Κοπλικός σπασμός: Τι είναι και πώς τον προκαλεί ο άνδρας στη γυναίκα  thumbnail
Ο κολπικός σπασμός, είναι μια μαθημένη αντίδραση, η οποία πιθανότατα προκύπτει απ' τη συσχέτιση του πόνου ή του φόβου με τις προσπάθειες ή ακόμη και τις φαντασιώσεις της κολπικής διείσδυσης. Το έναυσμα για τη συνειδητσποίηση του προβλήματος είναι είτε ο σωματικός πόνος (ο οποίος μπορεί να εξακολουθεί να υπάρχει ή να μην είναι πλέον παρών), είτε η ψυχολογική καταπόνηση. Υπάρχουν πολλά αίτια εμφάνισης του κολπικού σπασμού και χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες, τα σωματικά και τα ψυχολογικά.

Κοπλικός σπασμός: Τι είναι και πώς τον προκαλεί ο άνδρας στη γυναίκα

Ο κολπικός σπασμός,  είναι μια μαθημένη αντίδραση, η οποία πιθανότατα προκύπτει απ' τη συσχέτιση του πόνου ή του φόβου με τις προσπάθειες ή ακόμη και τις φαντασιώσεις της κολπικής διείσδυσης. Το έναυσμα για τη συνειδητσποίηση του προβλήματος είναι είτε ο σωματικός πόνος (ο οποίος μπορεί να εξακολουθεί να υπάρχει ή να μην είναι πλέον παρών), είτε η ψυχολογική καταπόνηση. Υπάρχουν πολλά αίτια  εμφάνισης του κολπικού σπασμού και χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες, τα σωματικά και τα ψυχολογικά.


Ο ρόλος του άνδρα – Οι σύντροφοι της γυναίκας με κολπικό σπασμό. Πολλοί ερευνητές, όπως ο πιστεύουν ότι οι σεξουαλικοί σύντροφοι μιας γυναίκας μπορούν να αποτελέσουν αιτία εμφάνισης κολπικού σπασμού σ' αυτές, συμφωνώντας ότι πρόκειται για ένα πρόβλημα «συναισθηματικώς μεταδιδόμενο». Οι άνδρες μπορεί να συμβάλουν ή να επιδεινώσουν τον κολπικό σπασμό, όταν είναι άτομα «ανεπαρκή, υπερβολικά ανυπόφορα ή πολύ ανεκτικά». Ο πιο κοινός ψυχαναλυτικός ισχυρισμός είναι ότι ο σύντροφος που έχει επιλεγεί είναι παθητικός, ώστε το ζευγάρι να έχει ασυνείδητα συγκατατεθεί στην αποφυγή της συνουσίας. Εντούτοις, σε πολλές μελέτες σύγκρισης των χαρακτηριστικών της προσωπικότητας των αρσενικών αυτών συντρόφων με τα αντίστοιχα άλλων ανδρών, που αποτελουσαν την ομάδα ελέγχου, δεν έχουν βρεθεί διαφορές. Κατά τους Masters &. Johnson, η ανδρική σεξουαλική δυσλειτουργία αποτελεί το συχνότερο αιτιολογικό παράγοντα.


Ορισμένες μελέτες υποστηρίζουν ότι ο κολπικός σπασμός μπορεί δευτερογενώς να προκαλέσει μόνιμες ή παροδικές διαταραχές στύσης ή πρόωρη εκσπερμάτιση. οι οποίες αποκαθίστανται όταν θεραπευτεί ο κολπικός σπασμός.


Η Elke Reissing, βασιζόμενη στα ευρήματα άλλων ερευνητών, υποστηρίζει ότι ποικίλοι τύποι προβλημάτων που αντιμετωπίζει ένα ζευγάρι, όπως π.χ. στειρότητα, συγκρούσεις κ.λπ., μπορεί να οδηγήσουν σε κολπικό σπασμό. Αυτό όμως το συμπέρασμα δεν επιβεβαιώνεται από άλλες μελέτες.  Ωστόσο, σε μια μελέτη βρέθηκε ότι τα ζευγάρια όπου η σύζυγος εμφανίζει κολπικό σπασμό επιδεικνύουν πολύ καλύτερη επικοινωνία και εκτιμούν καλύτερα τη σχέση τους απ ό,τι τα υγιή ζευγάρια με τα οποία έγινε η σύγκριση.


Άλλοι παράγοντες.


Πολλοί ερευνητές, μεταξύ των οποίων και οι Masters Johnson, υποστηρίζουν ότι ο κολπικός σπασμός μπορεί να προκληθεί από μια ποικιλία παραγόντων, τόσο ψυχολογικών όσο και κοινωνικών, που πολλές φορές αλληλοεμπλέκονται. Εκτός από τους προαναφερθέντες παράγοντες, σε κολπικό σπασμό μπορούν ακόμη να οδηγήσουν:


α. Θρησκευτικοί παράγοντες. Οι Masters & Johnson αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι οι υψηλές ηθικές προδιαγραφές ή οι σεξουαλικές ενοχές που προκύπτουν από μια αυστηρή, θρησκευτική ανατροφή μπορεί να οδηγήσουν σε εμφάνιση κολπικού σπασμού, η θρησκευτικότητα όμως ως αιτιογενετικός παράγοντας της παθολογικής αυτής οντότητας δεν βρίσκει πολλούς υποστηρικτές.


β· Η προσωπικότητα της γυναίκας. Ο Friedman, βασισμένος σ’ ένα κλινικό δείγμα 1100 γυναικών υπέθεσε ότι ο. γυναίκες ττου ζουν ανολοκλήρωτους γάμους μπορεί να αναπτύξουν διαφορους αμυντικούς μηχανισμούς που να σχετίζονται με το σεξουαλικό πρόβλημα. 


Συναισθηματικές αντιδράσεις στον κολπικό σπασμό


Ο κολπικός σπασμός είναι μια δυσλειτουργική κατάσταση, η οποία, επειδή καθιστά τη συνουσία αδύνατη, μπορεί να επιφέρει ψυχολογικά επακόλουθα, όχι μόνο στη γυναίκα που πάσχει, αλλά και στο σύζυγό της. Η γυναίκα έχει να αντιμετωπίσει ένα εξαιρετικά σοβαρό δίλημμα: από τη μια μεριά θέλει να βοηθηθεί, ενώ από την άλλη φοβάται τη θεραπεία. Μια γυναίκα που πάσχει από κολπικό σπασμό υποφέρει όχι μόνο σωματικά, λόγω του πόνου που προκαλείται όταν ο άνδρας της προσπαθεί να διεισδύσει στον κόλπο της, αλλά και ψυχικά, καθώς νιώθει φοβισμένη, ταπεινωμένη, απογοητευμένη και αποτυχημένη, επιπλέον, αν οι αποτυχημένες προσπάθειες συνουσίας είναι πολλές και επαναλαμβάνονται για μεγάλα χρονικά διαστήματα, η γυναίκα αισθάνεται ανεπαρκής, συναίσθημα που είναι εντονότερο όταν πρόκειται για γυναίκες μικρής ηλικίας. Τότε είναι που γίνεται βασανιστικός ο φόβος εγκατάλειψης από το μη ικανοποιημένο σύζυγο.


Τα συναισθήματα αυτά μπορεί να οδηγήσουν τη γυναίκα σε δύο διαφορετικούς δρόμους: είτε θα αναζητήσει βοήθεια και θεραπεία, είτε, προκειμένου να αποφύγει την αναβίωση τέτοιων ψυχοφθόρων συναισθημάτων, θα καταφύγει στην αποφυγή κάθε είδους σεξουαλικής εμπλοκής. Κάθε απόπειρα προσέγγισης του κολπικού στομίου προκαλεί έντονη ανησυχία, άγχος και θυμό, συναισθήματα ποι παύουν να υπάρχουν μόνον όταν ο σύζυγος εγκαταλείπει την προσπάθεια και συνεπώς, εξαλείφεται και ο «κίνδυνος» της διείσδυσης. Το γεγονός αυτό όμω οδηγεί τη γυναίκα στην εύκολη λύση της αποφυγής του προβλήματος και επομέ νως και στην εδραίωσή του. Αυτή η φοβική αποφυγή του προβλήματος αποτελεί και το μεγαλύτερο εμπόδιο στη θεραπεία του κολπικού σπασμού.


Οι αντιδράσεις του συζύγου στη δυσλειτουργία αυτή χαρακτηρίζονται από μεγάλη ποικιλία, ανάλογα με την ψυχολογική και σεξουαλική του ευπάθεια, σύμφων με τη Helen Kaplan. Έτσι, μπορεί να απογοητευθεί ή να νιώσει απόρριψη απ’ τηγ «ανικανότητά» του να διεισδύσει στη γυναίκα του. Η σεξουαλική του ικανότητα μπορεί να μείνει ανεπηρέαστη, συνήθως όμως οι σύζυγοι των γυναικών m πάσχουν από κολπικό σπασμό αναπτύσσουν δευτερογενή διαταραχή στύσης, ως αντίδραση στο πρόβλημα της γυναίκας τους.


 

[fbcomments]
X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X