Κατάγματα λεκάνης. Πότε απειλούν τη ζωή thumbnail
Τα κατάγματα πυελικού δακτυλίου ( λεκάνης ) αποτελούν περίπου το 3% των καταγμάτων του ανθρώπινου σκελετού. Είναι σπάνιες κακώσεις, παρόλα αυτά απασχολούν αρκετές φορές την κοινή γνώμη. Τελευταία είχαμε το κάταγμα λεκάνης που υπέστη η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ. Οι κακώσεις αυτές είναι αρκετές φορές θανατηφόρες.

Κατάγματα λεκάνης. Πότε απειλούν τη ζωή

 


Τα κατάγματα  πυελικού δακτυλίου ( λεκάνης ) αποτελούν περίπου το 3% των καταγμάτων του ανθρώπινου σκελετού. Είναι σπάνιες κακώσεις, παρόλα αυτά απασχολούν αρκετές φορές την κοινή γνώμη. Τελευταία είχαμε το κάταγμα λεκάνης που υπέστη η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ.


ΓΡΑΦΕΙ ο κ. Παπασωτηρίου Αντώνης, Ορθοπεδικός


Αντώνης Παπασωτηρίου


 


Οι κακώσεις  αυτές είναι αρκετές φορές θανατηφόρες. Προκαλούνται από βία υψηλής ενέργειας, όπως είναι τα τροχαία ατυχήματα στους νέους ανθρώπους ή από βία χαμηλής ενέργειας όπως συμβαίνει στους ηλικιωμένους ανθρώπους με οστεοπόρωση μετά από πτώση στο έδαφος κατά την βάδιση.


Εκτός από τις σταθερές κακώσεις της πυέλου, όπου η αντιμετώπιση είναι συντηρητική δεν χρειάζεται δηλαδή χειρουργείο, υπάρχουν και οι ασταθείς κακώσεις της πυέλου. Οι τελευταίες αιμορραγούν μέχρι θανάτου. Η αντιμετώπιση τους πρέπει να είναι άμεση. Αρκετές φορές χρησιμοποιείται σεντόνι ή μία ειδική ζώνη πυέλου που σταθεροποιεί προσωρινά την λεκάνη. Στον έλεγχο για την διάγνωση τους βοηθάνε οι ακτινογραφίες και η αξονική τομογραφία. Η τελική σταθεροποίηση των καταγμάτων αυτών γίνεται με εξωτερική ή εσωτερική οστεοσύνθεση.


Η αντιμετώπιση των καταγμάτων αυτών απαιτεί ειδικά οργανωμένα νοσηλευτικά ιδρύματα με εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή.

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X