O καβγάς για τα ρούχα: "Tι είναι αυτό που φοράς;" thumbnail

O καβγάς για τα ρούχα: "Tι είναι αυτό που φοράς;"

Το μπλέξιμο αρχίζει όταν γονείς και δεν έχουν την ίδια άποψη για τον ρουχισμό. 


Από τον συγγραφέα και ψυχοθεραπευτή Στάνλει Σαπίρο


Κάποια παιδιά δεν ντύνονται όπως πρέπει ή έτσι όπως οι γονείς επιθυμούν. Για το παιδί ειδικά όταν μπαίνει στην αρχή της εφηβείας  το ντύσιμο είναι η πιο συνηθισμένη μορφή αντάρτικου: λόγου χάρη, το παιδι που εννοεί να μη φοράει τo μπουφάν του ακόμα κι όταν ο υδράργυρος δείχνει θερμοκρασία γυρω στο μηδέν μόνο και μόνο από αντίδραση ή για να προκαλέσει τις εντυπώσεις των συμμαθητών στο σχολείο.


Πολλές φορές κάτι τέτοιοι «πόλεμοι των ρούχων» συμβαίνουν ως επί το πλειστον σε στιγμές έντασης: όταν έχουμε αργήσει για το σχολείο ή όταν εσείς έχετε ραντεβού και βιάζεστε πολύ! 


Η επιλογή των ρούχων μπορούμε να πούμε ότι είναι ένα προσωπικό θέμα του παιδιού. Τα παιδιά θέλουν να εκφράσουν την προσωπικότητά τους, την ατομικότητά τους ακόμα και να δηλώσουν ότι ανήκουν μέσα σε ένα κοινωνικό πλαίσιο με τα ρούχα που επιλέγουν ακόμα και αν είναι εκκεντρικά. Καβγαδίζουν για τα ρούχα γιατί επιιθυμούν να έχουν έλεγχο της δικής τους ζωής. Άλλωστε ειδικά τα αγόρια απεχθάνονται το επ'ίσημο ντύσιμο που πολλές φορές οι γονείς επιθυμούν.


Από την άλλη μεριά δεν είναι εύκολο για τον γονέα να μη συμβουλεύσει το παιδί τι να φορέσει. Είναι ένα άχαρο έργο αναπόφευκτο αλλά και ανέλπιδο!


Τι μπορείτε να κάνετε;


Αν το ρούχο είναι ακατάλληλο αφήστε το παιδί να υποστεί τις συνέπειες και να μάθει από αυτές. Ενημερώστε το παιδί και αφήστες το να κάνει τις δικές του επιλογές. Πώς θα του φαινόταν αν σε μια κοινωνική εκδήλωση λόγου χάρη είναι πολύ κακοντυμένο ενώ τα άλλα παιδιά της ηλικίας του είναι ντυμένα κομψά; 


Ένα παιδί οκτώ ετών μπορεί να κάνει τις επιλογές του. Δική σας δουλειά είναι να το μάθετε πώς να επιλέγει σωστά.  Ρωτήστε το παιδί τι νομίζει ότι πρέπει να κάνει όταν η θερμοκρασία είναι πολύ χαμηλή. Αν σας παρατηρεί όταν ντύνεστε φροντίστε να πείτε. Κάνει πάρα πολύ κρύο σήμερα, εγώ θα πάρω μαζί το χοντρό μπουφάν μου. Έτσι το διαφωτίζετε χωρίς να το προστάζετε. Επιμείνετε βέβαια όταν πρόκειται για θέμα υγείας (να μην κρυώσει δηλαδή)


Οι εκκεντρικές προτιμήσεις των παιδιών στο ντύσιμο είναι συχνά ένα παιχνίδι… Αν δεν μεγαλοποιήσετε την κατάσταση μάλλον δε θα διαρκέσουν τόσο όσο φαντάζεστε. 


Να ασκείται την επιρροή σας αλλά με τρόπο διακριτικό. Για παράδειγμα πάρτε μαζί στα ψώνια το ιδιότροπο παιδί. Με φιλικό τρόπο ενθαρρύνετέ το να δοκιμάσει διάφορα ρούχα. Μπορεί έτσι να το κάνετε να αγαπήσει το καλό ντύσιμο. 


Μην αφήνετε τους άλλους να επιβραβεύουν ντυσίματα που δεν επιθυμείτε. Αν για παράδειγμα η κόρη σας δε θέλετε να φοράει πολλά "φρου φρου" μην αφήνετε συγγενείς και φίλους να λένε μπράβο κουκλίτσα μου.


Μην προσπαθείτε να κάνετε τα παιδιά σας να αντιγράφουν το δικό σας ντύσιμο. Θα σας άρεσε να σας στέλνουν τα παιδιά στο γραφείο επιβάλλοντάς τους να φοράτε φόρμες αθλητικές;


Μην προσπαθείτε να κάνετε τα παιδιά τέλεια σαν κουκλάκια. Η παιδική ζωή δεν είναι επαγγελματικό ραντεβού για να φοράνε διαρκώς κοστουμάκια. Πρέπει και εσείς να σέβεστε την παιδική τους ανεμελιά.


Πολλές φορές πρέπει να επιβραβεύετε τα παιδιά ακόμα και αν κάνουν ενδυματολογικά λάθη. Όταν το παιδί αισθάνεται όμορφα για τα ρούχα που διάλεξε ακόμα και όταν δεν σας αρέσουν πολύ εσείς απλά μπορείτε να πείτε μια καλή κουβέντα και να υποδείξετε παράλληλα και άλλους συνδυασμούς.  


Αν το παιδί δεν είναι καθαρό. 


 Τονίστε το πώς οι μυρωδιές θα επηρεάσουν αρνητικά όχι μόνο την υγεία του αλλά και την κοινωνική του ζωή. 

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X