Φυστικοβούτυρο VS Αμυγδαλοβούτυρο: Ποιο είναι πιο ωφέλιμο από τα δυο;

Το φυστικοβούτυρο είναι ένα από τα πιο δημοφιλή αλείμματα στον κόσμο. Είναι πεντανόστιμο, ωφέλιμο για τον οργανισμό και μπορεί να καταναλωθεί όλες τις ώρες της ημέρας.

Από την άλλη, το αμυγδαλοβούτυρο παρασκευάζεται από αλεσμένα, ψητά αμύγδαλα, τα οποία θεωρούνται το πιο υγιεινό σνακ που μπορεί να επιλέξει κάποιος ως ενδιάμεσο γεύμα. 

Παρόλα αυτά, ποιο έχει τα περισσότερα πλεονεκτήματα και ποιες είναι οι παρενέργειες που χρειάζεται να λάβουμε υπόψη;

Τι είναι το φυστικοβούτυρο;

Πρόκειται για μια, σχετικά, μη επεξεργασμένη τροφή που αποτελείται από ψητά φιστίκια, τα οποία αλέθονται, έως ότου μετατραπούν σε πάστα. Ωστόσο, πολλά brands προσθέτουν στα ανάλογα προϊόντα φυτικά έλαια, ζάχαρη ή και trans λιπαρά. Έτσι, η υπέρμετρη κατανάλωση του έχει συνδεθεί με διάφορες καρδιακές παθήσεις. Για αυτόν τον λόγο, προτιμήστε εκείνο το φυστικοβούτυρο που δεν περιέχει τίποτα άλλο εκτός από 100% φιστίκια και λίγο αλάτι. 

Θερμίδες (2 κ.σούπας): 190

Ποια είναι τα οφέλη του;

Είναι μια άριστη πηγή πρωτεΐνης

Το φυστικοβούτυρο είναι μια αρκετά ισορροπημένη πηγή ενέργειας που περιέχει 25γρ. πρωτεΐνης ανά μερίδα. Έτσι, μπορείτε να το καταναλώνετε ακόμα και μετά την προπόνηση σας σε smoothies, αλλά και γλυκές και αλμυρές συνταγές.

Υψηλή περιεκτικότητα σε καλά λιπαρά

Παρά τις υψηλές θερμίδες που έχει, το φυστικοβούτυρο είναι ωφέλιμο για τον οργανισμό, καθώς περιέχει πολλά καλά λιπαρά, όπως είναι το ελαϊκό οξύ που βρίσκεται στο ελαιόλαδο, το οποίο έχει συνδεθεί με την μείωση της ινσουλίνης.

Είναι πλούσιο σε βιταμίνες και μέταλλα

Το δεδομένο άλειμμα έχει υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες, όπως η Ε, Β3, Β6, σε αντιοξειδωτικά, αλλά και σε μέταλλα, όπως είναι το μαγνήσιο, ο χαλκός και το μαγγάνιο. Αξίζει να γνωρίζετε πως συμβάλλει στη μείωση του σωματικού βάρους και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης των καρδιαγγειακών παθήσεων, αν καταναλώνεται με μέτρο και σύνεση.

Ποιες είναι οι παρενέργειες;

Δεν είναι κατάλληλο για όσους έχουν αλλεργία στα φιστίκια, ενώ όπως προαναφέραμε είναι υψηλό και σε θερμίδες. Επιπρόσθετα, ο συγκεκριμένος καρπός έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φώσφορο, ο οποίος μπορεί να περιορίσει την απορρόφηση άλλων μετάλλων, όπως είναι ο σίδηρος και ο ψευδάργυρος.

Τι είναι το αμυγδαλοβούτυρο;

Πρόκειται για ένα προϊόν που αποτελείται από αλεσμένα, ψητά αμύγδαλα, τα οποία αλέθονται, ώστε να πάρουν τη μορφή πάστας. Βάσει στατιστικών μελετών η κατανάλωση του αυξήθηκε κατά 300% την τελευταία δεκαετία και αναμένεται να διπλασιαστεί τα επόμενα 5 χρόνια. Ακόμη, σύμφωνα με τους ειδικούς είναι ωφέλιμο για την υγεία μας, αρκεί να καταναλώνεται με μέτρο και ισορροπία.

Θερμίδες (2κ. Σούπας): 190

Ποια είναι τα οφέλη του;

Μείωση εμφάνισης καρδιακών παθήσεων

Το δεδομένο spread έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ακόρεστα λίπη, που συμβάλλουν στην αύξησης της καλής χοληστερόλης. Για αυτόν τον λόγο, μειώνει θεαματικά την εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων, βελτιώνοντας την υγεία της καρδιάς.

Οστική υγεία

Αποδεδειγμένα το αμυγδαλοβούτυρο περιέχει 5% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης σε ασβέστιο, το οποίο είναι σημαντικό για την υγεία των οστών. Παράλληλα, το μαγνήσιο που, επίσης, εμπεριέχεται βοηθά στην καλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου. 

Μείωση επιπέδων σακχάρου στο αίμα

Το αμυγδαλοβούτυρο ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου που βρίσκονται στο αίμα και μειώνει την αρτηριακή πίεση. Ταυτόχρονα, συμβάλλει στην διατήρηση (και ενδεχόμενη μείωση) του σωματικού βάρους, ενώ βοηθά και στην “επιδιόρθωση” των κυττάρων του οργανισμού. 

Ποιες είναι οι παρενέργειες;

Παρόλο που το δεδομένο άλειμμα έχει αξιοσημείωτα οφέλη υπάρχουν ορισμένες παρενέργειες, στις οποίες χρειάζεται να δώσετε έμφαση. Συγκεκριμένα, όσοι έχουν αλλεργία στα αμύγδαλα μπορεί να εμφανίσουν ναυτία, αναφυλαξία, κνησμό στη στοματική κοιλότητα και δυσκολία στην αναπνοή μετά την κατανάλωση του. Ακόμη, αν κινδυνεύετε να αναπτύξετε πέτρες στα νεφρά ή έχετε ένα παρόμοιο ιατρικό ιστορικό συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, προτού προβείτε στην κατανάλωση του. 

Συμπερασματικά, και τα δυο spreads έχουν εξίσου πολλαπλά οφέλη για την υγεία μας, καθώς ευεργετούν σε σημαντικό βαθμό τον οργανισμό μας. Ωστόσο, χρειάζεται να είστε πολύ προσεκτικοί στις επιλογές σας, δίνοντας βάση στις ετικέτες των προϊόντων που σκοπεύετε να καταναλώσετε. Για οποιαδήποτε άλλη απορία επικοινωνήστε με τον γιατρό σας.

Πηγές

https://www.healthline.com/nutrition/is-peanut-butter-bad-for-you#TOC_TITLE_HDR_9

https://www.verywellfit.com/is-peanut-butter-good-for-you-3495231

https://www.webmd.com/diet/health-benefits-almond-butter#2

https://www.verywellfit.com/almond-butter-nutrition-facts-calories-and-health-benefits-4115426

https://www.healthline.com/health/food-nutrition/almond-butter-peanut-butter#nutrition-facts

https://www.webmd.com/diet/peanut-butter-good-for-you#3

https://www.thehealthy.com/nutrition/is-almond-butter-healthy/

Σχετικά άρθρα