Αρχική / Ψυχολογία / Αυτογνωσία / Ευτυχισμένοι άνθρωποι: 15 πράγματα που δεν κάνουν ποτέ!
Ευτυχισμένοι άνθρωποι: 15 πράγματα που δεν κάνουν ποτέ! thumbnail

Ευτυχισμένοι άνθρωποι: 15 πράγματα που δεν κάνουν ποτέ!

Πιστεύετε ότι αν είχατε λυμένο το οικονομικό σας πρόβλημα η ζωή σας θα ήταν τέλεια;  Σίγουρα θα ήταν ευκολότερη από κάποιες απόψεις, όμως αυτό δε σημαίνει ότι θα ήσασταν πιο ευτυχισμένοι και ικανοποιημένοι από τη ζωή σας.  Να σας θυμίσω μερικά ‘ακριβά’ πράγματα που δεν αγοράζονται με το χρήμα: αγάπη, καλές σχέσεις, φιλία, ψυχική ηρεμία, αρμονία, χαρά ζωής, θετική σκέψη, αισιοδοξία, ευχαρίστηση…. Και πόσα άλλα! Συνήθως λέμε τι πρέπει να κάνουμε για να βελτιώσουμε τον εαυτό μας και τη ζωή μας.  Σήμερα θα επισημάνω τι ΔΕΝ πρέπει να κάνουμε, τα λάθη που μπλοκάρουν την αυτοβελτίωση και την ευτυχία μας.

 


Γράφει για το www.boro.gr η Δρ Λίζα Βάρβογλη, Ph.D Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια (greekpsychologypages.blogspot.gr).


 

1. Σταματήστε να ζητάτε την προσοχή των άλλων.

Σας αρέσει να διηγείστε στους φίλους σας τα στραβά και ανάποδα της ζωής σας;  Γκρινιάζετε και παραπονιέστε;  Είστε άρρωστοι ή αδιάθετοι όλη την ώρα;  Πάντα βρίσκετε ένα ελάττωμα, ένα μειονέκτημα ή ένα μείον σε πρόσωπα πράγματα και καταστάσεις;  Αν απαντήσατε "ναι" σε κάποιο από τα παραπάνω, αναρωτηθείτε αν επιζητάτε την προσοχή των άλλων.  Αν διαρκώς ζητάτε από τους άλλους να σας προσέξουν, τότε μάλλον εσείς δε δίνετε την απαιτούμενη προσοχή στον εαυτό σας…

 

2. Σταματήστε να νοιάζεστε για το τι θα πουν οι άλλοι και να χαλιέστε

Τι θα πει η θεία Κατίνα;  Πώς θα το χαρακτηρίσει ο κύριος Επαμεινώνδας;  Σταματήστε να βάζετε στην πρώτη θέση το τι θα πουν οι άλλοι.  Πάρτε τις αποφάσεις σας και χαράξτε το δρόμο σας.  Καθένας έχει τη γνώμη του και συχνά η γνώμη των άλλων είναι υποκειμενική και χρωματισμένη με ζήλεια, κακεντρέχεια, διαφορετικές εμπειρίες ή κοσμοθεωρία.  Πάρτε τη ζωή σας στα χέρια σας και μάθετε να ‘κόβετε’ ευγενικά αλλά αποφασιστικά αυτούς που σας λένε τη γνώμη τους ή σας επικρίνουν.

 

3. Σταματήστε να κρατάτε κακία

Η εύκολη λύση είναι να κρατάτε κακία σε όσους σας έβλαψαν ή σας στεναχώρησαν.  ΣΤΟΠ!  Είναι πράγματι λύση;  Και βέβαια όχι!  Αν κρατάτε κακία στους άλλους, αυτό σημαίνει ότι τους δίνετε μεγαλύτερη σημασία από αυτή που τους αναλογεί.  ‘Ξεκολλήστε’ λοιπόν από την αρνητική κατάσταση και τους αρνητικούς ανθρώπους και πάτε παρακάτω, σε κάτι καλύτερο, που σας αξίζει!

 

4. Σταματήστε να αμφιβάλλετε

Συχνά οι άνθρωποι αμφιβάλλουν αν αυτό που διάλεξαν είναι το σωστό, αν πρέπει να κάνουν αυτό που αγαπάνε ή καλύτερα να το αφήσουν για κάτι που θα φέρει περισσότερα χρήματα, αμφιβάλλουν αν ο άνθρωπός τους είναι ο σωστός, αν αυτό που έχουν στη ζωή τους είναι καλό ή θα πρέπει να βάλουν πλώρη για κάτι καλύτερο…  Η αμφιβολία είναι ο εχθρός της αυτοβελτίωσης: οι άνθρωποι που αμφιβάλλουν σπάνια περνάνε σε δράση, απλώς βράζουν στο ζουμί τους. 

 

5. Σταματήστε να θεωρείτε τον εαυτό σας αδύναμο

Ένα τεράστιο μπλοκάρισμα στην αυτοβελτίωση και την εσωτερική ευτυχία είναι η αίσθηση αδυναμίας που έχει κάποιος.  "Δεν έχω λεφτά,", "δεν μπορώ να αδυνατίσω", "μου είναι αδύνατον να κόψω το τσιγάρο", "δε μπορώ να φύγω από τον κακό γάμο μου", "ποτέ δε θα βρω έναν άνθρωπο να με κάνει ευτυχισμένη/ο" και τόσες άλλες δηλώσεις αδυναμίας σαμποτάρουν τη ζωή των ανθρώπων.  Κι όμως, παρά τις όποιες δυσκολίες, έχετε τη δύναμη να κάνετε αλλαγές στον τρόπο που σκέφτεστε και, ανακαλύπτοντάς τις εσωτερικές σας δυνάμεις να αλλάξετε τη ζωή σας!

 

6. Σταματήστε να φέρεστε άσχημα

Τσαντίζεστε με αυτούς που πετάνε τα σκουπίδια τους στο δρόμο, που σας ‘κόβουν’ στην οδήγηση, που βρίζουν και χτυπάνε τα παιδιά τους, που βασανίζουν τα αδέσποτα, που δε στέκονται στην ουρά, που είναι αγενείς, που δε σέβονται κανέναν;  Μήπως όμως κάνετε κι εσείς κάποιο από αυτά τα πράγματα ή κάτι άλλου που ανήκει στην κατηγορία "κακή συμπεριφορά";  Αν ναι, φροντίστε να το αλλάξετε το συντομότερο.  Η κακή συμπεριφορά είναι ένδειξη ότι το άτομο δεν έχει βρει εσωτερικά τις ισορροπίες του και προσπαθεί να επιβληθεί στους άλλους και να νιώσει καλύτερα με λανθασμένο τρόπο. 

 

7Σταματήστε να βάζετε τοξικούς ανθρώπους στη ζωή σας

Ένας αργός αλλά σίγουρος τρόπος να καταστρέψετε την εσωτερική σας ηρεμία και την ευτυχία σας είναι αφήνοντας αρνητικούς ανθρώπους να μπουν στη ζωή σας.  Απλώς κλείστε τους την πόρτα ή, αν έχουν ήδη μπει, δείξτε τους την έξοδο!

 

8Σταματήστε να φοβάστε να δείξετε αγάπη και θετικά συναισθήματα

Έχετε πληγωθεί, έχετε απογοητευθεί, έχετε αγανακτήσει από ανθρώπους που δε δείχνουν την ευγνωμοσύνη τους;  Διαγράψτε τους ψυχικά!  Αν δεν μπορείτε να δώσετε αγάπη στους γύρω σας, δε μπορείτε να δώσετε αγάπη στον εαυτό σας και, τελικά, δεν πιστεύετε στον εαυτό σας.  Δεν έχει σημασία τι θα κάνει ο άλλος με την αγάπη και τα θετικά συναισθήματα που θα του δείξετε- είναι ζήτημα δικής του ωριμότητας και επιθυμίας.  Δώστε αγάπη και παρατηρήστε πόσο όμορφα νιώθετε!

 

9Σταματήστε να φοβάστε το αύριο

Μάθετε να ζείτε τη στιγμή, να απολαμβάνετε τη στιγμή, το παρόν είναι ένα πολύτιμο δώρο!  Όταν έρθει το αύριο, θα το αντιμετωπίσετε.

 

10Σταματήστε να φοβάστε και συνεχίστε την πορεία σας

Ένας ακόμα τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι σαμποτάρουν την ευτυχία και την αυτοβελτίωσή τους είναι όταν φοβούνται το δρόμο που χαράζουν.  Έτσι, ενώ έχουν κάνει ένα καλό ξεκίνημα, ξαφνικά αναρωτιούνται αν βρίσκονται στο σωστό δρόμο και αυτό όχι γιατί υπάρχει κάποια ένδειξη λάθους, αλλά από το φόβο της επιτυχίας!  Ναι, σωστά διαβάσατε, ο φόβος της επιτυχίας (και των αλλαγών που φέρνει) συχνά είναι μεγαλύτερος από τον φόβο της αποτυχίας και γι’ αυτό πολλοί άνθρωποι αποφεύγουν –ασυνείδητα- την επιτυχία και τις όποιες αλλαγές αυτή φέρνει.

 

11Σταματήστε να κάνετε αυτά που δε σας αρέσουν

Προφανώς όλοι κάνουμε κάποια πράγματα που δε μας ξετρελαίνουν αλλά είναι αναγκαία.  Αυτό είναι διαφορετικό από το να επιλέγει κάποιος να κάνει πράγματα που δεν του αρέσουν και αυτή να είναι η ζωή του!  Βάλτε στη ζωή σας περισσότερα πράγματα που αγαπάτε και σας αρέσουν, κάντε τα σε καθημερινή βάση και μη βρίσκετε δικαιολογίας να κάνετε τελικά σαν καταναγκαστικά έργα αυτά που δε σας αρέσουν!

 

12Σταματήστε να λέτε διαρκώς "ναι"…

…Και μάθετε να λέτε "όχι"!  Οι άνθρωποι που διαρκώς λένε "ναι" γίνονται χαλί να τους πατήσουν οι άλλοι και συχνά υφίστανται κάποιου είδους ψυχολογικής ή συναισθηματικής κακομεταχείρισης.  Μάθετε να λέτε "όχι" για να μάθουν και οι άλλοι να σας ακούνε και να σέβονται την επιθυμία και τη γνώμη σας.  

 

13Σταματήστε να ‘μαζεύετε’ μόνο για τον εαυτό σας…

…Και μάθετε να προσφέρετε!  Η προσφορά δεν χρειάζεται να είναι χρηματική: μάθετε να δίνετε το χρόνο σας και την καλή σας διάθεση.  Μάθετε να δίνετε σε αυτούς που έχουν ανάγκη και έτσι θα εκτιμήσετε τη ζωή και την αξία της.

 

14Σταματήστε να σκέφτεστε το παρελθόν

Η συναισθηματική ανεξαρτησία είναι πολύ σημαντική για την ευτυχία και την εσωτερική αρμονία του ατόμου.  Τι σημαίνει αυτό;  Ότι θα πρέπει να σταματήστε να σκέφτεστε το παρελθόν!  Πολλοί άνθρωποι ‘κολλάνε’ στα προβλήματα και τις αποτυχίες του παρελθόντος και δεν επιτρέπουν στον εαυτό τους να πάει μπροστά.  Άλλοι πάλι θυμούνται τα ‘περασμένα μεγαλεία που θυμώντας τα να κλαις" και πάλι δεν πάνε μπροστά. Ατενίστε το μέλλον με αισιοδοξία!

 

15. Σταματήστε να σκέφτεστε ότι "μερικοί άνθρωποι έχουν την τύχη να είναι ευτυχισμένοι"

Να θυμάστε ότι η προσωπική μας ΕΥΤΥΧΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΑΠΟΦΑΣΗ!  Με το μυαλό μας μπορούμε να καταλάβουμε τα συναισθήματά μας, να επιλέξουμε θετικές ή αρνητικές σκέψεις, μπορούμε να ερμηνεύσουμε τις εμπειρίες μας, να ενθαρρύνουμε τον εαυτό μας και να νιώθουμε ευτυχισμένοι με αυτό που είμαστε και ζούμε και όχι με αυτό που έχουμε ή που θα θέλαμε να έχουμε!

 

 


 Διαλέξτε αγάπη, ηρεμία, χαρά!

 

Δρ.  Λίζα

 

Αν σας αρέσουν τα άρθρα μου, παρακαλώ επισκεφτείτε την επαγγελματική μου σελίδα στο Facebook και κάνε κλικ και λάικ 

 

https://www.facebook.com/lvarvogli

- See more at: http://greekpsychologypages.blogspot.gr/2015/06/blog-post_21.html#sthash.10jjTR2R.dpuf

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X