Φρανσουάζ Μπετανκούρ Μάγιερς: Η αμύθητη περιουσία της εγγονής του ιδρυτή της L’ Οreal, η φιλία με τους Ναζί, τα ερωτικά σκάνδαλα της μητέρα της και η ταραγμένη σχέση τους, η ζωή σαν ερημίτισσα και οι φιλανθρωπίες

H Françoise Bettencourt Meyers, εγγονή του ιδρυτή L’Oreal Eugène Schueller, είναι η πλουσιότερη γυναίκα στον κόσμο, σύμφωνα με τον δείκτη Bloomberg Billionaires. με αξία 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων, κυρίως λόγω της συμμετοχής της στη L’Oreal, τη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής καλλυντικών στον κόσμο, με πωλήσεις περίπου 41 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2022. Μάλιστα είναι η πρώτη γυναίκα που έφτασε σε τόσο μεγάλη καθαρή περιουσία.

Συγκεκριμένα, τα έσοδά της έχουν αυξηθεί κατά 28,6 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος – κυρίως επειδή το απόθεμα L’Oreal έχει φτάσει σε υψηλό ρεκόρ φέτος, αυξάνοντας περίπου το 39% μέχρι σήμερα και φέρνοντας την κεφαλαιοποίηση της γαλλικής εταιρείας πάνω από 250 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η Françoise Bettencourt Meyers είναι εγγονή του ιδρυτή της L’Oreal, Eugène Schueller

Françoise Bettencourt Meyers Liliane Bettencourt Andre Bettencourt
Ο Schueller, ένας φαρμακοποιός, ίδρυσε την εταιρεία που επρόκειτο να γίνει L’Oreal το 1909.

Η κόρη του και μητέρα της Φρανσουάζ Μπετανκούρ, Λιλιάν, κληρονόμησε την περιουσία του Schueller και τον έλεγχο της εταιρείας μετά το θάνατό του το 1957. Μαζί με τον σύζυγό της, André Bettencourt, Γάλλο πολιτικό, ήταν γνωστοί στη Γαλλία για τα λαμπερά πάρτι τους.

Όμως, η Φρανσουάζ ενδιαφερόταν από την αρχή λιγότερο για τον κοινωνικό τρόπο ζωής των γονέων της, προτιμώντας να παραμένει στο σπίτι και να παίξει πιάνο ή να διαβάσει, σύμφωνα με το Vanity Fair.

Η Bettencourt Meyers είχε μια ταραγμένη σχέση με τη μητέρα της

Η Liliane Bettencourt και η κόρη της Francoise Bettencourt-Meyers

Η σχέση μητέρας – κόρης ήταν τεταμένη από τότε που η Bettencourt Meyers ήταν έφηβη. «Η Φρανσουάζ ήταν βαριά και αργή», είπε κάποτε η μητέρα της, σύμφωνα με το Vanity Fair. «Πάντα ήταν ένα βήμα πίσω μου».

Η Λιλιάν μάλιστα δε δίστασε να αποκαλέσει την κόρη της Φρανσουάζ «ένα κρύο παιδί» σε μια συνέντευξη σε γαλλική εφημερίδα, σύμφωνα με τους The New York Times.

Ως ενήλικη, η Φρανσουάζ επέλεξε να επικεντρωθεί στην καριέρα της ως συγγραφέα

Φρανσουάζ Μπετανκούρ-Μάγιερς

Η κληρονόμος έχει γράψει βιβλία με θέματα που κυμαίνονται από την ελληνική μυθολογία μέχρι τον Ιουδαϊσμό και τον Καθολικισμό. Το πιο πρόσφατο βιβλίο της, ένα Βιβλικό σχόλιο με τίτλο “Regarard sur la Bible”, εκδόθηκε το 2008.

Η σχέση της με τη μητέρα της έφτασε σε οριακό σημείο όταν η Φρανσουαζ ξεκίνησε μια δεκαετή οικογενειακή διαμάχη για την κληρονομιά της

Φρανσουάζ Μπετανκούρ-Μάγιερς

Στην αγωγή, η Φρανσουάζ ισχυρίστηκε ότι ο φωτογράφος François-Marie Banier χρησιμοποίησε τη φιλία του με την μητέρα της Λιλιάν για να χειριστεί την ηλικιωμένη κληρονόμο για να του δώσει περίπου 1,3 δισεκατομμύρια  ευρώ!

Η Λιλιάν, η οποία εν τω μεταξύ διαγνώστηκε με άνοια, αμφισβήτησε τον ισχυρισμό της κόρης της, είπε ότι μοιράστηκε ελεύθερα τα περιουσιακά της στοιχεία με τον Banier. Σε μια επιστολή του 2008 προς το Banier, η Λιλιάν περιέγραψε τη σχέση της μαζί του λέγοντας ότι: «Είμαι σαν μια μητέρα, μία ερωμένη, όλα τα συναισθήματα περνούν μέσα μου. Με κάνει να τρέμω».

Η Φρανσουάζ υποστήριξε είπε σε ένα γαλλικό περιοδικό ειδήσεων το 2009 ότι ο στόχος του Banier είναι ξεκάθαρος: “να χωρίσει τη μητέρα της από την οικογένειά τους και να επωφεληθεί από αυτήν. Δεν θα το αφήσω να συμβεί.”

Η υπόθεση πήγε σε δίκη το 2015. Ο Banier καταδικάστηκε για «κατάχρηση αδυναμίας» και καταδικάστηκε σε δυόμισι χρόνια φυλάκιση ενώ του ζητήθηκε να πληρώσει στην Φρανσουάζ 158 εκατομμύρια ευρώ ως αποζημίωση. Η ποινή φυλάκισης και η πληρωμή αντιστράφηκαν αργότερα σε έφεση.

Τον περασμένο μήνα, το Netflix κυκλοφόρησε ένα ντοκιμαντέρ τριών μερών με τίτλο “The Billionaire, The Butler, and The Boyfriend” για το οικογενειακό δράμα της πάμπλουτης οικογένειας της L’ Oreal.

Μητέρα και κόρη δεν μίλησαν ξανά από το 2009

Liliane Bettencourt και Francoise Bettencourt-Meyers
Liliane Bettencourt και Françoise Bettencourt-Meyers

«Δεν βλέπω πια την κόρη μου και δεν το επιθυμώ», είχε πει η Λιλιάν σε συνέντευξή της το 2008. «Για μένα η κόρη μου έχει γίνει κάτι ανύπαρκτο». Ένας δικηγόρος που εμπλέκεται στην υπόθεση είπε ότι: «Η μητέρα “έσφαξε” την κόρη και μετά η κόρη τη μητέρα».

Το 2011, η Λιλιάν τέθηκε  υπό την κηδεμονία της οικογένειάς της λόγω ανησυχιών για την επιδείνωση της ψυχικής της υγείας. 

Η μήνυση έβγαλε στη φόρα ξεχασμένα οικογενειακά μυστικά, συμπεριλαμβανομένων των εικασιών ότι ο πατέρας της Φρανσουάζ και ο παππούς της ήταν φίλοι των Ναζί

Αντρέ Μπετανκούρ Φρανσουάζ Μπετανκούρ-Μάγιερς
Andre Bettencourt και Françoise Bettencourt-Meyers το 1988

Ο παππούς της Φρανσουάζ, Eugene Schueller, είχε επαινέσει δημόσια τον «δυναμισμό» του Αδόλφου Χίτλερ στα πρώτα χρόνια της ναζιστικής Γερμανίας και ερευνήθηκε ως συνεργάτης των Ναζί μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο Schueller ήταν επίσης μέλος μιας μυστικής εταιρείας που σχεδίαζε να ανατρέψει τη δημοκρατική κυβέρνηση της Γαλλίας τη δεκαετία του 1930. Η ομάδα, η οποία συνδέθηκε με πολλαπλούς φόνους και βομβιστικές επιθέσεις, χρηματοδοτήθηκε από τον Schueller που φιλοξένησε τις συνεδριάσεις της στα κεντρικά γραφεία της L’Oréal.

Ο André Bettencourt, ο πατέρας της Φρανσουάζ, έγραφε αντισημιτικές ιστορίες για τον φιλογερμανικό Τύπο κατά τη διάρκεια του πολέμου, αν και φέρεται ότι στον δρόμο άλλαξε γνώμη και εντάχθηκε τελικά στην Αντίσταση. Αργότερα παρασημοφορήθηκε για τη στρατιωτική του θητεία κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και συνέχισε να υπηρετεί στη γαλλική κυβέρνηση. 

Παρόλο που κέρδισε την δίκη η Φρανσουάζ ερευνήθηκε αργότερα για τους ισχυρισμούς που την ήθελαν να είχε δωροδοκήσει μάρτυρα

Françoise Bettencourt Meyers δισεκατομμυριούχος L'Oreal

Η έρευνα προέκυψε από μια καταγγελία που υπέβαλε ο Bainer το 2015. Εκείνη την εποχή, η Φρανσουάζ είπε ότι η πληρωμή που έκανε στον μάρτυρα ήταν εν μέρει αποζημίωση απόλυσης, εν μέρει προσωπικό δάνειο και όχι δωροδοκία για την κατάθεση. Η υπόθεση επιλύθηκε τελικά με μυστική συμφωνία το 2016, μεταξύ των δύο πλευρών.

Η Bettencourt Meyers κληρονόμησε δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια όταν πέθανε η μητέρα της το 2017 και πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία όπως αυτή η έπαυλη στα προάστια του Παρισιού…

Το σπίτι της Francoise Bettencourt Meyers Neuilly-sur-Seine

Το σπίτι βρίσκεται στο Neuilly-sur-Seine, ένα πλούσιο προάστιο δυτικά του Παρισιού. Το Neuilly-sur-Seine είναι γνωστό στη Γαλλία ως «προάστιο εξουσίας, ένα μέρος όχι μόνο πλούτου αλλά και επιρροής». Είναι επίσης ο τόπος κατοικίας των ηθοποιών Christian Clavier, Thierry Lhermitte και Gerard Jugnot και της πολιτικού Marine Le Pen.

… και αυτό το αρχοντικό με θέα στην ακτή της Βρετάνης της Γαλλίας.

Σπίτι στην ακτή της Βρετάνης στην Μπετανκούρ Μάγιερς

Η έπαυλη ήταν ένα από τα πατρικά σπίτια της Μπετανκούρ.

Η Φρανσουάζ και ο σύζυγός της Jean-Pierre Meyers

Οικογένεια Francoise Bettencourt Meyers
Jean-Victor Meyers, Nicolas Meyers, Francoise Bettencourt Meyers και ο σύζυγός της Jean-Pierre Meyers το 2019. 

Ο Jean-Pierre Meyers είναι Διευθύνων Σύμβουλος της γαλλικής εταιρείας παραγωγής οινοπνευματωδών ποτών Tethys SAS και είναι επίσης μέλος στο διοικητικό συμβούλιο της Nestle.

Το ζευγάρι έχει δύο ενήλικους γιους, τον Jean-Victor και τον Nicolas. Ο Jean-Victor είναι στο διοικητικό συμβούλιο της L’Oreal μαζί με την μητέρα του, Φρανσουάζ. Το ζευγάρι είχε μια ήρεμη ζωή, ειδικά μετά τον θάνατο της μητέρας της Φρανσουάζ. Τόσο δε που πολλοί τη χαρακτηρίζουν ως “ερημίτισσα” αφού κρατιέται μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Η Bettencourt Meyers είναι πλέον η πρώτη γυναίκα που έφτασε τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια περιουσία

Φρανσουάζ Μπετανκούρ-Μάγιερς

Η Bettencourt Meyers έχει αξία 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με το Bloomberg, καθιστώντας την την πλουσιότερη γυναίκα στον κόσμο και τον 12ο πλουσιότερο άνθρωπο.

Αυτή και η οικογένειά της ελέγχουν περίπου το ένα τρίτο της L’Oréal, του μεγαλύτερου κατασκευαστή καλλυντικών στον κόσμο. Οι μετοχές της L’Oréal αυξήθηκαν περίπου 35% φέτος, φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δεκαετιών και ανεβάζοντας την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας σε περισσότερα από 250 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η άνοδος της απόδοσης του χρηματιστηρίου έρχεται καθώς οι επιχειρήσεις ανακάμπτουν μετά την πανδημία. Η εταιρεία διαθέτει μάρκες μαζικής αγοράς όπως η Maybelline, η Essie, η Garnier και, φυσικά, η L’Oréal, καθώς και οι εταιρείες ομορφιάς υψηλής ποιότητας όπως η Urban Decay, η Lancôme και η Kiehl’s. Η L’Oréal αδειοδοτεί επίσης τα τμήματα ομορφιάς πολυτελών οίκων μόδας, συμπεριλαμβανομένων των Yves Saint Laurent και Valentino.

Η Φρανσουάζ έχει αφιερώσει μερικά από τα δισεκατομμύρια της στη φιλανθρωπία

Φρανσουάζ Μπετανκούρ-Μάγιερς
Φρανσουάζ Μπετανκούρ-Μάγιερς. 

Η Φρανσουάζ δεν έχει κρατήσει όλα τα χρήματά της για τον εαυτό της. Τον Απρίλιο του 2019 ήταν μεταξύ των Γάλλων δισεκατομμυριούχων που υποσχέθηκαν εκατομμύρια αφότου έπιασε φωτιά ο καθεδρικός ναός της Παναγίας των Παρισίων ενώ είναι επίσης πρόεδρος του Ιδρύματος Bettencourt Schueller, της φιλανθρωπικής οργάνωσης που συνίδρυσε τη δεκαετία του 1980. Εκδίδει επιχορηγήσεις για την υποστήριξη της έρευνας σε έργα βιοεπιστημών και τεχνών.

Με στοιχεία από το Business Insider

Σχετικά άρθρα