Αρχική / Υγεία / Νευρολογία / Έλληνες επιστήμονες επιστρατεύουν βλαστοκύτταρα για να θεραπεύσουν το Αλτσχάιμερ
Έλληνες επιστήμονες επιστρατεύουν βλαστοκύτταρα για να θεραπεύσουν το Αλτσχάιμερ thumbnail

Έλληνες επιστήμονες επιστρατεύουν βλαστοκύτταρα για να θεραπεύσουν το Αλτσχάιμερ


Ελληνική υπογραφή έχει ένα φιλόδοξο ερευνητικό πρόγραμμα το οποίο στοχεύει στη θεραπεία της νόσου Αλτσάιμερ με τη χρήση βλαστοκυττάρων από το λιπώδη ιστό του ίδιου του ασθενούς.Το συντονισμό του προγράμματος έχει το Τμήμα Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας (Γ΄ Πανεπιστημιακή Νευρολογική Κλινική) του ΑΠΘ, που είναι ο βασικός εταίρος, ενώ θα μετέχουν και φορείς από την Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Κύπρο και την ΠΓΔΜ.


Το πρόγραμμα έλαβε την έγκριση της Επιτροπής Βιοηθικής τον περασμένο μήνα. Για να υλοποιηθεί όμως πρέπει να χρηματοδοτηθεί από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα HORIZON 2020.


Όπως εξηγεί η νευρολόγος, καθηγήτρια στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών, Μάγδα Τσολάκη, η προτεινόμενη μελέτη ουσιαστικά αποτελεί την πρώτη κλινική δοκιμή για τη θεραπεία της νόσου Αλτσχάιμερ με τη χρήση βλαστοκυττάρων από τον λιπώδη ιστό, με στόχο να προσφέρει μια λεπτομερή εικόνα του θεραπευτικού τους ρόλου και να δημιουργήσει μια βιώσιμη θεραπευτική μέθοδο για τη νόσο. Εφόσον αυτή η μέθοδος αποδειχτεί επιτυχής, θα μπορέσουν να πραγματοποιηθούν μεγαλύτερης κλίμακας κλινικές δοκιμές για να εφαρμοστεί στην κλινική πράξη.


virus.com.gr

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X