Πώς το να καταγράφεις τις σκέψεις σου μπορεί να σε βοηθήσει;

Η καταγραφή σκέψεων έχει συσχετισθεί κυρίως με την συγγραφή ημερολογίου και εκείνο με την σειρά του έχει συσχετισθεί με μία παιδική δραστηριότητα που δεν αφορά τους ενήλικες. Είναι πραγματικά λίγοι οι άνθρωποι που συνεχίζουν να γράφουν τα συναισθήματα και τις σκέψεις τους στην ενήλικη ζωή, απολαμβάνοντας τα οφέλη που μπορεί κανείς να αποκομίσει από αυτή την διαδικασία, διότι το να καταγράφεις τις σκέψεις σου μπορεί να σε βοηθήσει σε τομείς που δεν έχει υπολογίσει.

Μπορεί να εκπλαγείς όταν μάθεις ότι ένα από τα καλύτερα εργαλεία ευεξίας είναι στην πραγματικότητα ένα ημερολόγιο. Το ημερολόγιο προσφέρει μια σειρά από πλεονεκτήματα, από την ελάφρυνση του άγχους έως την πυροδότηση της αυτοανακάλυψης. Το να γράφεις όσο συμβαίνουν στον μυαλό και την ψυχή σου είναι ενσυνειδητότητα σε κίνηση. Φωτίζει τα ανεκτίμητα πράγματα στη ζωή σου που μπορεί να μην αναγνωρίζεις πως υπάρχουν.

Μειώνει το άγχος

Η συγγραφή ημερολογίου μπορεί να είναι μια εξαιρετική βαλβίδα απελευθέρωσης πίεσης όταν αισθανόμαστε καταβεβλημένοι ή απλά έχουμε πολλά να συμβαίνουν εσωτερικά, πράγμα που επιβεβαιώνεται και από έρευνες. Για παράδειγμα, σε μια μελέτη σε ασθενείς, οικογένειες και επαγγελματίες υγείας από ένα νοσοκομείο παίδων ανέφεραν μείωση των επιπέδων άγχους μετά την ολοκλήρωση της παρακάτω άσκησης ημερολογίου:

  • γράψε τρία πράγματα για τα οποία είσαι ευγνώμων
  • γράψε την ιστορία της ζωής σου με έξι λέξεις
  • γράψε τρεις ευχές που έχεις

Επιπλέον, σε μια μελέτη παρακολούθησης των αποτελεσμάτων της προηγούμενης έρευνας 12 έως 18 μήνες αργότερα, το 85% των συμμετεχόντων ανέφεραν ότι η άσκηση γραφής ήταν χρήσιμη. Το 59% συνέχισε να χρησιμοποιεί το γράψιμο για να αντιμετωπίσει το άγχος.

Το ημερολόγιο ενισχύει την υγεία και την ευημερία

Μια ερευνητική ανασκόπηση του 2018 προτείνει ότι το να γράψετε για τις βαθύτερες σκέψεις και τα συναισθήματά σου μπορεί να συμβάλει:

  • λιγότερες επισκέψεις που σχετίζονται με το άγχος
  • χαμηλή πίεση αίματος
  • βελτιωμένη διάθεση
  • μεγαλύτερη ευημερία

Επιπλέον, μια μελέτη 70 ενηλίκων με ιατρικές παθήσεις και άγχος διαπίστωσε ότι η γραφή για θετικές εμπειρίες, όπως η ευγνωμοσύνη, για 12 εβδομάδες συνδέθηκε με μειωμένη αγωνία και αυξημένη ευημερία. Στην ίδια μελέτη, μετά από ένα μήνα, οι συμμετέχοντες ανέφεραν λιγότερα συμπτώματα κατάθλιψης και άγχους.

Καλύτερη έκφραση των συναισθημάτων 

Πολλοί άνθρωποι περνούν τις μέρες τους είτε χωρίς να παρατηρούν τα συναισθήματά τους είτε αδυνατώντας να τα αναγνωρίσουν και να τα επεξεργαστούν. Το πρόβλημα είναι πως τα συναισθήματά σου εξακολουθούν να εμφανίζονται στην επιφάνεια και να επηρεάζουν την ενέργεια και την επίγνωσή σου.

Το ημερολόγιο σου δίνει την ευκαιρία να επεξεργαστείς τα συναισθήματά σου σε έναν ασφαλή, περιορισμένο χώρο. Η ονομασία των συγκεκριμένων συναισθημάτων που βιώνεις και η αποδοχή τους μειώνει τη δύναμή τους. Με αυτόν τον τρόπο, τα δύσκολα συναισθήματα γίνονται λιγότερο συντριπτικά και ευκολότερα στη διαχείριση.

Όταν προκύπτουν αρνητικές ή ανησυχητικές σκέψεις, είναι εύκολο να παγιδευτείς στα καταστροφικά σενάρια που φτιάχνεις στο μυαλό σου. Η καταγραφή των σκέψεως, ωστόσο, δημιουργεί χώρο και απόσταση για να τις εξετάσεις με πιο αντικειμενικό τρόπο. Αυτή η απόσταση ονομάζεται επίσημα γνωστική διάχυση, μια χρήσιμη έννοια από τη θεραπεία αποδοχής και δέσμευσης. Με άλλα λόγια, εάν οι σκέψεις σου δεν σε εξυπηρετούν, δεν χρειάζεται να τις πιστεύεις και να τις ακολουθείς. Αντίθετα, μπορείς να χρησιμοποιήσεις το ημερολόγιο για να δεις τις σκέψεις σου σε απόσταση.

Οργανώνεις το επόμενο βήμα

Το να γράφεις τις σκέψεις και τα συναισθήματά σου για μια κατάσταση είναι το πρώτο βήμα για να αποσαφηνίσεις πως θα προχωρήσεις. Μόλις ηρεμήσεις λίγο, μπορεί να διαπιστώσεις ότι τα συναισθήματά σου προσπαθούν να σου πουν κάτι. Ίσως ο θυμός σου είναι ένα σημάδι ότι πρέπει να βάλεις πιο ισχυρά όρια στους ανθρώπους γύρω σου ή μπορεί η λύπη σου να σε κάνει να συσφίξεις τις σχέσεις με πράγματα που αγαπάς.

Βλέποντας ασπρόμαυρα τις ανησυχίες, τις ερωτήσεις και τα συναισθήματά σου, σου δίνει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα των αναγκών σου. Ακόμη και μια απλή λίστα με πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα μπορεί να προσφέρει βαθύτερη εικόνα των επιθυμιών σου σίγουρα περισσότερο από ένα συνονθύλευμα σκέψεων που βασανίζουν το μυαλό σου.

Ανακάλυψε τον εαυτό σου

Σκέψου τον εαυτό σου ως ένα παζλ στο οποίο προσπαθείς να βάλεις τα κομμάτια σε μία σειρά. Μπορείς να ανακαλύπτεις ένα διαφορετικό κομμάτι ή μοτίβο κάθε μέρα. Το ημερολόγιο παρέχει την τόσο αναγκαία παύση για να σε βοηθήσει να επανασυνδεθείς με τον εαυτό σου και να ανακαλύψεις ξανά ποιος είσαι.

Όταν γράφεις, μαθαίνεις τις προτιμήσεις, τα ευαίσθητα σημεία σου, τους φόβους και τα όνειρά σου. Με λίγα λόγια βλέπεις ότι εξελίσσεσαι συνεχώς. Το ημερολόγιο σε κάνει να ακούς τον εαυτό σου, να γίνεσαι έμπρακτα μάρτυρας αυτών των αλλαγών και έτσι απλώς μαθαίνεις τον εσωτερικό σου κόσμο πολύ καλύτερα.

 

Σχετικά άρθρα