Folli Follie: Ο… γίγαντας που αποδείχθηκε ότι είχε «πήλινα» πόδια – Ποια είναι η ελληνική οικογένεια που βρίσκεται πίσω από την αυτοκρατορία που τελικά κατέρρευσε;

Ραγδαίες οι εξελίξεις στο θέμα της υπόθεσης της εταιρείας «Folli Follie» με τους εκπροσώπους της εταιρείας να καταθέτουν αίτηση για υπαγωγή της στο άρθρο 106α του Πτωχευτικού Κώδικα, προκειμένου οι ιδιοκτήτες της να κερδίσουν χρόνο μέχρι τα μέσα περίπου Σεπτεμβρίου, για να εξετάσουν τις μελλοντικές τους κινήσεις. Μια εξέλιξη που σίγουρα δεν αφήνει καθόλου ευχαριστημένους τους πιστωτές της εταιρείας, στη δίνη μιας υπόθεσης που έχει συνταράξει την οικονομική, αλλά και κοσμική ζωή της χώρας.

Αλήθεια πόσοι ξέρουν ότι πίσω από την εταιρεία Folli Follie κρύβεται μια ελληνική οικογένεια; Η εταιρεία που κάποιοι θα μάντευαν ότι είναι Ιταλική έχει Έλληνες εμπνευστές και ιδιοκτήτες. Η οικογένεια Κουτσολιούτσου έχει μείνει μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και επιλέγει έναν διακριτικό τρόπο ζωής. Η τεράστια επέκταση ωστόσο της εταιρείας από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα κάθε άλλο παρά διακριτική είναι…

Πώς γεννήθηκε η ιδέα της Folli Follie

 

Οι ιδρυτές της φίρμας, Δημήτρης Κουτσολιούτσος και η σύζυγος του Καίτη γνωρίστηκαν στην Ιταλία κατά την διάρκεια των σπουδών τους. Ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος όταν σπούδαζε Οικονομικές επιστήμες στο πανεπιστήμιο του Μιλάνου ερωτεύτηκε τη γυναίκα του. Εκεί οι δυο τους αποφάσισαν να αποτολμήσουν μία “τρελή” ιδέα. Να ενώσουν τις δυνάμεις τους, από τη μία το καλό γούστο και τα χειροποίητα κοσμήματα της Καίτης και από την άλλη το επιθετικό επιχειρηματικό δαιμόνιο του Δημήτρη. Η απόπειρά τους ήταν επιτυχημένη αφού κατάφεραν να χτίσουν έναν επιχειρηματικό κολοσσό με πολυεθνική δραστηριότητα.

I’m thrilled to meet Iris Apfel, the style guru at 97! @irisapfel_ #fashionicon #styleguru @kimrobinsonincrediblebeauty

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Ketty Koutsolioutsou (@kettykouts) στις

Η προσπάθειά τους ξεκίνησε από το Κολωνάκι όπου το 1982 το ζευγάρι άνοιξε το πρώτο κατάστημα. Ουσιαστικά το κατάστημά τους ήθελε να καλύψει το κενό που υπήρχε στην αγορά σε κοσμήματα που θα συνδύαζαν γούστο, υψηλή ποιότητα και προσιτή πολυτέλεια. Η μεγάλη αγάπη, του Δημήτρη Κουτσολιούτσου για τα ρολόγια, είναι ο λόγος που θα προστεθούν αργότερα στην ολοένα και μεγαλύτερη συλλογή του καταστήματος που σήμερα έχει εμπλουτιστεί από δερμάτινες τσάντες και κομψά αξεσουάρ. Σήμερα η εταιρεία βρίσκεται σε 28 χώρες και ελέγχει μια αλυσίδα με πάνω από 600 καταστήματα.

Ο γιος Τζώρτζης Κουτσολιούτσος ήρθε για να κατακτήσει τις ξένες αγορές

 

Τα προϊόντα Folli Follie αποκτούν μεγάλη απήχηση στο αγοραστικό κοινό και κατά συνέπεια τα καταστήματα διαδέχονται το ένα το άλλο. Εδώ και αρκετά χρόνια το τιμόνι της εταιρείας έχει αναλάβει ο γιος της οικογένειας , ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος, ο οποίος γαλουχημένος με έναν αέρα κοσμοπολίτικο βάζει υψηλούς στόχου και τους πετυχαίνει. Γεννημένος και μεγαλωμένος στο Μιλάνο από νωρίς ήξερε τι δρόμο θα ακολουθούσε στη ζωή του.
Μεγάλωσα μέσα σε μια οικογενειακή επιχείρηση και δεν θα μπορούσα να κάνω οτιδήποτε άλλο πέρα από το να ακολουθήσω την «τρελή τρέλα» (Folli Follie) των γονιών μου.

Η αγάπη του για τα ταξίδια και την καλή ζωή ήταν που τον οδήγησε να κλείσει συμφωνίες με δεκάδες αεροπορικές εταιρείες, που πωλούν προϊόντα της Folli Follie στις πτήσεις τους, όσο και µε διεθνή αεροδρόμια, στα οποία δημιούργησε καταστήματα της Folli Follie.

“Fashionably Silver” jewellery and “Retro Square” watch as seen on Marie Claire Taiwan. #MyFolliFollie #FolliFollie

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Folli Follie Official (@follifollie) στις

Αυτό ήταν απλά ένα μικρό δείγμα της διεθνούς επέκτασης που θα γνώριζε ο όμιλος. Πρώτος σταθμός η Ιαπωνία όπου και συνεταιρίζεται με κεντρικά καταστήματα και τους πείθει να πουλήσουν τα προϊόντα του, βάζοντας μπροστά το μότο «Crazy for Greece». Οι Ιάπωνες ενθουσιάζονται με την ιδέα. Το 1995 άνοιξε το πρώτο κατάστημα στην Ιαπωνία ενώ σήμερα κατατάσσεται στις κορυφαίες 10 μάρκες πολυτελείας στην Ιαπωνία με 80 σημεία πώλησης. Στις αρχές του 2000, βάζει πλώρη για την αχανή αγορά της Κίνας, μεταφέροντας την παραγωγή στο Χονγκ Κονγκ. Το πείραμα πετυχαίνει και η FF, ανοίγει σχεδόν ένα νέο κατάστημα την εβδομάδα στις πιο κεντρικές λεωφόρους της αχανούς χώρας. Η κατάκτηση της κινεζικής αγοράς με 250 καταστήματα και η μετοχική συμμαχία της Folli Follie με τον επιχειρηματικό κολοσσό Fosun είναι απλώς μερικά δείγματα γραφής της σκληρής δουλειάς του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου ο οποίος βραβεύτηκε από την Ernst & Young, με τον τίτλο «Επιχειρηματίας της χρονιάς για το 2015».

Όπως είχε πει και ο ίδιος όταν προσπαθούσαν να επεκταθούν στην Κίνα:

«Μπροστά από τα καταστήματά μας στη Σαγκάη και στο Πεκίνο περνούν σε καθημερινή βάση περίπου 2,5 εκατομμύρια καταναλωτές. Για να καταλάβετε για τι μεγέθη μιλάμε, μπροστά από τα καταστήματα της Ερμού την παραμονή των Χριστουγέννων περνούν το πολύ 100.000 πελάτες»

Σίγουρα ένα μεγάλο μέρος της επιτυχία του την χρωστάει στην οικογενειακή αρμονία που έχει δημιουργήσει με την σύζυγο του Μαρίζα – τον νεανικό του έρωτα που έγινε η γυναίκα της ζωής του – και τις δυο κόρες του.

Η πολυτελής ζωή, τα φαντασμαγορικά πάρτι με τον Διονύση Σαββόπουλο

Το ζευγάρι Δημήτρης και Καίτη Κουτσολιούτσου όταν δεν βρίσκεται στις πολυτελείς επαύλεις του στην Εκάλης ή στο Χονγκ Κονγκ, αποσύρεται στο αγαπημένο σπίτι στις Σπέτσες. Εκεί είναι που κάθε Αύγουστο κάνουν το καθιερωμένο πάρτι που αφήνει εποχή. Διάσημοι καλεσμένοι που καταφθάνουν με κότερα και ελικόπτερα, δίνουν το «παρών» όπως η Ολγα Κεφαλογιάννη, ο επιχειρηματίας Δημήτρης Κοντομηνάς, ο τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος με τη σύζυγο του Αννα-Μαρία, , ο Πόλυς και η Ρόζμαρι Χατζηιωάννου κά. Τη διασκέδασή τους αναλαβάνουν μεγάλοι καλλιτέχνες, όπως η Άλκηστις Πρωτοψάλτη και η Δήμητρα Γαλάνη. Δεν θα μπορούσε φυσικά να λείπει ο Διονύσης Σαββόπουλος, που συνδέεται συγγενικά με την οικογένεια, καθώς η σύζυγός του Άσπα, είναι αδερφή της Καίτης Κουτσολιούτσου.

dionisis savopoulos

Το εντυπωσιακό οίκημα που ο ιδρυτής του ομίλου Folli Follie, Δημήτρης Κουτσολιούτσος, απέκτησε προ πολλών ετών από τη γαλλικής καταγωγής οικογένεια Μπαϊλέ θεωρείται από τα ομορφότερα και επιβλητικότερα του νησιού – και όχι άδικα.
Την ησυχία και μαγεία του νησιού έρχεται να ταράξει ο θόρυβος του ελικοπτέρου με το οποίο πηγαινοέρχεται ο ιδιοκτήτης της βίλας γεγονός που κατά καιρούς προκαλεί έντονες αντιδράσεις από τους κατοίκους.

 

Πληροφορίες από : businessnews.gr και espressonews.gr

Σχετικά άρθρα