Αρχική / Σεξ / Άνδρας / H διαφορά καπνιστών και μη στο σεξ
H διαφορά καπνιστών και μη στο σεξ  thumbnail

H διαφορά καπνιστών και μη στο σεξ

Κάπνισμα και σεξουαλική λειτουργία
Η αρθρογραφία γύρω από τις βλαπτικές επιδράσεις του καπνίσματος στο σεξ και ιδιαίτερα στη στυτική  λειτουργία έχει προϊστορία αρκετών δεκαετιών. Οι περιοσότεροι όμως καπνιστές φαίνεται να αψηφούν τις συμβουλές των ειδικών και να σκέπτονται τπ διακοπή καπνίσματος όταν αρχίσει να επηρεάζεται δυσμενώς η στύση!


Πέρα όμως από τους παραπάνω προβληματισμούς ποια είναι η αλήθεια και τα επιστημονικά δεδομένα για τη βλαπτική δράση του καπνού στη σεξουαλικότητα;


Γράφει  ο  Ζήσης Παπαθανασίου, Επίκουρος καθηγητής Γυναικολογίας – ανδρολόγος, διευθυντής Ελληνικού Σεξολογικού Ινστιτούτου. 


Αποτέλεσμα εικόνας για ζήσης παπαθανασίου


Πρώτη παρατήρηση Για να στηρίξουμε ερευνητικά αυτή τη σχέση μπορούμε να βασιστούμε στις βλαπτικές επιδράσεις του καπνίσματος που υπάρχουν στα αγγεία των καπνιστών, σε σχέση με βλάβες που ανευρίσκονται σε μη καπνιστές. Οι διαφορές αυτές είναι σημαντικές και μοιάζουν με τις βλάβες της αρτηριοσκλήρυνσης, που προκαλούνται από την ηλικία και τις κακές διατροφικές συνήθειες. Άρα στους καπνιστές παρατηρούνται μετά από χρόνια, βλάβες των αγγείων σε μεγαλύτερο βαθμό απ’ ό,τι στους μη καπνιστές. Ανάμεσα στα αγγεία που επιβαρύνονται είναι και τα αγγεία του πέους, η καλή κατάσταση των οποίων είναι απαραίτητη για το μηχανισμό της στάσης.


Ανάλογες παρατηρήσεις έγιναν και σε πειραματόζωα, που ανέπνεαν ατμόσφαιρα καπνού για μεγάλα χρονικά διαστήματα


Εύκολα 0pu)s θα μπορούσε να αναρωτηθεί κανεί$ αν θα γίνουν αναλογεί και οτην ίδια ένταση εκστρατείες και npos την κατεύθυνση άλλων αγαθών, Οα μηοροϋ-σε να φανταστεί κανείς μια αντίστοιχη οδηγία στις σοκολάτες ότι *η κατανάλωση σοκολάτας προκαλεί διαβήτη» ή «τα οινοπνευματώδη ποτά ηροκαλούν αν ιχανοιηια»’


Δεύτερη παρατήρηση


Από την προτεινόμενη οδηγία γίνεται φανερό ότι το κάπνισμα προκαλεί σε όλους τους άνδρες στυτική δυσλειτουργία. Στην πραγματικότητα δε συμβαίνει κατι τέτοιο. Το κάπνισμα αποτελεί βασικό προδιαθεσικό παράγοντα για προβλήματα στη στυση. όλοι όμως οι καπνιστές δεν παρουσιάζουν ανάλογα προβλήματα. Αυτοί που θα παρουσιάσουν προβλήματα είναι εκείνοι που έχουν κι άλλους προδιαθεσιακούς παράγοντες, διαβήτη , υπέρταση, λήψη φαρμάκων, προχωρημένη ηλικία, ψυχολογικούς παράγοντες κλπ.


Τρίτη παρατήρηση


Από τις σεξουαλικές δυσλειτουργίες του άντρα μόνο η στυπκη δυσλειτουργία μπορεί να οφείλεται στο κάπνισμα. Αντίθετα, δεν υπάρχουν σημαντικά δεδομένα ότι οι διαταραχές της εκσπερμάτισης και ms ερωτικής επιθυμίας σχειιζονται με το κάπνισμα.


Δεν υπάρχουν επίσης στοιχεία ότι οι σεξουαλικές δυσλειτουργίες στη γυναίκα μπορεί να οφείλονται στο κάπνισμα και ορθώς η προτεινόμενη οδηγία αφόρα μονο τους άντρες


Τι λένε οι έρευνες


Επτά στους δέκα άντρες που επισκέπτονται ειδικούς γτα προβλήματα στύσης δηλώνουν καπνιστές.loos η αναλογία αυτή δε φαίνεται ιδιαίτερα εντυπωσιακή για χώρες όπως η Ελλάδα, στην οποία το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού καπνιζει. Η αντιλογία όμωε αυτή παρατηρείται και ous χώρες όπου οι καπνιστές αποτελουν μικρο-ερο ποσοστό του πληθυσμού. Έμμεσα μπορεί να συμπεράνει κανείς οιι τα προβλήματα στύσης είναι συχνότερα μεταξύ των καπνισιών.


Η Βρετανική Ιατρική Εταιρεία (ΒΜΑ) και η οργάνωση Δράση για ιο Κάπνισμά και την Υγεία (ASH) απέστειλαν ύστερα από έρευνες, έκθεση npos τη βρετανική κυβέρνηση. σύμφωνα με την οποία η ανδρική ανικανότητα πλήττει περίπου δυο εκα-ιομμΰρια Βρετανούς, ηλικίας 21 έως 75 χρόνων. Από ιους άντρες αυιους. περισσότεροι από 120.000 είχαν σαν άμεση αιτία της στυτικής δυσλειτουργίας το κάπνισμα.


Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας είναι η παρουσία στον ίδιο άντρα και άλλου προδιαθεσικού παράγοντα σιυιικής δυσλειτουργίας, εκιός από ιο κάπνισμα. Υπολογϊζειαι λοιπόν όιι ο συνδυασμός καρδιοπάθειας και καπνίσματος είναι ιδιαιιερα επιβαρυντικός. αφού οι μισοί περίπου καρδιοπαθείς καπνισιές θα παρουσιασουν στυτική δυσλειτουργία αγγειακής αιτιολογίας!


Σημαντικά τέλος στοιχεία είναι πόσα χρόνια καπνίζει ένας άντρας κι ο αριθμός των τσιγάρων ή πούρων που καιαναλώνει κάθε μέρα. Αξίζει μάλιστα να τονιστεί ότι η διακοπή του καπνίσματος μετά από πολλά χρόνια κατανάλωσης καπνού δεν επαναφέρει την καλή λειτουργία των αγγείων του πέους.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X