Αρχική / Ψυχολογία / Real Life / Οικογένεια / Κακιά πεθερά και άλλοι αρνητικοί άνθρωποι: Πώς να τους φέρεσαι
Κακιά πεθερά και άλλοι αρνητικοί άνθρωποι: Πώς να τους φέρεσαι thumbnail
Αρχικά με την αγάπη. Αν, όμως, ο νους τους είναι τόσο καλυμμένος με τα γκρίζα πέπλα της κακίας και του μίσους και δεν μπορούν να δεχτούν την αγάπη, τότε βάζεις όρια. Αν επιμείνεις να τους φέρεσαι με αγάπη, δύο πράγματα μπορεί να συμβούν: Ή να παραμείνουν στην αρνητικότητά τους και την κακία τους ή να δεχτούν τελικά την αγάπη σου και να μαλακώσουν.

Κακιά πεθερά και άλλοι αρνητικοί άνθρωποι: Πώς να τους φέρεσαι

Αρνητικοί άνθρωποι στην προσωπική μας ζωή Σύντροφος, σύζυγος, φίλοι, γείτονες, πεθερός, πεθερά κ.ά.


Με δύο τρόπους αντιμετωπίζονται οι αρνητικοί άνθρωποι.


Αρχικά με την αγάπη. Αν, όμως, ο νους τους είναι τόσο καλυμμένος με τα γκρίζα πέπλα της κακίας και του μίσους και δεν μπορούν να δεχτούν την αγάπη, τότε βάζεις όρια. Αν επιμείνεις να τους φέρεσαι με αγάπη, δύο πράγματα μπορεί να συμβούν: Ή να παραμείνουν στην αρνητικότητά τους και την κακία τους ή να δεχτούν τελικά την αγάπη σου και να μαλακώσουν.


Στο σημείο αυτό θα σου διηγηθώ δυο ιστορίες και εσύ αποφάσισε ανάλογα ποια στάση θα κρατήσεις, όταν έχεις κάποιο αρνητικό άνθρωπο στη ζωή σου.


"Ήταν σ’ ένα χωριό της Ιαπωνίας μια μάνα που είχε ένα γιο. Όταν ο γιος παντρεύτηκε, η πεθερά έκανε το βίο αβίωτο στη νύφη της.Η νύφη για αρκετό καιρό υπέμενε τις ιδιοτροπίες της πεθεράς αλλά τελικά άρχισε να σκέπτεται πώς θα βρει τρόπο να την ξεφορτωθεί.Πήγε στον σοφό της περιοχής που είχε τη γνώση των ιδιοτήτων ίων βοτάνων, του είπε την ιστορία της και τον παρακάλεσε να της δώσει κάποιο βότανο που θα έστελνε σιγά-σιγά την πεθερά της στον άλλο κόσμο.Ο σοφός όταν της έδωσε το βότανο της σύστησε να κάνει στην πεθερά της καθημερινά μαλάξεις στο σώμα για να δράσει καλύτερα.Από τις πρώτες μέρες της εφαρμογής του βοτάνου και των μαλάξεων, η συμπεριφορά της πεθεράς άρχισε να γίνεται πιο γλυκιά προς τη νύφη. Μετά από μερικές μέρες, όταν η πεθερά έφτασε να δείχνει λατρεία προς τη νύφη της επειδή την ανακούφιζε σωματικά, εκείνη έντρομη πήγε και παρακάλεσε τον σοφό να της δώσει το αντίδοτο για να μην πεθάνει η πεθερά της.


Εκείνος της είπε: «Δεν σου έδωσα κάποιο βότανο για να την πεθάνεις αλλά σου έδωσα τον τρόπο που θα την κάνεις να σε αγαπήσει»".


Όταν άκουσα αυτή την ιστορία κατάλαβα ότι όλοι οι δύστροποι άνθρωποι είναι δυστυχισμένοι, επειδή δεν έχουν βιώσει την αγάπη. Αυτός είναι ο λόγος που είναι δύστροποι, που βγάζουν κακίες και μίσος προς τους άλλους ανθρώπους.


Την άλλη ιστορία, την άκουσα να τη διηγείται μια κυρία σε μια τηλεοπτική εκπομπή. Η αφήγησή της ήταν τόσο άμεση και συναρπαστική, που καθηλώθηκα για να ακούσω την ιστορία της. Η ιστορία, με όσο πιο σύντομα λόγια, ήταν η ακόλουθη:


"Το πλουσιόπαιδο του χωριού όπου διέμενε την αγάπησε, παρ' όλο που ήταν η πιο φτωχή κοπέλα του χωριού. Οι γονείς του γαμπρού φυσικά δεν την ήθελαν για νύφη τους, επειδή ήταν φτωχή.


Όμως, ο γιος πήρε την απόφαση να πάει κόντρα στο θέλημα των γονιών του και επειδή δεν μπορούσαν να ζήσουν στο χωριό, την πήρε και πήγαν στη Γερμανία.


 


Όταν επέστρεψαν στην Ελλάδα, η νύφη με την επιμονή πολλών χρόνων να τους δείχνει την αγάπη της, μαλάκωσε την καρδιά των πεθερικών. Η πεθερά μάλιστα βρήκε στη νύφη της την πιο καλή ακροά-τρια, που άκουγε χωρίς να σχολιάζει τα πιο βαθιά μυστικά που της εκμυστηρευόταν και που ποτέ δεν τα είχε πει σε κανέναν άλλον".


Η φτωχή νύφη είχε βάλει συνειδητό στόχο να κάνει την πεθερά της να την αγαπήσει και το πέτυχε.


Οι δύο παραπάνω ιστορίες δείχνουν ότι όταν στους αρνητικούς ανθρώπους δείξεις ενδιαφέρον γΓ αυτά που τους απασχολούν, τους δώσεις χρόνο να τους ακούσεις, τους προσφέρεις ανακούφιση, έχεις μεγάλες πιθανότητες να μαλακώσει η καρδιά τους.


Για να έχεις μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας θα πρέπει να έχεις ένα ισχυρό κίνητρο.


 


Η φτωχή κοπέλα είχε σαν κίνητρο την ευγνωμοσύνη που ένιωθε για τους ανθρώπους αυτούς που είχαν φέρει στον κόσμο τον άντρα που την αγαπούσε τόσο πολύ. Τους έδινε δίκιο για τη συμπεριφορά τους, διότι έλεγε ότι ο κάθε γονιός θέλει το καλύτερο για το παιδί του. Κι αυτή παραδεχόταν ότι για τα μέτρα της πλούσιας οικογένειας δεν ήταν ό,τι καλύτερο.


 


Όταν άκουγα αυτή τη γυναίκα να διηγείται την ιστορία της, έβλεπα να λειτουργεί με γνώμονα τη Δυναμική Σκέψη και χαιρόμουν που υπάρ­χουν κάποιοι άνθρωποι που ζουν τη ζωή τους δυναμικά με αγάπη.


 


Η αρνητικότητα των ανθρώπων που ζουν στο χώρο μας υπερισχύει πολλές φορές της δικής μας θετικής συμπεριφοράς. Ενώ θα έπρεπε εμείς να επηρεάσουμε τον αρνητικό άνθρωπο που έχουμε κοντά μας με τις θετικές μας απόψεις εν τούτοις μας επηρεάζει ο άλλος. Γιατί συμβαίνει αυτό;


 


 Ένας άνθρωπος που είναι καλός δεν θέλει να δυσαρεστεί τους άλλους γ΄ αυτό υποχωρεί. Όμως η υποχωρητικότητα του καλού, μεγαλώνει τη δύναμη του αρνητικού ανθρώπου.


 


Μια ψυχολόγος έκανε την παρακάτω άσκηση σε μια μαθήτρια, με στόχο να συνειδητοποιήσει την υποχωρητικότητά της. Στάθηκε μπρο­στά της και άρχισε σιγά – σιγά να την πιέζει για να την αναγκάσει να υποχωρήσει προς τα πίσω. Εκείνη υποχωρούσε, μέχρι που έφτασε στον τοίχο. Η ψυχολόγος συνέχιζε να την πιέζει. Η μαθήτρια και πάλι δεν αντιστέκονταν. Τότε η ψυχολόγος είπε: "Κατάλαβες τώρα ποιο εί­ναι το πρόβλημα στη ζωή σου; Το ότι υποχωρείς".


 


Το ίδιο συμβαίνει όταν υποχωρείς στις επιθυμίες των άλλων. Σου ζητούν χώρο από το χώρο σου. Χρόνο από το χρόνο σου και εσύ δεν μπορείς να πεις όχι. Συνέχεια υποχωρείς, χωρίς να αναλογίζεσαι ποια είναι τα όρια του εαυτού σου, μέχρι να φτάσεις στο σημείο να απελπι­στείς. Αυτό, λοιπόν, κάνουν όσοι είναι καλοί και αισιόδοξοι άνθρωποι. Θεωρούν καλοσύνη το να εξυπηρετούν αδιάκριτα τους άλλους. Ακό­μα και αυτούς που δεν τους φέρονται καλά ή τους βασανίζουν.


 


Για να μην τους στεναχωρήσουν δεν τους λένε ότι δεν αισθάνο­νται καλά με την αρνητική συμπεριφορά τους και προσπαθούν να τους το πουν με πλάγιους τρόπους, ελπίζοντας ότι κάποια στιγμή θα καταλάβουν.


 


Αν, λοιπόν, έχεις αρνητικούς ανθρώπους στο χώρο σου, χρειάζεται να τους δηλώσεις με σαφήνεια ότι δεν αισθάνεσαι καλά από τη συμπεριφορά τους και ότι δεν πρόκειται πλέον να την ανέχεσαι.


 


Κείμενο του Παύλου Σιδέρη. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα στο βιβλίο Δυναμικός τρόπος Ζωής.  

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X