Νάντια Μουράντ: Από «σκλάβα του σεξ» των τζιχαντιστών νικήτρια του Νόμπελ Ειρήνης- Η απίστευτη απόδραση, η σχέση της με την Αμάλ Κλούνεϊ και ο έρωτας με έναν ακτιβιστή

Η Νάντια Μουράντ και ο Ντένις Μουκουέγκε βραβεύτηκαν με το Νόμπελ Ειρήνης για την προσπάθειά τους να σταματήσουν τη χρήση της σεξουαλικής βίας ως όπλου σε πολεμικές συγκρούσεις. Ο γυναικολόγος Ντένις Μουκουέγκε έχει περιθάλψει χιλιάδες γυναίκες θύματα σεξουαλικής βίας στο Κονγκό. Η ιστορία της ακτιβίστριας ανθρωπίνων δικαιωμάτων Νάντια Μουράντ από την άλλη είναι η ιστορία μίας γυναίκας που έζησε την απόλυτη φρίκη όμως κατάφερε να ξεφύγει. Πρόκειται για μία από τις χιλιάδες γυναίκες που χρησιμοποιήθηκαν ως «σκλάβες του σεξ» από το Ισλαμικό Κράτος.

Η ήρεμη ζωή πριν τη… φρίκη

Η Νάντια Μουράντ τα πρώτα χρόνια της ζωής της ζούσε ήρεμα με την οικογένειά της στο χωριό Kojo στο βόρειο Ιράκ. Η οικογένειά της άνηκε στη θρησκευτική κοινότητα Γιαζίντι. Το Ισλαμικό Κράτος ωστόσο έχει ξεκινήσει γενοκτονία εναντίον της μειονότητας. Άλλωστε όπως η ίδια είχε εξηγήσει πρόκειται για την 74η γενοκτονία που δέχεται η συγκεκριμένη κοινότητα με αποτέλεσμα με τα χρόνια να έχει μειωθεί στο μισό εκατομμύριο ο πληθυσμός τους. Η Νάντια Μουράντ υποστηρίζει ότι οι Γιαζίντι είναι ειρηνικοί σε αντίθεση με αυτά που υποστηρίζει ο ISIS. Πριν λοιπόν το Ισλαμικό Κράτος επιτεθεί στο χωριό της η Νάντια πήγαινε στο σχολείο και ταυτόχρονα βοηθούσε την οικογένειά της, που ασχολούνταν με τη γεωργία. Ονειρευόταν να γίνει δασκάλα ιστορίας και make up artist. Μόλις τελείωνε τις σπουδές της ήθελε να ανοίξει το δικό της σαλόνι ομορφιάς. Όμως… τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν ακριβώς έτσι.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Nadia Murad (@nadia_murad_taha) στις

Όταν επιτέθηκαν στο χωριό της

Μία ημέρα του Αυγούστου του 2014 τζιχαντιστές που επέβαιναν σε φορτηγάκια εισέβαλαν στο χωριό της Νάντιας. Τότε εκείνη ήταν 21 χρονών. Ο ISIS σκότωσε τους άνδρες του χωριού, στρατολόγησε τα μικρά αγόρια και άρπαξε τις γυναίκες για να τις χρησιμοποιήσει ως σκλάβες του σεξ. Όσες γυναίκες ήταν αρκετά μεγάλες κρίνονταν ακατάλληλες και δολοφονούνταν. Οι υπόλοιπες οδηγήθηκαν στη Μοσούλη η οποία θεωρείται η «πρωτεύουσα» του Ισλαμικού Κράτους.

Η Νάντια Μουράντ σε μία συγκλονιστική ομιλία της στον ΟΗΕ είχε περιγράψει εκείνες τις εφιαλτικές στιγμές.
Η συγκλονιστική περιγραφή της απαγωγής της στον ΟΗΕ

nadia-murad-6
Φωτογραφία: Facebook/@NadiaMuradBasse

Περιγράφοντας το ταξίδι προς της Μοσούλη είχε πει:

«Στη διαδρομή μας ταπείνωναν. Μας άγγιζαν και μας βίαζαν. Μας πήγαν στη Μοσούλη με περισσότερες από 150 άλλες οικογένειες Γιαζίντι. Σε ένα κτίριο, υπήρχαν χιλιάδες οικογένειες Γεζίντι των οποίων τα παιδιά είχαν ανταλλαγεί ως «δώρα». Ο άνθρωπος που με πήρε, μου ζήτησε να αλλάξω θρησκεία. Αρνήθηκα. Στη συνέχεια με ζήτησε σε γάμο, αν μπορώ να το πω έτσι… Εκείνο το βράδυ με χτύπησε. Μου ζήτησε να βγάλω τα ρούχα μου. Με έβαλε σε ένα δωμάτιο με φρουρούς και στη συνέχεια αυτοί προχώρησαν στην εγκληματική τους πράξη μέχρι που λιποθύμησα».

Η Νάντια όπως και οι υπόλοιπες γυναίκες πουλήθηκαν ξανά και ξανά ως σκλάβες του σεξ. Όπως είχε περιγράψει αργότερα, «Από ένα σημείο και μετά υπήρχε μόνο ο βιασμός, τίποτα άλλο. Αυτή ήταν η καθημερινότητά μας».
Η φρικτή καθημερινότητά της ήταν που από πολύ νωρίς την οδήγησε να προσπαθήσει να δραπετεύσει. Ωστόσο, αν δεν τα κατάφερνες η τιμωρία ήταν πολύ σκληρή. Αν σε έπιαναν να προσπαθείς να δραπετεύσεις σε έβαζαν σε ένα κελί και σε βίαζαν όλοι οι άντρες μαζί. Αυτό έπαθε και η Νάντια όταν προσπάθησε να δραπετεύσει πρώτη φορά. Μετά από αυτό που έζησε δεν μπορούσε να ξαναπροσπαθήσει… Έζησε 3 μαρτυρικούς μήνες όπου η σεξουαλική βία ήταν καθημερινότητα.

nadia-murad-5
Φωτογραφία: Facebook/@NadiaMuradBasse

Πώς κατάφερε να δραπετεύσει

Οι μέρες περνούσαν και η Νάντια Μουράντ αδυνατούσε να αντέξει τόσους βιασμούς και τόση βία, όπως έχει εξομολογηθεί. Όταν η ευκαιρία εμφανίστηκε δεν μπορούσε παρά να προσπαθήσει να δραπετεύσει και πάλι.
Εκείνο το διάστημα έμενε με έναν άντρα που ζούσε μόνος του στη Μοσούλη. Εκείνος της είχε ανακοινώσει ότι σκόπευε να την «πουλήσει» σε κάποιον άλλο. Μία μέρα που εκείνος ξέχασε την πόρτα ξεκλείδωτη εκείνη έφυγε.

Σταμάτησε σε ένα σπίτι να ζητήσει βοήθεια. Εκεί, για καλή της τύχη ζούσε μία μουσουλμανική οικογένεια, που δεν είχε σχέση με το Ισλαμικό Κράτος και προθυμοποιήθηκε να τη βοηθήσει. Με πλαστά χαρτιά κατάφερε να περάσει στο Ιρακινό Κουρδιστάν όπου βρήκε και άλλους Γεζίντι σε καταυλισμούς. Εκεί έμαθε ότι τα 6 της αδέρφια είχαν δολοφονηθεί καθώς και η μητέρα της. Τότε προσπάθησε μέσω μίας οργάνωσης που βοηθάει τους Γιαζίντι να βρει την αδερφή της η οποία ζούσε στη Γερμανία. Η Νάντια Μουράντ κατάφερε να περάσει στην Ευρώπη και ύστερα να πάει στη Γερμανία όπου διαμένει μέχρι και σήμερα.

Ο αγώνας που ακολούθησε και τα βραβεία

Η Νάντια Μουράντ δεν ξέχασε ποτέ τις εφιαλτικές μέρες που πέρασε αλλά ταυτόχρονα δεν το έβαλε και κάτω. Μέχρι σήμερα αγωνίζεται για τα δικαιώματα της κοινότητάς της ενώ έχει ιδρύσει και την οργάνωση Nadia’ s Initiative η οποία παρέχει νομική στήριξη σε γυναίκες και μειονότητες ενώ ταυτόχρονα προσπαθεί να σταθεροποιήσει και να αναπτύξει ξανά κοινωνίες που βρίσκονται σε κρίση. Σύμμαχος τη Νάντια Μουράντ αλλά και των Γιαζίντι η γυναίκα του Τζορτζ Κλούνεϊ, Αμάλ η οποία μάλιστα έγραψε και τον πρόλογο στο βιβλίο της Νάντιας στο οποίο κατέγραψε την εμπειρία της.

nadia-murad-4
Φωτογραφία: Facebook/@NadiaMuradBasse1

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Nadia Murad (@nadia_murad_taha) στις

Τον Σεπτέμβριο του 2016 η Νάντια Μουράντ έγινε η πρώτη πρέσβειρα καλής θέλησης του UNODC (Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Έλεγχο των Ναρκωτικών και την Πρόληψη του Εγκλήματος) για την αξιοπρέπεια των επιζώντων από εμπορία ανθρώπων και συμμετείχε σε παγκόσμιες και τοπικές πρωτοβουλίες ευαισθητοποίησης σχετικά με τη δεινή θέση αναρίθμητων θυμάτων εμπορίας. Τον Οκτώβριο του 2016 το Συμβούλιο της Ευρώπης την τίμησε με το Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Βάκλαβ Χάβελ. Επίσης έχει τιμηθεί με το βραβείο Ζαχάροφ για την ελευθερία της σκέψης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Τέλος όπως αναφέραμε και στην αρχή αυτού του άρθρου στις 5 Οκτωβρίου ανακοινώθηκε ότι κέρδισε και το Νόμπελ Ειρήνης.

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Nadia Murad (@nadia_murad_taha) στις

Ο έρωτας που γεννήθηκε μέσα από έναν κοινό αγώνα

Σήμερα η Νάντια Μουράντ έχει αφήσει πίσω της τις εφιαλτικές μέρες που έζησε ως «σκλάβα του σεξ» και προσπαθεί να χτίσει μία καινούρια ζωή χωρίς να φεύγει ποτέ από το μυαλό της ότι πρέπει να συνεχίσει να αγωνίζεται για τις χιλιάδες γυναίκες που παραμένουν αιχμάλωτες. Μέσα σε αυτόν τον αγώνα γνώρισε και τον έρωτα της ζωής της, τον Αμπίντ Σμντίν, με τον οποίο και αρραβωνιάστηκε στις 20 Αυγούστου. Ανακοινώνοντας τον αρραβώνα της στο twitter έγραψε: «Ο αγώνας για τον λαό μας μάς έφερε κοντά και θα συνεχίσουμε αυτό τον δρόμο μαζί». Δίνοντας την υπόσχεση στην ουσία ότι δεν θα αφήσει να ξεχαστεί η ιστορία της που είναι ίδια με εκείνη χιλιάδων ακόμα γυναικών…

 

Ντένις Μουκουέγκε: Ο γυναικολόγος-ήρωας των γυναικών του Κονγκό

«Έχω δει τι τούς έκαναν. Τις έχω ακούσει να μου λένε ότι ένοπλοι τις βίασαν και σκότωσαν τον άνδρες τους, ότι τις βίασαν και σκότωσαν τα παιδιά τους», έγραφε το 2012 ο Ντένις Μουκουέγκε, ο γυναικολόγος από την Δημοκρατία του Κονγκό που περιθάλπει θύματα σεξουαλικής βίας. Ο ίδιος έχει τιμηθεί ήδη για το έργο του με το βραβείο Ούλοφ Πάλμε. Σε αυτό το βραβείο έρχεται να προστεθεί η μεγαλύτερη δυνατή διάκρισης, το Νόμπελ Ειρήνης.

Editorial credit: lev radin / Shutterstock.com

Γιος πάστορα και το τρίτο από τα εννέα παιδιά της οικογένειάς του, ο Ντένις Μουκουέγκε σπούδασε Ιατρική στο Μπουρούντι. Άρχισε να εργάζεται σε προτεσταντικό νοσοκομείο στο Νότιο Κίβου και αργότερα στο Πάνζι, το μεγάλο δημόσιο νοσοκομείο του Μπουκάβου. Τα θύματα σεξουαλικής βίας έφταναν εκεί κατά εκατοντάδες, όπου άρχισε να προβαίνει σε επεμβάσεις αποκατάστασης του κόλπου γυναικών που έχουν πέσει θύματα σεξουαλικής βίας.

Έμαθε τα νέα της βράβευσης στο χειρουργείο

Όταν έφτασαν τα νέα της βράβευσής του, ο γιατρός Μουκουέγκε βρισκόταν στο χειρουργείο. Άκουσε φωνές και κλάματα συγκίνησης από τον κόσμο που βρισκόταν στο νοσοκομείο και λίγο αργότερα θα μάθαινε και ο ίδιος τα μεγάλα νέα.

Σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα που ανέβηκε στον λογαριασμό της Ακαδημίας Νόμπελ στο Twitter ο Μουκουέγκε δήλωσε πως ουσιαστικά το βραβείο είναι και μια μορφή αναγνώρισης για όλες τις γυναίκες, αναφερόμενος ουσιαστικά στις ασθενείς του στο νοσοκομείο Πάντσι όπου εργάζεται.

Επίσης, ο Κονγκολέζος γυναικολόγος αφιέρωσε το βραβείο του σε όλες τις γυναίκες που έχουν υποστεί βιασμό και σεξουαλική βία. «Αυτή η βία που διαπράχθηκε στο σώμα τους δεν συμβαίνει μόνο στη χώρα μας, τη ΛΔ του Κονγκό, αλλά και σε πολλές άλλες χώρες», σημείωσε ο ίδιος σε συνέντευξη Τύπου στο Νοσοκομείο Πανζί.

«Αυτό το βραβείο Νόμπελ συνιστά την αναγνώριση της οδύνης και την έλλειψη μιας δίκαιης αποκατάστασης για τις γυναίκες που έχουν πέσει θύματα βιασμού και σεξουαλικής βίας σε όλες τις χώρες του κόσμου, σε όλες τις ηπείρους» συνέχισε ο γιατρός.   «Είναι ένα σημαντικό βήμα για την πολυαναμενόμενη αποζημίωση που οφείλουμε όλοι σε αυτές τις γυναίκες που τόσο πολύ έχουν υποφέρει», τόνισε, εκφράζοντας την ελπίδα ότι το βραβείο του θα μπορέσει να βοηθήσει τα θύματα στις εμπόλεμες ζώνες.

Ο Μουκουέγκε δήλωσε ότι αισθάνεται τιμή που μοιράστηκε το Νόμπελ Ειρήνης με τη Νάντια Μουράντ, με την οποία όπως είπε, δίνουν τον ίδιο αγώνα.   «Εδώ και σχεδόν 20 χρόνια υπήρξα μάρτυρας των εγκλημάτων πολέμου εναντίον γυναικών, μικρών κοριτσιών, ακόμη και μωρών» υπενθύμισε ο γυναικολόγος, ο οποίος έχει χειρουργήσει μέχρι σήμερα σχεδόν 50.000 γυναίκες, θύματα σεξουαλικής βίας στο Κίβου της ανατολικής ΛΔ του Κονγκό.   «Θα ήθελα να σας πω ότι μέσα από αυτό το βραβείο, ο κόσμος σας ακούει και απορρίπτει την αδιαφορία. Ο κόσμος αρνείται να μείνει με τα χέρια σταυρωμένα απέναντι στην οδύνη σας», κατέληξε, απευθυνόμενος στις γυναίκες θύματα.

Συγκρατημένα… συγχαρητήρια από την κυβέρνηση του Κονγκό

Η κυβέρνηση του Κονγκό «συνεχάρη» τον γυναικολόγο Ντένις Μουκουέγκε, που έλαβε από κοινού με τη γιαζίντι Νάντια Μουράντ το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης 2018, παρά τις «διαφωνίες» με αυτή τη φυσιογνωμία της κοινωνίας των πολιτών με ριζοσπαστικά μηνύματα κατά του καθεστώτος του προέδρου Ζοζέφ Καμπιλά. «Η κυβέρνηση συγχαίρει τον δόκτορα Ντένις Μουκουέγκε για την πολύ σημαντική εργασία που κάνει (για τις γυναίκες θύματα βιασμών) αν και συχνά έχουμε διαφωνίες», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Λαμπέρτ Μέντε.

«Είχαμε συχνά διαφωνίες με τον Ντένις Μουκουέγκε, κάθε φορά που προσπαθούσε να πολιτικοποιήσει την εργασία του που είναι ωστόσο σημαντική από ανθρωπιστική άποψη. Όμως είμαστε ικανοποιημένοι από την αναγνώριση από την Ακαδημία Νόμπελ της εργασίας που έχει κάνει ένας συμπατριώτης μας», συνέχισε ο Μέντε.

Διάσημος σε όλο τον κόσμο για την περίθαλψη γυναικών θυμάτων βιασμού στις συγκρούσεις στο Κίβου, στην ανατολική ΛΔ του Κονγκό, ο Μουκουέγκε προτίμησε να καλέσει τους συμπατριώτες του να «αγωνιστούν ειρηνικά» κατά του καθεστώτος του Ζοζέφ Καμπιλά, παρά να στοιχηματίσει για το αποτέλεσμα των εκλογών που προβλέπεται να διεξαχθούν στις 23 Δεκεμβρίου, «οι οποίες γνωρίζουμε εκ των προτέρων ότι θα είναι νοθευμένες», ανέφερε σε μήνυμα που απηύθυνε στις αρχές Ιουλίου.

Στις 10 Δεκεμβρίου η απονομή

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος η απονομή θα γίνει στις 10 Δεκεμβρίου, ημέρα θανάτου του εμπνευστή των βραβείων, Άλφρεντ Νόμπελ. Το Νόμπελ Ειρήνης, που συνοδεύεται από έπαθλο περίπου 860.000 €, είναι το μόνο βραβείο Νόμπελ που δεν απονέμεται στη Στοκχόλμη, αλλά στο Όσλο.

Σχετικά άρθρα