλη περιουσία χωρίς αρκετή αρετή” παραδέχεται ο Huang.

O χαμός στις αγορές που έφερε το Temu

Το Pinduoduo κυκλοφόρησε το Temu στις ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο του 2022, αλλά η εφαρμογή αγορών με μειωμένες τιμές δεν έγινε ευρέως γνωστή παρά μόνο όταν διαφημίστηκε κατά τη διάρκεια του Super Bowl τον Φεβρουάριο του 2023.

Έκτοτε, το Temu έφτασε στην κορυφή του εμπορίου. Αυτή τη στιγμή αναφέρεται ως η κορυφαία δωρεάν εφαρμογή τόσο στο Google Play store όσο και στο Apple App Store, μπροστά από το TikTok, το Amazon και το Instagram.

Λειτουργεί αποκλειστικά ως αγορά, όπου οι πωλητές – κυρίως με έδρα την Κίνα – προσφέρουν μια τεράστια γκάμα ειδών που κυμαίνονται από fast fashion και μακιγιάζ έως ηλεκτρονικά είδη και οικιακά είδη στον ιστότοπο και την εφαρμογή της Temu, με τιμές τόσο χαμηλές που ορισμένοι αγοραστές θεωρούν ότι είναι απάτη.

Η απουσία προσωπικού χρόνου παραμένει αγκάθι στη ζωή του

Για να καταφέρει όσα έχτισε εδώ και χρόνια ο Huang έχει επιλέξει να βάλει όλο το βάρος και την ενέργειά του στις επιχειρηματικές του δραστηριότητες, αφήνοντας την προσωπική του ζωή σε δεύτερη μοίρα.

Γι’ αυτό τον λόγο παραμένει, ενώ είναι ήδη 43 ετών και ένας από τους πιο περιζήτητους εργένηδες της γενιάς του, ανύπαντρος, με τον ίδιο να παραδέχεται ότι η οικογένεια δεν προβλέπεται μέσα στα άμεσα σχέδιά του.

Όσο μπορεί από τον ελεύθερο χρόνο του τον αφιερώνει σε φιλανθρωπικές δραστηριότητες ενώ μάλιστα έχει χαρακτηριστεί ως ο κορυφαίος φιλάνθρωπος της Κίνας, με δωρεές για την επιστήμη, την γεωργία και τα τρόφιμα.

Σχετικά άρθρα