Τροφική δυσανεξία: Σε τι διαφέρει από την αλλεργία και πώς αντιμετωπίζεται

Γενικότερα, η διάκριση μεταξύ της τροφικής αλλεργίας και της τροφικής δυσανεξίας δεν είναι εύκολο να γίνει. Στην πρώτη περίπτωση εμπλέκεται το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ στη δεύτερη περίπτωση, ο μηχανισμός αντίδρασης του οργανισμού είναι πιο πολύπλοκος. Τα καλά νέα είναι ότι η εξάλειψη και επανεισαγωγή των τροφίμων είναι συχνά δυνατή.

Πώς εκδηλώνεται η τροφική δυσανεξία;

Σε περίπτωση τροφικής δυσανεξίας, αυτή εκδηλώνεται συνήθως με πυρετό, έντονους πονοκεφάλους, πόνους στις αρθρώσεις, κνησμό από την εμφάνιση εξανθημάτων ή κνίδωση, αλλά και γαστρεντερολογικά προβλήματα.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι εάν υπάρχει τρόπος να ξεπεραστούν τα συμπτώματα αυτά και να αντιμετωπίσει κανείς αποτελεσματικά αυτή τη δυσκολία στο πεπτικό σύστημα.

Ποιες τροφές είναι οι… πλέον ύποπτες;

Συγκεκριμένα, υπάρχουν ορισμένες τροφικές δυσανεξίες που είναι εύκολα αναγνωρίσιμες. Η παρουσία τυραμίνης στη σοκολάτα και το τυρί, για παράδειγμα, μπορεί να προκαλέσει ημικρανίες σε μερικούς ανθρώπους. Ομοίως, η ισταμίνη στα ψάρια, όπως το σκουμπρί και ο τόνος, μπορεί να προκαλέσει ναυτία, έμετο και ζέστη. Αλλά, η αιτία των περισσότερων άλλων δυσανεξιών παραμένει άγνωστη. Τα καλά νέα είναι ότι οι τροφικές δυσανεξίες, σε αντίθεση με τις αλλεργίες, τείνουν να… χάνονται από μόνες τους.

Διαφορά δυσανεξίας – αλλεργίας

Όπως προαναφέρθηκε, οι αλλεργίες περιλαμβάνουν αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος.  Αυτός είναι και ο λόγος, για τον οποίο δεν μπορούν να αφομοιωθούν και να απορροφηθούν από τον οργανισμό. Ποια είναι, όμως, η διαφορά μεταξύ της δυσανεξίας και της αλλεργίας;

Βάσει σχετικών ερευνών που έχουν γίνει κατά καιρούς δεν είναι εφικτό να γίνει η διάκριση, κυρίως λόγω του ότι τα συμπτώματα και των δύο είναι σχεδόν παρόμοια. Για να γίνει η διάκριση, απαιτείται ο ασθενής να υποβληθεί σε σχετικά τεστ και εξετάσεις.

Χαρακτηριστικό, πάντως, είναι το γεγονός ότι κάποιες τροφές, όπως για παράδειγμα το γάλα της αγελάδας, μπορεί να προκαλέσουν αρχικά δυσανεξία και σε άλλες περιπτώσεις αλλεργία.

Πώς αντιμετωπίζεται η δυσανεξία;

Εάν γνωρίζετε ότι έχετε δυσανεξία και όχι τροφική αλλεργία, μια δίαιτα εξάλειψης των εν λόγω τροφίμων μπορεί να δώσει πρώτα αποτελέσματα και βοηθά στην επιβεβαίωση της διάγνωσης. Το δεύτερο βήμα θα συνίσταται στην επανεισαγωγή του φαγητού σταδιακά.

Ωστόσο, η πολυπλοκότητα και οι πιθανές παγίδες διάγνωσης και θεραπείας της δυσανεξίας, πρέπει να ακολουθούνται με προσοχή: Καλό θα είναι, πάντως, να συμβουλευτείτε αλλεργιολόγο ή γαστρεντερολόγο, πριν κάνετε οποιαδήποτε σχετική κίνηση.

Με πληροφορίες από santemagazine.fr

Διαβάστε σχετικά άρθρα

Τροφική αλλεργία και δυσανεξία: αλήθειες και μύθοι

Τροφική δυσανεξία και τροφική αλλεργία. Ξεχωρίστε τες

Σχετικά άρθρα