Ρόμπερτ Ντε Νίρο: 80χρονος θρυλικός ηθοποιός που εγκατέλειψε το γυμνάσιο – Η προσωπική του συλλογή με αντικείμενα από την κινηματογραφική του καριέρα – Οι 4 γάμοι, τα 7 παιδιά και η περιουσία που γλίτωσε από την πρώην σύζυγό του

Ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο είναι ένας θρυλικός ηθοποιός του Χόλιγουντ, ο οποίος έχει εμφανιστεί σε περισσότερες από 100 ταινίες στη μακροχρόνια καριέρα του στην υποκριτική, πάνω από 50 χρόνια.

Είναι νικητής πολλών διάσημων βραβείων για τις μοναδικές υποκριτικές του ικανότητες!

Οικογένεια και παιδική ηλικία

Ο Robert Anthony De Niro γεννήθηκε στις 17 Αυγούστου 1943 στην περιοχή Greenwich Village, στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης.

Ο πατέρας του, Robert De Niro Sr, και η μητέρα του Virginia Admiral, ήταν και οι δύο επαγγελματίες ζωγράφοι. Αν και οι γονείς του De Niro χώρισαν όταν ήταν μόλις 2 ετών το 1945, η μητέρα του τον μεγάλωσε στις περιοχές Little Italy και Greenwich Village του Μανχάταν.

Ο De Niro πήγε στο δημόσιο δημοτικό σχολείο μέχρι την 6η τάξη και μεταφέρθηκε στο Elisabeth Λύκειο Irwin για 7η και 8η τάξη. Συνέχισε στο Γυμνάσιο Μουσικής και Τέχνης για την 9η τάξη, αλλά σύντομα μετατέθηκε ξανά σε δημόσιο γυμνάσιο. Ο Ντε Νίρο παρακολούθησε το γυμνάσιο στο McBurney School, ένα ιδιωτικό ίδρυμα και αργότερα παρακολούθησε και το Προπαρασκευαστικό Σχολείο της Ρόδου, αν και δεν αποφοίτησε από κανένα από τα δύο.

Εν τέλει, άρχισε να σπουδάζει υποκριτική στο Ωδείο Stella Adler και επίσης στο Actors Studio του Lee Strasberg, αφού εγκατέλειψε το γυμνάσιο σε ηλικία 16 ετών.

Καριέρα

Η υποκριτική καριέρα του Ντε Νίρο φάνηκε να είναι προδιαγεγραμμένη, όταν έπαιξε το ρόλο του δειλού λιονταριού στη σχολική παραγωγή του Μάγου του Οζ σε ηλικία 10 ετών και ένιωσε την τεράστια δύναμη της σκηνής και της υποκριτικής.

Το 1963, σε ηλικία 20 ετών, o Ντε Νίρο εμφανίστηκε στον πρώτο του επαγγελματικό ρόλο στην ταινία “The Wedding Party”, η οποία τελικά κυκλοφόρησε το 1969.

Το 1970 εμφανίστηκε στο “Bloody Mama”, αλλά κέρδισε την αναγνώριση ως καλός ηθοποιός για τον ρόλο του στην ταινία του 1973, “Bang το Drum Slowly”.

Ντε Νίρο και Σκορτσέζε

Ο Ντε Νίρο και ο Μάρτιν Σκορτσέζε ξεκίνησαν τη μακροχρόνια φιλία τους όταν ο Ντε Νίρο εμφανίστηκε στο θρίλερ του Σκορτσέζε το 1973, “Mean Streets”.

Το 1974, ο Ντε Νίρο έπαιξε κρίσιμο ρόλο στο έπος του Φράνσις Φορντ Κόπολα «Ο Νονός ΙΙ», όπου έπαιξε έναν νεαρό, Βίτο Κορλεόνε. Ο Ντε Νίρο κέρδισε το Όσκαρ Β’ Ανδρικού Ρόλου για την ταινία. Αυτό τον ανέδειξε επίσης και ως τον πρώτο ηθοποιό που κέρδισε το Όσκαρ σε έναν ρόλο, στο μεγαλύτερο μέρος του οποίου μιλούσε μια ξένη γλώσσα.

Κινηματογραφικές επιτυχίες

  • Taxi Driver (1976)
  • New York, New York (1977)
  • Raging Bull (1980)
  • The King of Comedy (1983)
  • Goodfellas (1990)
  • Cape Fear (1991)
  • Casino (1995)

Η θεαματική ερμηνεία του De Niro στην ταινία “Taxi Driver” του χάρισε ευρεία αναγνώριση!

Η προσωπική του συλλογή, με τα αντικείμενα από την πορεία της κινηματογραφικής του καριέρας

Ο Robert De Niro σε μια σκηνή από το “Taxi Driver”. Η άδεια που απέκτησε για να εργαστεί ως ταξιτζής. Πηγή: Columbia/TriStar

Όταν ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο άκουσε ότι το προσωπικό, σχολιασμένο σενάριο του Μάρλον Μπράντο για τον «Νονό» πωλείται στο eBay, δεν χάρηκε ιδιαίτερα.

Πώς θα μπορούσε ένα τόσο σημαντικό πολιτιστικό τεχνούργημα, δημιουργημένο από ένα είδωλο της υποκριτικής, έναν πραγματικό καλλιτέχνη, να είναι τόσο εύκολο να το προσφέρει κανείς όσο ένα παλιό φλιπεράκι ή μια κούπα καφέ του Λας Βέγκας;

Το 2006 ο Ντε Νίρο έψαχνε ένα μέρος για να δωρίσει την εκτεταμένη συλλογή από σκηνικά, κοστούμια, σενάρια, επιστολές και αναμνηστικά που είχε συγκεντρώσει κατά τη διάρκεια της καριέρας του, που διήρκεσε έξι δεκαετίες. Δεν ήθελε οι σημειώσεις του σεναρίου του «Ταξιτζή» να καταλήξουν να φθείρονται στην ντουλάπα ενός αγνώστου στο Des Moines, οπότε αναζήτησε ένα μέρος όπου οι αρχειονόμοι και το προσωπικό θα φρόντιζαν και θα διατηρούσαν κάθε κομμάτι, συμπεριλαμβανομένων των κόκκινων γαντιών του μποξ και της λεοπάρ ρόμπας που φορούσε ως Jake LaMotta στο “Raging Bull” και των σελίδων με τις επιστολές που έγραφε ο ίδιος και ο σκηνοθέτης του “Last Tycoon”, Elia Kazan μεταξύ τους.

«Ήθελα να τα κρατήσω για τα παιδιά μου και ήθελα να τα κρατήσω όλα μαζί», είπε.

Το Τέξας μπορεί να φαίνεται περίεργο μέρος για τα δύο βραβεία Όσκαρ και τις προσωπικές φωτογραφίες του Ντε Νίρο, αλλά ο ίδιος ήθελε ένα ίδρυμα που θα παρείχε εύκολη πρόσβαση σε φοιτητές, ερευνητές και σινεφίλ από όλο τον κόσμο. Όπως είπε και ο ίδιος στην ομιλία του εκείνη τη νύχτα: «Είχα συσσωρεύσει ένα τρομακτικό όγκο πραγμάτων. Θα ήταν είτε το Ransom Center είτε ένα επεισόδιο του “Hoarders”».

Το κέντρο που διάλεξε, στεγάζει πολλά έγγραφα (π.χ. τα έγγραφα της καθηγήτριας υποκριτικής Στέλλας Άντλερ, του Σάμιουελ Μπέκετ, του Τ.Σ. Έλιοτ, του Τομ Στόπαρντ, του Τένεσι Ουίλιαμς και της Φρίντα Κάλο). Στην ομιλία του, ο Ντε Νίρο είπε ότι επέλεξε το κέντρο λόγω της παρέας στην οποία θα βρισκόταν το αρχείο του. «Φαντάζομαι τα χαρτιά μου να μιλούν με τα δικά τους χαρτιά, ή τουλάχιστον να προσπαθούν, και τα δικά τους χαρτιά να ρωτούν τα δικά μου χαρτιά: «Τι στο διάολο κάνεις εδώ;».

Η έκθεση “Robert De Niro Papers” περιλαμβάνει ένα μέρος των 537 κιβωτίων, 601 δεμένων τόμων και 147 φακέλων με αντικείμενα που δώρισε ο De Niro.

Μεταξύ άλλων, τα αντικείμενα της προσωπικής του συλλογής από τις εμπειρίες της ζωής του είναι τα εξής:

  • Νεαρός ο Ντε Νίρο σε ασπρόμαυρη φωτογραφία κι ένα από τα πρώτα βιογραφικά του ως ηθοποιός
Harry Ransom Center

Ο Ντε Νίρο είπε ότι θυμόταν να δακτυλογραφεί εκείνα τα βιογραφικά, και όταν τον ρώτησα αν ίσως, ενδεχομένως, υπερέβαλε σε κάτι, είπε: «Νομίζω ότι ίσως το έκανα. Ίσως να είπα ότι έπαιζα σε ένα έργο ή ότι είχα έναν ρόλο σε ένα έργο και ότι είχα μόλις κάνει μια σκηνή».

  • Fedora από το ‘Mean Streets’
Harry Ransom Center – Warner Bros

Το καπέλο και ο ρόλος σηματοδότησαν την έναρξη μιας από τις πιο διαχρονικές και δυνατές συνεργασίες του κινηματογράφου, μεταξύ του Ντε Νίρο και του σκηνοθέτη Μάρτιν Σκορτσέζε. Όταν ο ηθοποιός φόρεσε αυτό το καφέ καπέλο για να διαβάσει το ρόλο του Johnny Boy, του πανκ της γειτονιάς, ο Σκορτσέζε ήξερε ότι ο De Niro ήταν ο άνθρωπός του, όπως δήλωσε στο περιοδικό New York λίγα χρόνια αργότερα.

«Φορούσα αυτό το καπέλο όταν ήμουν παιδί. Aπλά μου άρεσε», είπε ο Ντε Νίρο.

  • Άδεια οδήγησης από το ‘Taxi Driver’
Harry Ransom Center

Για να προετοιμαστεί για τον ρόλο του το 1976 ως Travis Bickle, ένας στοιχειωμένος, μοναχικός βετεράνος του Βιετνάμ που μετατράπηκε σε ταξιτζή της Νέας Υόρκης, ο De Niro πέρασε λίγο περισσότερο από μια εβδομάδα οδηγώντας ταξί.

Αυτό συνέβη αμέσως μετά την απονομή του Όσκαρ για το «Ο Νονός Μέρος ΙΙ» και ένας επιβάτης τον αναγνώρισε και σχολίασε ότι τα πράγματα πρέπει να είναι ιδιαίτερα δύσκολα για τους ηθοποιούς, αν ένας νικητής Όσκαρ προσπαθεί να βγάλει χρήματα οδηγώντας ταξί.

Η άδεια είναι άλλο ένα κομμάτι της συλλογής που φωτίζει την αφοσίωσή του στον χαρακτήρα και τα όσα κάνει για να ενσαρκώσει πλήρως μια άλλη ζωή.

  • Στρατιωτικές ετικέτες σκύλων από το ‘The Deer Hunter’
Harry Ransom Center

«Δεν θυμάμαι αν τις φορούσα καθ’ όλη τη διάρκεια της παραγωγής», είπε ο Ντε Νίρο για την ταυτότητα που φορούσε ο χαρακτήρας του, ο Μάικ, στην ταινία του Μάικλ Τσιμίνο του 1978 για μια ομάδα φίλων από μια χαλυβουργική πόλη της Πενσυλβάνια, η ζωή των οποίων σημαδεύτηκε για πάντα από τις εμπειρίες τους στο Βιετνάμ.

  • ‘Raging Bull’ Σενάριο με σχόλια
Harry Ransom Center

Όπως και τα περισσότερα σενάρια της συλλογής, το προσχέδιο του “Raging Bull” του De Niro, με ημερομηνία “2-1-79” και αναθεωρημένο από τους “M.S. και R.D.N.” (ο σκηνοθέτης και ο ηθοποιός), είναι γεμάτο με χειρόγραφες σημειώσεις. Το ογκώδες κείμενο είναι κλεισμένο σε έναν καφέ δερμάτινο φάκελο.

Οι σημειώσεις στις σελίδες του σεναρίου είναι δύσκολο να αποκρυπτογραφηθούν.

Παρόλα αυτά, οι λάτρεις του κινηματογράφου, στην προσπάθειά τους να αποκωδικοποιήσουν την καριέρα του Ντε Νίρο, είναι σίγουρο πως θα δεν βρουν εμπόδιο από κάτι τέτοιο.

Προσωπική Ζωή

Το 1976, ο De Niro παντρεύτηκε την πρώτη του σύζυγο, Diahnne Abbott, η οποία είχε μία κόρη, την οποία ο Ντε Νίρο υιοθέτησε και πήρε το επώνυμό του, Drena De Niro. Με την Diahnne, βέβαια, έφεραν στον κόσμο τον Ραφαέλ.

Το 1995, αφού ο Ντε Νίρο συνδέθηκε με το μοντέλο Toukie Smith και απέκτησαν δίδυμα, τον Aaron Kendrick και τον Julian Henry de Niro, μέσω παρένθετης μητέρας.

Το 1997, ο De Niro παντρεύτηκε τη δεύτερη σύζυγό του, την ηθοποιό Grace Hightower και το 1998, απέκτησαν έναν γιο, τον Έλιοτ, προτού χωρίσουν το 1999. Το 2011, το ζευγάρι υποδέχτηκε την κόρη του, Helen Grace.

Τα παιδιά του σήμερα

– Ντρίνα Ντε Νίρο, 52 ετών

Μοίρασε τον χρόνο της μεταξύ της Νέας Υόρκης, του Λος Άντζελες και της Ιταλίας. Άφησε το σχολείο και αποφάσισε να εξερευνήσει τις τέχνες, στρεφόμενη σε μια σειρά από διάφορα μονοπάτια καριέρας, όπως μοντέλο, DJ και σύμβουλος μόδας.

Τελικά αποφάσισε να ακολουθήσει τα βήματα του Ντε Νίρο και σύντομα βρήκε τα πατήματά της ως ηθοποιός και σκηνοθέτιδα.

Ο πρώτος της ρόλος ήταν στο Grace of My Heart της Άλισον Άντερς το 1996 και συνέχισε να πρωταγωνιστεί σε πολλές από τις ταινίες του πατέρα της, όπως το On The Run του 1999, το City By The Sea του 2002 και το Showtime του 2002.

Ο Ντε Νίρο χώρισε με τη μητέρα της το 1988, αλλά ο σταρ του Χόλιγουντ παρέμεινε στη ζωή της. Η Ντρένα έκανε τον Ντε Νίρο παππού το 2003, όταν καλωσόρισε τον γιο της Λεάντρο με τον τότε φίλο της Κάρλος Ροντρίγκεζ.

Σήμερα ζει στη Νέα Υόρκη, έχει στρέψει την προσοχή της στη σκηνοθεσία και εκπαιδεύεται στο Muay Thai και στις πολεμικές τέχνες.

– Ραφαέλ Ντε Νίρο, 47 ετών

Μαζί με τη σύντροφό του

Μεγαλώνοντας, έδειξε μεγάλο επιχειρηματικό πνεύμα, δουλεύοντας σε διάφορες καλοκαιρινές δουλειές, μεταξύ των οποίων σε ένα περσικό μαγαζί με χαλιά, ως θυρωρός και ως σερβιτόρος στο εστιατόριο Nobu του πατέρα του.

Παρότι αρχικά, έμοιαζε ότι θα ακολουθήσει τα βήματα του πατέρα του, τελικά έγινε μεσίτης ακινήτων στη Νέα Υόρκη.

– Άαρον Κέντριν Ντε Νίρο, 28 ετών

Αυτός στα αριστερά της φωτογραφίας

Ο Aaron έχει σε μεγάλο βαθμό αποφύγει τα φώτα της δημοσιότητας και, ως εκ τούτου, πολύ λίγα είναι γνωστά γι’ αυτόν.

Φαίνεται επίσης να μην έχει κανένα δημόσιο προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

– Τζούλιαν Ντε Νίρο, 28 ετών

Ο δίδυμος αδελφός του Άαρον που έχει κληρονομήσει τα γονίδια της υποκριτικής από τον πατέρα του.

Έκανε την πρώτη του επιτυχία το 2016, όταν εμφανίστηκε στο In Dubious Battle μαζί με ένα γεμάτο αστέρια καστ που περιλάμβανε τη Selena Gomez και τον James Franco.

Όμως το τηλεοπτικό του ντεμπούτο χρειάστηκε λίγο περισσότερο χρόνο για να πραγματοποιηθεί. Ο Τζούλιαν ανέλαβε τον ρόλο του νεαρού Μπαράκ Ομπάμα στη δραματική σειρά του Showtime, The First Lady, το 2022.

Ο Τζούλιαν σπούδασε επιστήμη των υπολογιστών και μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης.

– Έλιοτ Ντε Νίρο, 26 ετών

Το 2016, ο Ντε Νίρο αποκάλυψε ότι ο Elliot είχε αυτισμό, αλλά είπε ότι το τένις ήταν ένα από τα πάθη του.

«Το να βρίσκεις πράγματα να κάνουν τα παιδιά είναι ένα δύσκολο κομμάτι της όλης κατάστασης με τους γονείς παιδιών με ειδικές ανάγκες», είπε ο ηθοποιός.

– Έλεν Γκρέις Ντε Νίρο, 12 ετών

– Γκάια Βιρτζίνια Τσεν-Ντε Νίρο, 1 ετών

Πρόκειται για το παιδί που έκανε το 2023, με την σύντροφό του Tiffany Chen.

«Είμαι ένας 80χρονος μπαμπάς και είναι υπέροχο»

Ο ηθοποιός, σε συνέντευξή του στο AARP The Magazine, μίλησε για το πώς είναι η πατρότητα από τότε που καλωσόρισε το έβδομο παιδί του.

Χαρακτηριστικά είπε: «Είμαι ένας 80χρονος μπαμπάς και είναι υπέροχο».

«Όλα όσα με απασχολούν ή με ανησυχούν εξαφανίζονται όταν την κοιτάζω. Οπότε αυτό από μόνο του είναι θαυμαστό».

Και συνέχισε: «Έχει έναν πολύ γλυκό τρόπο να σε κοιτάζει και να σε καταλαβαίνει, και η άλλη μου κόρη, η Έλεν, είχε επίσης αυτόν τον τρόπο, απλά σε κοιτάζει και σε καταλαβαίνει … Δεν ξέρω πού θα πάει αργότερα όταν μεγαλώσει, αλλά σκέφτεται, παρατηρεί τα πάντα και παρακολουθεί. Είναι πραγματικά ενδιαφέρον».

«Θέλω να είμαι εδώ όσο περισσότερο μπορώ για να την απολαύσω», πρόσθεσε.

Ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο έχει συγκεντρώσει καθαρή περιουσία 500 εκατομμυρίων δολαρίων κατά τη διάρκεια της καριέρας του, σύμφωνα με το Celebrity Net Worth. Ο πλούτος του δεν πηγάζει μόνο από την υποκριτική του, αλλά και από τις επιχειρήσεις παραγωγής και φιλοξενίας του.

Πριν τρία χρόνια, η πρώην σύζυγος του Ρόμπερτ Ντε Νίρο, Γκρέις Χάιταουερ, διεκδικούσε τη μισή περιουσία από αυτή που απέκτησε ο ηθοποιός από τις ταινίες και την επιχειρηματική του δραστηριότητα, όσα χρόνια ήταν παντρεμένοι.

Ωστόσο, το δικαστήριο που πραγματοποιήθηκε, απεφάνθη υπέρ του ηθοποιού, καθώς με απόφασή του, η πρώην σύζυγός του δεν δικαιούται τη μισή περιουσία του. 

Σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, «το εισόδημα του συζύγου που αποκτήθηκε κατά τη διάρκεια του γάμου και άλλα επιχειρηματικά περιουσιακά στοιχεία που αποκτήθηκαν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, αποτελούν χωριστή περιουσία του».

Σχετικά άρθρα