Ποια είναι τα 7 σημάδια ότι κάποιος δεν είναι πραγματικός σου φίλος;

Επειδή οι άνθρωποι είναι σε μεγάλο βαθμό κοινωνικά πλάσματα, είναι φυσικό να λαχταράμε τη συντροφικότητα και τη συντροφιά των άλλων και ειδικά στους απομονωμένους καιρούς που ζούμε η επαφή είναι αναγκαιότητα. Ενώ το να δημιουργείς και να διατηρείς νέες φιλίες είναι ζωτικό μέρος της κοινωνικής και της καθημερινής ζωής, μετά από μια ορισμένη ηλικία μπορεί να είναι λίγο δύσκολο να βρούμε ανθρώπους που είναι πρόθυμοι να μοιραστούν μαζί μας τις χαρές, τους φόβους, την ευτυχία και τις ανησυχίες τους και εμείς τι δικές μας.

Αυτό το γεγονός από μόνο του μπορεί να εξηγήσει γιατί όταν βρίσκεις κάποιον που φαίνεται να έχει γνήσιο ενδιαφέρον να περνάει ελεύθερο χρόνο μαζί σου μπορεί μερικές φορές να σου προκαλέσει υπερβολικό ενθουσιασμό. Εκείνος με την σειρά του μπορεί με συγκεκριμένους, ακούσιους τρόπους, να σε αποπροσανατολίσει απέναντι στις πραγματικές προθέσεις κάποιου όταν σχετίζεται μαζί σου.

Μπορεί να βλέπεις ότι σου συμπεριφέρεται κάποιες φορές διαφορετικά ή πως αλλάζει ο τρόπος που σε κοιτάει. Αυτά είναι μερικά μόνο από τα σημάδια που προδίδουν πως κάποιος δεν είναι ή δεν θέλει να γίνει φίλος σου.

Ποια σημάδια πρέπει να προσέξεις;

1. Πάντα επικοινωνείς πρώτος

Αν και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η καθημερινή ζωή μπορεί να είναι γεμάτη με υποχρεώσεις και ασχολίες, όταν συνεχώς επικοινωνείς με τον οιονδήποτε τρόπο πρώτος είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι. Δεν έχει σημασία αν η επικοινωνίας γίνεται τηλεφωνικά, με μηνύματα ή email. Σκέψου μόνο ποιος ξεκινά πάντα την συζήτηση. Όταν βάλεις τα γεγονότα στην σειρά και διαπιστώσεις ότι εννέα στις 10 -ή και τις 10- φορές δημιουργείται επαφή μετά από δική σου προσπάθεια, τότε μάλλον το άλλο άτομο δεν σε θεωρεί φίλο του.

2. Δεν ανταποκρίνονται με ενθουσιασμό όταν επικοινωνείς μαζί τους

Μία ακόμη κόκκινη κάρτα σηκώνεται όταν ένα άτομο δεν επικοινωνεί μαζί σου και δεν ανταποκρίνεται με χαρά και ενθουσιασμό όταν εσύ κάνεις κίνηση να το δεις ή να το συναντήσεις. Όπου συμβαίνει αυτό, μπορεί να διαπιστώσεις ότι παίρνεις μονολεκτικές απαντήσεις σε ερωτήσεις ή δεν δείχνουν πραγματικό ενδιαφέρον να ακούσουν τα νέα σου.

Αυτό συνήθως επιδεινώνεται αν συνεχώς εσύ επικοινωνείς πρώτος. Αναλογίσου πως η φιλία είναι αμφίδρομος. Μπορεί να μην πηδάμε από χαρά πάντα όταν βλέπουμε κάποιον, αλλά αν κάποιος σου δείχνει ότι θα προτιμούσε να κάνει κάτι άλλο τότε δεν έχει πραγματικά αισθήματα για σένα.

3. Το άτομο είναι ευγενικό αλλά και μετρημένο όταν μιλά μαζί σου

Μπορείς να καταλάβεις ότι ένα άτομο ενδιαφέρεται πολύ λίγο να είναι κάτι περισσότερο από γνωστός εξετάζοντας πώς το σου μιλάει. Ενώ ένας φίλος μπορεί να χρησιμοποιήσει χαλαρή γλώσσα, να μοιραστεί μερικά αστεία ή να αλληλεπιδράσει με έναν άλλον, ανάλαφρο τρόπο, ένα άτομο που δεν σε θεωρεί φίλο του μπορεί να ακούγεται πιο επίσημο, δίνοντας στείρες απαντήσεις όταν το συναντάς ή τυχαίνει να μιλήσετε.

4. Αποφεύγει να συναντηθεί ή ακυρώνει σχέδια που έχετε κανονίσει

Ένας δυστυχώς βλαβερός και ψυχικά επιβαρυντικός τρόπος για να αναγνωρίσεις πως κάποιος δεν ενδιαφέρεται για τη φιλία σου είναι το πόσο λίγο μπορείς να τον δεις. Για παράδειγμα μπορεί να τον προσκαλέσεις για ποτό, για θέατρο ή σινεμά, για μία βοήθεια που ενδεχομένως χρειάζεσαι. Αν κάπου εκεί χωράει πάντα μια δικαιολογία που εξηγεί γιατί δεν θα μπορούν να παρευρεθούν την καθορισμένη ημέρα, τότε υπάρχει θέμα. Ακόμη χειρότερα, μπορεί να συμφωνήσει να συναντηθεί μαζί σου αλλά ακυρώνουν την ημέρα της που κανονίσατε με οποιοδήποτε τρόπο.

5. Καταβάλλεις περισσότερη προσπάθεια στην σχέση

Το να πάρεις ένα τηλέφωνο για να δεις τι κάνει ο “φίλος” σου, να κανονίσεις μία συνάντηση, να προσφέρεις την βοήθειά σου και παρόμοιες συμπεριφορές είναι εύκολοι τρόποι για να αποδείξεις ότι νοιάζεσαι για το συγκεκριμένο άτομο. Αν διαπιστώσεις ότι καταβάλλετε συνήθως περισσότερη προσπάθεια στη φιλία ή οι πράξεις αγάπης προς για τον υποτιθέμενο φίλο είναι αντιστρόφως ανάλογες των δικών του, αυτό σημαίνει ότι δεν κρίνουν σωστά όσα κάνεις και μειώνουν την αξία του χρόνου που αφιέρωσες.

6. Δεν αλληλεπιδρά μαζί σου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Αν και αυτό δεν αποτελεί ατράνταχτο στοιχείο ότι ένα άτομο δεν σε θέλει για φίλο, το να αναλογίζεσαι το πως αλληλεπιδρά στα κοινωνικά δίκτυα με άλλους και πως με εσένα θα σε βοηθήσει να ξεκαθαρίσεις το τοπίο μέσα σου. Εάν δεν βλέπει τις ιστορίες ή τις αναρτήσεις σου, ή ίσως ακόμη κάνει προσπάθεια να αγνοήσει τα σχόλια που κάνεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι δεν θέλουν να δείξουν δημόσια την φιλική σας σχέση.

Η αποφυγή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να φαίνεται ασήμαντη. Ωστόσο, στις εποχές που ζούμε που τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι κυρίως μέρος της καθημερινότητάς μας, το να προσέξεις τον τρόπο που αλληλεπιδρά ο “φίλος” μαζί σου μπορεί να είναι ένας έγκυρος τρόπος για να προσδιορίσεις πώς νιώθει πραγματικά για σένα.

7. Μιλά μόνο για τα ενδιαφέροντά του

Όταν δυσκολεύεσαι να συνδιαλεχθείς στη συζήτηση επειδή το άλλο άτομο συνεχίζει να απαριθμεί τα επιτεύγματα και τα ενδιαφέροντά του, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι σε βλέπουν απλώς ως ακροατή, σαν τον άνθρωπο του καφέ που θα δουν όταν βαριούνται. Άρα νοιάζονται λιγότερο για το τι μπορεί να συμβαίνει στη δική σου ζωή και το πως είσαι μέσα σε αυτή.

Ένας φίλος θα ήθελε να ακούσει πώς νιώθεις, εάν κάτι σε απασχολεί ή θέλεις βοήθεια, αν έχεις τυχόν συναρπαστικά έργα στα οποία έχεις δουλέψει, αν έχεις νέα. Μπορεί ακόμη και να σε πειράξει για την ερωτική σου ζωή, αλλά πάντα θα νιώθεις ότι είναι μια αλληλεπίδραση και όχι μια συνεδρία θεραπείας, όπου πρέπει να παίξεις το ρόλο του σιωπηλού ακροατή.

Γιατί έχει σημασία να ξέρεις τους φίλους σου;

Η φιλία είναι ένα απαραίτητο κομμάτι στις ζωές μας. Είναι η νέα οικογένεια που φτιάχνουμε γιατί μας συνδέει ένας πνευματικός δεσμός και κοινοί στόχοι και ενδιαφέροντα. Για να αποκτήσεις φίλους δεν υπάρχει εύκολος δρόμος και σίγουρα πρέπει πρώτα να ανοίξεις αρκετά τον κύκλο σου για να καταφέρεις μετά να κατασταλάξεις στο ποιο είναι οι πραγματικοί σου φίλοι.

Πρόσεχε, όμως, οι πραγματικοί φίλοι δεν θα σε επιβεβαιώσουν με τα λόγια τους αλλά με τις πράξεις τους για όσα αισθάνονται για σένα και για το πόσο σε θέλουν στην ζωή τους. Μαζί τους δεν θα χρειαστεί να δηλώσεις την παρουσία σου με παράπονα και περιττό δράμα. Φύγε από τα άτομα που σε βλέπουν μόνο για έναν καφέ και μερικές ανούσιες συζητήσεις. Φύγε από τους ανθρώπους που δεν απαντούν όταν τους στέλνεις ένα μήνυμα παρά μόνο μερικές ώρες μετά. Φύγε από εκείνους που βλέπουν πόσο σε πληγώνουν μόνο όταν τους το επιδεικνύεις.

Και να θυμάσαι πως δεν χρειάζεται πάντα και σε όλους να εξηγείς γιατί φεύγεις. Αν ο “φίλος” δεν σου έδωσε την συμπεριφορά που σου άξιζε εσύ γιατί να του δώσεις αξία με μία εξήγηση; Αφιέρωσε τον χρόνο σου στο να επουλώσεις τα ψυχικά σου τραύματα και να καταλάβεις για ποιο λόγο ασχολήθηκες με ένα τέτοιο άτομο, ώστε να μπορείς μετά να επενδύεις τον εαυτό και τις επιθυμίες στους αληθινούς φίλους που σίγουρα θα έρθουν στον δρόμο σου!

 

 

Σχετικά άρθρα