Οι ενοχές που νιώθουμε μετά από ένα χωρισμό  thumbnail

Ράνια, αναγνώστρια του boro.gr

Είχα μια σχέση για 6 μήνες. Αρχικά ήμουν πολύ ενθουσιασμένη μαζί του μετά όμως τα έχασα γιατί έκανε πολλά λάθη. Για παράδειγμα με παρακολουθούσε χωρίς να δώσω δικαίωμα. Την πρώτη φορά που χωρίσαμε επειδή του είπα ότι δεν ήμουν ερωτευμένη μαζί του με απειλούσε ότι θα κάνει κακό στον εαυτό του. Ξαναβρεθήκαμε και ξαναχωρίσαμς για ασήμαντο λόγο. Μπορεί να μην είμαι ερωτευμένη

Οι ενοχές που νιώθουμε μετά από ένα χωρισμό

Αναγνώστριά μας ρωτά: 


Είχα μια σχέση για 6 μήνες. Αρχικά ήμουν πολύ ενθουσιασμένη μαζί του μετά όμως τα έχασα γιατί έκανε πολλά λάθη. Για παράδειγμα με παρακολουθούσε χωρίς να δώσω δικαίωμα. Την πρώτη φορά που χωρίσαμε επειδή του είπα ότι δεν ήμουν ερωτευμένη μαζί του με απειλούσε ότι θα κάνει κακό στον εαυτό του. Ξαναβρεθήκαμε και ξαναχωρίσαμς για ασήμαντο λόγο. Μπορεί να μην είμαι ερωτευμένη αλλά το νοιάζομαι αν και δε θέλει να μου μιλήσει. Δεν με ακούει. Κάθε φορά που μαλώναμε κοιτούσε πώς θα ξεθυμάνει αυτός. Δε με άφηνε να του μιλήσω μου έκλεινε το τηλέφωνο και έτσι αυτή τη στιγμή με τρώει το δίκιο. Τώρα αρχίζω και νιώθω ενοχές που δεν κατάφερα να νιώσω όλα αυτά που ένιωσε για μένα. Είναι φυσιολογικό; Πώς να το αντιμετωπίσω; Νιώθω πολύ χάλια ψυχολογικά. 


Στο ερώτημά σας απαντά ο ψυχολόγος, Γιώργος Πανταζόπουλος. 


Χαίρομαι που αποφάσισες να μιλήσεις για αυτό που σε βασανίζει. Οι σχέσεις μπορεί να φαίνονται πολύπλοκες όμως στη βάση τους είναι απλές. Για να μπορέσει μία σχέση να παραμείνει ζωντανή θα πρέπει να υπάρχουν κάποια απαραίτητα συστατικά όπως αγάπη, έρωτας, σεβασμός και κατανόηση. Δυστυχώς στην σχέση που περιγράφεις φαίνεται πως λείπουν κάποια συστατικά και πως για σένα έχει τελειώσει απλά δε ξέρεις πώς να δώσεις ένα οριστικό τέλος. Η σχέση σου φαίνεται πως είναι δυσλειτουργική και πως ο σύντροφος σου αντιμετωπίζει κάποια θέματα τα οποία θα πρέπει ο ίδιος να λύσει. Ενίοτε οι άνθρωποι δεν αντέχουν την ιδέα του χωρισμού όχι γιατί έχουν έντονα συναισθήματα απλά δεν μπορούν να μείνουν και να νιώθουν μόνοι. Δεν χρειάζεται να νιώθεις ενοχές και τύψεις για τα συναισθήματα σου τα οποία είχαν μία αρχή και ένα τέλος καθώς μάλλον σταμάτησες να παίρνεις αυτό που ήθελες ή/και αναζητούσες μέσα από αυτή την σχέση. Μην αισθάνεσαι άσχημα για την επιλογή που έκανες για την πορεία της σχέσης καθώς είναι βασισμένη στα δικά σου συναισθήματα και στο τι νιώθεις πως θα είναι καλύτερο για σένα, τα οποία είναι τα καλύτερα κριτήρια για τη λήψη μίας απόφασης.  

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X