Γιατί παίρνω κιλά ενώ δεν τρώω πολύ; Σίγουρα έχεις κάνει ένα από αυτά τα 12… λάθη!

Εάν αρχίσατε να καταναλώνετε περισσότερες θερμίδες από το συνηθισμένο ή μειώσατε την καθημερινή σας άσκηση, μην εκπλαγείτε αν οι αριθμοί στην ζυγαριά αυξάνονται.

Αλλά τι γίνεται αν έχετε τις ίδιες συνήθειες αλλά το βάρος σας αυξάνεται; Ήρθε η ώρα να ερευνήσουμε λίγο βαθύτερα σε τι άλλο μπορεί να οφείλεται.

  • Η έλλειψη ύπνου

Υπάρχουν δύο εκδοχές στην σχέση ύπνου και αύξησης βάρους. Πρώτον, εάν είστε ξύπνιοι μέχρι αργά, οι πιθανότητες να καταναλώσετε κάποιο σνακ αργά το βράδυ είναι μεγαλύτερες, πράγμα που σημαίνει περισσότερες θερμίδες.

Η άλλη εκδοχή περιλαμβάνει αυτό που συμβαίνει στο σώμα σας όταν δεν σας παίρνει ο ύπνος. Οι αλλαγές στα επίπεδα ορμονών αυξάνουν την πείνα και την όρεξη και επίσης σας κάνουν να μην αισθάνεστε τόσο χορτάτοι μετά το φαγητό.

  • Το στρες

Όταν οι απαιτήσεις της καθημερινότητάς σας γίνονται πολύ έντονες, το σώμα σας μπαίνει σε κατάσταση επιβίωσης. Η κορτιζόλη, η «ορμόνη του στρες», εκκρίνεται, και προκαλεί αύξηση της όρεξης.

Και φυσικά, μπορεί να καταφύγετε και σε τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες σε περιόδους άγχους. Αυτός είναι ο τέλειος συνδυασμός είναι για αύξηση βάρους.

  • Τα αντικαταθλιπτικά

Μια ατυχής παρενέργεια από ορισμένα αντικαταθλιπτικά είναι η αύξηση βάρους. Συζητήστε με το γιατρό σας σχετικά με την πραγματοποίηση αλλαγών στο θεραπευτικό σας πρόγραμμα εάν πιστεύετε ότι το αντικαταθλιπτικό σας προκαλεί αύξηση βάρους. Αλλά μην σταματήσετε ή αλλάξτε μόνοι σας το φάρμακό σας.

Συνειδητοποιήστε ότι ορισμένοι άνθρωποι βιώνουν αύξηση βάρους μετά την έναρξη της φαρμακευτικής αγωγής μόνο επειδή αισθάνονται καλύτερα, γεγονός που οδηγεί σε καλύτερη όρεξη. Επίσης, η ίδια η κατάθλιψη μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στο βάρος.

  • Τα στεροειδή

Τα αντιφλεγμονώδη στεροειδή φάρμακα όπως η πρεδνιζόνη είναι γνωστά για την πρόκληση αύξησης βάρους. Η κατακράτηση υγρών και η αυξημένη όρεξη είναι οι κύριοι λόγοι.

Μερικοί άνθρωποι μπορεί επίσης να δουν μια προσωρινή αλλαγή όπου το σώμα τους κατακρατά λίπος ενώ παίρνουν στεροειδή – σε μέρη όπως το πρόσωπο, την κοιλιά ή το πίσω μέρος του λαιμού.

Εάν έχετε πάρει στεροειδή για περισσότερο από μία εβδομάδα, μην τα σταματήσετε απότομα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα. Συμβουλευτείτε πρώτα το γιατρό σας.

  • Τα φάρμακα που μπορεί να προκαλέσουν αύξηση βάρους

Αρκετά άλλα συνταγογραφούμενα φάρμακα συνδέονται με την αύξηση βάρους. Η λίστα περιλαμβάνει αντιψυχωσικά φάρμακα (χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία διαταραχών όπως η σχιζοφρένεια και η διπολική διαταραχή), μαζί με φάρμακα για τη θεραπεία ημικρανιών, επιληπτικών κρίσεων, υψηλής αρτηριακής πίεσης και διαβήτη.

Συνεργαστείτε με τον γιατρό σας για να βρείτε ένα φάρμακο που θεραπεύει τα συμπτώματά σας και μειώνει τις παρενέργειες.

  • Τα αντισυλληπτικά χάπια

Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, τα συνδυασμένα αντισυλληπτικά χάπια (οιστρογόνα και προγεστίνη) δεν έχουν αποδειχθεί ότι προκαλούν αύξηση βάρους.

Πιστεύεται ότι ορισμένες γυναίκες που παίρνουν το χάπι μπορεί να παρουσιάσουν κάποια αύξηση βάρους που σχετίζεται με την κατακράτηση υγρών, αλλά αυτό είναι συνήθως βραχυπρόθεσμο.

Εάν εξακολουθείτε να ανησυχείτε για πιθανή αύξηση βάρους, μιλήστε με το γιατρό σας.

  • Ο υποθυρεοειδισμός

Εάν ο θυρεοειδής σας  δεν παράγει αρκετή ορμόνη, πιθανότατα αισθάνεστε κουρασμένοι, αδύναμοι και παίρνετε βάρος. Χωρίς αρκετή ορμόνη του θυρεοειδούς, ο μεταβολισμός σας επιβραδύνεται, καθιστώντας πιο πιθανή την αύξηση βάρους.

Ακόμη και ένας θυρεοειδής που λειτουργεί στο κατώτατο του φυσιολογικού εύρους μπορεί να προκαλέσει αύξηση βάρους. Η αντιμετώπιση του υποθυρεοειδισμού με φάρμακα μπορεί να αντιστρέψει την αύξηση του βάρους.

  • Η εμμηνόπαυση

Οι περισσότερες γυναίκες παίρνουν κάποιο βάρος κατά την περίοδο της εμμηνόπαυσης, αλλά οι ορμόνες πιθανώς δεν είναι η μόνη αιτία. Η γήρανση επιβραδύνει το μεταβολισμό σας, οπότε καίτε λιγότερες θερμίδες.

Και οι αλλαγές στον τρόπο ζωής όπως η μείωση της σωματικής άσκησης παίζουν ρόλο. Συνήθως κατά την εμμηνοπαυσιακή περίοδο το λίπος συσσωρεύεται γύρω από τη μέση σας , περισσότερο από τους γοφούς και τους μηρούς σας.

  • Το σύνδρομο Cushing

Η αύξηση βάρους είναι ένα κοινό σύμπτωμα του συνδρόμου Cushing, μια κατάσταση στην οποία εκτίθεστε σε υπερβολική ποσότητα κορτιζόλης την ορμόνη του στρες, η οποία με τη σειρά της προκαλεί αύξηση βάρους και άλλες ανωμαλίες.

Μπορείτε να αποκτήσετε το σύνδρομο Cushing εάν παίρνετε στεροειδή για άσθμα, αρθρίτιδα ή λύκο. Μπορεί επίσης να συμβεί όταν τα επινεφρίδια σας παράγουν πάρα πολύ κορτιζόλη ή μπορεί να σχετίζονται με έναν όγκο. Η αύξηση βάρους μπορεί να είναι πιο εμφανής γύρω από το πρόσωπο, το λαιμό, την άνω πλάτη ή τη μέση.

  • Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS)

Το PCOS είναι ένα κοινό ορμονικό πρόβλημα σε γυναίκες στην αναπαραγωγική ηλικία. Οι περισσότερες γυναίκες με PCOS αναπτύσσουν πολλές μικρές κύστες στις ωοθήκες τους. Η κατάσταση οδηγεί σε ανισορροπίες ορμονών που επηρεάζουν τον εμμηνορρυσιακό κύκλο μιας γυναίκας και μπορεί να οδηγήσουν σε επιπλέον τριχοφυΐα του σώματος και  ακμή.

Οι γυναίκες με αυτή την πάθηση είναι ανθεκτικές στην ινσουλίνη (η ορμόνη που ελέγχει το σάκχαρο στο αίμα), επομένως μπορεί να προκαλέσει αύξηση βάρους. Το βάρος τείνει να συγκεντρώνεται γύρω από την κοιλιά, θέτοντας αυτές τις γυναίκες σε μεγαλύτερο κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις.

  • Η διακοπή του καπνίσματος

Η διακοπή του καπνίσματος είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για την υγεία σας. Κατά μέσο όρο, τα άτομα που σταματούν το κάπνισμα παίρνουν λιγότερο από 10 κιλά. Θα πρέπει να σταματήσετε να αισθάνεστε πεινασμένοι μετά από αρκετές εβδομάδες, κάτι που θα διευκολύνει την απώλεια βάρους που αποκτήσατε.

Οι 5 κανόνες αν παίρνετε βάρος εξαιτίας των παραπάνω λόγων

  • Μην σταματήσετε να παίρνετε τα φάρμακα σας χωρίς πρώτα να συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Αξιολογείστε τη σημασία του φαρμάκου που παίρνετε. Μπορεί να είναι κρίσιμο για την υγεία σας. Επίσης, μπορεί κάποιος άλλος παράγοντας να σας προκαλεί να αυξήσετε το βάρος. Ο γιατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να καταλάβετε τι συμβαίνει.
  • Μην συγκρίνετε τον εαυτό σας με άλλους ανθρώπους που παίρνουν το ίδιο φάρμακο. Δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι τις ίδιες παρενέργειες στο ίδιο φάρμακο. Ακόμα κι αν ένα φάρμακο προκάλεσε σε κάποιον άλλο να χάσει βάρος, μπορεί το ίδιο να μην ισχύει για εσάς.
  • Να θυμάστε ότι εάν η αύξηση βάρους είναι μόνο από κατακράτηση υγρών, δεν είναι μόνιμο βάρος ή λίπος. Μόλις τελειώσετε τη λήψη του φαρμάκου ή η κατάστασή σας είναι υπό έλεγχο, η διόγκωση από την κατακράτηση υγρών μπορεί να μειωθεί. Εν τω μεταξύ, ακολουθήστε μια δίαιτα πτωχότερη σε νάτριο.
  • Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για ένα άλλο φάρμακο που μπορείτε να πάρετε. Σε πολλές περιπτώσεις, ο γιατρός σας μπορεί να σας συνταγογραφήσει κάποιο άλλο φάρμακο που μπορεί να μην έχει τις ίδιες παρενέργειες.
  • Μάθετε εάν η αύξηση βάρους οφείλεται σε μείωση του μεταβολισμού, είτε από ιατρική κατάσταση είτε από φάρμακα. Και αν ναι, αφιερώστε χρόνο για να συμμετάσχετε σε δραστηριότητες αύξησης του μεταβολισμού. Να εντάξετε τη φυσική δραστηριότητα στην καθημερινότητά σας!

Αγγελική Λορέντζου
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr
www.logodiatrofis.gr

Διαβάστε σχετικά άρθρα:

Κορωνοϊός και τρόφιμα. 6… διατροφικοί κανόνες για να προστατευτούμε!

Θες να φας σουφλέ αλλά σκέφτεσαι τις θερμίδες; Αυτές είναι οι πιο εύκολες και υγιεινές συνταγές!

Σχετικά άρθρα